Cozmin Mihai, psihiatru: „Life” by Keith Richards- recenzie de rock, succes și longevitate

cozmin mihai

M-a inspirat concertul Rolling Stones (2022) în care Mick Jagger și trupa au fost la mare înălțime în ciuda vârstei biologice înaintate (79).

Cu un super tonus, cu voce, energie și dans, Stones te încântă și totuși te pun pe gânduri. Cum se țin atât de bine oamenii ăștia cu tot trecutul lor glorios în abuz de substanțe și viață acidulată? Care este secretul lor? Cum de sunt atât de longevivi și plini de forță ca să susțină un turneu la 80 ani? Cu 60 ani vechime, trupa debordează de energie și își satisface fanii mai bine decât în prima zi.

Citesc biografia chitaristului Keith Richards (Life) în care își descrie viața tumultuoasă și am mereu în minte întrebarea: ce au făcut să se mențină atât de bine și să poată susțină concerte la 80 ani? Și am tras câteva concluzii...

Stres consimțit vs libertate asumată

Noi oamenii ne naștem relaxați și suntem lipsiți de stres până ne încheiem copilăria. După care trecem prin anii în care începem să conștientizăm complexitatea vieții și să ne conformăm normelor societății. Și uite un prim aspect al lanțului stresant de care noi încă suntem legați iar Keith R. a renunțat la el încă din tinerețe atunci când s-a prezentat la un interviu: „am plecat cu dosarul meu cu tot- era verde, mi-l amintesc- și l-am aruncat într-un tomberon când am ajuns jos. Asta a fost ultima mea încercare de-a mă alătura societății după regulile lor”.

Snobism vs asumarea autenticității

Este foarte important să fim autentici și să nu copiem comportamente și imagini care nu ne aparțin și nu ne definesc. Despre imaginea ta ca persoană: „Imaginea e ca o umbră lungă. O poți vedea chiar și când soarele coboară. Cred că există o presiune atât de mare să fii acea persoană, încât se poate chiar să devii una cu ea până într-un anumit punct, cât suporți. E imposibil să nu sfârșești prin a deveni o parodie a ceea ce credeai că ești”. Așadar fiți originali, faceți exact cum simțiți și nu copiați ceea ce nu vă aparține. Asumați-vă comportamentul și ținuta pentru că snobismul riscă să vă conducă înspre penibil.

Citește și
De ce nu mai poate statul român să recupereze nimic de la Dan Voiculescu, Ovidiu Tender și Puiu Popoviciu. Sentințele care le-au salvat milionarilor peste 250 de milioane de euro

Izolare vs socializare

Relațiile sociale sunt extrem de importante pentru partea noastră psihică și emoțională. Contopirea armonioasă a relațiilor de prietenie și socializarea directă fără alte surse externe de comunicare precum internet și telefon, ne mențin sănătatea psihică. Conform studiilor, persoanele care au mulți prieteni sunt mai sănătoase și mai longevive decât persoanele singuratice. Izolarea socială reprezintă adesea declinul înspre depresie și a fost chiar asociată cu creșterea nivelului marker-ilor inflamatori, cu tulburările endocrine sau bolile autoimune. În plus, persoanele singuratice au înregistrat un risc mai mare pentru tulburări cognitive în comparație cu persoanele sociabile. Suportul social are un rol important în reducerea stresului prin relațiile sociale care îmbunătățesc dispoziția și echilibrul emoțional. Cu oameni pozitivi și timp liber de calitate îți crești și tu buna dispoziție.

Membrii trupei Rolling Stones au petrecut foarte mult timp împreună. S-au mutat împreună și tot ce îi interesa era sa asculte muzică și să creeze. Contopirea aceasta a relațiilor de prietenie cu acceptare continuă și mult timp petrecut împreună au condus la creativitate și succes. Șansele să creezi o piesă muzicală cu colegii de trupă de la distanță sau prin intermediul internetului sunt foarte slabe. Ideile bune vin atunci când rezonezi cu cei de lângă tine și asta se întâmplă când petreci mult timp împreună. Cunoașterea celor de lângă tine conduce înspre fuzionare energetică și creativitate. De aici și ideea de team building. Totul prin prezență, comunicare continuă, cunoașterea celor de lângă tine și dezvoltarea ideilor. Stones și-au continuat petrecerea timpului împreună chiar și atunci când și-au făcut familii. Se mutau împreună și petreceau mult timp punându-și în practică ideile. Repetiția aceasta zilnică a condus la succesul celor 60 ani de activitate muzicală.

Pragmatizarea idealurilor vs iubire și pasiune pentru muncă

Mulți dintre noi își aleg o meserie dintr-un simț mult prea pragmatic și lipsit de pasiune. Ajung să facă o meserie doar de dragul părinților sau doar pentru că vor avea parte de o situație financiară mai bună. O meserie o faci toată viața și este important să-ți și placă foarte tare pentru că altfel poate deveni o corvoadă.

Membrii trupei Rolling Stones și-au asumat totul pentru o pasiune comună. S-au mutat împreună încă de la vârsta tinereții și tot ce și-au dorit a fost să creeze muzică, nicidecum să devină bogați din asta. Drept pentru care și albumele noi pe care le scot la vârsta senectuții sau concertele internaționale în vremea când nu le mai lipsește nimic. Bogăția plutește, conturile le sunt burdușite cu milioane de euro și ei totuși concertează. De ce? Pentru că iubesc ceea ce fac și asta îi menține într-o formă de excepție așa cum spunea și Confucius: „dacă îți place ceea ce faci, nu vei munci nicio singură zi din viața ta”.

Atunci când au fost întrebați: „de ce continuați să faceți asta? De câți bani mai aveți nevoie? raspunsul celor de la Rolling Stones a fost: ,,Păi tuturor le place să facă bani dar noi voiam doar să ținem concerte. Și lucrăm într-un mediu necunoscut. Te simți atras ca fluturele de noapte de-o flacără, pur și simplu pentru că există și ți se cere”. Eu nu mă pot retrage până crăp. Unii ne critică, cică suntem bătrâni. Dar eu nu exist doar ca să produc discuri și bani. Sunt aici ca să spun ceva și să-i ating pe ceilalți, uneori într-un singur strigăt de disperare: „Știți sentimentul ăsta?

Așadar focul pasiunii este totul. Așa cum au început în tinerețe, tot așa au continuat și la vârsta a treia; cu multă pasiune și dragoste pentru ceea ce fac.

Slim fit și libertate vs fizic rubensian și îngrădire

Un atu pentru longevitate îl reprezintă păstrarea unei greutăți normale conform indicelui de masă corporală. Este știut faptul că cele mai longevive persoane sunt cele care își mențin o greutate optimă în raport cu înălțimea. La fel membrii Rolling Stones și-au păstrat greutatea și se cunoaște faptul că încă le vin hainele din tinerețe. Un alt aspect important este că fac sport cu regularitate, ceea ce îi menține într-o formă fizică foarte bună. Un regim slab caloric și sănătos combinat cu mișcare fizică constantă, ne păstrează sănătoși și ne conduce înspre longevitate.

Nu am putea trece cu vederea viața intensă și cu abuz de substanțe a membrilor formației. Totul a început atunci când substanțele psihoactive abia și-au făcut apariția și încă nu se cunoșteau atât de multe informații despre nocivitatea acestora. Important este că după o perioadă, fie ea destul de lungă, membrii trupei au întrerupt consumul și au continuat o viață mai sănătoasă. Cât privește libertatea vieții conjugale, fiecare a făcut exact cum a simțit; Charlie Watts cu o singură căsnicie sau ceilalți membri cu nenumărate partenere de-a lungul anilor. Important este să îți conștientizezi și să îți asumi calea propriei fericiri.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
Citește și...
Bookfest 2024: Ficțiunea și poveștile pentru copii au fost vedetele târgului de carte
Bookfest 2024: Ficțiunea și poveștile pentru copii au fost vedetele târgului de carte

A fost un weekend plin pentru cei care iubesc să citească și au ajuns la Bookfest, unul dintre cele mai mari târguri de carte de la noi, organizat în Capitală.  

Peste 60.000 de turiști au ajuns pe litoral în primul weekend din iunie. Ce prețuri i-au întâmpinat la malul mării
Peste 60.000 de turiști au ajuns pe litoral în primul weekend din iunie. Ce prețuri i-au întâmpinat la malul mării

Peste 60.000 de turiști s-au bucurat în acest weekend de vremea bună de pe litoral, mai mulți ca anul trecut în primul weekend din iunie.

Un bărbat din Vaslui a încercat să verifice o butelie plină de gaz folosind flacăra deschisă. Ce a urmat
Un bărbat din Vaslui a încercat să verifice o butelie plină de gaz folosind flacăra deschisă. Ce a urmat

Un bărbat în vârstă de 43 de ani a fost rănit, duminică, într-o explozie urmată de incendiu, au informat reprezentanţii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Vaslui.

Recomandări
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș

Au fost găsite, duminică, trupurile celor două fete din România luate de ape vineri, în Italia, după o viitură pe râul Natisone.

După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă
După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă

„Pe drum spre Europa” partea I. Uniunea Europeană ne-a pus la dispoziție peste 20 de miliarde de euro din 2007 și până în prezent ca să ne modernizăm infrastructura.

Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”
Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”

Într-o lume în care vârsta este privită de multe ori ca o barieră, un nou studiu aduce în discuție ideea că bătrânețea reprezintă, de fapt, mai mult o problemă de percepție.