Avocatul Poporului cere o procedură de predare on-line pentru profesorii cu boli cronice şi de peste 60 de ani

Noul an școlar aduce schimbări majore. Profesorii nu mai intră cu catalogul în clasă
Inquam/ Octav Ganea

Avocatul Poporului (AP) cere miniştilor Educaţiei şi Sănătăţii, Monica Anisie şi Nelu Tătaru, să identifice procedura de predare on-line a profesorilor cu boli cronice şi a celor de peste 60 de ani.

 

În cele două solicitări postate, marţi, pe site-ul instituţiei, AP cere clarificarea mai multor aspecte: dacă unitatea de învăţământ este obligată să angajeze sau să continue derularea raporturilor de muncă cu cadrul didactic care a prezentat adeverinţa de la medicul curant, având în vedere particularităţile desfăşurării activităţii de telemuncă; ce documente/acte trebuie să prezinte persoana de peste 60 de ani pentru a se putea încadra în vederea predării on-line sau se aplică pentru toate cadrele didactice care au peste 60 de ani, fără nicio discriminare; cine asigură echipamentele, logistica şi resursa umană necesare pentru cadrul didactic care predă on-line, în vederea desfăşurării în condiţii corespunzătoare a orelor on-line.

AP solicită clarificări şi referitor la cum se va încheia actul adiţional la contractul individual de muncă pentru cadrele didactice care predau on-line, având în vedere că Legea nr. 81/2018 prevede că în anumite zile/perioade telesalariatul desfăşoară activitatea la sediul angajatorului.

AP menţionează că, în plus, cadrele didactice pot sesiza o posibilă discriminare în ceea ce priveşte salarizarea, având în vedere că, atât personalul care desfăşoară activitatea on-line, cât şi cei care o prestează în cadrul unităţii de învăţământ primesc acelaşi salariu.

Citește și
Avocatul Poporului
Avocatul Poporului atacă la CCR prevederi din legea privind carantina
VIDEO. „Aici se vând case cu un dolar!” Romania, micul sat depopulat din Pennsylvania văzut prin ochii a doi români

AP cere să se clarifice dacă se are în vedere acordarea unui beneficiu (sub forma unei indemnizaţii) cadrelor didactice care îşi desfăşoară exclusiv activitatea prin prezenţa fizică la unitatea şcolară, în starea de alertă.

"Acest aspect ar fi de natură a încuraja, pe de o parte, prezenţa fizică a cadrelor didactice în unităţile de învăţământ, iar pe de altă parte ar preveni un posibil absenteism al acestora, pe caz de boală sau chiar personal insuficient prin ieşirea din activitatea didactică prin pensionare anticipată sau prin încetarea raporturilor de muncă din alte motive", menţionează AP.

Conform solicitărilor adresate celor doi miniştri, din cuprinsul unui articol publicat pe un site pe 9 septembrie rezultă că unii dascăli cu afecţiuni cronice vor preda on-line, iar alţii şi-au luat concedii medicale.

 

Ce măsuri s-au luat până acum

 

Potrivit unui articol publicat pe 11 septembrie pe un alt site, ministrul Sănătăţii a precizat că profesorii care au boli cronice pot ei înşişi opta pentru predarea on-line, iar pentru a o face au nevoie de o recomandare medicală de la medicul curant.

Pe 1 septembrie, în Monitorul Oficial a fost publicat Ordinul nr. 5487/2020 pentru aprobarea măsurilor de organizare a activităţii în cadrul unităţilor/instituţiilor de învăţământ în condiţii de siguranţă epidemiologică pentru prevenirea îmbolnăvirilor cu SARS-CoV-2 în care în Anexa nr. 1 se stipulează la punctul 8 că personalul cu risc (de exemplu, vârstnici, persoane cu diabet zaharat sau alte boli cronice, persoane cu imunitate deficitară) va reveni în şcoli cu avizul medicului de medicina muncii, amintesc cele două solicitări.

AP menţionează că, din prevederi ale Hotărârii Guvernului nr. 355/2007 privind supravegherea sănătăţii lucrătorilor, rezultă că medicul de medicina muncii emite un aviz în care se stabileşte doar dacă lucrătorul este apt sau inapt de muncă.

Legea nr. 81/2018 stabileşte o serie de cerinţe pentru ca activitatea de telemuncă să se poată desfăşura în condiţii corespunzătoare atât pentru angajator, cât şi pentru angajat, precizează AP.

 

Articol recomandat de sport.ro
Singurul cuvânt folosit de maghiari după ce au văzut echipamentul României de la EURO 2024
Singurul cuvânt folosit de maghiari după ce au văzut echipamentul României de la EURO 2024
Citește și...
Masca de protecție, obligatorie în secția de votare. Avocatul Poporului:
Masca de protecție, obligatorie în secția de votare. Avocatul Poporului: "Avem o lege care spune foarte clar"

Alegeri locale 2020. Avocatul Poporului, Renate Weber, a declarat, miercuri, legat de masca de protecţie în secţia de vot, că obligativitatea purtării ei este prevăzută în Legea 136/2020.

Avocatul Poporului atacă la CCR prevederi din legea privind carantina
Avocatul Poporului atacă la CCR prevederi din legea privind carantina

Avocatul Poporului a atacat la Curtea Constituţională prevederile articolului 8 din legea privin carantina, referitor la ”izolarea într-o unitate sanitară sau la o locaţie alternativă ataşată unităţii sanitare”, scrie News.ro. 

Avocatul Poporului: Obligarea salariatului întors la muncă, să prezinte un test negativ Covid, ”o măsură excesivă”
Avocatul Poporului: Obligarea salariatului întors la muncă, să prezinte un test negativ Covid, ”o măsură excesivă”

Avocatul Poporului consideră excesivă condiționarea întoarcerii la muncă a salariatului de prezentarea unui test negativ SARS-Cov-2. 

Recomandări
POLITICO: Anularea interzicerii maşinilor cu combustie în UE, prima țintă a dreptei după alegeri. „A fost o greșeală”
POLITICO: Anularea interzicerii maşinilor cu combustie în UE, prima țintă a dreptei după alegeri. „A fost o greșeală”

Manfred Weber, şeful grupului de centru-drepta PPE, promite ca în negocierile din zilele următoare să facă presiuni pentru eliminarea interdicţiei privind motoarele cu combustie.  

Alegeri locale 2024. Noi rezultate provizorii: PSD-PNL - 71% la primării și 65% la consiliile locale
Alegeri locale 2024. Noi rezultate provizorii: PSD-PNL - 71% la primării și 65% la consiliile locale

PSD a obţinut 36,26% din voturile pentru Consiliile locale, fiind urmat de PNL cu 29,41% şi de AUR cu 9,35%, arată rezultatele parţiale anunţate de Biroul Electoral Central, marţi seară, conform datelor centralizate până la ora 22:00.

Joe Biden, după ce fiul său a fost condamnat penal:
Joe Biden, după ce fiul său a fost condamnat penal: "Suntem foarte mândri de el"

Președintele SUA, Joe Biden, a reacțioant, marți, după ce fiul său, Hunter, a fost găsit vinovat pentru că a mințit în legătură cu consumul de droguri pentru a cumpăra ilegal o armă