Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Momentul în care avionul MIG a intrat în impact cu solul. Soția pilotului s-a recules la locul tragediei

Your browser doesn't support HTML5 video.

Epava avionului de vânătoare MIG 21 Lancer prăbuşit sâmbătă la Feteşti în timpul unui miting aviatic a fost ridicată duminică de anchetatori, bucată cu bucată.

Dar nu înainte ca soţia pilotului care şi-a pierdut viaţa să se reguleagă la locul tragediei şi să aprindă o lumânare în memoria celui pe care acum toată lumea îl consideră un erou. Ultima sa manevra a făcut ca aeronava să se prabușească la distanţă mare de miile de spectatori, evitând astfel o catastrofă de proporţii.

În aceste secvenţe dramatice, se vede cum avionul de luptă MIG 21 Lancer, se apropie de pământ înclinându-se puternic, şi loveşte solul, explodând la impact.

Accidentul s-a produs la numai câţiva kilometri de locul în care 4.000 de spectatori asistau la spectacolul organizat în baza aeriană Feteşti. Pentru foştii piloţi, care au zburat la rândul lor pe avioane de luptă, locotenent comandorul Florin Rotaru este un erou.

General de flotilă aeriană Iosif Bălan, fost pilot militar: ”El nu a respectat procedura de a se salva pe el. Ci de a-i salveze pe cei de jos, în loc să catapulteze a tras de avion ca să îl îndepărteze şi atunci a ajuns la câţiva km de locul accidentului. Ar fi putut să se salveze cu siguranţă, însă a vrut să îi salveze pe cei de jos pentru că dacă se catapulta avionul ar fi căzut în acel loc, aşa că a tras de avion și nu a mai avut timp să se salveze."

De ce a ajuns locotenent comandorul Rotaru în această situaţie imposibilă? Răspunsul va veni de la comisia de anchetă ajunsă încă de sâmbătă la faţa locului.

Cercetarea la faţa locului a continuat la mai bine de 24 de ore de la prăbuşirea avionului MIG 21 Lancer, iar specialiștii au strâns toate componentele aeronavei ce vor fi expertizate. Ţinta investigaţiei este motorul avionului care ar putea fi cauza tragediei.

Soţia pilotului s-a recules duminică la locul tragediei. I-au fost alături şi câţiva colegi ai soţului. Femeia, care a rămas singură cu doi copii, aşteaptă de la anchetatori un răspuns.

Nici una dintre ipotezele de lucru nu poate fi deocamdată anulată.

Însă dacă o piesă este aproape de expirarea garanţiei, ea poate ceda atunci când pilotul forţează limitele avionului. O altă variantă este că avionul ar fi lovit o pasăre, situaţie ce nu poate fi prevăzută, sau pilotul să fi făcut o manevră greşită.

Locotenent comandor Florin Rotaru era un pilot cu experienţă, care a strâns peste 600 de ore de zbor la manşa MIG0ului 21 Lancer, fără incidente.

Luni, toate unităţile Ministerului Apărării Naţionale vor organiza ceremonii în memoria pilotului.

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicatia Stirile ProTV pentru telefoane Android si iPhone!

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult