Stațiunea din România fondată de împăratul roman Traian și făcută celebră de împărăteasa Sisi

Baile Herculane
Shutterstock

Cea mai veche stațiune turistică din România este și astăzi unul dintre cele mai importante și populare locuri de tratament balnear.

Băile Herculane este unul dintre cele mai importante obiective turistice din județul Caraș-Severin, pe Valea Cernei. Apele curative de aici atrag o mulțime de turiști, iar opțiunile de cazare sunt diverse, la fel ca și obiectivele turistice și facilitățile oferite. Anual, mii de oameni ajung aici pentru a se vindeca de diverse afecțiuni, pentru a se relaxa și a se bucura de natură și peisajele spectaculoase.

Unde se află și cum ajungi la Băile Herculane

Băile Herculane se mândresc cu o istorie impresionantă de aproape două milenii, cu începuturile stațiunii datând din anul 102 d.Hr., când împăratul Traian a pus bazele acesteia.

Cultura romană a adus cu sine și cultul balnear, moștenit de la greci, care a fost încorporat în mod profund în viața și tradițiile stațiunii.

Numele său, Băile Herculane, este o întruchipare a respectului față de zeul Hercules din mitologia romană, considerat patron al izvoarelor termale și simbol al puterii și echilibrului.

Citește și
orasul Medias
Orașul din România în care găsim una dintre cele mai bine conservate cetăți fortificate din Transilvania
De ce nu mai poate statul român să recupereze nimic de la Dan Voiculescu, Ovidiu Tender și Puiu Popoviciu. Sentințele care le-au salvat milionarilor peste 250 de milioane de euro

Baile Herculane

Băile Herculane este una dintre cele mai vechi și vizitate stațiuni balneare din România și Europa de Est. Localizată strategic pe Valea Cernei, în partea de sud-vest a țării, această destinație este ușor accesibilă din toate colțurile țării și din afara ei.

Cu mașina - pentru călătorii care preferă mașina personală, Băile Herculane sunt la doar 5 kilometri distanță de DN 6 (E70), principala arteră rutieră ce leagă capitala țării de Timișoara. Alternativ, poți ajunge aici și pe drumul D.N. 67 D, care face legătura Târgu Jiu - Baia de Aramă - Herculane.

Cu trenul - stația de cale ferată din Băile Herculane face parte din Magistrala CFR 900, un segment important al coridorului feroviar Orient-Est Mediteranean. Această magistrală leagă stațiile București Nord de Timișoara Nord (Iosefin), oferind călătorilor o opțiune convenabilă de transport. Gara se află la doar aproximativ 1 kilometru față de centrul stațiunii și oprește toate categoriile de trenuri, de la InterCity, Express, Rapid, Accelerat până la trenuri personale.

Baile Herculane

Din afara țării - pentru cei care se află în afara țării și vor să ajungă aici, cele mai apropiate aeroporturi sunt în Caransebeș (la 80 de kilometri distanță), Craiova (la 160 de kilometri distanță) și Timișoara (la 170 de kilometri distanță), care este și un aeroport internațional. Aceste opțiuni de aeroporturi oferă conexiuni către și dinspre multe destinații naționale și internaționale, facilitând călătoriile spre Băile Herculane.

Cu vaporul - pentru o experiență inedită, poți ajunge la Băile Herculane și cu vaporul. Portul Orșova este situat la aproximativ 20 de kilometri și oferă două rute principale: Viena - Budapesta - Belgrad - Orșova și Sulina - Galați - Drobeta Turnu Severin - Orșova.

Indiferent de modalitatea de transport aleasă, fiecare călătorie către Băile Herculane promite să fie o aventură plină de frumusețe naturală și revigorare, într-unul dintre cele mai cunoscute locuri de vindecare și relaxare din România.

Apele termane de la Băile Herculane

Baile Herculane

Apa provenită din băile termale de la Herculane este bogată într-o diversitate de minerale, iar din punct de vedere al compoziției chimice, prezintă caracteristici clorurosodice, calcice, saline și sulfuroase, cu o radioactivitate redusă.

Aceste proprietăți conferă apei efecte terapeutice remarcabile, acoperind o gamă extinsă de afecțiuni, de la probleme ale aparatului locomotor, reumatism, afecțiuni degenerative sau post-traumatice, până la tulburări ale sistemului nervos, afecțiuni neurologice sau stări de convalescență după boli acute sau cronice.

Mineralele din apa termală de la Herculane, împreună cu conținutul crescut de silica, au capacitatea de a hidrata și netezi pielea. Sulfatul, în mod special, poate ameliora afecțiuni precum psoriazisul, eczemele și iritațiile cutanate. Prin deschiderea porilor pielii sub influența căldurii apei, organismul nostru absoarbe aceste minerale, beneficiind de efectele lor pozitive.

Băile cu ape termale contribuie la reducerea durerii conform unui studiu publicat în Rheumatology International în 2010, care sugerează că apele termale pot diminua percepția durerii.

Căldura apei utilizate în tratamentele de la Herculane poate atenua senzația de durere prin blocarea receptorilor de durere din organism.

Acest tip de terapie este deosebit de util pentru persoanele care suferă de artrită reumatoidă, dureri musculare și articulare, iar efectul de flotare al apei reduce presiunea exercitată asupra articulațiilor, facilitând mișcările libere și confortabile.

Printre acțiunile care se tratează la Băile Herculane se numără: Reumatism cronic degenerativ, boală artrozică, osteoartroză, afecțiuni ale aparatului respirator și ORL: bronșită cronică, astm bronșic în acalmie, faringite cronice, laringite cronice, sinuzite, rinite cronice, afecțiuni ginecologic, afecțiuni dermatologice: psoriazis, sclerodermie, alergodermii, etc.

Obiective turistice în Băile Herculane și în împrejurimi

Baile Herculane

Băile Herculane și împrejurimile sale sunt un adevărat paradis pentru iubitorii de natură, aventură și istorie. Cu o istorie care se întinde pe aproape două milenii, Băile Herculane își are rădăcinile încă din anul 102 d.Hr., când împăratul Traian a pus bazele stațiunii.

Numele stațiunii vine de la zeul Hercules, patronul izvoarelor termale, sugerând deja prezența bogată în resurse naturale a acestui loc.

Iată ce poți vizita dacă te afli aici:

SPA-ul natural din Râul Cerna

Stațiunea dispune de 19 izvoare cu ape termale și minerale, însă un loc mai puțin cunoscut de turiști este SPA-ul natural amenajat în aer liber, chiar pe râul Cerna. Aici, apa termală se amestecă cu râul, oferind o experiență unică de relaxare și terapie

Baile Herculane

Bazinele publice cu apă termală

În Herculane, poți beneficia de tratament gratuit în aer liber în bazinele publice cu apă termală, unde sulful din apă este un excelent dezinfectant. Cele mai populare astfel de bazine sunt lângă Hotelul Roman sau la Șapte Izvoare.

Zona Șapte Izvoare Herculane

Aici găsești băi termale publice și ștranduri termale, toate îmbinate armonios într-un decor natural spectaculos. Zonele de campare și căbănuțele de lemn oferă oportunități de cazare la prețuri accesibile.

Crucea Albă

Situată la 529 de metri altitudine, Crucea Albă oferă priveliști uimitoare asupra munților Cernei și a stațiunii. Legendele locale adaugă o notă misterioasă acestei destinații turistice.

Grota Haiducilor și grota cu Aburi

Descoperă o peșteră fascinantă cu o lungime de 143 de metri, locuită de o faună unică în Europa și încărcată de legende locale intrigante.

Explorarea grotei cu Aburi te va fascina cu aburii fierbinți care emana din izvorul termal, formând un peisaj spectaculos și o atmosferă unică.

Acestea sunt două dintre cele mai cunoscute obiective turistice din zonă. Cascada Vânturătoarea, cu căderea sa liberă de 40 de metri, este o altă atracție impresionantă care nu trebuie ratată de către cei care vizitează regiunea.

Cătunul Ineleț

Ineleț este un sătuc izolat din Munții Cernei, unde peisajele sunt spectaculoase și poți ajunge aici doar cu scara. Scările au o lungime totală de aproape 100 de metri și sunt prinse pe un perete vertical din calcar. Acestea se află la aproximativ 20 de kilometri de Băile Herculane.

Baile Herculane

Muzeul Băile Apollo 

Descoperă istoria stațiunii în aceste băi romane antice, acum transformate în muzeu, care oferă o privire captivantă asupra trecutului și tradițiilor locale. Acesta este un obiectiv turistic foarte vechi. Este una dintre primele băi construite în perioada de dezvoltare romană, iar în 1724 se numea Baia Comună.

Parcul Natural Porțile de Fier

La doar 30 de kilometri distanță de Băile Herculane, acest parc natural îți oferă o varietate de atracții, de la Cazanele Dunării la traseele spectaculoase prin peisajele înconjurătoare. Parcul este o arie protejată de interes național care se întinde pe o suprafață de aproximativ 115.665,8 hectare. Peisajele de aici sunt spectaculoase, la fel și flora și fauna.

Acestea sunt doar câteva dintre obiectivele turistice fascinante pe care le poți explora în Băile Herculane și în împrejurimi.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
Citește și...
Orașul din România care va da electricitate gratuit. Prizele vor fi montate pe stradă
Orașul din România care va da electricitate gratuit. Prizele vor fi montate pe stradă

Veste mare pentru brașoveni. Municipalitatea are în plan să instaleze staţii de încărcare a vehiculelor electrice pe trei stâlpi de iluminat din oraş, printr-un proiect cu finanţare europeană.

Orașul din România în care găsim una dintre cele mai bine conservate cetăți fortificate din Transilvania
Orașul din România în care găsim una dintre cele mai bine conservate cetăți fortificate din Transilvania

Mediașul este un centru urban important în Ardeal, cu statut de municipiu, situat pe malurile Târnavei Mari, administrativ aparținând de județul Sibiu.

Orașul din România în care multe blocuri au început să se încline.
Orașul din România în care multe blocuri au început să se încline. "O să ne ducem la vale cu toții"

Locatarii din peste o sută de apartamente ale unor imobile din Galați, simt cum podeaua le fuge de sub picioare.

Orașul din România cu peste 800 de magnolii. Unde le găsești și când înflorește cea mai ”instagramabilă” floare
Orașul din România cu peste 800 de magnolii. Unde le găsești și când înflorește cea mai ”instagramabilă” floare

Primăvara aduce o explozie de culoare și parfum în natură, iar magnoliile sunt unele dintre cele mai spectaculoase și mai iubite flori în această perioadă.

Orașul din România care își dotează spitalul cu roboți care pot fi comandați de la distanță
Orașul din România care își dotează spitalul cu roboți care pot fi comandați de la distanță

Roboții preiau sarcina dezinfectării și decontaminării sălilor de operație și o fac de zece ori mai repede decât oamenii. Spitalul Clinic de Urgență din Galați a primit douăzeci și două de astfel de echipamente cu raze UV-C.

Recomandări
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș

Au fost găsite, duminică, trupurile celor două fete din România luate de ape vineri, în Italia, după o viitură pe râul Natisone.

După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă
După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă

„Pe drum spre Europa” partea I. Uniunea Europeană ne-a pus la dispoziție peste 20 de miliarde de euro din 2007 și până în prezent ca să ne modernizăm infrastructura.

Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”
Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”

Într-o lume în care vârsta este privită de multe ori ca o barieră, un nou studiu aduce în discuție ideea că bătrânețea reprezintă, de fapt, mai mult o problemă de percepție.