Vin Cabernet Sauvignon. Tot ce trebuie să știi despre celebrul vin roșu franțuzesc

Cabernet Sauvignon
Shutterstock

Cabernet Sauvignon, adesea considerat "regele Vinurilor Roșii", este o varietate care nu necesită prezentare pentru pasionații de vin. Provenind din podgoriile din Bordeaux, Franța, acest vin este celebru și savurat pe scară largă în toată lumea.  

Înțelegerea compoziției vinului Cabernet Sauvignon este crucială pentru a aprecia complexitatea și profunzimea sa.

Din ce se obține vinul Cabernet Sauvignon

Vinul Cabernet Sauvignon este produs în principal din varietatea de struguri Cabernet Sauvignon, cunoscută pentru coaja sa groasă și boabele mici. Acești struguri sunt bogati în culoare, tanini și arome, ceea ce îi face ideali pentru producerea de vinuri roșii robuste.

Deși Cabernet Sauvignon este adesea îmbuteliat ca un vin de soi unic, este, de asemenea, folosit ca și componentă cheie în amestecurile de stil Bordeaux. În Bordeaux este frecvent amestecat cu Merlot, Cabernet Franc, Malbec și Petit Verdot pentru a crea vinuri echilibrate și potrivite pentru îmbătrânire.

Gustul și caracteristicile vinului Cabernet Sauvignon sunt puternic influențate de terroir - combinația de sol, climă și locația viței de vie.

Citește și
neti sandu horoscop
Horoscop 7 septembrie 2023, cu Neti Sandu. Pentru Raci vin bani din urmă. Ce urmează pentru restul zodiilor
De ce nu mai poate statul român să recupereze nimic de la Dan Voiculescu, Ovidiu Tender și Puiu Popoviciu. Sentințele care le-au salvat milionarilor peste 250 de milioane de euro

Bordeaux, Valea Napa din California și regiuni din Australia sunt renumite pentru terroirurile lor de Cabernet Sauvignon.

Cabernet Sauvignon

Caracteristicile vinului Cabernet Sauvignon

Soiul de struguri Cabernet Sauvignon produce un vin roșu corpolent, cu arome de fructe negre precum cireșe negre, mure și coacăze negre. De asemenea, prezintă note savuroase de condimente și piper negru.

Notele de aromă includ vanilie și cuișoare (rezultatul îmbătrânirii în butoaie de stejar) și o nuanță distinctă de ardei gras verde.

Varietatea de struguri Cabernet conferă vinului nivele ridicate de tanin și aciditate.

Acest soi de struguri este cultivat în diferite regiuni din întreaga lume, iar profilurile de gust sunt la fel de variate ca terroirul în care crește.

Cabernet Sauvignon din regiunile Lumii Vechi, precum Bordeaux, Franța, tinde să aibă arome erbacee cu nuanțe de violete, tutun și arome de fructe negre.

Cabernet Sauvignon produs în Lumea Nouă are o aromă mai bogată de fructe.

Aceste vinuri au mai puțini tanini și aciditate și un conținut mai mare de alcool (13,5 - 15,5%) decât vinurile din Lumea Veche.

Cu ce mâncare se potrivește Cabernet Sauvignon

Cabernet Sauvignon

Poți să asortezi un pahar de Cabernet Sauvignon cu un burger cu brânză gruyere, coaste marinate sau pizza cu trufe.

Cabernet Sauvignon se potrivește de obicei cel mai bine cu un fel de mâncare pe bază de carne roșie, dar poate merge de asemenea bine cu mâncăruri vegetariene precum ciuperci portobello și anumite tipuri de brânzeturi.

Cine nu iubește un biftec suculent atunci când este savurat cu un pahar de vin roșu? Ei bine, există o explicație pentru asta. Carnea, cum ar fi biftec și mielul, conține un nivel mai mare de proteine grase care acoperă gura cu fiecare înghițitură.

Acest strat în gură poate diminua gustul următoarei înghițituri de mâncare.

Dar, savurând un vin precum Cabernet Sauvignon, care are nivele ridicate de tanin și aciditate, vinul va tăia acel strat gras pentru a curăța bolta palatină, făcând ca fiecare înghițitură să fie la fel de delicioasă ca prima.

În ceea ce privește tipurile de carne de vită potrivite pentru acest vin, se recomandă ceva mai bogat în grăsime, dar oricare dintre tipurile tale preferate de carne de vită va fi la fel de potrivit.

Dacă nu ești un mare consumator de carne de vită, dar totuși vrei ceva cu multă aromă, mielul la cuptor este, de asemenea, o opțiune excelentă.

Gustul bogat al mielului merge întotdeauna bine cu un pahar de Cabernet.

Când vine vorba de a potrivi vinul și mâncarea, obiectivul principal este să te asiguri că te bucuri de ceea ce mănânci și bei.

Atunci când majoritatea oamenilor se gândesc la asocierea vinului și a mâncării, un burger nu este întotdeauna primul lucru care le vine în minte, dar se înșeală. Desigur, nu vorbim despre un burger fast-food, ci mai degrabă despre un burger bun și consistent de la un restaurant de calitate.

Un burger bun se va potrivi cu un Cabernet Sauvignon la fel de bine ca oricare altfel pe bază de carne de vită. De fapt, în funcție de calitatea cărnii folosite în burger și de diversele topping-uri și adaosuri adăugate burgerului, s-ar putea să constați că se potrivește și mai bine decât cu un biftec.

Cheia acestei potriviri este să te asiguri că burgerul nu este prea bine făcut.

Nu consumi carne? Există și opțiuni excelente pentru vegani și vegetarieni.

Ciupercile Portobello, fie că sunt umplute, la grătar sau coapte, se potrivesc excelent cu Cabernet Sauvignon.

Textura ciupercilor Portobello oferă o senzație similară cu cea a consumului de carne. Și atunci când sunt acoperite cu usturoi, unt, brânză sau alte adaosuri grase, aceste alimente se potrivesc foarte bine cu orice Cabernet.

Brânza se poate potrivi, de asemenea, foarte bine cu Cabernet Sauvignon, dar ar trebui să eviți brânzeturile moi. Brânzeturile tari precum cheddarul maturat, gorgonzola sau gouda se potrivesc foarte bine cu Cabernet.

Fie că pregătești un platou de brânzeturi sau adaugi aceste brânzeturi peste un burger, atât timp cât te rezumi la brânzeturile tari, le vei găsi delicioase în combinație.

Cabernet Sauvignon este un vin excelent care poate fi savurat atât de sine stătător, cât și însoțit de mâncare delicioasă.

Este important să înțelegi principiile de bază ale potrivirii vinului și a mâncării atunci când alegi o mâncare care să se potrivească cu Cabernet Sauvignon.

Vinuri Cabernet Sauvignon românești

Vinurile Cabernet Sauvignon făcute în România sunt foare apreciate. Cel mai bine clasat Cabernet Sauvignon produs în România este Cabernet Sauvignon – Prince Stirbey 2004, care a fost urmat într-un top al vinurilor românești de către Cabernet Sauvignon – Soare, 2001 și de Cabernet Sauvignon River Route, 2004, scrie vinul.ro.

Cabernet Sauvignon se cultivă în România în podgoriile Dealu Mare, Odobești Miniș-Măderat, Murfatlar, iar în Republica Moldova la Purcari.

Curiozități despre soiul Cabernet Sauvignon

Cabernet Sauvignon este cea mai cultivată varietate de struguri pentru vin în lume, cu aproximativ 840.000 de hectare. Este, de asemenea, cea mai cultivată varietate în Valea Napa.

Cea mai populară varietate de struguri roșii din lume, Cabernet Sauvignon este un hibrid natural între Cabernet Franc și Sauvignon Blanc din Bordeaux, Franța. Cabernet Sauvignon a fost creat și a devenit celebru în regiunea viticolă Bordeaux.

Cuvântul "Sauvignon" se crede că provine din franceza "sauvage", care înseamnă "sălbatic".

Valea Napa a devenit cunoscută pentru Cabernet când, în 1976, un comerciant englez de vinuri a organizat o degustare în orb cu vinuri franceze și californiene, în prezența criticilor de vin de top din Franța. Mai târziu denumită "Judgment of Paris", vinurile californiene au câștigat, dovedind că se pot produce vinuri excelente și în afara Franței, scrie miranpa.com.

Rezultatele degustării au arătat că vinurile Cabernet americane puteau concura cu cele mai importante vinuri Bordeaux ale vremii.

Astăzi poți găsi Cabernet Sauvignon cultivat pe fiecare continent, cu excepția Antarcticii.

Cabernet Sauvignon este apreciat pentru nivelurile sale semnificative de concentrație și capacitatea de a îmbătrâni.

Poți păstra Cabernet Sauvignon în pivniță timp de decenii, pentru că ele se pot îmbunătăți semnificativ în gust după o îmbătrânire prelungită.

Gustul bogat și conținutul ridicat de taninuri din Cabernet Sauvignon îl fac un partener perfect pentru carnea la grătar bogată, sosuri cu piper și preparatele cu arome savuroase.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
Citește și...
Vinul Merlot, tot ce trebuie să știi despre cel mai cunoscut vin roșu și unul dintre cele mai accesibile
Vinul Merlot, tot ce trebuie să știi despre cel mai cunoscut vin roșu și unul dintre cele mai accesibile

Merlot a cucerit inimile pasionaților de vin din întreaga lume. Cu aromele sale plăcute, Merlot este unul dintre cele mai populare vinuri roșii la nivel mondial și pe bună dreptate.  

Horoscop 7 septembrie 2023, cu Neti Sandu. Pentru Raci vin bani din urmă. Ce urmează pentru restul zodiilor
Horoscop 7 septembrie 2023, cu Neti Sandu. Pentru Raci vin bani din urmă. Ce urmează pentru restul zodiilor

Horoscop 7 septembrie 2023, prezentat de Neti Sandu la Știrile ProTV. O zi a visării. O să ne bucurăm de o veste bună, sau chiar dacă nu e tocmai bună o să ştim cum să extragem din ea acel strop de optimism.

Vinul roșu. Beneficii, tipuri de vin roșu și tot ce trebuie să știi despre consumul acestei băuturi
Vinul roșu. Beneficii, tipuri de vin roșu și tot ce trebuie să știi despre consumul acestei băuturi

Vinul roșu este apreciat de secole, nu doar pentru aromele sale bogate, ci și pentru potențialele beneficii pe care le oferă pentru sănătate.

Vin Sauvingnon Blanc. Totul despre faimosul vin alb franțuzesc și unde se obține în România
Vin Sauvingnon Blanc. Totul despre faimosul vin alb franțuzesc și unde se obține în România

Când vine vorba de vinuri albe rafinate, Sauvignon Blanc este un exemplu de eleganță și aromă. Originar din Franța, acest soi renumit a captivat palatele pasionaților de vin din întreaga lume.

Vin alb Chardonnay. Care sunt specificațiile și ce-l face deosebit
Vin alb Chardonnay. Care sunt specificațiile și ce-l face deosebit

Chardonnay, numit adesea "regina strugurilor albi", ocupă un loc de seamă în lumea vinului. Vinurile Chardonnay au diverse arome și stiluri, astfel încât e greu să nu găsești unul care să îți placă.  

Recomandări
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș

Au fost găsite, duminică, trupurile celor două fete din România luate de ape vineri, în Italia, după o viitură pe râul Natisone.

După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă
După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă

„Pe drum spre Europa” partea I. Uniunea Europeană ne-a pus la dispoziție peste 20 de miliarde de euro din 2007 și până în prezent ca să ne modernizăm infrastructura.

Scandal electoral și bătăi de stradă la Belciugatele. Echipa PSD s-a confruntat dur cu cea a PNL. Poliția a intervenit
Scandal electoral și bătăi de stradă la Belciugatele. Echipa PSD s-a confruntat dur cu cea a PNL. Poliția a intervenit

Primarul și viceprimarul PSD din comuna Belciugatele au fost implicați într-un scandal electoral care s-a lăsat cu intervenția Poliției și a Ambulanței.