Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Schimbările climatice distrug agricultura. Ce arată hărțile de risc pentru următorii ani

Your browser doesn't support HTML5 video.

Schimbările climatice distrug agricultura. Zonele afectate de calamităţi se vor extinde masiv în următorii ani, arată hărţile de risc, trimise către autorităţi de Institutul de Geografie al Academiei Române.

Vorbim despre alunecări de teren, secetă şi inundaţii, dar şi de fenomene extreme, care fac să apară boli noi şi dăunători. Fermierii nu au nicio şansă dacă vor lucra în continuare pământul după metode învechite, avertizează specialiştii. Vara a secătuit solul de apă, iar din acest weekend avem din nou zile anormal de calde.

Elena Mateescu, meteorolog: "Valori apropiate de maxima unei zile de vară, 26 de grade... sigur că pentru noi sunt veşti bune, dar din păcate asta va accentua seceta."

Previziuni sumbre: Specialiştii avertizează că în următorii ani schimbările climatice vor afecta serios agricultura

În timp ce alte popoare scot culturi uriaşe dintr-un pământ mult mai sărac, dar adaptat tehnologic, agricultura noastră e dependentă de fiecare strop de ploaie. Riscul se adânceşte vizibil cu trecerea timpului, arată hărţile. Peste 10 ani şi apoi peste alţi 100 pericolul va creşte tot mai mult.

Dan Bălteanu: ”Acest proiect Ro-Risk a cuprins o serie de fenomene, cum sunt alunecările, inundaţiile, intensificarea fenomenelor de secetă, tornadele.”

Citește și
Greta Thunberg
Greta Thunberg, reacție furioasă la ONU: „Mi-aţi furat visele cu vorbele voastre”

Ministrul Agriculturii promite 1 miliard de euro de la bugetul de stat, ca să avem două milioane de hectare irigate peste un an. Planul sună ca-n poveşti.

Petre Daea, ministrul Agriculturii: ”Te duci şi pe tehnologii specifice în zonele cu nisipuri zburătoare! Unde acolo îşi dă mâna agrotehnologul, agrotehnicianul.”

Acum câţiva ani, Universitatea de Agronomie din Bucureşti a pregătit două mii de consultanţi, care să meargă la ţară şi să îi asiste pe oameni să-şi protejeze recolta de îngheţ, boli şi insecte. Proiectul n-a mers mai departe, iar ţăranii au uitat între timp şi ce ştiau din bătrâni.

Prof. dr. Florin Stănică: ”Cele care au sensibilitate la ger, cais, piersic, cireș - am văzut atacuri de ger inclusiv la păr. Este indicat a  gospodarii noştri să stropească în primul rând trunchiul, dar şi coroana, cu alb. Banalul var!”

Schimbările climatice fac şi atacurile dăunătorilor imprevizibile. Consultantul ar trebui să-i înveţe pe oameni cum să prevină invazia viermelui de livadă, folosind biotehnologia. Pe un eşantion e impregnată o substanţă care derutează fluturele mascul. Nu mai intră în contact cu femela, care depune ouă sterile, iar planta are toate şansele să rodească sănătos. Fenomenele extreme pot apărea în cele mai importante stadii de dezvoltare, aşa că fermierii ar trebui să planteze, din loc în loc, pomişori. Rolul lor nu e să facă fructe de dimensiuni normale, ci să împrumute polen merilor din jur.

E nevoie aşadar de "profesori" care să ajungă în gospodarii. De un sistem de alertă mai eficient pentru fenomene extreme. Şi de echipamente de intervenţie, pentru ce putem preveni - grindină sau inundaţii. Deşi sună dramatic, miza e hrana următoarelor generaţii.

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

 Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult