Cum se pregătește slănina de porc după Ignat. De la slăninuța ardelenească la șunca de porc din Muntenia sau saramură

slanina de porc
Shutterstock

Românii sunt experți în tăierea porcului și în prepararea celor mai delicioase feluri tradiționale. De Ignat, pe 20 decembrie, gospodarii sacrifică animalul și încep oficial pregătirile pentru masa de Crăciun.

Cam toate părțile din porc se folosesc în gospodăriile din România: intestine, cap, picioare, coadă, urechi, slănină, șorici, etc. Poate cea mai populară în această perioadă este slănina afumată. Fiecare regiune are propria rețetă, la fel de gustoasă și aromată.

Slănina de porc

Străinii care vin în România pentru prima oară sunt șocați să afle că aici se mănâncă grăsimea de pe burta porcului cu tot cu șorici și fără pic de carne. Puțini sunt cei care înțeleg această tradiție de a consuma slănină, mai ales că este servită pe orice platou tradițional românesc.

Slănina de porc este deja o tradiție. De Ignat, bărbații taie porcul și îl tranșează. Din cap, șorici și picioare (adiași) se face piftie și tobă. Organele și intestinele sunt păstrate pentru lebăr, caltaboș și tobă.

Carnea precum pulpa, umărul sau burta este păstrată pentru pomana porcului, tochitură sau carne la garniță.

Citește și
VIDEO. Cine e primarul care are doar 10 clase, a candidat de unul singur și are o poveste de viață specială

Șoriciul se servește ca aperitiv, iar șunca este preparată astfel încât să fie și ea pusă pe platoul tradițional.

Fiecare regiune a României are propria variantă de a face slănina. Cel mai adesea, ea este afumată ca să țină mai mult timp. Unele rețete sunt vechi de sute de ani și se păstrează cu sfințenie.

Slănina este stratul de grăsime între pielea și carnea porcului. Este adesea conservată cu sare și boia afumată și când se topește devine untură.

În unele regiuni i se spune șuncă, iar în altele clisă. Slănina se condimentează și se afumă, putând fi păstrată luni de zile în felul acesta.

slanina de porc

Rețete de slănină din fiecare regiune a țării

În Ardeal, slăninuța este afumată, aromată și gustoasă. Ea este nelipsită de pe mesele de sărbătoare și se scoate ori de câte ori se primesc musafiri.

Ai nevoie de:

· Slănină cu șorici

· 5 l apă

· 6 foi de dafin

· 4 linguri sare de bucătărie

· 1 lingură boabe de piper

· 2 căpățâni de usturoi

Bucățile de slănină se freacă cu sare grunjoasă apoi se pun într-un recipient de preferat din lemn de brad și se acoperă cu un prosop curat.

Se face saramura din apă, piper, dafin, sare și usturoi. Se pune la fiert și o lași să dea în câteva clocote, apoi se lasă la răcit și se toarnă peste bucățile de slănină.

Ele se întorc la fiecare trei zile, timp de trei săptămâni, apoi se scot din saramură și se spală cu apă caldă.

Se lasă la zvântat o zi și se pune la afumătoare cam 3-4 zile la fum domol de rumeguș.

Apoi, le poți păstra în pivniță învelite în hârtie sau în frigider.

Slănină ca în Muntenia

Pentru această rețetă nu ai nevoie de echipament special de afumat.

· 1 kg slănină cu straturi de carne

· 2 căpățâni de usturoi

· 3 linguri piper negru măcinat

· Coji de ceapă

· 5 prune uscate

· 2 frunze de dafin

· 200 g sare

· 2 linguri zahăr

· 1 litru apă

Într-o oală se pun ingredientele pentru saramură: cojile de ceapă, prunele, dafinul, sarea, zahărul și apa. Se fierbe saramura și între timp se spală și se usucă slănina, apoi se taie în două bucăți mai mici.

Se pune slănina în saramură și se fierbe la foc potrivit cam 25 de minute. Se lasă slănina în saramură peste noapte, apoi se pisează usturoiul și se amestecă cu piperul măcinat.

Slănina se scoate din saramură și se usucă cu prosoape de bucătărie, apoi se freacă cu amestecul de usturoi și piper.

O poți înfășura în folie alimentară și depozita în frigider pentru maximum o săptămână. Dacă vrei să se păstreze mai mult, congeleaz-o.

slanina de porc

Slăninuță ca în Moldova

Este una dintre cele mai populare și iubite rețete din România. Slănina afumată este preferata tuturor.

1 bucată de slănină

Sare grunjoasă

Boia de ardei dulce

Piper

Usturoi

Bucățile de slănină se taie, apoi se pun în apa fiartă în care ai pus sare, piper și boia.

Se scot din apă, se usucă și se freacă cu sare grunjoasă, boia de ardei dulce, piper și se înfig din loc în loc felii de usturoi.

După ce și-a luat gustul din condimente, slănina se agață în afumătoare la fum moale, cam 3-4 zile. După afumare, slănina poate fi mâncată sau depozitată.

Slănină rapidă

Pentru gurmanzii care au tăiat porcul, dar nu au răbdare să lase slănina la afumat atât de mult timp, iată o rețetă rapidă de doar 5 minute ca să te poți bucura de gustul proaspăt al acestei delicatese.

· 1 kg piept de porc

· 1 litru apă

· 5 căței de usturoi

· 5 frunze de dafin

· 4 linguri sare

· Piper negru măcinat

· Piper boabe

· Boia de ardei roșu

Apa se pune într-o oală alături de sare, piperul negru, boiaua de ardei și frunzele de dafin. Se amestecă totul și se lasă pe foc.

Bucățile de piept de porc se spală bine și se taie bucăți. Când sarea se dizolvă, se pune slănina în cratiță, se pune capacul și se lasă la fiert.

De când a dat primul clocot, mai lasă cinci minute și apoi oprește focul. Pune usturoiul pisat în cratiță, amestecă bine, lasă totul la răcit și pune cratița în frigider pentru 12 ore.

Slănina marinată poate fi consumată după ce a prins gusturile condimentelor și ale usturoiului sau poate fi depozitată în congelator. Ea trebuie să stea la rece învelită în folie alimentară sau într-o hârtie cerată.

Poți servi slăninuța cu puțin muștar sau pe un platou de aperitiv alături de tobă, lebăr, caltaboș, cârnați afumați, jumări, legume și brânzeturi.

Este o idee perfectă pentru a începe masa de Crăciun sau de Revelion și merge de minune cu un păhărel de țuică, pălincă sau horincă

Articol recomandat de sport.ro
Singurul cuvânt folosit de maghiari după ce au văzut echipamentul României de la EURO 2024
Singurul cuvânt folosit de maghiari după ce au văzut echipamentul României de la EURO 2024
Citește și...
OMS: Tutunul, alimentele ultraprocesate, combustibilii fosili şi alcoolul, responsabile pentru 2,7 milioane de decese pe an
OMS: Tutunul, alimentele ultraprocesate, combustibilii fosili şi alcoolul, responsabile pentru 2,7 milioane de decese pe an

Tutunul, alimentele ultraprocesate, combustibilii fosili şi alcoolul, promovate de lobby-urile din domeniul industrial, sunt responsabile pentru 2,7 milioane de decese pe an în Europa.

Cercetătorii de la Buzău au creat roșia cherry tricoloră, care crește până la 5 metri. ”Această tomată este prețioasă”
Cercetătorii de la Buzău au creat roșia cherry tricoloră, care crește până la 5 metri. ”Această tomată este prețioasă”

Cercetătorii de la Buzău au creat, după 20 de ani de studii și lucru, roșia cherry tricoloră, pe care au botezat-o ”Rapsodia”. Noul soi de roșie crește până la 5 metri înălțime și este prezentată ca având calități deosebite, care o fac prețioasă.  

Cum a fost prins un polițist de la Combatarea Crimei Organizate Arad cu o avere nejustificată de peste 1,3 milioane lei
Cum a fost prins un polițist de la Combatarea Crimei Organizate Arad cu o avere nejustificată de peste 1,3 milioane lei

Un polițist de la Combaterea Criminalității Organizate Arad a fost prins de ANI cu o avere nejustificată de peste 1,3 milioane de lei. Ofițerul va fi acum anchetat de o comisie specială din cadrul Curții de Apel Timișoara.

 

Recomandări
Rezultate alegeri locale 2024. În continuare, probleme mari la Sectoarele 1 și 2, conduse de Clotilde Armand și Radu Mihaiu
Rezultate alegeri locale 2024. În continuare, probleme mari la Sectoarele 1 și 2, conduse de Clotilde Armand și Radu Mihaiu

La trei zile de la alegerile locale din 9 iunie încă se numără voturi, după ce președintele Autorității Electorale Permanente, Toni Greblă, a interzis - până la obținerea datelor finale - orice întrerupere a procesului de verificare și centralizare.  

Cătălin Drulă cere demiterea preşedintelui Autorităţii Electorale Permanente: Frauda electorală nu trebuie tolerată
Cătălin Drulă cere demiterea preşedintelui Autorităţii Electorale Permanente: Frauda electorală nu trebuie tolerată

Preşedintele USR, Cătălin Drulă, cere demiterea imediată a preşedintelui Autorităţii Electorale Permanente (AEP), Toni Greblă, acuzând că la alegerile de duminică s-ar fi comis "cele mai mari fraude electorale" din istoria recentă.

România, primul loc în UE la irosirea mâncării. Cum putem combate risipa alimentară printr-o alimentație sănătoasă
România, primul loc în UE la irosirea mâncării. Cum putem combate risipa alimentară printr-o alimentație sănătoasă

România se află într-o poziție tristă în topul risipei alimentare din Uniunea Europeană, ocupând locul 1, cu o cantitate estimată de 2,5 milioane de tone aruncate anual. Mâncatul sănătos este un pas important în combaterea risipei alimentare.