Iohannis, la semnarea Acordului Politic Naţional: Românii au votat contra atacului nemernic, PSD-ist, asupra Justiției

×
Codul embed a fost copiat

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat joi, la ceremonia de semnare a Acordului Politic Naţional pentru consolidarea parcursului european al României, că românii au votat contra acelui atac nemernic, PSD-ist, asupra Justiţiei.

Aceste alegeri au reprezentat o victorie a românilor împotriva infatuării PSD, atacului la justiţie, atacului la economia naţională, a spus preşedintele.

Iohannis a ţinut să sublinieze că este doar primul pas dintr-o serie lungă de înfrângeri pe care PSD-ul le va suporta.

”Urmează încă trei ocazii pentru români de a da lecţii PSD”, a precizat preşedintele, referindu-se la alegerile prezidenţiale, locale şi parlamentare.

La ceremonie au participat liderii partidelor care au acceptat propunerile şefului statului, respectiv Ludovic Orban, Dan Barna, Victor Ponta şi Eugen Tomac.

Citește și
VIDEO. „Aici se vând case cu un dolar!” Romania, micul sat depopulat din Pennsylvania văzut prin ochii a doi români

LIVE VIDEO:

Declarațiile președintelui Klaus Iohannis:

- Bine ați venit la această ceremonie de semnare a unui Acord Politic, un pact așa cum a fost denumit. Pe 26 mai au avut loc alegeri europarlamentare, unde formațiunile dumneavoastră au obținut rezultate foarte bune și vă felicit pentru aceasta.

- În paralel, am convocat un referendum național, deoarece mi s-a părut că poporul trebuie să-și exprime suveranitatatea și trebuie să dea un răspuns ferm și clar unei guvernări eșuate și atacului neîncetat asupra justiției, care s-a desfășurat fără întrerupere din decembrie 2016 până pe 27 mai.

- Românii au ieșit în număr mare și au dat un răspuns clar, ferm și ușor de citit. La întrebările pe care le-am formulat la referendum au răspuns afirmativ 6,5 milioane de români.

- Formațiunile europarlamentare au primit voturi multe și au avut rezultate foarte bune, iar formațiunile care au încercat să demonizeze UE, care constant au atacat independența justiției, care au construit o guvernare lamentabilă, respectiv PSD-ALDE, au fost drastic sancționați de electorat.

- Pe bună dreptate, și a doua zi după referendum, aparent, lucrurile păreau că s-au schimbat. Înainte de referendum, mulți au spus că e inutil, unele formațiuni au încercat să-l boicoteze, alții au declarat că nu vor participa și că este un referendum pierdut și că nu se va întâmpla nimic. Dar s-a întâmplat, a doua zi după vot, spațiul politic românesc s-a schimbat, trebuie să recunoaștem acest lucru. Și acest fapt se datorează votului românilor. Acest referendum trebuie implementat, am analizat ce au votat românii: ei au votat pentru România europeană, a fost un vot clar pro-european. Românii au votat contra acelui atac nemernic PSD-ist asupra justiției. 

- PNL, Uniunea Salvați România, Partidul Pro România și Mișcarea Populară sunt partidele care au fost de acord să semneze acest acord. Președinții sunt prezenți astăzi pentru a semna acest pact. Nu m-a anunțat că este interesat PSD-ul, care aparent din 26 mai se schimbase. Dar, nu este așa, PSD nu s-a schimbat, nu se schimbă, a pierdut primul rând de alegeri dintr-un set mai larg. Urmează încă trei ocazii pentru români de a da lecţii PSD. PSD urmărește aceleași obiective și răspunsul lor, pe care mi l-au dat prin media, a fost un refuz. Ei aveau mai multe amendamente decât articole în acest acord. PSD a dăunat foarte mult României.

- Românii vor ști cum să voteze la următoarele alegeri. Pentru a merge mai departe cu votul de acum, trebuie să se schimbe Constituția și legislația de acum. Și-au bătut joc de diaspora.

- Acum paradigma se schimbă, se construiește o alternativă, se lucrează la ea. Mulți dintre cei care lucrează împreună cu mine la ea se află în această sală.

- Sunt foarte bucuros că semnăm acest acord național. Această semnare nu reprezintă un pas prin care vrem să excludem pe alții. Lista semnatarilor rămâne deschisă. E posibil ca și alții să revină la gânduri mai bune și vreau să păstrăm poarta deschisă pentru politicienii care vor să construiască o Românie mai bună.

 - PSD a dăunat foarte mult României. Din cauza PSD, România nu s-a dezvoltat și nu se dezvoltă nici acum.

Declarațiile lui Ludovic Orban:

- În ceea ce privește obiectele cuprinse în acest pact, sunt obiective pentru care, alături de președintele Klaus Iohannis, milităm de foarte mult timp. Mai ales în ultimii 2 ani și jumătate suntem angajați cu președintele Iohannis într-o bătălie pe care am dus-o alături de foarte mulți cetățeni români, o bătălie, care prin inițiativa președintelui Iohannis, a fost câștigată de cetățenii români.

- Acest acord reprezintă un angajamen pentru a transpune obiectivele din acest pact și voința exprimată de cetățenii români atât în cadrul referendumului și alegerilor  europarlamentare. Sunt convins că orice formațiune politică care nu va ține cont de voința oamenilor va dispărea, pentru că suveranitatea aparține poporului român.

- Consider că acest pact național trebuie să fie asumat de orice formațiune politică și de orice om politic care își respectă țara, care își dorește ca România să fie o țară respectată, apreciată.

Declarațiile lui Dan Barna, președinte USR:

- Am semnat acest acord care conține ceea ce USR a susținut de 3 ani, și anume că România trebuie să fie un stat de drept și justiția trebuie să fie respectată. Putem să-l introducem în Constituție pentru ca politica românească să devină mai bună. CCR trebuie să fie un arbitru neutru. Vreau să vă felicit, pentru că astăzi, într-o zi importantă pentru dumneavoastră personal, semnăm acest acord.

Declarațiile lui Victor Ponta, președinte Pro România:

- Am semnat acest pact pentru un motiv foarte simplu, principiile sunt corecte și sunt spre binele nostru. Integrarea României în UE este cea mai mare realizare românească din ultimii 30 de ani. Azi, am învățat din proprie experiență că politicenii se ceartă, dar oamenii politici trebuie să-și dea seama că trebuie să fie uniți atunci când este în interesul românilor.
 

Iohannis a avut consultări cu partidele la Cotroceni

 

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, după consultările cu partidele, că marea majoritatea a partidelor parlamentare sunt de acord că rezultatul referendumului trebuie implementat aşa cum a votat poporul.

Preşedintele a anunţat că a decis să invite partidele politice parlamentare să semneze un acord naţional pentru consolidarea parcursului european al României sau un pact politic pentru România europeană, care să cuprindă inclusiv revizuirea modificărilor la legile justiţiei.

Preşedintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, a declarat că pactul propus partidelor de preşedintele Iohannis reprezintă o deturnare a sensului referendumului, este o şmecherie, o capcană, prin care Klaus Iohannis vrea să îşi asigure realegerea în funcţia de preşedinte.

„Reprezintă o deturnare a sensului referendumului. Ar fi fost normal ca să ne aducă la cunoştinţă intenţia de a propune un astfel de pact, pentru că, trebuie să remarc că după cinci ani de zile în care preşedintele nu a făcut decât să semene dezbinare, nu a făcut niciun proiect consistent pentru România, acum, cu acest pact vrea să încerce o mişcare prin care desigur să folosească acest instrument pentru realegerea lui ca preşedinte. Dacă m-am uitat bine şi am înţeles bine, parcă ne-ar face chiar o propunere celor din coaliţie, ALDE plus PSD, să-l susţinem la alegerile prezidenţiale. Cred că este un pic cam mult să-i dăm domnului Iohannis posibilitatea să fie şi arbitru, şi jucător, să aibă şi membrii echipei, şi mingea. Nu se poate. E mult prea mult. Fiecare cred că trebuie să-şi vadă rolul şi prerogativele pe care le are în baza Constituţiei”, a declarat Călin Popescu Tăriceanu.

Preşedintele Consiliului Naţional al PSD, Mihai Fifor, a declarat că PSD nu cade în capcana preşedintelui Klaus Iohannis. De asemenea, îl acuză pe preşedintele Klaus Iohannis că vrea să pună rezultatele referendumului intr-un document care sa fie negociat de partide.

”Voinţa romanilor nu este negociabila. PSD va transpune rezultatul referendumului în legislaţie şi nu va tergiversa rezultatul din 26 Mai, aşa cum face preşedintele”, a afirmat Fifor.

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Articol recomandat de sport.ro
Singurul cuvânt folosit de maghiari după ce au văzut echipamentul României de la EURO 2024
Singurul cuvânt folosit de maghiari după ce au văzut echipamentul României de la EURO 2024
Citește și...
A luat două lanterne dintr-un magazin și a plecat. Ce a urmat i-a luat pe toți prin surprindere
A luat două lanterne dintr-un magazin și a plecat. Ce a urmat i-a luat pe toți prin surprindere

Un agent de pază la un magazin din Timişoara a ajuns la spital, marţi seara, după ce un client l-a lovit cu o mătură, potrivit IPJ Timiş.

Incendiu de amploare în Sibiu, în urma furtunii. Au ars 5.000 de tone de fân
Incendiu de amploare în Sibiu, în urma furtunii. Au ars 5.000 de tone de fân

Pompierii militari au intervenit, marţi după-amiază, în localitatea Jina pentru stingerea unui incendiu care a izbucnit la o şură.

 

Stare de alertă într-un județ din România. „Duce la afectarea sănătăţii populaţiei”
Stare de alertă într-un județ din România. „Duce la afectarea sănătăţii populaţiei”

Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Brăila a declarat stare de alertă în întreg judeţul, pentru 30 de zile, după ce operatorul de salubritate a refuzat că mai ridice gunoiul începând de luni.  

Recomandări
POLITICO: Anularea interzicerii maşinilor cu combustie în UE, prima țintă a dreptei după alegeri. „A fost o greșeală”
POLITICO: Anularea interzicerii maşinilor cu combustie în UE, prima țintă a dreptei după alegeri. „A fost o greșeală”

Manfred Weber, şeful grupului de centru-drepta PPE, promite ca în negocierile din zilele următoare să facă presiuni pentru eliminarea interdicţiei privind motoarele cu combustie.  

Alegeri locale 2024. Noi rezultate provizorii: PSD-PNL - 71% la primării și 65% la consiliile locale
Alegeri locale 2024. Noi rezultate provizorii: PSD-PNL - 71% la primării și 65% la consiliile locale

PSD a obţinut 36,26% din voturile pentru Consiliile locale, fiind urmat de PNL cu 29,41% şi de AUR cu 9,35%, arată rezultatele parţiale anunţate de Biroul Electoral Central, marţi seară, conform datelor centralizate până la ora 22:00.

Joe Biden, după ce fiul său a fost condamnat penal:
Joe Biden, după ce fiul său a fost condamnat penal: "Suntem foarte mândri de el"

Președintele SUA, Joe Biden, a reacțioant, marți, după ce fiul său, Hunter, a fost găsit vinovat pentru că a mințit în legătură cu consumul de droguri pentru a cumpăra ilegal o armă