Cele mai reușite farse de 1 aprilie din istorie. De la oameni care plutesc, la copacii care fac spaghete

farse de 1 aprilie
Shutterstock

Ziua Păcălelilor, 1 Aprilie, este favorita celor care iubesc o glumă sau o farsă bună. Descoperă cum a apărut această zi a farselor, dar și care sunt cele mai reușite farse din istorie.  

Originea Zilei de 1 Aprilie este învăluită în mister și controverse, cu multiple teorii și legende care încearcă să dezvăluie rădăcinile acestei tradiții.

Istoricul farselor - cele mai de succes

Una dintre cele mai populare teorii susține că obiceiul sărbătoririi Zilei de 1 Aprilie își are originile în Franța secolului al XVI-lea, în perioada în care calendarul gregorian a fost introdus pentru a înlocui calendarul iulian.

Înainte de reforma calendarului, Anul Nou era sărbătorit la începutul primăverii, în jurul datei de 25 martie, și festivitățile durau până pe 1 aprilie. Odată cu adoptarea calendarului gregorian, care a mutat Anul Nou la 1 ianuarie, cei care au continuat să sărbătorească începutul anului în aprilie au devenit victimile farselor și glumelor. Aceștia erau considerați ignoranți sau incapabili să urmeze noul calendar, iar alții le făceau farse și le ofereau cadouri false.

Există și alte teorii care sugerează că originea Zilei de 1 Aprilie poate fi legată de festivaluri și ritualuri precreștine asociate cu schimbarea anotimpurilor sau echinocțiul de primăvară. În unele culturi, aceste evenimente erau marcate prin jocuri, măști și festivități în care oamenii își ascundeau identitatea sau făceau schimb de roluri, creând astfel un teren fertil pentru glume și farse.

Citește și
De ce nu mai poate statul român să recupereze nimic de la Dan Voiculescu, Ovidiu Tender și Puiu Popoviciu. Sentințele care le-au salvat milionarilor peste 250 de milioane de euro

În Franța, tradiția Zilei de 1 Aprilie este cunoscută sub numele de "poisson d'avril" sau "peștele de aprilie". Acest nume ar putea proveni de la obiceiul de a prinde peștii care migrează în această perioadă, în timp ce apele se încălzesc, iar oamenii își încep activitățile de pescuit. Este posibil ca tradiția de a face glume și farse în această zi să fie asociată cu ideea de "a prinde" sau "a înșela" pe cineva, asemenea prinderii unui pește.

În ciuda incertitudinii asupra originii sale exacte, Zilei de 1 Aprilie a devenit o sărbătoare universală a umorului și a farselor nevinovate. Oamenii din întreaga lume își pun imaginația la treabă pentru a pregăti glume, aducând zâmbete și momente de amuzament în viețile celor din jur.

 Cele mai reușite farse din istorie

Acestea sunt cele mai reușite farse de 1 Aprilie din istorie, conform History.co.uk.

BBC și “recolta de spaghete”

În 1957, BBC a realizat ceea ce încă mai este considerată una dintre cele mai faimoase glume de Ziua Păcălelilor de aprilie din toate timpurile. Opt milioane de oameni au urmărit reportajul de trei minute al emisiunii Panorama despre "recolta elvețiană de spaghete".

După ce o iarnă neobișnuit de călduroasă a pus capăt problemei teribile a controlului dăunătorilor, se spune că regiunea Ticino de lângă granița cu Italia a dat o "recoltă de spaghete excepțional de mare". Imaginile arată oameni care culeg spaghete de pe copaci și tufișuri înainte de a le mânca.

Gluma a avut loc cu mult înainte ca pastele să devină un aliment de bază în dieta britanică medie, ceea ce a făcut ca publicul să fie pregătit pentru a culege spaghetele. Atunci când telespectatorii au sunat pentru a afla cum își pot achiziționa proprii copaci de spaghete, BBC le-a spus să "pună o spaghetă într-o cutie de sos de roșii și să spere că va fi bine".

Spălarea leilor la Turnul Londrei

În anul 1698, a avut loc prima farsă adevărată, în care oamenii au fost chemați să participe la ceea ce a fost numit „spălarea leilor” la Turnul Londrei. Aceasta a devenit cea mai veche și cunoscută farsă din istorie și a fost repetată de mai multe ori în timpul secolelor al XVIII-lea și al XIX-lea. O altă astfel de înșelătorie a avut loc în 1848, când un jurnalist a distribuit invitații publicului pentru acest eveniment fictiv.

Un spectator a relatat: „Nu mă așteptam la nivelul extraordinar de naivitate al publicului britanic. Oamenii s-au adunat în număr mare pentru a vedea leii spălați. Gardienii erau pe punctul de a-și pierde răbdarea, deoarece s-au confruntat cu bucăți de carton fluturate în față, însoțite de gesturi furioase și blesteme, din partea mulțimii indignate”.

Digitalizarea ceasului Big Ben

În 1980, BBC World Service a anunțat o schimbare surprinzătoare pentru unul dintre cele mai emblematice monumente din Londra. Ascultătorilor li s-a spus că, pentru a facilita identificarea orei pentru turiști, celebrul turn cu ceas Big Ben urma să fie modernizat, devenind digital și să fie redenumit "Digital Dave".

Noua și îmbunătățita structură nu doar că urma să indice ora, ci și să ofere un scurt buletin de știri în fiecare seară, pe lângă bătăile tradiționale ale clopotului, care urmau să fie înlocuite cu bipuri. În timp ce unii ascultători au recunoscut imediat farsa de 1 Aprilie, mulți alții au sunat, exprimându-și nemulțumirea.

Colorarea imaginii TV-urilor cu ajutorul dresurilor

În 1962, înainte ca televiziunea color să fie introdusă în Suedia, telespectatorii postului Sveriges Television au fost păcăliți că pot transforma ecranele lor alb-negru folosind o metodă simplă de bricolaj.

Kjell Stensson, prezentat drept un "expert tehnic", a explicat în detaliu cum întinderea unei plase deasupra ecranelor ar putea schimba lungimile de undă ale luminii, permițând astfel telespectatorilor să vadă imaginile în culori complete.

Din fericire, acest lucru putea fi realizat ușor cu un obiect comun găsit în multe gospodării: dresurile de nailon. Datorită faptului că Sveriges Television era singurul post de televiziune din Suedia în acea perioadă și se bucura de încrederea populației, mii de oameni au căzut în această capcană. Din nefericire pentru ei, totul a fost doar o farsă.

Efectul Jupiter-Pluto

Renumitul astronom și prezentatorul emisiunii „The Sky at Night” (Cerul Nopții), Patrick Moore, avea o credibilitate și o aură severă de autoritate care i-au permis să realizeze o farsă astronomică. În 1976, Moore le-a spus ascultătorilor postului de radio că, din cauza unui aliniament planetar rar între Pluto și Jupiter, Pământul urma să experimenteze o schimbare a forțelor sale gravitaționale în acea dimineață, iar oamenii vor putea pluti.

La ora exactă 9:47 a.m., Moore i-a instruit pe ascultători să „Sară!”. În câteva minute, au început să curgă telefoane de la oameni care raportau că au simțit impactul efectului Jupiter-Pluto. O apelantă a susținut că ea și cei unsprezece prieteni ai ei au „plutit prin cameră”. Un altul s-a plâns că s-a ridicat atât de sus încât și-a lovit capul de tavan și a cerut despăgubiri.

Mașina “miraculoasă” a lui Thomas Edison

În anul următor inventării fonografului în 1877, New York Graphic a profitat de ocazia de a-și păcăli cititorii să creadă că Thomas Edison a creat o nouă mașină capabilă să transforme pământul în carne și apa în vin.

"Edison inventează o mașină care va hrăni rasa umană!", titra senzaționalul titlu. Era, desigur, o invenție totală. Scriitorul chiar a recunoscut acest lucru la sfârșitul articolului, concluzionând că s-a trezit și că totul a fost un vis. Acest lucru nu a împiedicat mai multe ziare americane să retipărească povestea, crezând că este adevărată. În ediția următoare, Graphic a condamnat "citirea pripită" de către publicul naiv sub titlul ironic: "They Bite" (Mușcă).

Cea mai îndrăzneață farsă de 1 Aprilie

Una dintre cele mai îndrăznețe farse din istorie a fost organizată în jurul unei presupuse erupții a vulcanului Mount Edgecumbe din Alaska. Inițiatorul acestei farse nu a fost o instituție media, ci un tăietor de lemne local cunoscut sub numele de Oliver "Porky" Bickar, care a planificat acest eveniment ani de zile.

Bickar a adunat cu grijă 70 de anvelope și le-a ascuns într-un hangar de avioane, așteptând momentul potrivit: o zi de 1 aprilie cu cer senin și condiții meteorologice adecvate pentru a-și pune planul în aplicare.

Momentul a venit în 1974, când Bickar a închiriat un elicopter pentru a transporta anvelopele în craterul vulcanului. Acolo, le-a udat cu combustibil și le-a aprins, rezultând o coloană densă și amenințătoare de fum. Locuitorii din zonă au fost luați prin surprindere și au ieșit în stradă, panicați, temându-se că vulcanul, care fusese inactiv mult timp, a erupt. În timp ce poliția și pompierii se ocupau de situație, Bickar a uitat să informeze Paza de Coastă. Aceștia au intervenit pentru a inspecta situația și au descoperit nu o lavă topită, ci doar anvelope în flăcări, înconjurate de inscripții mari cu litere făcute din spray care anunțau "APRIL FOOL".

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
Citește și...
Bookfest 2024: Ficțiunea și poveștile pentru copii au fost vedetele târgului de carte
Bookfest 2024: Ficțiunea și poveștile pentru copii au fost vedetele târgului de carte

A fost un weekend plin pentru cei care iubesc să citească și au ajuns la Bookfest, unul dintre cele mai mari târguri de carte de la noi, organizat în Capitală.  

Peste 60.000 de turiști au ajuns pe litoral în primul weekend din iunie. Ce prețuri i-au întâmpinat la malul mării
Peste 60.000 de turiști au ajuns pe litoral în primul weekend din iunie. Ce prețuri i-au întâmpinat la malul mării

Peste 60.000 de turiști s-au bucurat în acest weekend de vremea bună de pe litoral, mai mulți ca anul trecut în primul weekend din iunie.

Un bărbat din Vaslui a încercat să verifice o butelie plină de gaz folosind flacăra deschisă. Ce a urmat
Un bărbat din Vaslui a încercat să verifice o butelie plină de gaz folosind flacăra deschisă. Ce a urmat

Un bărbat în vârstă de 43 de ani a fost rănit, duminică, într-o explozie urmată de incendiu, au informat reprezentanţii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Vaslui.

Recomandări
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș

Au fost găsite, duminică, trupurile celor două fete din România luate de ape vineri, în Italia, după o viitură pe râul Natisone.

După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă
După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă

„Pe drum spre Europa” partea I. Uniunea Europeană ne-a pus la dispoziție peste 20 de miliarde de euro din 2007 și până în prezent ca să ne modernizăm infrastructura.

Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”
Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”

Într-o lume în care vârsta este privită de multe ori ca o barieră, un nou studiu aduce în discuție ideea că bătrânețea reprezintă, de fapt, mai mult o problemă de percepție.