Un munte de deșeuri a apărut la Baia Mare, pentru că autoritățile maramureșene nu sunt în stare să facă o groapă de gunoi

×
Codul embed a fost copiat

Maramureșul istoric este sufocat de gunoaie. Ani la rând, autoritățile de acolo nu au fost în stare să construiască o groapă de gunoi. Bani au avut, din fonduri europene, dar i-au aruncat într-o râpă care se tot surpă.  

Alex Dima: ”Baia Mare este înconjurată de munți. Mai nou și de munți de gunoaie. De câțiva ani a apărut acest munte de gunoaie fix la intrarea în oraș dinspre Târgu Lăpuș. Este un fel de emblemă a locului deja. Bine ați venit în oraș!”.

Aproape 200 de mii de tone de gunoi stau, de câțiva ani, mărturie a incompetenței autorităților din Maramureș. În alt colț de oraș zac alte 20 de mii de tone de gunoi înghesuit în baloți, din care se scurge levigat, iar folia de protecție a dispărut. Autoritățile locale știu altceva.

Marcela Chindriș, comisar șef Garda de Mediu Maramureș: ”Ei au fost acoperiți cu folie. Uitați cum arată, așa sunt acoperiți cu folie…huuuuu….când o să avem și noi drone să putem filma. Bun, cred”.

”Reporter: S-a respectat obligația acoperirii baloților?

Citește și
VIDEO. „Aici se vând case cu un dolar!” Romania, micul sat depopulat din Pennsylvania văzut prin ochii a doi români

Emilia Talpoș, comisar șef Agenția pentru Protecția Mediului Maramureș: Deci sunt acoperit baloții, sunt acoperiți cu folia care a fost dată. A fost o măsură dată de la Gardă.

Reporter: Uitați cum arată baloții.

Emilia Talpoș, comisar șef Agenția pentru Protecția Mediului Maramureș: Na. Și noi am asta…de sus, deci vedeți cum zice… noi ce am primit astăzi… noi trebuie să mergem înapoi să respingem”.

Maramureșul își cară gunoiul la sute de kilometri distanță pentru că autoritățile locale n-au fost în stare să construiască o groapă de gunoi.

Alex Dima: ”Dealul Urniturii. Se numește așa pentru că pământul o ia la vale, se urnește. Aici este dovada și povestea nu este de azi, de ieri, este dintodeauna. Din tot Maramureșul, unde au decis autoritățile județene să construiască o groapă de gunoi cu zeci de milioane de euro? Fix în acest loc”.

Groapa de gunoi trebuia să fie gata din 2016

Groapa trebuia să fie gata din 2016. N-a fost, iar utilajele cumpărate ruginesc împrăștiate prin județ.

Ionel Bogdan, președintele Consiliului Județean Maramureș: ”De șapte ani stau pe loc? De șase. Nu există garanție, dar avem un contract de mentenanță. Ele nu au nici măcar o sută de km la bord. N-au fost folosite practic deloc”.

Baia Mare este înconjurată de haldele de steril din care otrava se scurge în ape, iar când bate vântul praful e împrăștiat peste localitățile din jur. Duminică, mergem în control cu autoritățile locale și aflăm cum își fac treaba.

Ioan Nechita, inginer șef REMIN: ”Cine răspunde pentru ce curge în râu? Toată lumea și nimeni”.

Agenția pentru Protecția Mediului a măsurat poluarea în zonă. Când nu bătea vântul.

- Vedeți că mâine e vânt de nu puteți să veniți cu aparatele să monitorizați. Cu autolaboratorul nu-l putem, că trebuie să urci.

- Când ați fost nu l-ați pus?

- L-am pus zece zile. Și din zece am prins o zi.

- Bun. Asta vă zic, știți de pe meteo că mâine bate vântul. Nu puteți să veniți să faceți monitorizarea? Anul acesta a fost schimbare bruscă.

- Trebuie ca și la vânătorii de tornade… niciodată nu…

- De ce nu faceți? Nu v-a venit.

- Da. Dar cu schimbările astea…da”.

”Nu dau astfel de date. nu sunt date publice”

Duminică, și angajații Apelor Române ne demonstrează cum își fac datoria.

Nu pot să ofer data, nu am telefonul. S-a întors”.

Nu dorește, pentru că nu este mandatat să vorbească în prezența audiovizualului, în prezența… Bănuiesc că sunteți de la Pro TV. Nici eu nu sunt mandatată să vorbesc, decât purtătorul de cuvânt și domnul director…păi, dacă…este un purtător de cuvânt la unitatea noastră… nu, nu Andu, poate că fenomenul e clar…”.

”- Da, nu dau astfel de date…Nu sunt date publice. Asta încerc să vă spun. Nu sunt date publice.

- Nu sunt date publice… concentrațiile nu sunt date publice. Am înțeles, la revedere, cumva m-am lămurit.

- Deci. Starea chimică e proastă, dar concentrațiile în sine nu sunt date publice.

- Cum adică nu sunt publice? Este datoria dvs să ne spuneți, este un drept al nostru să știm cum este apa care curge prin toate localitățile alea”.

Cine sunt vinovații pentru toate aceste dezastre ecologice și cât de afectată este sănătatea populației, aflați duminică, la România, te iubesc!

 

 

Articol recomandat de sport.ro
Singurul cuvânt folosit de maghiari după ce au văzut echipamentul României de la EURO 2024
Singurul cuvânt folosit de maghiari după ce au văzut echipamentul României de la EURO 2024
Citește și...
România, te iubesc! Emisiunea integrală din 2 iunie 2024
România, te iubesc! Emisiunea integrală din 2 iunie 2024

România, te iubesc! Emisiunea integrală din 2 iunie 2024.

Motivul pentru care țara noastră nu a reușit să facă modernizări prin investiții cu bani europeni pentru căile ferate
Motivul pentru care țara noastră nu a reușit să facă modernizări prin investiții cu bani europeni pentru căile ferate

„Pe drum spre Europa” partea a III-a. Avem una dintre cele mai bogate rețele de cale ferată din Europa, dar și cea mai învechită și proastă.

Cum au ajutat banii europeni la dezvoltarea aeroporturilor din țara noastră care au înregistrat un vârf de călători în 2023
Cum au ajutat banii europeni la dezvoltarea aeroporturilor din țara noastră care au înregistrat un vârf de călători în 2023

„Pe drum spre Europa” partea a II-a. Orice cetățean al Uniunii Europene are dreptul de circulație și de ședere liberă pe teritoriul statelor membre, iar asta a ajutat, în primul rând transportul aeronautic.  

Recomandări
POLITICO: Anularea interzicerii maşinilor cu combustie în UE, prima țintă a dreptei după alegeri. „A fost o greșeală”
POLITICO: Anularea interzicerii maşinilor cu combustie în UE, prima țintă a dreptei după alegeri. „A fost o greșeală”

Manfred Weber, şeful grupului de centru-drepta PPE, promite ca în negocierile din zilele următoare să facă presiuni pentru eliminarea interdicţiei privind motoarele cu combustie.  

Alegeri locale 2024. Noi rezultate provizorii: PSD-PNL - 71% la primării și 65% la consiliile locale
Alegeri locale 2024. Noi rezultate provizorii: PSD-PNL - 71% la primării și 65% la consiliile locale

PSD a obţinut 36,26% din voturile pentru Consiliile locale, fiind urmat de PNL cu 29,41% şi de AUR cu 9,35%, arată rezultatele parţiale anunţate de Biroul Electoral Central, marţi seară, conform datelor centralizate până la ora 22:00.

Joe Biden, după ce fiul său a fost condamnat penal:
Joe Biden, după ce fiul său a fost condamnat penal: "Suntem foarte mândri de el"

Președintele SUA, Joe Biden, a reacțioant, marți, după ce fiul său, Hunter, a fost găsit vinovat pentru că a mințit în legătură cu consumul de droguri pentru a cumpăra ilegal o armă