De ce e bine să te lași de băutură în ianuarie, iar renunțarea treptată are șanse mult mai mari de reușită

De ce e bine să te lași de băutură în ianuarie, iar renunțarea treptată are șanse mult mai mari de reușită
Shutterstock

Reducerea consumului de alcool are o listă lungă de beneficii pentru sănătate, dar poate fi dificilă. Un specialist londonez în vicii spune că poți să te lași de băut cu o noapte de abstinență atent planificată.

Reducerea consumului de alcool vă poate îmbunătăți starea de spirit, poate stimula calitatea somnului și vă poate ajuta să slăbiți. Deja este o tendință în ianuarie, după sărbătorile presărate cu alcool, pentru mulți oameni care încearcă să renunțe la acest viciu.

A te lăsa complet de băutură este destul de dificil, astfel că este o idee bună să începeți dezintoxicarea gradual, fără renunțarea completă la alcool, spun specialiștii, potrivit Daily Mail.

Elaborarea unui plan înainte de a merge la un eveniment social vă poate ajuta să vă descurcați în situații în care, în mod normal, ați ajunge la băutură, spune Christy Osborne, un așa zis „antrenor de sobrietate” fondatorul clinicii Love Life Sober.

În primul rând, trebuie să vă gândiți dacă alcoolul vă poate ajuta la distracție, relaxare sau este un mecanism de adaptare social.

Citește și
Avalanșa de scumpiri din prima zi a lui 2024. Benzina, urmează alimentele, țigările. Marcel Boloș promite „pace fiscală”
Avalanșa de scumpiri din prima zi a lui 2024. Benzina, urmează alimentele, țigările. Marcel Boloș promite „pace fiscală”
Clotilde Armand, acuzații: „Începem ziua cu o nouă dovadă de fraudă… Marcele, ți-am zis că nu te pricepi la matematică”

Dacă beți pentru a vă relaxa, dar vă confruntați cu o anxietate oribilă a doua zi, deoarece alcoolul vă crește adrenalina și cortizolul, merită oare să beți? Dacă vă veți da seama de asta, veți bea mai puțin și mai atent" spune Christy Osborne.

A devenit aproape firesc în societate să te îmbeți la o ieșire în oraș, astfel că poate fi dificil să nu faci asta, spune ea. Pentru a depăși această barieră socială, experta sugerează să vă imaginați întreaga seară, de la ce veți comanda până la ce le veți spune oamenilor atunci când vă vor întreba de ce nu beți.

Asigură-te că știi ce vei comanda de băut, verifică meniul din timp și ai întotdeauna o soluție de rezervă, de exemplu, în majoritatea localurilor se poate face un mojito. Repetați în gând ceea ce veți spune persoanelor care vă pun la îndoială decizia, îi îndemn pe clienți să fie sinceri. De exemplu, "Încerc câteva zile fără să beau și îmi dau seama că dorm mult mai bine" sau "Am nevoie de o pauză"'- spune ea.

Cei care doresc să reducă consumul de alcool ar trebui să se asigure că sunt hidratați înainte de a bea un pahar de vin sau o halbă de bere, potrivit Georgiei Foster, terapeut din Melbournew care conduce programul "The Drink Less Mind".

Mulți oameni sunt, de fapt, deshidratați din cauza consumului de cafea sau ceai, cola etc. în timpul zilei. Deci, primul pahar poate fi băut rapid, deoarece creierul crede că alcoolul va hidrata, dar de fapt deshidratează" explică Georgia Foster.

Oamenii trebuie să se ferească de „consumul automatizat", adică de consumul de băuturi fără să se gândească.

De exemplu, aveți grijă să nu beți în timp ce vă concentrați asupra altor lucruri, cum ar fi pregătirea mesei sau privitul la televizor, spune ea.

Fiți atenți atunci când beți, așa că savurați băutura mai degrabă decât să o înghițiți", spune Georgia Foster.

Mulți oameni beau emoțional, din obișnuință, dar alcoolul îi controlează, iar când reduc consumul, își dau seama de acest lucru. Cred că acesta este cel mai mare obiectiv pentru majoritatea oamenilor".

Legătura cu hormonul fericirii

Se știe că alcoolul stimulează starea pozitivă de spirit, deoarece determină organismul să producă dopamină suplimentară - cunoscută sub numele de hormonul fericirii.

Doamna Foster spune că oamenii sunt dependenți, fără să vrea, de un nivel ridicat de dopamină, mai degrabă decât de alcoolul în sine.

Prin urmare, angajarea în alte activități care să stimuleze starea de spirit - cum ar fi ascultarea de muzică sau vizionarea unui videoclip amuzant - poate contribui la reducerea consumului de alcool.

Dr. Richard Piper, director executiv al Alcohol Change UK, recomandă și el un plan înainte de un eveniment social pentru a reduce șansele de a apela la băutură: „Fie că este vorba de a rămâne la alternative fără alcool sau de a exersa ce veți spune dacă vi se oferă o băutură, asigurați-vă că aveți un plan". Cu cât trec mai multe seri fără consum de alcool, cu cât cresc șansele de a te lăsa de băutură, explică el.

Sistemul de asigurări de sănătate britanic NHS recomandă ca adulții să nu bea mai mult de 14 shot-uri de băuturi spirtoase sau șase halbe de bere, ori o sticlă și jumătate de vin pe săptămănă.

Mulți dintre noi folosesc alcoolul ca modalitate de a se distra, de a se relaxa. Deci, aceasta este o mare oportunitate de a rupe asocierea dintre alcool și introspecție. În loc de un pahar de vin sau o halbă, faceți altceva care vă place. Urmărirea progreselor, printr-o aplicație sau un jurnal, vă va ajuta să vă mențineți concentrarea. Notați câți bani ați economisit și câte calorii ați evitat doar pentru că nu mai beți atât de mult”, spune Dr. Piper.

Alcohol Change avertizează că renunțarea bruscă la alcool, dacă sunteți dependent de alcool din punct de vedere clinic, poate fi foarte periculoasă și poate duce inclusiv la deces: „Dacă aveți crize, tremurături ale mâinilor, transpirații, vedeți lucruri care nu sunt reale, depresie, anxietate sau dificultăți de somn după o perioadă de băutură și în timp ce vă treziți, atunci este posibil să fiți dependent de alcool din punct de vedere clinic și nu ar trebui să vă opriți brusc și complet din băutură. Dar puteți prelua controlul asupra consumului de alcool. Discutați cu un medic de familie sau cu cu o fundație din comunitate care vă va putea oferi ajutor pentru a vă reduce consumul de alcool în siguranță”.

Cele 10 întrebări care arată dacă ești dependent de alcool

Un instrument de screening utilizat pe scară largă de către cadrele medicale este AUDIT (Alcohol Use Disorders Identification Tests), dezvoltat în colaborare cu Organizația Mondială a Sănătății, este un instrument standard pentru a ajuta la determinarea abuzului de alcool.

Pentru a-l completa, răspundeți la fiecare întrebare și notați scorul corespunzător.

intrebari alcool

Punctaj: 

0-7: Vă încadrați în intervalul de consum rezonabil de alcool și aveți un risc scăzut de probleme legate de alcool.

Peste 8: Indică un consum de alcool dăunător sau periculos.

8-15: Nivel mediu de risc. Consumul de alcool la nivelul dumneavoastră actual vă expune la riscul de a dezvolta probleme de sănătate și de viață în general, cum ar fi munca și relațiile. Luați în considerare posibilitatea de a reduce consumul

16-19: Risc mai mare de complicații cauzate de alcool. Reducerea consumului de alcool pe cont propriu poate fi dificilă la acest nivel, deoarece este posibil să fiți dependent, așa că este posibil să aveți nevoie de ajutor profesional din partea medicului dumneavoastră de familie și/sau a unui consilier.

20 și peste: Posibilă dependență. Consumul de alcool vă cauzează deja probleme și ați putea să fiți dependent. Ar trebui să luați neapărat în considerare oprirea treptată sau cel puțin să vă reduceți consumul de alcool. Ar trebui să solicitați ajutor profesional pentru a stabili nivelul de dependență și cel mai sigur mod de a vă retrage din alcool.

Dependența severă poate necesita ajutor medical, sau dezintoxicare, într-un spital sau într-o clinică specializată. Acest lucru se datorează probabilității apariției unor simptome severe de sevraj alcoolic în primele 48 de ore, care necesită tratament de specialitate.

Articol recomandat de sport.ro
Singurul cuvânt folosit de maghiari după ce au văzut echipamentul României de la EURO 2024
Singurul cuvânt folosit de maghiari după ce au văzut echipamentul României de la EURO 2024
Citește și...
Ludovic Orban a vorbit despre consumul de alcool: ”Nu mă simt bine”. Ce bea fostul premier al României
Ludovic Orban a vorbit despre consumul de alcool: ”Nu mă simt bine”. Ce bea fostul premier al României

Ludovic Orban a declarat că nu bea alcool, pentru că nu se simte bine dacă face asta, iar băturile sale preferate sunt apa plată, fresh-ul, limonada și ”mai ales ristretto”

 

Avalanșa de scumpiri din prima zi a lui 2024. Benzina, urmează alimentele, țigările. Marcel Boloș promite „pace fiscală”
Avalanșa de scumpiri din prima zi a lui 2024. Benzina, urmează alimentele, țigările. Marcel Boloș promite „pace fiscală”

2024 a venit cu o avalanșă de scumpiri în magazine, benzinării și nu numai. Cresc prețurile pentru țigări, alcool, alimente bio, dulciuri și sucuri, dar și pentru cei care merg la sala de sport.

Scumpirile din 2024. Lista bunurilor și serviciilor care vor avea prețuri mai mari
Scumpirile din 2024. Lista bunurilor și serviciilor care vor avea prețuri mai mari

Anul 2024 vine cu scumpiri, dar și cu reducerea puterii de cumpărate. Crește TVA-ul la produsele care conțin zahăr într-o anumită cantitate, la produsele BIO, crește acciza la tutun, la alcool, dar și la băuturile cu concentrație mai mare de zahăr.

S-au împlinit 48 de ani de când Anthony Hopkins nu a mai băut alcool. Cum a marcat momentul celebrul actor
S-au împlinit 48 de ani de când Anthony Hopkins nu a mai băut alcool. Cum a marcat momentul celebrul actor

Anthony Hopkins nu a mai băut alcool de 48 de ani. Actorul a marcat momentul printr-un mesaj video pe care a ținut să-l transmită în pragul petrecerilor de Revelion.

Cât durează să dispară complet alcoolul din sânge. După câte ore te poți urca la volan
Cât durează să dispară complet alcoolul din sânge. După câte ore te poți urca la volan

Medicul Tudor Ciuhodaru îi sfătuieşte pe şoferi să nu se urce la volan dacă au consumat alcool şi atrage atenţia că dispariţia completă a alcoolului etilic din sânge, la o alcoolemie de 100 mg/dl, sunt necesare 6-7 ore, cu condiţia stopării consumului.

Recomandări
Rata anuală a inflaţiei a coborât, în luna mai 2024, la 5,12%, de la 5,9% în aprilie
Rata anuală a inflaţiei a coborât, în luna mai 2024, la 5,12%, de la 5,9% în aprilie

Rata anuală a inflaţiei a coborât, în luna mai 2024, la 5,12%, de la 5,9% în aprilie. 

 

Alianța PSD-PNL a primit aproape jumătate din voturi la alegerile europarlamentare. Ce arată datele BEC
Alianța PSD-PNL a primit aproape jumătate din voturi la alegerile europarlamentare. Ce arată datele BEC

Rezultatele centralizate până acum de Biroul Electoral Central confirmă că PSD și PNL au adunat împreună 70 la sută dintre voturile pentru primarii și consilierii locali.

New York Times: SUA vor furniza Ucrainei un nou sistem de apărare antiaeriană Patriot
New York Times: SUA vor furniza Ucrainei un nou sistem de apărare antiaeriană Patriot

Joe Biden intenţionează să pună la dispoziţia Kievului un nou sistem de apărare antiaeriană Patriot pentru ca Ucraina să se protejeze de atacurile ruseşti, potrivit New York Times.