România rămâne fără bivolițe. Fermierii au explicat cum au ajuns să renunțe la ele

×
Codul embed a fost copiat

Din ţara cu cele mai multe bivoliţe din Europa, cum era înainte de revoluţie, România riscă să rămână fără ferme în care să crească aceste animale.

Asta deşi carnea de bivoliţa este foarte apreciată în toată lumea, iar produsele lactate de o calitate aparte.

Italia a cumpărat majoritatea bivoliţelor din România şi din Europa de Est, iar noi importăm acum mozzarela de la ei.

Fermierii susţin că o subvenţie mai mare i-ar face să se mai gândească.

Una dintre puţinele ferme de bivoli din România este în Delureni - judeţul Bihor. Un fermier creşte aici 70 de exemplare.

Citește și
brânză
Testul prin care verificăm dacă brânza este de calitate. Cum ne păcălesc comercianții
De ce nu mai poate statul român să recupereze nimic de la Dan Voiculescu, Ovidiu Tender și Puiu Popoviciu. Sentințele care le-au salvat milionarilor peste 250 de milioane de euro

Marius Cacuci, fermier:Numărul lor se diminuează anual cu 30 la sută. Au luat, după revoluţie, drumul Italiei şi al Egiptului şi al Emiratelor Arabe pentru că nu există interes."

Potrivit Eurostat, în 1980, în România erau peste 220 de mii de bivoli. În 2016 numărul lor era de zece ori mai mic.

În schimb italienii au peste 400 de mii de exemplare, de aproape cinci ori mai multe ca în 1980.

Fermierii români susţin că au renunţat să mai crească bivoli pentru că subvenţia pe care o primesc de 164 de euro este prea mică - în timp ce la vaci, de pildă, suma este de 380 de euro.

Stelian Acatincăi, profesor USAMVB Timişoara: „România a fost cea mai mare crescătoare de bubaline din Europa, efectivele încet-încet s-au diminuat până la dispariţie din foarte multe zone.”

Italienii fac din laptele de bivoliţă mozzarela. Gastronomia lor este recunoscută pentru preparatele cu acest tip de brânză.

Preţul pentru un kilogram de mozzarela începe de la 40 de lei însă poate ajunge până la 200, în funcţie de calitate.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
Citește și...
Locul secret unde se obține cea mai cerută brânză din Elveţia
Locul secret unde se obține cea mai cerută brânză din Elveţia

Cu mai mult de 450 de sortimente de brânză produse încă din Evul Mediu, Elveţia are un cel puţin un simbol naţional: ''fondue''.

Testul prin care verificăm dacă brânza este de calitate. Cum ne păcălesc comercianții
Testul prin care verificăm dacă brânza este de calitate. Cum ne păcălesc comercianții

Calitatea brânzei de pe piaţa românească a fost intens dezbătută după semnalul de alarmă tras de un reprezentant al Asociaţiei Patronale din Industria Laptelui, care a arătat că nu întotdeauna oamenii cumpără ce este specificat pe etichetă.

Brânza grasă e sănătoasă. Câtă grăsime trebuie să conțină și cum arată telemeaua autentică
Brânza grasă e sănătoasă. Câtă grăsime trebuie să conțină și cum arată telemeaua autentică

Într-o lume a etichetelor light, zero și, în general, a produselor fără un factor dăunător anume, grăsimea a ajuns o adevărată sperietoare pentru noi.

Recomandări
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș

Au fost găsite, duminică, trupurile celor două fete din România luate de ape vineri, în Italia, după o viitură pe râul Natisone.

După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă
După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă

„Pe drum spre Europa” partea I. Uniunea Europeană ne-a pus la dispoziție peste 20 de miliarde de euro din 2007 și până în prezent ca să ne modernizăm infrastructura.

Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”
Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”

Într-o lume în care vârsta este privită de multe ori ca o barieră, un nou studiu aduce în discuție ideea că bătrânețea reprezintă, de fapt, mai mult o problemă de percepție.