CCR a decis: Revocarea Renatei Weber din funcția de Avocat al Poporului este neconstituțională

×
Codul embed a fost copiat

Curtea Constituţională a României a declarat marţi neconstituțională revocarea lui Renate Weber din funcţia de Avocat al Poporului, ca urmare a sesizării depuse de PSD.

Potrivit unui comunicat al CCR, în şedinţa de marţi, Curtea Constituţională, cu unanimitate de voturi, a admis sesizarea formulată de Grupurile parlamentare ale PSD din Senat şi din Camera Deputaţilor şi a constatat că este neconstituţională Hotărârea Parlamentului României 36/2021 pentru revocarea Renatei Weber din funcţia de Avocat al Poporului.

"Curtea a reţinut că legea care reglementează revocarea, ca modalitate de încetare a unui mandat, trebuie să determine cu certitudine cazurile în care intervine această sancţiune, să stabilească procedura în cadrul căreia se analizează cererea de revocare şi după a cărei parcurgere organul competent poate dispune revocarea şi să prevadă dreptul la recurs în faţa unei instanţe independente şi imparţiale, deci posibilitatea persoanei revocate de a contesta măsura revocării, în condiţiile art.21 din Constituţie referitor la liberul acces la justiţie", se precizează în comunicat.

Întemeindu-se pe dispoziţii legale care nu asigură garanţiile de independenţă ale Avocatului Poporului în raport cu alte autorităţi publice, dispoziţii cărora Parlamentul le-a atribuit o altă interpretare decât cea care rezultă din conţinutul lor normativ, Hotărârea Parlamentului României 36/2021 pentru revocarea Renatei Weber din funcţia de Avocat al Poporului încalcă dispoziţiile constituţionale cuprinse în art.1 alin.(3) şi (5) care consacră principiul statului de drept şi principiul legalităţii şi al supremaţiei Legii fundamentale, precum şi dispoziţiile art.9 alin.(2) din Legea nr.35/1997 privind organizarea şi funcţionarea instituţiei Avocatul Poporului.

"Curtea a constatat că, întrucât actul de revocare este neconstituţional, acesta încetează să mai producă efecte juridice. Prin urmare, în temeiul art.147 alin.(4) din Constituţie, care consacră caracterul general obligatoriu şi efectele pentru viitor ale deciziilor Curţii Constituţionale, Curtea menţionează că, de la data publicării deciziei sale în Monitorul Oficial al României, Renate Weber îşi reia calitatea de Avocat al Poporului, urmând a-şi exercita mandatul constituţional pentru care a fost numită prin Hotărârea Parlamentului României nr.18/2019, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr.524 din 26 iunie 2019", precizează CCR.

Citește și
Ciolacu Weber
Ciolacu, după revocarea lui Renate Weber din funcția de Avocat al Poporului: Depunem sesizare la CCR
VIDEO. Cine e primarul care are doar 10 clase, a candidat de unul singur și are o poveste de viață specială

În această situație, Coaliţia de guvernare formată din PNL, USR PLUS şi UDMR intenţionează să modifice Legea privind organizarea și funcționarea instituției Avocatul Poporului pentru a o revoca pe Renate Weber din funcție în această toamnă.

 Sesizarea depusă de PSD

 

Hotărârea Parlamentului 36/2021 pentru revocarea Avocatului Poporului este neconstituţională, fiind încălcate prevederile referitoare la principiul legalităţii şi durata de 5 ani a mandatului acestuia, se arată în sesizarea depusă de PSD la Curtea Constituţională, citată de Agerpres.

Potrivit documentului, hotărârea Parlamentului a încălcat prevederile art. 1 alin. (5) referitoare la principiul legalităţii şi art. 58 alin. (1) din Constituţie privind durata de 5 ani a mandatului Avocatului Poporului.

"În mod contrar garanţiilor de independenţă ale Avocatului Poporului subliniate de jurisprudenţa Curţii Constituţionale şi prevăzute de standardele europene, Parlamentul a adoptat hotărârea de revocare a Avocatului Poporului cu încălcarea Constituţiei, a standardelor de independenţă ale instituţiei, dar şi chiar a prevederilor art. 9 alin. (2) din Legea nr. 35/1997 privind organizarea şi funcţionarea instituţiei Avocatul Poporului, republicată, astfel cum au fost explicitate în jurisprudenţa Curţii Constituţionale, utilizând revocarea ca un mecanism de control discreţionar, politic, iar nu ca un control de legalitate în privinţa Avocatului Poporului", se arată în sesizare.

Semnatarii sesizării precizează că nu contestă dreptul Parlamentului de a evalua activitatea Avocatului Poporului, ci "tocmai constituţionalitatea acestei evaluări, în sensul că evaluarea realizată nu a fost una obiectivă, nu a respectat cadrul constituţional şi legal şi nu a fost bazată pe o demonstraţie a unor încălcări cumulative a Constituţiei şi a legilor".

Renate Weber, salariu de 2500 de euro ca Avocat al Poporului

 

În cazul în care va fi revocată, Renate Weber va pierde salariul de Avocat al Poporului, care este de 2.500 de euro pe lună.

De asemenea, potrivit ultimei sale declarații de avere, Renate Weber primește, începând din luna iulie 2020, o pensie de la Comisia Europeană de aproximativ 3.000 de euro pe lună, potrivit documentelor.

În primele 6 luni ale lui 2020, Weber a primit aproximativ 4.000 euro pe lună de la Parlamentul European, ca „indemnizație tranzitorie”.

„Tot ce s-a întâmplat în Parlament, a fost un abuz", a comentat decizia Weber, care, pentru a-şi menţine postul, a dat în judecată Senatul şi Camera Deputaţilor. PNL şi USR validaseră deja un nou avocat al poporului, şi vor ca în toamnă, să reia demersul de înlocuire a lui Renate Weber.

Articol recomandat de sport.ro
Singurul cuvânt folosit de maghiari după ce au văzut echipamentul României de la EURO 2024
Singurul cuvânt folosit de maghiari după ce au văzut echipamentul României de la EURO 2024
Citește și...
Renate Weber a dat în judecată Camera Deputaţilor şi Senatul, după revocarea din funcţie
Renate Weber a dat în judecată Camera Deputaţilor şi Senatul, după revocarea din funcţie

Fostul Avocat a Poporului Renate Weber a acţionat în instanţă Camera Deputaţilor şi Senatul, după decizia de revocare din funcţie.

Ciolacu, după revocarea lui Renate Weber din funcția de Avocat al Poporului: Depunem sesizare la CCR
Ciolacu, după revocarea lui Renate Weber din funcția de Avocat al Poporului: Depunem sesizare la CCR

Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat că joi va fi depusă sesizare la Curtea Constituţională în privinţa modului în care a avut loc procedura de revocare a Avocatului Poporului.

Recomandări
Cătălin Drulă cere demiterea preşedintelui Autorităţii Electorale Permanente: Frauda electorală nu trebuie tolerată
Cătălin Drulă cere demiterea preşedintelui Autorităţii Electorale Permanente: Frauda electorală nu trebuie tolerată

Preşedintele USR, Cătălin Drulă, cere demiterea imediată a preşedintelui Autorităţii Electorale Permanente (AEP), Toni Greblă, acuzând că la alegerile de duminică s-ar fi comis "cele mai mari fraude electorale" din istoria recentă.

Radu Mihaiu va depune plângere penală împotriva Biroului electoral de sector. El acuză dispariţia a 1.800 de buletine
Radu Mihaiu va depune plângere penală împotriva Biroului electoral de sector. El acuză dispariţia a 1.800 de buletine

Primarul Sectorului 2, Radu Mihaiu, anunţă că va depune plângere penală împotriva reprezentantului PSD din Biroul electoral de sector, pe care îl acuză că instigă la fraudă electorală.

Rata anuală a inflaţiei a coborât, în luna mai 2024, la 5,12%, de la 5,9% în aprilie
Rata anuală a inflaţiei a coborât, în luna mai 2024, la 5,12%, de la 5,9% în aprilie

Rata anuală a inflaţiei a coborât, în luna mai 2024, la 5,12%, de la 5,9% în aprilie.