Câțiva studenți români au creat mănușa bionică conectată la telefonul mobil. La ce și pe cine ajută

×
Codul embed a fost copiat

Un concurs internațional din domeniul IT a strâns la Timișoara 250 de studenți și elevi de liceu din România și străinătate, pasionați de domeniul calculatoarelor.

Participanții trebuie să realizeze în doar 48 de ore aplicații care să ajute oameni sau instituții pe diferite probleme actuale din societate. Concursul, numit Unihack, se află la cea de-a patra ediție anul acesta.

Iar cei mai inspirați vor câștiga premii în valoare de patru mii de euro. Startul s-a dat vineri, când studenții și elevii de liceu au primit domeniile din care trebuie să se inspire în realizarea aplicațiilor. Concursul pentru pasionații de IT îi pune la încercare pe cei care se află încă pe băncile școlii.

Eduard Czister, coordonator concurs: "Participanții au la dispoziție 48 de ore pentru a găsi o soluție tehnică pentru o problemă din comunitate. Adică, pe lângă că își exersează skill-urile de programare și de software development, ei mai ajută și comunitatea din jurul lor. Din Timișoara sau din toată România."

Dacă aplicațiile vor fi un real succes, vor putea fi folosite în viitor la scară largă. Spre exemplu, o echipă de la Universitatea de Vest din Timișoara a creat o mănușă bionică conectată la telefonul mobil, cu ajutorul căreia persoanele surdo-mute se pot integra mai ușor în societate, pentru că vor putea comunica chiar și cu cei care nu cunosc limbajul semnelor.

Citește și
VIDEO. „Aici se vând case cu un dolar!” Romania, micul sat depopulat din Pennsylvania văzut prin ochii a doi români

Teodor Grumeza, student la Informatică: "Persoana cu probleme, își va pune mănușa pe mână și o să facă literele din alfabetul pe care ei îl folosesc. Iar mai departe, o să fie trimis pe o aplicație, pe telefon android, de unde va putea citi o persoană care nu cunoaște limbajul semnelor."

Cu ajutorul altei aplicații, cei care și-au pierdut sau le-au fost furată bicicleta, o pot găsi mai ușor.

Cristian Munteanu, student Facultatea de Automatică și Calculatoare: "Să ai culoarea, să ai seria bicicletei, dacă e cazul. Și să faci public acest lucru. Iar un cumpărător dacă vrea să cumpere de pe orice altă aplicație, poate să verifice dacă seria aia a fost publicată în aplicația noastră, dacă a fost furată."

Reprezentanți a cinci firme internaționale joacă rol de mentori. Îi ajută pe studenți și elevi să găsească soluții la diferite probleme complexe pe care le întâmpină.

Ciprian Amzuloiu, dezvoltare software Amazon: "Am avut o surpriză foarte mare să văd elevi de liceu de clasa a zecea, a 11, a 12, care să folosească tehnologii pe care pe care alți colegi de-ai mei de la muncă sau de la mine de la facultate au ajuns să le folosească mult mai târziu în timpul perioadei lor academice sau profesionale."

Aplicațiile cele mai interesante vor fi premiate la finalul concursului. Valoarea premiilor se ridică la patru mii de euro. Unihack se află la cea de-a patra ediție, iar în anii de pandemie s-a desfăşurat online.

Articol recomandat de sport.ro
Singurul cuvânt folosit de maghiari după ce au văzut echipamentul României de la EURO 2024
Singurul cuvânt folosit de maghiari după ce au văzut echipamentul României de la EURO 2024
Citește și...
Suntem o țară de inventatori, dar prea puține brevete sunt valorificate. Universitățile fac parteneriate
Suntem o țară de inventatori, dar prea puține brevete sunt valorificate. Universitățile fac parteneriate

Universitățile din România vor să valorifice brevetele de invenţie, pentru a-și rotunji veniturile. Își propun să atragă parteneriate cu operatorii economici, care ar putea învesti pentru a obține beneficii din acestea.

Recomandări
POLITICO: Anularea interzicerii maşinilor cu combustie în UE, prima țintă a dreptei după alegeri. „A fost o greșeală”
POLITICO: Anularea interzicerii maşinilor cu combustie în UE, prima țintă a dreptei după alegeri. „A fost o greșeală”

Manfred Weber, şeful grupului de centru-drepta PPE, promite ca în negocierile din zilele următoare să facă presiuni pentru eliminarea interdicţiei privind motoarele cu combustie.  

Alegeri locale 2024. Noi rezultate provizorii: PSD-PNL - 71% la primării și 65% la consiliile locale
Alegeri locale 2024. Noi rezultate provizorii: PSD-PNL - 71% la primării și 65% la consiliile locale

PSD a obţinut 36,26% din voturile pentru Consiliile locale, fiind urmat de PNL cu 29,41% şi de AUR cu 9,35%, arată rezultatele parţiale anunţate de Biroul Electoral Central, marţi seară, conform datelor centralizate până la ora 22:00.

Joe Biden, după ce fiul său a fost condamnat penal:
Joe Biden, după ce fiul său a fost condamnat penal: "Suntem foarte mândri de el"

Președintele SUA, Joe Biden, a reacțioant, marți, după ce fiul său, Hunter, a fost găsit vinovat pentru că a mințit în legătură cu consumul de droguri pentru a cumpăra ilegal o armă