Cum să-ți iasă cozonacul pufos: secretele care duc la rețeta de succes

Cozonac pufos
Shutterstock

Nu poți să spui Crăciun fără să te gândești instant la cozonac. E adevărat, fiecare are propria rețetă și câteva secrete bine păstrate pentru a prepara tradiționalul cozonac.

Dacă ești la început, trebuie să te înarmezi cu multă răbdare, dar dacă știi și câteva trucuri, succesul va fi garantat. Un cozonac pufos și delicios începe cu aluatul, iar secretul lui stă în creștere, dar și în tehnica de frământare și în ingredientele pe care le pui în el. Iată ce trebuie să faci, pas cu pas, pentru un cozonac spectaculos de fiecare dată.

Cozonacul pufos - cum să pregătești aluatul

Să faci cozonac durează ceva timp pentru că nu poți grăbi dospirea aluatului, dar rezultatele merită.

Prima oară trebuie să activezi drojdia. Amestecă laptele cald cu drojdia și lasă-l să se odihnească timp de aproximativ 7 minute. Amestecă făina și zahărul, apoi acoperă bolul cu folie de plastic și pune-l într-un loc cald pentru a crește până când devine pufos și spumos.

Pune ouăle, untul topit, zahărul, sarea și vanilia. Începe să frămânți și adaugă treptat făina până când aluatul se desprinde de marginile bolului.

Citește și
VIDEO. Cine e primarul care are doar 10 clase, a candidat de unul singur și are o poveste de viață specială

Acoperă aluatul și lasă-l să crească până se dublează. Acest lucru poate dura aproximativ o oră sau chiar două ore la temperatura camerei.

Drojdia funcționează cel mai bine într-un mediu cald. Adu drojdia la temperatura camerei înainte de a o folosi, nu încerca să o activezi dacă a fost la frigider, în caz că folosești drojdie proaspătă. De asemenea, asigură-te că laptele este la temperatura camerei. Dacă e prea fierbinte poți omorî drojdia, iar dacă e prea rece, ea nu va fi activată.

Ingrediente:

· 300 ml lapte de 3,5% grăsime

· 200 g unt cu 82% grăsime nesărat la temperatura camerei

· 50 g drojdie proaspătă

· 150 g zahăr

· Coaja de la 1 lămâie

· 700 g făină

· Esență vanilie

· 7 gălbenușuri

· 1 praf de sare

· Ulei pentru frământat

Încălzește ușor laptele și jumătate din cantitatea de unt într-un vas mic până când untul se topește – nu lăsa să fiarbă sau să se înfierbânte. Pune făina și sarea într-un bol mare și amestecă până se combină.

În laptele călduț, pune drojdia și zahărul și amestecă bine. Lasă deoparte până drojdia e activată și se face spumă deasupra.

Fă un crater în mijlocul făinii, apoi toarnă laptele cu drojdia și gălbenușurile în mijloc. Pune esențele și coaja de lămâie sau portocală. Amestecă cu o lingură de lemn până când se combină. Apoi, începe să frămânți încorporând cât mai mult aer în aluat. Poți să îl izbești, însă la final el trebuie să rămână puțin lipicios, dar neted și suplu.

Adaugă restul de unt topit, câte o lingură pe rând, în timp ce continui să frămânți și să tragi fâșii peste alte fâșii de aluat.

Acoperă bolul cu folie de plastic și lasă să crească la temperatura camerei timp de 45-60 de minute, până când aproape se dublează în volum.

Între timp, poți pregăti umplutura. Împarte aluatul în patru bucăți egale și fiecare bucată întinde-o bine pe blatul de lucru, unge cu umplutura și rulează într-un cilindru. Împletește doi cilindri umpluți între ei și pune în forma de cozonac.

Acoperă ușor forma de cozonac cu folie de plastic și lasă într-un loc cald să crească timp de aproximativ 30 de minute. Încinge cuptorul la 180 de grade și apoi unge cu o pensulă foarte ușor partea de sus a cozonacului cu un gălbenuș de ou, apoi coace timp de 50-60 de minute sau până când e auriu.

Lasă cozonacii să se răcească în tavă timp de 10 minute, apoi scoate-i și mai lasă-i puțin la răcit înainte de a îi felia și a îi mânca.

Cozonac pufos

Trucurile și secretele gospodinelor

Răbdarea este esențială. Nu încerca să grăbești procesul, mai ales prima dată când faci cozonac. Ideal ar fi să pregătești te pregătești din timp înainte. Ai nevoie de cel trei ore în care aluatul trebuie să crească.

Acest lucru permite aluatului să se dezvolte corect; cu cât stă mai mult, cu atât este mai ușor de întins și de modelat.

Citește rețeta și urmează-o exact prima dată (și chiar și următoarele câteva ori).

Doar după ce ai urmat o rețetă de trei sau patru ori poți începe să faci ajustări proprii.

Cantitatea contează. Vei obține cele mai bune rezultate dacă vei cântări ingredientele în loc să te bazezi pe o cană de volum. Acesta este singurul echipament de bucătărie de care ai nevoie, în afară de mâini și un cuptor bun.

Folosește ingrediente de calitate. Adăugarea de ingrediente bogate precum: lapte gras, unt gras și gălbenușuri de ouă portocalii, de țară, conferă aluatului o senzație catifelată și lucioasă.

Este un aluat bogat în drojdie, iar ingredientele pe bază de grăsime au efect asupra glutenului din aluat, ceea ce va crea un produs mai fraged.

Înarmează-te cu forță și răbdare. Aluatul trebuie frământat bine, măcar 30 de minute, dar bunicile frământau o oră.

Aluatul se trage, se izbește și se lucrează suficient încât să se dezvolte glutenul și să crească pufos. Dacă nu ai cuptorul bun, fii atent să întorci cozonacul. Dacă s-a copt prea tare înainte de a se fi gătit pe interior, acoperă cozonacii cu folie de copt pe deasupra, să nu se ardă.

Greșeli pe care să le eviți

Atunci când faci cozonac, există câteva greșeli comune pe care le poți face.

Nu lași aluatul să dospească suficient. Aluatul trebuie să crească corespunzător pentru a obține o textură pufoasă. Respectă timpul de dospire indicat în rețetă.

Folosești prea multă făină. Asta poate duce la un cozonac uscat și tare.

Adaugă făină treptat și oprește-te atunci când aluatul este încă moale și elastic. Poate fi nevoie să folosești mai puțină făină decât crezi, așa că mai bine pui câte puțin.

Pui prea multă umplutură. Dacă umpli cozonacul de umplutură sau o distribui inegal poate face ca produsul final să fie dificil de rulat sau atunci când îl coci să dea pe afară.

Pui albușuri în umplutură sau în cozonac. Asta duce la un cozonac tare, care a doua zi nu va mai fi bun.

Lași cozonacul prea mult timp în cuptor. Acest lucru poate duce la uscarea lui, în timp ce o dacă îl coci prea puțin poate să îți iasă crud în interior.

Respectă timpii de rețetă și folosește pe margine o scobitoare ca să vezi dacă aluatul este făcut.

Taie cozonacul imediat după ce l-ai scos din cuptor.

Acest lucru duce la pierderea umidității și practic întrerupi procesul de coacere brusc și cozonacul rămâne crud.

Lasă cozonacul să se răcească înainte de a-l tăia. Astfel, se va păstra umiditatea și se va obține o textură mai plăcută.

Nu ungi bine formele de cozonac. Asta va duce la un cozonac lipit de fundul și pereții tăvii. Unge bine forma cu unt sau ulei și folosește hârtie de copt, dacă este necesar. 

Articol recomandat de sport.ro
Singurul cuvânt folosit de maghiari după ce au văzut echipamentul României de la EURO 2024
Singurul cuvânt folosit de maghiari după ce au văzut echipamentul României de la EURO 2024
Citește și...
Cercetătorii de la Buzău au creat roșia cherry tricoloră, care crește până la 5 metri. ”Această tomată este prețioasă”
Cercetătorii de la Buzău au creat roșia cherry tricoloră, care crește până la 5 metri. ”Această tomată este prețioasă”

Cercetătorii de la Buzău au creat, după 20 de ani de studii și lucru, roșia cherry tricoloră, pe care au botezat-o ”Rapsodia”. Noul soi de roșie crește până la 5 metri înălțime și este prezentată ca având calități deosebite, care o fac prețioasă.  

Cum a fost prins un polițist de la Combatarea Crimei Organizate Arad cu o avere nejustificată de peste 1,3 milioane lei
Cum a fost prins un polițist de la Combatarea Crimei Organizate Arad cu o avere nejustificată de peste 1,3 milioane lei

Un polițist de la Combaterea Criminalității Organizate Arad a fost prins de ANI cu o avere nejustificată de peste 1,3 milioane de lei. Ofițerul va fi acum anchetat de o comisie specială din cadrul Curții de Apel Timișoara.

 

95 de ani de la nașterea lui Anne Frank. A murit cu doar câteva săptămâni înaintea eliberării lagărului Bergen-Belsen
95 de ani de la nașterea lui Anne Frank. A murit cu doar câteva săptămâni înaintea eliberării lagărului Bergen-Belsen

Anne Frank s-a născut pe 12 iunie 1929, la Frankfurt pe Main, Germania. A fost o evreică al cărei jurnal cu privire la cei doi ani de ascundere a familiei sale în timpul ocupaţiei germane a Ţărilor de Jos a devenit un clasic al literaturii de război.

Recomandări
Rezultate alegeri locale 2024. În continuare, probleme mari la Sectoarele 1 și 2, conduse de Clotilde Armand și Radu Mihaiu
Rezultate alegeri locale 2024. În continuare, probleme mari la Sectoarele 1 și 2, conduse de Clotilde Armand și Radu Mihaiu

La trei zile de la alegerile locale din 9 iunie încă se numără voturi, după ce președintele Autorității Electorale Permanente, Toni Greblă, a interzis - până la obținerea datelor finale - orice întrerupere a procesului de verificare și centralizare.  

Cătălin Drulă cere demiterea preşedintelui Autorităţii Electorale Permanente: Frauda electorală nu trebuie tolerată
Cătălin Drulă cere demiterea preşedintelui Autorităţii Electorale Permanente: Frauda electorală nu trebuie tolerată

Preşedintele USR, Cătălin Drulă, cere demiterea imediată a preşedintelui Autorităţii Electorale Permanente (AEP), Toni Greblă, acuzând că la alegerile de duminică s-ar fi comis "cele mai mari fraude electorale" din istoria recentă.

Motivul pentru care INS nu a mai putut anunța azi statisticile legate de salariul mediu pe economie pentru luna aprilie
Motivul pentru care INS nu a mai putut anunța azi statisticile legate de salariul mediu pe economie pentru luna aprilie

Astăzi, 12 iunie, Institutul Național de Statistică ar fi trebuit să anunțe, conform calendarului oficial, statistica legată de starea și de evoluția salariului mediu pe economie la nivelul lunii aprilie. Ieri INS a anunțat că amână datele.