Când poate fi retrasă pensia facultativă și cum se calculează pilonul 3 de pensii

Pensie facultativa pilonul III
Shutterstock

Pensia facultativă de la Pilonul 3 vine în completarea pensiei private obligatorii de la Pilonul 2 și a pensiei de stat de la Pilonul I.  

Este o metodă prin care oamenii își pot asigura un venit suplimentar pentru pensie, contribuind lunar la un fond de pensie facultativă. Sumele cu care contribui la pensia din Pilonul III sunt protejate prin lege și poți alege să contribui oricând.

Ce este pensia facultativă

Pilonul 3 reprezintă o componentă a sistemului de pensii private din România și este denumit oficial sistemul de pensii facultative, potrivit ASF.

Este gestionat de societățile de administrare a fondurilor de pensii private. Persoanele care doresc să contribuie la Pilonul III pot alege să depună sume de bani în conturile unui fond de pensii facultative administrat de o societate de administrare a fondurilor de pensii private.

Aceste societăți investesc aceste fonduri în diferite instrumente financiare, cum ar fi acțiuni, obligațiuni (în general titluri de stat) și alte active financiare, cu scopul de a obține un randament în timp.

Citește și
VIDEO. „Aici se vând case cu un dolar!” Romania, micul sat depopulat din Pennsylvania văzut prin ochii a doi români

La data pensionării, beneficiarii vor primi sumele economisite, precum și randamentul obținut în perioada de contribuție. Aceste sume pot fi primite sub formă de plată unică sau pot fi luate în rate lunare pe o perioadă determinată.

Pilonul III reprezintă o opțiune pentru persoanele care doresc să-și asigure un venit suplimentar la pensie și care doresc să se implice activ în administrarea propriilor economii pentru pensie. Este important de menționat că aceste contribuții la Pilonul 3 sunt facultative, spre deosebire de contribuțiile la Pilonul 2, care sunt obligatorii.

Când se poate retrage pensia din Pilonul III

Pot participa la Pilonul 3 angajați, funcționari publici, persoane autorizate să desfășoare o activitate independentă sau persoane care realizează venituri din activități profesionale sau agricole.

Persoana care dorește să participe la Pilonul 3 trebuie să semneze un act individual de aderare la fond și să plătească prima contribuție sau angajatorul acestuia să plătească în numele lui.

O anumită sumă până la 15% din salariul salariul brut lunar poate merge la Pilonul 3. În acest caz, angajatorul poate să participe cu o cotă la contribuție sau poate stabili cota de participare prin contractul de muncă. Dar acesta este un beneficiu pe care angajatorul poate alege să îl ofere sau nu.

Pilonul 3 este administrat de societăți pe acțiuni și este un sistem bazat pe aderare facultativă și conturi individuale.

A fost instituit în 2007 și la acest pilon poate deveni oricine participant, potrivit Ministerului Muncii.

Pentru a beneficia de pensia facultativă, condițiile legale impun ca participantul să aibă o vârstă de cel puțin 60 de ani și să fi efectuat cel puțin 90 de contribuții lunare și să aibă în cont o sumă minimă acumulată.

Dacă nu se adună 90 de contribuții sau suma din cont nu e suficientă pentru o pensie minimă, participantului i se acordă o plată unică.

La pilonul 3 nu se plătește impozit pe contribuție, decât dacă este mai mare de 400 de euro pe an.

Participanții își pot primi banii la împlinirea a 60 de ani sau în caz de invaliditate permanentă.

În caz de deces, moștenitorii vor beneficia de banii din contul participantului.

Care este pensia facultativă minimă

Sistemul de pensii facultative este reglementat prin Legea nr. 204/2006.

De exemplu, la administratorul de pensii private facultative BCR PLUS, contribuția la fondul de pensii este de minimum 35 de lei și maximum 15% din venitul salarial brut al unei persoane.

Fiecare persoană își poate adapta valoarea contribuției în funcție de priorități, venituri și cheltuieli.

Există și o contribuție optimă, care se calculează în funcție de veniturile lunare ale fiecărui participant. Mai exact, administratorul îți spune care ar fi contribuția optimă pentru tine în funcție de cheltuielile și veniturile tale lunare.

Contribuțiile lunare sunt stabilite de fiecare societate de administrare a fondurilor de pensii private, în funcție de politica proprie și de preferințele clienților.

Astfel, persoanele care doresc să contribuie la Pilonul III pot alege suma pe care o doresc să o depună în fiecare lună, iar aceasta poate varia în funcție de posibilitățile financiare și de obiectivele personale.

Este important de menționat că unele societăți de administrare a fondurilor de pensii private pot stabili anumite condiții de contribuție, cum ar fi o sumă minimă de depus în cont sau o perioadă minimă de contribuție.

De asemenea, în funcție de nivelul contribuției, participanții pot beneficia de anumite avantaje fiscale. Înainte de a lua o decizie privind contribuția lunară la Pilonul III, este important să se ia în considerare nivelul veniturilor, obiectivele personale și capacitatea de economisire pentru pensie.

Persoanele pot beneficia de pensia facultativă în momentul în care au împlinit 60 de ani și au plătit minim 90 de contribuții lunare, care nu trebuie să fie consecutive.

De asemenea, pentru a beneficia de pensia privată, persoana trebuie să aibă o sumă minimă acumulată în contul individual la fondul de pensii facultative, iar aceasta poate fi stabilită de fiecare administrator în parte.

Dacă nu se respectă regula privind cele 90 de contribuții sau suma din cont nu este suficientă pentru o pensie minimă, participantul poate primi o plată unică, conform APAPR.

Pensia facultativă minimă este de 500 de lei. Persoanele care nu dispun de un activ personal cel puțin egal cu suma necesară obținerii pensiei facultate minime pot opta pentru plată unică, plăți eșalonate a sumei strânse sau continuarea contribuțiilor, dacă după 60 de ani încă au o activitate.

Dar suma pe care o va primi o persoană la pensionare din sistemul de pensii private facultative depinde de nivelul contribuțiilor efectuate, de randamentul obținut de fondurile de investiții în care au fost investite aceste contribuții și de perioada de acumulare a acestora.

Societățile de administrare a fondurilor de pensii private facultative pot stabili sume minime de contribuții, o perioadă minimă de contribuție sau alte condiții, care pot varia în funcție de politica proprie și de preferințele clienților.

Cum se impozitează pensia facultativă

Pensia facultativă nu este scutită de impozit. La împlinirea condițiilor în care poți beneficia de ea, statul va percepe impozit pe acest venit.

Există același impozit pentru toate veniturile din pensii, fie că vorbim despre pensia de stat de la Pilonul I, pensia obligatorie privată de la Pilonul II sau pensia privată facultativă de la Pilonul III.

Pentru veniturile din pensii se rețin contribuții la asigurări sociale și impozit pe venit.

Pensia privată obligatorie și cea facultativă se impozitează cumulat cu pensia de stat. Formula de calcul implică adunarea tuturor veniturilor lunare din pensii din care se reține un impozit pe venit de 10%.

Proiectul de lege care prevede o impozitare mai avantajoasă în cadrul pensiilor private din Pilonul 2 și 3 a fost promulgat de președintele Klaus Iohannis și va intra în vigoare de la 1 ianuarie 2024.

În prezent, pensiile sunt impozitate cu 10% pentru ce trece de 2.000 de lei. Cu noua lege, scade valoarea contribuțiilor net plătite de-a lungul timpului la Pensiile Pilon 2 și 3 înainte de a se aplica impozit.

"Pentru a crește contributivitatea la sistemele facultative de pensii prin atragerea cât mai multor persoane interesate, trebuie creat un cadru legal de impozitare echitabil al acestora pentru a le face atractive și rentabile.

Prin prezenta propunere legislativă ne dorim să reglementăm valoarea venitului impozabil atunci când urmează a se efectua plăți din fondurile de pensii administrate privat, respectiv Pilonul II, Pilonul III și segmentul pensiilor ocupaționale din România", se explică în expunerea de motive a legii.

Mai exact, venitul impozabil lunar din pensii se stabilește prin deducerea din venitul din pensie a sumei neimpozabile lunare de 2.000 lei.

Măsura vine pentru ca românii să fie încurajați să pună deoparte bani pentru pensie. Pensia facultativă din Pilonul 3 este un venit important pentru multe persoane și este o sumă pe care o pui deoparte lunar și pe care o obții apoi după vârsta de pensionare.

Articol recomandat de sport.ro
Singurul cuvânt folosit de maghiari după ce au văzut echipamentul României de la EURO 2024
Singurul cuvânt folosit de maghiari după ce au văzut echipamentul României de la EURO 2024
Citește și...
A luat două lanterne dintr-un magazin și a plecat. Ce a urmat i-a luat pe toți prin surprindere
A luat două lanterne dintr-un magazin și a plecat. Ce a urmat i-a luat pe toți prin surprindere

Un agent de pază la un magazin din Timişoara a ajuns la spital, marţi seara, după ce un client l-a lovit cu o mătură, potrivit IPJ Timiş.

Incendiu de amploare în Sibiu, în urma furtunii. Au ars 5.000 de tone de fân
Incendiu de amploare în Sibiu, în urma furtunii. Au ars 5.000 de tone de fân

Pompierii militari au intervenit, marţi după-amiază, în localitatea Jina pentru stingerea unui incendiu care a izbucnit la o şură.

 

Stare de alertă într-un județ din România. „Duce la afectarea sănătăţii populaţiei”
Stare de alertă într-un județ din România. „Duce la afectarea sănătăţii populaţiei”

Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Brăila a declarat stare de alertă în întreg judeţul, pentru 30 de zile, după ce operatorul de salubritate a refuzat că mai ridice gunoiul începând de luni.  

Recomandări
POLITICO: Anularea interzicerii maşinilor cu combustie în UE, prima țintă a dreptei după alegeri. „A fost o greșeală”
POLITICO: Anularea interzicerii maşinilor cu combustie în UE, prima țintă a dreptei după alegeri. „A fost o greșeală”

Manfred Weber, şeful grupului de centru-drepta PPE, promite ca în negocierile din zilele următoare să facă presiuni pentru eliminarea interdicţiei privind motoarele cu combustie.  

Alegeri locale 2024. Noi rezultate provizorii: PSD-PNL - 71% la primării și 65% la consiliile locale
Alegeri locale 2024. Noi rezultate provizorii: PSD-PNL - 71% la primării și 65% la consiliile locale

PSD a obţinut 36,26% din voturile pentru Consiliile locale, fiind urmat de PNL cu 29,41% şi de AUR cu 9,35%, arată rezultatele parţiale anunţate de Biroul Electoral Central, marţi seară, conform datelor centralizate până la ora 22:00.

Joe Biden, după ce fiul său a fost condamnat penal:
Joe Biden, după ce fiul său a fost condamnat penal: "Suntem foarte mândri de el"

Președintele SUA, Joe Biden, a reacțioant, marți, după ce fiul său, Hunter, a fost găsit vinovat pentru că a mințit în legătură cu consumul de droguri pentru a cumpăra ilegal o armă