Modifica setarile cookie
Toate categoriile

"Arta preparării pizza", inclusă în patrimoniul UNESCO

Your browser doesn't support HTML5 video.

UNESCO a înscris "pizzaiolo" în patrimoniul imaterial al umanităţii

Arta napolitană a preparării pizza, aşa-numita pizzaiolo, a intrat joi în patrimoniul imaterial al umanităţii, alături de alte comori culturale precum decoraţia murală tradiţională saudită realizată de femei, potrivit UNESCO, relatează AFP, citată de Agerpres.

Comitetul ad hoc al UNESCO s-a reunit pe insula sud-coreeană Jeju pentru a examina 34 de solicitări de înscriere pe Lista reprezentativă a patrimoniului cultural al umanităţii.

Această înscriere este una simbolică, dar conferă o anumită vizibilitate şi eforturile susţinătorilor artei pizza napolitane au dat roade.

Două milioane de persoane au semnat o "petiţie mondială" pentru a susţine înscrierea în patrimoniul imaterial al umanităţii, a declarat Sergio Miccia, preşedintele asociaţiei pizzarilor napolitani.

Citește și
comanda uber eats toronto
Au comandat o pizza prin serviciul de livrari al Uber. Ce au primit in schimb i-a facut sa fuga din casa

Dincolo de abilitatea mişcărilor, este vorba despre un "savoir-faire culinar" care asociază "cântecele, zâmbetul, tehnica şi spectacolul" care datează din secolul al XVI-lea, se subliniază în dosarul candidaturii italiene.

"Victorie!", a reacţionat pe Twitter Maurizio Martina, ministrul italian al agriculturii. "Un nou pas pentru protejarea moştenirii gastronomice şi viticole a Italiei".

Pecoraro Scano, fost ministru al agriculturii prezent la Jeju, a postat pe aceeaşi reţea de socializare: "Viaţă lungă artei napolitane a preparării pizza".

Lista creată în 2003 conţine deja 365 de intrări, reprezentând tradiţii, forme de artă sau dansuri, precum celebru flamenco spaniol.

Aceasta va creşte şi prin includerea Al-Qatt Al-Asiri, numele unei forme de artă tradiţională practicate în regiunea saudită Asir de către femei care decorează pereţii.

De asemenea, este recunoscută aşa-numita "shital pati" din Bangladesh, fabricarea tradiţională a cuverturilor ţesute din trestie.

Tradiţiile culturale imateriale ameninţate cu dispariţia au fost înscrise pe o listă de salvare de urgenţă, care le permite statelor "să mobilizeze cooperarea şi asistenţa internaţională necesare" pentru a le proteja.

Limbajul fluierat din Turcia, un mod de comunicare ameninţat de evoluţii tehnologice şi socio-economice, va face şi el parte din acest patrimoniu, la fel ca şi Taskiwin-ul marocan, un dans marţial din Munţii Atlas care constă pentru practicanţii săi în mişcarea umerilor pe ritmul tamburinelor şi al fluierelor.

Potrivit UNESCO, această practică este ameninţată în special de mondializare şi denigrarea crescândă de către tineri a practicilor patriomoniale tradiţionale.

La reuniunea din Coreea a fost inclus în patrimoniul imaterial cultural al UNESCO şi Mărţişorul, obicei tradiţional pre-creştin care se întinde azi pe teritoriul mai multor ţări din zona balcanică, din Republica Moldova, până în zona Macedonia.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult