(P) Cum se aplică erbicidul total

erbicid
StirilePROTV

Buruienile se numără printre dăunătorii care pot face pagube importante în orice tip de culturi, de aceea combaterea lor este absolut necesară.

Această activitate se numește erbicidare și se realizează prin aplicarea unor substanțe speciale, denumite erbicide, care au capacitatea de-a distruge plantele nedorite.

Erbicidele care afectează doar anumite buruieni, având totodată și calitatea de a proteja plantele din cultură, se numesc erbicide selective, în timp ce substanțele care distrug orice fel de plante și buruieni fac parte din categoria erbicidelor neselective, cunoscute și ca erbicide totale.

Acestea au ca substanță activă de bază Glifosatul și se aplică atunci când se dorește eliminarea completă a vegetației de pe un teren. Având în vedere că este vorba despre substanțe foarte puternice, aplicarea erbicidelor totale se face după anumite reguli și cu măsuri de precauție, pe care le prezentăm în cele ce urmează.

Când trebuie aplicat un erbicid total

 

În cazul terenurilor de cultură, erbicidarea se face fie înainte de începerea lucrărilor de semănat, fie după recoltare. Un erbicid total poate fi aplicat însă și pe marginea drumurilor și căilor ferate, în curți, pe terenurile virane sau în orice alte zone unde trebuie îndepărtată vegetația nedorită.

Citește și
VIDEO. Cine e primarul care are doar 10 clase, a candidat de unul singur și are o poveste de viață specială

Substanța este absorbită de plante la nivelul frunzelor, de aceea erbicidarea trebuie făcută atunci când frunzele sunt suficient de dezvoltate, pentru ca suprafața de absorbție să fie cât mai mare. De asemenea, este important de reținut că un erbicid total nu acționează și asupra semințelor din sol, astfel că este posibil ca buruienile să reapară după o anumită perioadă.

Care sunt cantitățile necesare

 

E lesne de înțeles că necesarul de soluție care trebuie administrată depinde de suprafața care necesită erbicidare. Soluția de stropire se obține amestecând erbicidul total cu apă, cel mai important fiind să se respecte concentrația necesară. De regulă, se amestecă 100-200 de mililitri de substanță cu 10 litri de apă, însă concentrația diferă de la un produs la altul. De aceea, de fiecare dată când folosești un produs nou, trebuie să citești cu atenție indicațiile de pe prospect, pentru a afla care este concentrația optimă.

Ce echipamente se folosesc

 

Aplicarea erbicidului total nu necesită alte echipamente speciale în afara celor clasice, folosite pentru stropit. Alegerea echipamentului potrivit se face ținând cont de suprafața pe care trebuie administrat tratamentul. Cele mai uzuale echipamente sunt atomizorul și vermorelul, acestea fiind eficiente pe suprafețele de dimensiuni mici și medii. Sunt ideale pentru utilizarea în grădină, în livadă, în curți și pe terenurile de mici dimensiuni, însă nu pot face față pe suprafețele întinse. În acest caz, erbicidarea se face cu mijloace mecanizate sau cu ajutorul avioanelor utilitare, care pot acoperi suprafețe de mari dimensiuni.

Ce măsuri de precauție se impun

 

După cum am menționat, erbicidele totale nu acționează selectiv, distrugând toate plantele cu care intră în contact. De aceea, este indicat să se aplice înainte de înființarea culturilor sau după recoltare, iar dacă pe terenul respectiv există plante care trebuie salvate, ele trebuie protejate, astfel încât soluția să nu ajungă pe frunzele lor.

Deși există numeroase controverse legate de Glifosat - principala substanță activă din erbicidele totale – nu există nicio clasificare toxicologică a erbicidelor totale, ca substanțe periculoase pentru sănătatea oamenilor. Pe ambalajele produselor se recomandă totuși să se evite contactul direct cu pielea sau cu ochii. Din această cauză, se recomandă folosirea unui echipament de protecție adecvat atunci când se administrează un astfel de tratament.

Indiferent că e vorba de terenuri agricole sau cu altă destinație, erbicidele totale reprezintă soluția ideală pentru a scăpa de vegetația nedorită, iar prin administrarea corectă, rezultatele apar într-un interval de 5-7 zile. Folosirea erbicidelor totale este și o activitate mult mai puțin laborioasă decât îndepărtarea buruienilor cu mâinile goale sau cu uneltele de grădinărit, de aceea îți recomandăm să apelezi la această variantă atunci când este cazul.

Articol recomandat de sport.ro
Singurul cuvânt folosit de maghiari după ce au văzut echipamentul României de la EURO 2024
Singurul cuvânt folosit de maghiari după ce au văzut echipamentul României de la EURO 2024

Acest articol este un material publicitar al cărui conținut a fost realizat în mod independent de o terță parte, fără răspunderea editorială şi sub supravegherea PRO TV S.R.L.

Citește și...
(P) Hottscan 3D - scanarea încăperilor pentru proiectarea mobilierului pe comandă
(P) Hottscan 3D - scanarea încăperilor pentru proiectarea mobilierului pe comandă

Progresele tehnologice din ultimele decenii si-au pus amprenta puternic asupra lumii moderne, influentand si imbunatatindu-ne calitatea vietii, contribuind la dezvoltarea si eficientizarea proceselor de productie din diverse domenii si industrii.

(P) NEI Divizia de Securitate a asigurat derularea în siguranţă a festivalului West Side Flower Fest 2024 din București
(P) NEI Divizia de Securitate a asigurat derularea în siguranţă a festivalului West Side Flower Fest 2024 din București

În perioada 31 mai - 2 iunie 2024, echipa NEI Divizia de Securitate a avut misiunea de a asigura securitatea și protecția festivalului West Side Flower Fest, desfășurat în Sectorul 6, în Parcul Drumul Taberei și pe Bulevardul Drumul Taberei.

(P) Malina îți aduce poftă de vacanță
(P) Malina îți aduce poftă de vacanță

Atunci când îți vine pofta, ceva bun de la Malina te așteaptă! În plus, vara asta, Malina aduce și cheful de vacanță!

Recomandări
Rezultate alegeri locale 2024. În continuare, probleme mari la Sectoarele 1 și 2, conduse de Clotilde Armand și Radu Mihaiu
Rezultate alegeri locale 2024. În continuare, probleme mari la Sectoarele 1 și 2, conduse de Clotilde Armand și Radu Mihaiu

La trei zile de la alegerile locale din 9 iunie încă se numără voturi, după ce președintele Autorității Electorale Permanente, Toni Greblă, a interzis - până la obținerea datelor finale - orice întrerupere a procesului de verificare și centralizare.  

Cătălin Drulă cere demiterea preşedintelui Autorităţii Electorale Permanente: Frauda electorală nu trebuie tolerată
Cătălin Drulă cere demiterea preşedintelui Autorităţii Electorale Permanente: Frauda electorală nu trebuie tolerată

Preşedintele USR, Cătălin Drulă, cere demiterea imediată a preşedintelui Autorităţii Electorale Permanente (AEP), Toni Greblă, acuzând că la alegerile de duminică s-ar fi comis "cele mai mari fraude electorale" din istoria recentă.

Motivul pentru care INS nu a mai putut anunța azi statisticile legate de salariul mediu pe economie pentru luna aprilie
Motivul pentru care INS nu a mai putut anunța azi statisticile legate de salariul mediu pe economie pentru luna aprilie

Astăzi, 12 iunie, Institutul Național de Statistică ar fi trebuit să anunțe, conform calendarului oficial, statistica legată de starea și de evoluția salariului mediu pe economie la nivelul lunii aprilie. Ieri INS a anunțat că amână datele.