Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Deși e nevoie de sare pentru drumuri, salinele sunt blocate de proteste

Your browser doesn't support HTML5 video.

Tocmai în aceste zile de ninsori, când e nevoie de sare pentru drumuri, activitatea este blocată de proteste la salinele Slănic Prahova, Praid şi Târgu Ocna.

La Slănic este a şasea zi în care zeci de camioane aşteaptă zadarnic să fie încărcate. Minerii împreună cu ceilalţi angajaţi sunt nemulţumiţi de salariile mici şi de utilajele vechi cu care lucrează. Oamenii cer majorarea lefurilor cu 20 de procente.

Cei 212 angajaţi de la Salina Slănic spun că primesc în mâna numai 1.600 de lei, în vreme ce societatea naţională a sării este profitabilă. Negocierile purtate la sfârşitul săptămânii trecute au eşuat, aşa că oamenii au refuzat de şase zile să mai intre în mână. Săptămâna aceasta ei ar trebui să livreze circa 3.000 de tone de sare către compania naţională de drumuri şi alte 1.000 către diverse primarii.

Zeci de camioane aşteaptă să fie încărcate cu sare şi nimeni nu ştie când vor putea pleca la drum. Totul este blocat în subteran.

Proteste sunt şi la salina Târgu Ocna din judeţul Bacău, şi la Praid, în Harghita: aici,140 de angajaţi refuza de cinci zile să coboare în mină din aceeaşi cauză: sunt revoltaţi de salariile mici. Turiştii veniţi să viziteze salina au aflat abia la destinaţie că au bătut drumul degeaba.

Protestatarii spun că s-au săturat să coboare în subteran pentru salarul minim pe economie.

Kelemen Jozsef, lider de sindicat: ”Revendicările sunt majorarea salariilor cu 20% şi aplicarea unei salarizări care să facă diferenţa între categorii de muncitori.”

Seprodi Zolta, director salina Praid: ”Au oprit toată activitatea nici turismul nici servirea către clienţi, sunt oprite.” Marți la Bucureşti va avea loc şedinţa Consiliului de Administraţie Salrom, unde se va lua o decizie în cazul salinei praid. Protestatarii aşteaptă rezultatele întâlnirii, iar în funcţie de decizia conducerii vor hotărî dacă vor continua sau nu greva.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult