(P) Care sunt cele mai frecvent folosite conturi contabile

advertorial

Orice afacere are nevoie de contabilitate, atât pentru evidența financiară a conturilor cât și pentru a oferi o perspectivă asupra oportunităților care pot face societatea mai profitabilă.

Deși este definită ca o disciplină cu un caracter economico-social, contabilitatea reprezintă, simultan, teorie și tehnică. Este vorba despre un domeniu stufos, plin de reguli și restricții, pe care îl pot manevra fără efort doar persoanele foarte bine organizate. Nu este loc pentru folosirea imaginației și a creativității, ci trebuie ca fiecare lucru să fie respectat cu sfințenie, pentru ca o companie să funcționeze în legalitate. Totuși, există atât de multe conturi contabile, încât nu putem să nu ne întrebăm dacă o firmă le folosește în totalitate sau doar unele dintre ele sunt mai uzuale. Să vedem, mai departe, care sunt cele mai importante instrumente dintr-un plan de conturi.

Ce reprezintă conturile contabile

 

Dacă ne propunem să definim conturile contabile, putem afirma că ele reprezintă instrumentul de bază al contabilității. Mai exact, acestea sunt utilizate pentru a reflecta înregistrarea în contabilitate a existenței, mișcării, transformării și stării, la un moment dat, a elementelor de patrimoniu. Practic, nici o operație economică nu poate fi înregistrată în contabilitatea unei firme fără documente justificative și conturi contabile. Așadar, cu ajutorul conturilor ce se prezintă sub forma unor simboluri numerice, pot fi codificate elemente patrimoniale. Totalitatea conturilor contabile folosite se regăsesc într-un plan de conturi stabilit prin lege și obligatoriu pentru toți agenții economici.

De ce avem nevoie de conturile contabile

 

Denumirea sau titlul conturilor contabile reprezintă numele prin care poate fi identificat elementul patrimonial urmărit prin cont. Planul general de conturi contabile cuprinde 9 clase, respectiv clasele 1-5 (conturile de bilanț), 6-7 (conturile de rezultate), 8 (conturile de gestiune) și 9 (conturile extrabilanțiere).

Conturile contabile sunt importante fiindcă permit ținerea evidenței fiecărui element patrimonial în parte. De asemenea, asigură înregistrarea sistematică a operațiunilor, fac legătura între bilanț și balanța de verificare și oferă o imagine clară, în orice moment, asupra situației unui element din patrimoniu.

Citește și
De ce nu mai poate statul român să recupereze nimic de la Dan Voiculescu, Ovidiu Tender și Puiu Popoviciu. Sentințele care le-au salvat milionarilor peste 250 de milioane de euro

Conturile contabile folosite cel mai des

 

În general, folosirea conturilor contabile ține de tipul afacerii desfășurate. Însă, indiferent de specificul activității, orice companie folosește, frecvent, contul de casă (5311) și contul de bancă (5121), precum și pe cel de viramente interne (581). Banii intră și ies din firmă prin casă și prin intermediul băncilor, însă, aceștia vin de la clienți, respectiv contul 4111 și se duc spre furnizori, contul 401. Pe lângă acestea, orice societate este interesată de contul de profit sau pierdere (121). În cazul în care se vând mărfuri, se folosește contul 371 (mărfuri), iar dacă se vând bunuri fabricate se ține evidența cu 345 (produse finite).

În categoria celor mai des folosite conturi contabile se regăsesc și unele din clasele 6 și 7. În cazul cheltuielilor, contabilii utilizează, adesea, 627 (cheltuieli cu servicii bancare și asimilate), 626 (cheltuieli poștale și taxe de telecomunicații), 605 (energia și apa), 628 (alte cheltuieli cu serviciile executate de terți), 691 (cheltuieli cu impozitul pe profit) și 698 (cheltuieli cu impozitul pe venit și alte impozite). La acestea, se mai adaugă și conturile 601 (materii prime), 602 (materiale consumabile), 603 (obiecte de inventar), 604 (cheltuieli cu materiale nestocate) și 607 (cheltuieli privind mărfurile). Dacă vorbim de venituri, cel mai des, se lucrează cu 701 (venituri din vânzarea produselor finite), 704 (venituri din servicii prestate) și 707 (venituri din vânzarea de mărfuri).

Oricât de mică ar fi activitatea economică desfășurată, este aproape imposibil să nu folosești aceste conturi contabile. Chiar dacă par multe, pe măsură ce sunt utilizate, vor fi foarte ușor de reținut. În caz contrar, orice persoană care se ocupă de contabilitatea unei companii va avea mereu la îndemână planul de conturi, pentru a-și ușura activitatea.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani

Acest articol este un material publicitar al cărui conținut a fost realizat în mod independent de o terță parte, fără răspunderea editorială şi sub supravegherea PRO TV S.R.L.

Citește și...
(P) Rolul unui invertor Huawei SUN2000 5KTL L1 într-un sistem fotovoltaic!
(P) Rolul unui invertor Huawei SUN2000 5KTL L1 într-un sistem fotovoltaic!

Într-o lume în care energia verde devine din ce în ce mai importantă, sistemele fotovoltaice câștigă popularitate datorită beneficiilor lor ecologice și economice.

(P) Vinul Jidvei susține arta românească la un eveniment cinematografic de prestigiu
(P) Vinul Jidvei susține arta românească la un eveniment cinematografic de prestigiu

Suntem deosebit de onorați de a fi alături de regizorul Tudor Giurgiu și de echipa sa, la prezentarea filmului NASTY la cea de-a 77-a ediție a prestigiosului Festival Internațional de Film de la Cannes.

(P) Drumul către noi standarde naționale de calitate pentru îngrijirea oncologică la Romanian Healthcare Conference & Expo
(P) Drumul către noi standarde naționale de calitate pentru îngrijirea oncologică la Romanian Healthcare Conference & Expo

Potrivit Uniunii Europene, unul din șase decese din România este cauzat de afecțiuni oncologice. Deși incidența locală a cancerului este sub media UE, mortalitatea este cu 7% peste medie, cu o tendință de creștere constantă în ultimii 10 ani.

Recomandări
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș

Au fost găsite, duminică, trupurile celor două fete din România luate de ape vineri, în Italia, după o viitură pe râul Natisone.

După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă
După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă

„Pe drum spre Europa” partea I. Uniunea Europeană ne-a pus la dispoziție peste 20 de miliarde de euro din 2007 și până în prezent ca să ne modernizăm infrastructura.

Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”
Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”

Într-o lume în care vârsta este privită de multe ori ca o barieră, un nou studiu aduce în discuție ideea că bătrânețea reprezintă, de fapt, mai mult o problemă de percepție.