Chec aperitiv. Rețete pentru aperitivul care va îmbogăți masa de Paște

CHec aperitiv
Shutterstock

Checul aperitiv este o idee minunată pentru meniul de Paște sau pentru orice mesă festivă, dar poți recurge la el și în momentul în care îți rămân multe mezeluri, brânzeturi și legume de pe platourile meselor de sărbătoare.

În loc să le arunci, ele pot fi transformate ușor într-un chec aperitiv, o omletă spaniolă sau o pizza. Nu există o singură rețetă de chec aperitiv, ci o mulțime. Așadar, tot ce trebuie să faci este să o alegi pe cea care îți place sau pe cea pentru care ai toate ingredientele.

Chec aperitiv mozaic

Această rețetă de chec aperitiv este pentru toate gusturile. O poți face cu tot ce ai prin casă, de la legume precum roșii, praz, ciuperci, ceapă verde, până la salam, șuncă, brânzeturi de tot felul și chiar ouă fierte.

Pentru această rețetă ai nevoie de următoarele ingrediente:

5 ouă crude
200 ml smântână lichidă
1 pliculeț praf de copt
200 g șuncă sau salam
200 g de cașcaval/telemea sau caș
1 ardei gras
10 măsline fără sâmburi
70 ml lapte
Sare
Piper
Boia dulce

Citește și
VIDEO. Cine e primarul care are doar 10 clase, a candidat de unul singur și are o poveste de viață specială

Ouăle se sparg într-un castron și se bat bine cu un praf de sare, piper și puțină boia dulce. Se adaugă smântâna lichidă, praful de copt, șunca, cașcavalul ras, ardeiul gras tocat cubulețe, măslinele feliate și laptele.

Se amestecă bine și se încorporează treptat făina. Totul se pune într-o formă de chec tapetă cu hârtie de copt. Se dă la cuptorul încins la 180 de grade pentru aproximativ 30 de minute sau până când exteriorul a căpătat o crustă aurie.

Se lasă la răcit și se scoate din formă, apoi se taie feliuțe și se servește. Poți face această rețetă de chec aperitiv cu orice legume dorești. Dacă vrei un gust mai puternic, poți adăuga brânză cu mucegai în interior. Se servește adesea cu ketchup.

Chec aperitiv cu de toate

O rețetă ideală pentru momentele în care invitații au plecat de la masa de sărbători și ți-au rămas multe alimente pe platourile cu mezeluri și brânzeturi. Este perfectă și dacă vrei să îmbogățești masa de Paște și să renunți la clasicele aperitive.

Se numește chec aperitiv cu de toate pentru că îl faci cu ingredientele pe care le ai în casă.

Ține minte că această rețetă este una pe care o poți modifica după bunul plac și în funcție de ce găsești în frigider.

Ingrediente:

4 ciuperci
10 măsline
1 ardei gras
1 ardei iute roșu
5 ouă
1 praz
1 legătură ceapă verde
1 morcov
200 g cașcaval (de orice fel)
100 g kaizer, cârnați, șuncă sau salam
200 ml smântână de gătit
1/2 plic de praf de copt
Sare
Piper
1 legătură de pătrunjel
100 ml lapte
80 g făină sau amidon

Morcovul se curăță și se dă prin răzătoare, apoi se spală și toacă mărunt toate celelalte legume și verdeața.

Într-un castron se adaugă ouăle, cașcavalul ras, smântâna lichidă, laptele și condimentele, după gust.

Se adaugă legumele tăiate și carnea, fie că e salam, șuncă, cârnați sau kaizer. Se amestecă totul bine.

Praful de copt se amestecă cu făina și se adaugă treptat în compoziție.

Se pune totul într-o formă de chec sau cozonac tapetată cu hârtie de copt. Se lasă la cuptorul încins la 180 de grade timp de 45-50 de minute sau până când trece testul scobitorii. Aceasta trebuie să iasă curată din centrul checului. Se lasă la răcit și se taie feliuțe.

Chec aperitiv cu șuncă și cașcaval

Probabil cea mai simplă rețetă de chec aperitiv este cea cu șuncă și cașcaval. Se face rapid și este delicioasă. Poți servi acest chec inclusiv la micul dejun.

Ingrediente:

3 ouă
150 g smântână grasă
150 g unt
300 g șuncă
300 g cașcaval
300 g făină
1 pliculeț de praf de copt
Sare
Piper
Boia dulce

Cașcavalul se răzuiește și șunca se taie în cubulețe. Se tapetează o tavă de chec cu hârtie de copt sau cu unt/ulei și făină.

Se încinge cuptorul la 180 de grade. Topește untul într-o cratiță și cerne făina alături de praful de cpt.

Sparge ouăle și amestecă-le bine cu sare, piper și boia. Adaugă untul topit și smântâna și mai amestecă puțin.

Adaugă făina, amestecând cu o spatulă de silicon de jos în sus, cu mișcări lente. Apoi adaugă cașcavalul și cubulețe de șuncă.

Omogenizează totul și pune compoziția în tava de chec. Lasă la cuptor până se rumenește deasupra, cam 30 de minute și apoi lasă-l la răcit în tavă. Când e gata, scoate checul aperitiv și servește-l cu salată verde proaspătă.

Chec aperitiv cu ciuperci

Ciupercile sunt ideale pentru acest tip de preparat. Poți folosi un singur tip sau poți combina mai multe feluri de ciuperci pentru un gust deosebit.

Ciupercile merg ideal cu mărar, așa că ar trebui să adaugi puțin în toată compoziția.

Iată cât de ușor se face și ce ingrediente ai nevoie:

200 g de ciuperci champignon sau alte tipuri
200 g cașcaval afumat
2 legături ceapă verde
3 căței de usturoi
1 legătură de mărar
5 ouă
5 linguri de făină
1 pliculeț praf de copt
Sare
Piper

Ciupercile proaspete sau la conservă se spală și se taie cubulețe. Ceapa verde se spală și ea și se toacă mărunt, iar cașcavalul se răzuiește.

Se separă ouăle și se bat albușurile spumă cu un praf de sare. Gălbenușurile se bat bine și în ele se pune cașcavalul ras și ciupercile, puțină sare și piper.

În albușuri se pune făina cernută și praful de copt, apoi se încorporează în amestecul de gălbenușuri cu o spatulă, amestecând de jos în sus. Se adaugă verdeața tocată mărunt și
se toarnă toată compoziția într-o tavă de chec tapetată cu hârtie de copt.

Totul se pune la cuptor la 180 de grade pentru aproximativ 30-40 de minute.

Se răcește și se servește pe masa de Paște, alături de ouăle roșii, ceapă verde proaspătă, ridichi și alte bunătăți.

Chec aperitiv cu piept de pui

O rețetă de chec aperitiv perfectă pentru mesele festive, dar nu numai. Când ai piept de pui și nu vrei să pui pe masă șnițele sau salate grele cu maioneză, aceasta este soluție. Un chec aperitiv delicios și colorat.

Ai nevoie de:

1/2 piept de pui
1 ardei gras
1 praz
40 g mazăre
3 ouă
70 ml ulei
100 g brânză rasă
200 g făină
1 linguriță praf de copt
Sare
Piper
Boia dulce
Ierburi de Provence
Ulei de măsline
1 legătură pătrunjel

Pieptul de pui se taie cubulețe și se condimentează cu sare, piper, boia și verdețuri. Se pune puțin ulei de măsline într-o tigaie și se adaugă puiul.

Când s-a rumenit, se adaugă prazul, ardeiul gras și mazărea.

Se sparg ouăle într-un castron și se amestecă bine. Se adaugă smântâna, piperul, sarea, făina cernută și praful de copt.

Apoi se adaugă compoziția de pui și legume. Se pune și cașcavalul și verdeața tocată mărunt. Totul se pune într-o tavă tapetată cu hârtie de copt și se bagă la cuptor pentru 30 de minute. Când s-a rumenit, se lasă la răcit în tavă, apoi se scoate și se servește.

Chec aperitiv cu șuncă, măsline și ardei

Această rețetă de chec aperitiv va impresiona toți musafirii. Poți folosi ardei în toate culorile, pentru un rezultat spectaculos. Ai nevoie doar de câteva ingrediente, este gata rapid și va dispărea de pe masă și mai rapid, la cât de gustos este.

Ingrediente:

200 g făină
6 ouă
200 g cașcaval
100 g șuncă
1 legătură ceapă verde
1/2 ardei gras roșu
1/2 ardei gras galben/portocaliu
50 g măsline fără sâmburi
1 plic praf de copt
40 ml ulei de măsline
Sare
Piper
Boia dulce

Se tapetează o tavă de chec cu hârtie de copt sau cu unt și făină. Cuptorul se preîncălzește la 190 de grade.

Făina și praful de copt se cern într-un bol. Într-un castron mare, separat, bați ouăle cu sarea și piperul. Se adaugă uleiul și se mixează în continuare. Se amestecă în compoziție făina cu praful de copt, puțin câte puțin, folosind mișcări lente, de jos în sus.

Acest pas se face folosind o spatulă de silicon. Între timp, se taie cubulețe șunca și ardeiul și măslinele se feliază. Poți folosi măsline negre sau verzi, dar trebuie gustate înainte pentru a ajusta cantitatea de sare din compoziție. Se adaugă legumele și șunca în compoziție.

Cașcavalul se rade și se adaugă și el în aluatul de chec aperitiv. Se pune puțină boia și se toarnă totul în tavă.

Se lasă la copt pentru 30 de minute și apoi se lasă la răcit. Se servește cu salată de crudități.

Chec aperitiv cu dovlecei

Dovleceii sunt delicioși și în sezon. Aceștia trebuie folosiți la scurt timp după ce au fost cumpărați, ca să își păstreze aroma și să nu se strice. Checul aperitiv este o rețetă ideală pentru a folosi dovleceii.

2 dovlecei
200 g făină
3 ouă
1 plic de praf de copt
100 ml lapte
170 g mozarella
Sare
Piper
1 legătură pătrunjel

Dovleceii se curăță și se dau pe răzătoare. Se presară cu apă și se lasă la scurs, pentru că vor elimina multă apă. Se scurg bine după ce au fost lăsați cam 15 minute la odihnit.

După ce i-ai scurs într-o sită sau tifon, se lasă deoparte. Făina se cerne și se amestecă cu praful de copt. Ouăle se bat bine cu laptele și încorporează făina cu praful de copt treptat.

Se adaugă apoi dovleceii, se pune sare și piper, mozarella rasă și pătrunjel tocat mărunt.

Se pune totul într-o tavă de chec tapetată cu hârtie de copt. Totul se dă la cuptor pentru cam 35 de minute la 180 de grade.

Se lasă să se rumenească și apoi se scoate, lăsând checul aperitiv în tavă să se răcească. Acesta poate fi consumat în loc de pâine sau ca atare, cu puțină cremă de brânză deasupra.

Poți face chec aperitiv cu orice ingrediente ai în frigider. Fie că folosești doar brânzeturi și legume sau doar mai multe tipuri de mezeluri, acesta va ieși deosebit de gustos. Experimentează cu caș proaspăt, mozarella sau brânză cu mucegai. Poți face o rețetă de chec aperitiv unică și proprie dintr-o varietate de combinații de legume, brânzeturi și carne.

Articol recomandat de sport.ro
Singurul cuvânt folosit de maghiari după ce au văzut echipamentul României de la EURO 2024
Singurul cuvânt folosit de maghiari după ce au văzut echipamentul României de la EURO 2024
Citește și...
OMS: Tutunul, alimentele ultraprocesate, combustibilii fosili şi alcoolul, responsabile pentru 2,7 milioane de decese pe an
OMS: Tutunul, alimentele ultraprocesate, combustibilii fosili şi alcoolul, responsabile pentru 2,7 milioane de decese pe an

Tutunul, alimentele ultraprocesate, combustibilii fosili şi alcoolul, promovate de lobby-urile din domeniul industrial, sunt responsabile pentru 2,7 milioane de decese pe an în Europa.

Cercetătorii de la Buzău au creat roșia cherry tricoloră, care crește până la 5 metri. ”Această tomată este prețioasă”
Cercetătorii de la Buzău au creat roșia cherry tricoloră, care crește până la 5 metri. ”Această tomată este prețioasă”

Cercetătorii de la Buzău au creat, după 20 de ani de studii și lucru, roșia cherry tricoloră, pe care au botezat-o ”Rapsodia”. Noul soi de roșie crește până la 5 metri înălțime și este prezentată ca având calități deosebite, care o fac prețioasă.  

Cum a fost prins un polițist de la Combatarea Crimei Organizate Arad cu o avere nejustificată de peste 1,3 milioane lei
Cum a fost prins un polițist de la Combatarea Crimei Organizate Arad cu o avere nejustificată de peste 1,3 milioane lei

Un polițist de la Combaterea Criminalității Organizate Arad a fost prins de ANI cu o avere nejustificată de peste 1,3 milioane de lei. Ofițerul va fi acum anchetat de o comisie specială din cadrul Curții de Apel Timișoara.

 

Recomandări
După o zi de ”negocieri dificile”, Ungaria a fost de acord să nu se opună prin veto ajutorului dat de NATO Ucrainei
După o zi de ”negocieri dificile”, Ungaria a fost de acord să nu se opună prin veto ajutorului dat de NATO Ucrainei

Președintele maghiar Viktor Orbán și șeful NATO, Jens Stoltenberg, au ajuns la un acord, după o zi de negocieri "dificile".  

Val de refinanțări la Prima Casă în aprilie și mai. Decizia luată de Finanțe pentru a face față procedurii în timp util
Val de refinanțări la Prima Casă în aprilie și mai. Decizia luată de Finanțe pentru a face față procedurii în timp util

Începând de săptămâna trecută Ministerul Finanțelor a decis modificarea procedurii de refinanțare a creditelor de tip Prima Casă, informează instituția. 

România, primul loc în UE la irosirea mâncării. Cum putem combate risipa alimentară printr-o alimentație sănătoasă
România, primul loc în UE la irosirea mâncării. Cum putem combate risipa alimentară printr-o alimentație sănătoasă

România se află într-o poziție tristă în topul risipei alimentare din Uniunea Europeană, ocupând locul 1, cu o cantitate estimată de 2,5 milioane de tone aruncate anual. Mâncatul sănătos este un pas important în combaterea risipei alimentare.