Cont de Whatsapp furat: cum acționează hackerii. Metodele pe care trebuie să le cunoști pentru a te feri

whatsapp hacker
Shutterstock

Dar dacă contul tău de WhatsApp este furat, ce faci ca să îl recuperezi? Cum poți să îți dai seama dacă contul tău de WhatsApp a fost spart și cum îl poți recupera rapid.

Meta, compania care deține Facebook, are serviciul de mesagerie WhatsApp încă din 2009. Spre deosebire de mesaje text sau apeluri telefonice, WhatsApp este plin de funcții excelente, multe dintre acestea fiind indispensabile pentru mulți dintre noi, cum ar fi apelurile internaționale gratuite prin internet și criptarea de la un capăt la altul.

Conturi de Whatsapp furate

WhatsApp este una dintre cele mai populare aplicații de mesagerie. Ceea ce a făcut-o faimoasă a fost faptul că a fost prima aplicație mobilă care a oferit mesaje gratuite.

A eclipsat chiar și SMS-ul, deoarece utilizatorul nu mai trebuie să-și facă griji în privința numărului de caractere.

Pot scrie între 15 și 500 de caractere fără a se împărți în mesaje separate. Limita este, de fapt, peste 65.000 de caractere.

Citește și
De ce nu mai poate statul român să recupereze nimic de la Dan Voiculescu, Ovidiu Tender și Puiu Popoviciu. Sentințele care le-au salvat milionarilor peste 250 de milioane de euro

Un alt lucru de care utilizatorii nu trebuie să-și facă griji este numele de utilizator. WhatsApp nu are nevoie de el.

Se conectează la numărul tău de telefon mobil, astfel încât să apari altor utilizatori sub același nume pe care ți l-au atribuit în lista lor de contacte.

Din păcate, hackerii pot pătrunde în contul tău WhatsApp. Atunci când se întâmplă asta, s-ar putea să te întrebi ce poți face pentru a-ți recupera contul și a-l securiza pentru a preveni probleme viitoare.

Cum îți dai seamă că ai contul de WhatsApp comproms. La ce să fii atent

Unul dintre indicatorii cheie ai faptului că îți este compromis contul de WhatsApp este să vezi contacte care nu îți aparțin.

WhatsApp este atât de intuitiv încât adaugă automat contactele tale atunci când te autentifici de pe un dispozitiv nou.

Un alt semn este, desigur, mesaje pe care nu le-ai trimis. Dacă deschizi WhatsApp și vezi mesaje suspecte, cineva folosește probabil contul tău.

Un alt semn clar al unui cont WhatsApp compromis este comunicarea ciudată de la companie. De exemplu, ai putea primi un e-mail despre o modificare pe contul tău.

Dacă ai primit ceva de genul, este o idee bună să acționezi imediat.

În cele din urmă, compania ar putea fi hackuită. Această situație este de obicei un atac la scară largă, care compromite datele utilizatorilor.

Din păcate, nu există o modalitate excelentă de a detecta acest tip de activitate. Cu toate acestea, WhatsApp îți va trimite notificări că contul tău ar putea fi compromis.

Acum că ai descoperit cum poți să îți dai seama dacă contul tău a fost spart, este timpul să înveți cum să acționezi.

Amintește-ți, va trebui să acționezi rapid pentru a-ți proteja informațiile private și a-ți recăpăta controlul asupra contului tău.

whatsapp hacker

Metode prin care acționează hackerii

În octombrie 2019, site-ul de cercetare în securitate Awakened a dezvăluit o vulnerabilitate în WhatsApp care permitea hackerilor să preia controlul aplicației folosind o imagine GIF.

Hack-ul funcționează prin exploatarea modului în care WhatsApp procesează imaginile atunci când utilizatorul deschide vizualizarea Galerie pentru a trimite un fișier media.

Atunci când acest lucru se întâmplă, aplicația analizează GIF-ul pentru a afișa o previzualizare a fișierului.

Fișierele GIF sunt speciale pentru că au mai multe cadre codificate. Acest lucru înseamnă că codul poate fi ascuns în interiorul imaginii.

Dacă un hacker ar trimite un GIF malițios unui utilizator, ar putea compromite întregul istoric de chat al utilizatorului.

Hackerii ar putea vedea cu cine a comunicat utilizatorul, dar și mesajele. De asemenea, ar putea vedea fișierele, fotografiile și videoclipurile trimise prin WhatsApp.

Vulnerabilitatea a afectat versiunile de WhatsApp până la 2.19.230 pe Android 8.1 și 9.

Un alt atac la WhatsApp descoperit la începutul anului 2019 a fost hack-ul de malware Pegasus prin apel vocal.

Acest atac permitea hackerilor să acceseze un dispozitiv simplu prin plasarea unui apel vocal WhatsApp către ținta lor. Chiar dacă ținta nu răspundea apelului, atacul putea totuși să fie eficient. Ținta nici măcar nu ar putea fi conștientă că malware-ul a fost instalat pe dispozitivul lor.

Hack-ul funcționa printr-o metodă cunoscută sub numele de depășirea buffer-ului. Aici, un atac plasează intenționat atât de mult cod într-un buffer mic încât "depășește" și scrie cod într-o locație la care nu ar trebui să aibă acces.

Moduri să te ferești de fraude infracționale

Una dintre scam-urile mai noi implică hackeri care cer un cod de verificare, pretinzând că sunt unul dintre contactele tale.

Datorită caracteristicilor de securitate ale WhatsApp, tot ce ai nevoie este un număr de telefon și un cod de verificare pentru a te autentifica.

Când cineva compromite contul tău WhatsApp, poate trimite mesaje contactelor tale spunând că, de fapt, compania a trimis un cod de verificare și apoi să obțină acces la conturile lor.

De aceea, una dintre primele lucruri pe care ar trebui să le faci este să trimiți un mesaj prietenilor și familiei, anunțându-i că ai pierdut accesul la contul tău.

Acest lucru previne exploatarea ulterioară a contului tău și a altora.

Un alt motiv pentru care ar trebui să îi anunți pe contactele tale că nu ai acces la contul tău WhatsApp este că aceștia ar putea să îți ceară informații personale.

De la numărul tău bancar la adresa ta de e-mail, hackerii vor încerca cu inteligență să obțină cât mai mult acces la informațiile tale personale.

Nu te deconecta și nu te reconecta dacă primești coduri de verificare.

Chiar dacă acest lucru pare puțin ciudat, una dintre metodele folosite de hackeri este trimiterea de coduri de verificare pentru a te bloca și a obține acces.

Acest lucru funcționează deoarece WhatsApp permite doar trimiterea unui anumit număr de coduri de verificare odată. Când hackerul folosește toate încercările tale, va trebui să aștepți 12 ore pentru a primi un alt cod.

Dar hackerul este mai bine pregătit decât tine, așa că va primi codurile și va intra în contul tău. Practic, te blochează.

Dacă primești mai multe mesaje WhatsApp cu coduri de verificare, este mai bine să le ignori. Continuă să folosești contul tău WhatsApp așa cum ai face în mod obișnuit.

Indiferent de poveștile oribile despre hackeri, poți preveni multe atacuri încă de la început.

În cele mai multe cazuri, oamenii dau fără să știe acces hackerilor la dispozitivele lor atunci când deschid un mesaj infectat sau alt conținut trimis de la o sursă suspectă.

Dacă primești vreodată un mesaj de la un număr necunoscut sau un link suspect, asigură-te că nu îl deschizi. La fel se întâmplă și cu instalările de aplicații. Ar trebui să blochezi toate instalările din surse necunoscute. Play Store are o opțiune care îți permite să faci acest lucru.

Rețelele publice și nesecurizate sunt un alt lucru pe care ar trebui să le folosești cu grijă. Utilizatorii ar trebui să evite rețelele publice, deoarece sunt adesea nesigure.

Dacă nimic nu merge, poți să dezactivezi pur și simplu contul tău WhatsApp.

Dacă afli că ți-a fost fost spart contul înainte ca cineva să te întrebe despre activitatea ciudată de pe contul tău, asigură-te că le spui și anunți cât mai multe cunoștințe care îți au numărul de telefon.

De asemenea, nu uita să raportezi problema la WhatsApp, deoarece cel mai probabil te vor ajuta să iei măsuri suplimentare.

Poate un hacker să vadă mesajele tale?

Conform WhatsApp, toate mesajele sunt stocate pe dispozitivul tău și nu într-un serviciu de stocare în cloud.

Chiar dacă mesajele sunt stocate pe dispozitivul tău, ele sunt protejate prin criptare de la un capăt la altul. Dacă cineva obține acces ilegal la contul tău, nu va vedea nicio conversație anterioară.

Ce altceva mai trebuie să faci atunci când ți-a fost spart contul? Există o opțiune denumită „Deconectează-te de pe toate device-urile” pe care ar trebui să o folosești. Funcția are și o listă a dispozitivelor pe care le-ai folosit ultima dată pentru contul tău, astfel încât să poți vedea dacă nu recunoști vreuna.

Singura problemă cu această metodă este că se bazează pe serverul la care ești conectat, iar VPN-urile trimit, de asemenea, informații de locație greșite.

Cu toate acestea, detaliile despre locație pot fi un semn sigur de utilizator neautorizat în contul tău, mai ales atunci când verifici unde te-ai autentificat pe baza informațiilor pe care dispozitivul tău le trimite.

Asigură-te că urmezi toți pașii atunci când suspectezi că ți-a fost spart contul și nu da click pe mesaje sau link-uri suspecte.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
Citește și...
Bookfest 2024: Ficțiunea și poveștile pentru copii au fost vedetele târgului de carte
Bookfest 2024: Ficțiunea și poveștile pentru copii au fost vedetele târgului de carte

A fost un weekend plin pentru cei care iubesc să citească și au ajuns la Bookfest, unul dintre cele mai mari târguri de carte de la noi, organizat în Capitală.  

Peste 60.000 de turiști au ajuns pe litoral în primul weekend din iunie. Ce prețuri i-au întâmpinat la malul mării
Peste 60.000 de turiști au ajuns pe litoral în primul weekend din iunie. Ce prețuri i-au întâmpinat la malul mării

Peste 60.000 de turiști s-au bucurat în acest weekend de vremea bună de pe litoral, mai mulți ca anul trecut în primul weekend din iunie.

Un bărbat din Vaslui a încercat să verifice o butelie plină de gaz folosind flacăra deschisă. Ce a urmat
Un bărbat din Vaslui a încercat să verifice o butelie plină de gaz folosind flacăra deschisă. Ce a urmat

Un bărbat în vârstă de 43 de ani a fost rănit, duminică, într-o explozie urmată de incendiu, au informat reprezentanţii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Vaslui.

Recomandări
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș

Au fost găsite, duminică, trupurile celor două fete din România luate de ape vineri, în Italia, după o viitură pe râul Natisone.

După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă
După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă

„Pe drum spre Europa” partea I. Uniunea Europeană ne-a pus la dispoziție peste 20 de miliarde de euro din 2007 și până în prezent ca să ne modernizăm infrastructura.

Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”
Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”

Într-o lume în care vârsta este privită de multe ori ca o barieră, un nou studiu aduce în discuție ideea că bătrânețea reprezintă, de fapt, mai mult o problemă de percepție.