„Statul degeaba”. Cea mai mică localitate din România are doar 77 de oameni. Pe ce cheltuie primăria bugetul

×
Codul embed a fost copiat

Statul este tot mai flămând, iar responsabilii par dispuşi să caute bani şi în piatră seacă, însă cu ochii după privaţi le scapă, în continuare, anomaliile din sistemul bugetar.

De pildă, uită că avem, aproape 3.000 de primarii de comune, care se bazează pe bani de la buget, şi vorbim aici despre miliarde de lei pentru salarii. Dacă ar fi comasate, am face economii importante. Campania „Statul degeaba'', ajunge astăzi în cea mai mică localitate din România. Iată ce am găsit acolo.

Alex Dima, corespondent PROTV: „Comuna Bătrâna din Hunedoara. Este cea mai mică localitate din România. La recensământul din 2020 figurează cu 88 de cetăţeni. În realitate, sunt doar 77, împrăştiaţi pe patru sate. Este cea mai mică, mai săracă şi îmbătrânită comună din România.”

Bătrâna este poarta de intrare în Ţinutul Pădurenilor din Munţii Hunedoarei, un colţ de rai în care se ajunge pe un drum de 20 şi ceva de km lungime.

Șase suntem în total. Primar, viceprimar, casier, secretar, agent agricol şi femeia de servici” spun cei de la Primărie.

Citește și
De ce nu mai poate statul român să recupereze nimic de la Dan Voiculescu, Ovidiu Tender și Puiu Popoviciu. Sentințele care le-au salvat milionarilor peste 250 de milioane de euro

Radu Herciu conduce acestui loc. E la al şaselea mandat. Primăria funcţionează în fosta şcoală închisă la începutul anilor 2.000, când în sat n-au mai fost copii. Viaţa are alt ritm aici. Rar cineva calcă pragul primăriei. În birourile angajaţilor e atâta de multă linişte, încât se aud doar bătăile ceasului.

Secretara Camelia Barb se uită la rotița care se tot învârte pe ecranul calculatorului, semn că iar s-a dus conexiunea la internet.

-Nu merge netul?

-Foarte prost...şi mă face să îmi pierd timpul.

În biroul alăturat, agentul agricol completează de mână un proces verbal. Cu toate că în comună sunt doar 77 de de suflete, primăria are casier pentru încasarea taxelor şi impozitelor. Costa Gheorghe, casierul, stă. Din taxe şi impozite, primăria strânge 30.000 de lei pe an. Cam atât plăteşte primăria doar pentru softurile care gestionează...impozitele şi contabilitatea.

Camelia Barb, secretară: „Plătim 2.000 de lei pe lună, ori 12, 24.000. Softurile”

1 milion de lei din bugetul statului ajunge în fiecare an aici, ca primăria să funcţioneze. O bună parte din sumă se duce pe salariile angajaţilor.

Statul mai dă încă un milion de lei pentru investiţii în zonă. Se repară gardul căminului cultural, un drum, se mai taie iarba şi ăştia sunt banii.

Pe la ora zece, primarul le da colegilor o veste care îi lasă mască: „O să vă rog să ne întâlnim aici, în sala de şedinţe, să povestim despre planul de bătaie începând de săptămâna asta. Aţi putea? V-aţi tras sufletul? Aţi luat câte o cafea?”

Adunarea se dă într-o fostă sală de clasă.

Radu Herciu, primar Bătrâna: „Aşa după cum obişnuim la început de săptămână, aş vrea să creionăm câteva lucruri pe care să le avem în vedere săptămâna aceasta. Şi înainte de a vă propune eu..aş vrea să vă întreb pe fiecare în parte ce probleme aveţi? Le putem discuta”.

Fiecare angajat da asigurări că lucrurile sunt sub control. Viceprimarul e plecat în delegaţie. La final, primarul punctează.

Radu Herciu, primar Bătrâna: „Să încercăm să ne apropiem mai mult de cetăţean, de nevoile lui, ca el să vadă că e în centrul atenţiei noastre. A administraţiei locale”

Prima culme reprezintă satul Piatra. Locuitori? Zero. Niciun locuitor.

Cu primarul am pornit într-un tur al locului.

Mai toţi cetăţenii sunt trecuţi de 60 de ani şi mulţi se zbat într-o sărăcie lucie, aruncaţi de viaţă pe aceste dealuri. Cândva, aici erau aproape o mie de oameni, toate aceste dealuri erau cultivate cu grâu şi porumb. Cine n-a murit, a plecat, iar locul a rămas pustiu.

Alex Dima, corespondent PROTV: „Acest loc este o comoară. Potenţialul turistic este uriaş. Dar lipseşte viziunea, lipsesc proiectele şi iniţiativa, şi comuna moare. Peste tot sunt astfel de case abandonate cu lacătul pe poartă.”

Bătrâna e cea mai mică localitate din România. Pe munţii din jur sunt altele un pic mai mari, iar în toată ţara sunt 146 comune sub o mie de locuitori. Fiecare susţinută cu milioane de lei din bugetul statului, care a ajuns la fund. Guvernanţii nu ştiu sau nu vor să rezolve această situaţie.

Bătrâna ar putea fi comasată cu Dobra, aflată la poalele muntelui. S-ar face economii la buget.

Ilie Bolojan, preşedinte CJ Bihor: „Nu ne împiedică nimeni să modificăm legislaţia, să avem un funcţionar public care are o zi pe săptămână, lucrează la starea civilă la o primărie, alte două zile pe săptămână la starea civilă, şi în felul acesta cu un singur funcționar să rezolvăm același servicii, dar deservind mai multe primării.”

Dincolo de economii, comasarea înseamnă şi dispariţia unor primari care aduc voturi, iar partidele aflate la putere preferă să plătească decât să îşi piardă susţinerea.

Primarul recunoaşte că ar putea să funcționeze şi cu mai puţini angajaţi. Cum legea îi permite şi banii vin de la guvern, n-are motive să îşi micşoreze echipa, aşa cum n-are motive să îi fie teamă că ar putea fi înlocuit din funcție.

-Dacă vrea un candidat să vină independent, poate?

-Poate, dacă are susţinerea a 200 de alegători.

-Şi cum să facă?

-Nu ştiu. Nu mă întrebaţi.

Aşa că rămâne pe poziţie şi gestionează, pe bani mulţi, un loc pe cale să dispară.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
Citește și...
România, te iubesc! Emisiunea integrală din 2 iunie 2024
România, te iubesc! Emisiunea integrală din 2 iunie 2024

România, te iubesc! Emisiunea integrală din 2 iunie 2024.

Motivul pentru care țara noastră nu a reușit să facă modernizări prin investiții cu bani europeni pentru căile ferate
Motivul pentru care țara noastră nu a reușit să facă modernizări prin investiții cu bani europeni pentru căile ferate

„Pe drum spre Europa” partea a III-a. Avem una dintre cele mai bogate rețele de cale ferată din Europa, dar și cea mai învechită și proastă.

Cum au ajutat banii europeni la dezvoltarea aeroporturilor din țara noastră care au înregistrat un vârf de călători în 2023
Cum au ajutat banii europeni la dezvoltarea aeroporturilor din țara noastră care au înregistrat un vârf de călători în 2023

„Pe drum spre Europa” partea a II-a. Orice cetățean al Uniunii Europene are dreptul de circulație și de ședere liberă pe teritoriul statelor membre, iar asta a ajutat, în primul rând transportul aeronautic.  

Recomandări
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș

Au fost găsite, duminică, trupurile celor două fete din România luate de ape vineri, în Italia, după o viitură pe râul Natisone.

După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă
După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă

„Pe drum spre Europa” partea I. Uniunea Europeană ne-a pus la dispoziție peste 20 de miliarde de euro din 2007 și până în prezent ca să ne modernizăm infrastructura.

Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”
Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”

Într-o lume în care vârsta este privită de multe ori ca o barieră, un nou studiu aduce în discuție ideea că bătrânețea reprezintă, de fapt, mai mult o problemă de percepție.