Ce să faci dacă ți-a expirat buletinul în vacanță, în afara țării. Ce opțiuni ai

coada ghiseu
Shutterstock

Dacă ți s-a întâmplat vreodată să te trezești că ai buletinul expirat și te afli în afara țării, trebui să știi că există câțiva pași pe care trebuie să îi faci pentru a te putea întoarce în țară fără probleme.  

În primul rând, dacă ai buletinul expirat și te afli în străinătate, poți călători fără probleme cu pașaportul valabil. Acesta este un act de identitate care ține locul cărții de identitate atunci când călătorești. Totuși, dacă nu ai un pașaport valabil sau nu îl ai la tine, trebuie să faci câteva drumuri pentru a putea să pleci acasă.

Valabilitatea buletinului

Buletinul are o valabilitate anume, în funcție de vârstă. De exemplu, cartea de identitate se eliberează cu termen de valabilitate de 4 ani pentru persoanele cu vârsta cuprinsă între 14 și 18 ani, cu termen de valabilitate de 7 ani pentru persoanele cu vârsta cuprinsă între 18 și 25 de ani și un termen de valabilitate de 10 ani pentru persoanele care au împlinit vârsta de 25 de ani.

Este bine să verifici data la care îți expiră buletinul (care coincide cu data de naștere) și să îți reamintești că trebuie să îți faci un nou act de identitate cu minim 15 zile înainte de expirare și maxim 180 de zile înainte ca actul să expire.

Totodată, trebuie să știi că actul de identitate trebuie schimbat în termen de 15 zile de la producerea unor modificări în statutul civil sau ca urmare a schimbării domiciliului.

Citește și
VIDEO. Cine e primarul care are doar 10 clase, a candidat de unul singur și are o poveste de viață specială

Când se schimbă buletinul:

Există câteva situații când trebuie să schimbi buletinul. Acestea sunt:

► La expirarea termenului de valabilitate a buletinului care urmează să fie schimbat
► În cazul schimbării domiciliului, a denumirii sau a rangului localităților și străzilor al renumerotării blocurilor, a înființării localităților sau străzilor
► În cazul în care buletinul s-a deteriorat sau distrus
► În cazul pierderii sau a furtului
► Când fotografia de pe actul de identitate nu mai corespunde cu fizionomia titularului
► În cazul anulării cărții de identitate
► În caz de schimbare a sexului
► În cazul atribuirii unui nou CNP

Este bine de știut că dacă nu îți schimbi buletinul la timp, poți primi o amendă cuprinsă între 40 și 150 de lei.

Opțiuni dacă ai actul de identitate expirat în afara țării

Dacă te afli în străinătate și ai actul de identitate expirat, sunt două variante la care poți apela ca să te reîntorci în țară.

Indiferent că ți-a expirat buletinul, ți s-a furat, s-a deteriorat sau alte lucruri care te împiedică să îl folosești, trebuie să mergi la consulatul cel mai apropiat de locul în care stai pentru a obține o procură specială pentru a împuternici o persoană din România să facă demersurile necesare pentru obținerea unei noi cărți de identitate.

Procura se autentifică doar la oficiile consulare ale României din străinătate și ai nevoie de următoarele acte:

► Act de identitate românesc
► 4 fotografii color recente de mărimea 3x4 cu o bandă albă de 7 mm
► Datele persoanei pe care o împuternicești pentru a îți emite o nouă carte de identitate (serie și număr CI, data eliberării și autoritatea emitentă, adresă, CNP, dat și locul nașterii).

Procura are un preț diferit în funcție de țara în care te afli și se semnează de solicitant la sediul oficiului consulat al României, în prezența consulului.

Aşadar, poți obține o procură la misiunile diplomatice prin prezentare personală cu programare realizată în prealabilă pe www.econsulat.ro. Acolo trebuie să te prezinți cu un act de identitate valabil.

Dacă nu ai niciun document valabil, trebuie să faci o cerere pentru emiterea unui document de identitate temporar, care se numește Titlu de călătorie.

În baza lui se poate autentifica procura pentru reînnoirea cărții de identitate. Acest titlu de călătorie se emite pe loc, în baza unui cereri, care poate fi validată și programată în aceeași zi cu procura pe care o faci pentru a împuternici o persoană din România să îți emită o nouă carte de identitate

Această procedură este mai degrabă folosită pentru persoanele care locuiesc în străinătate și care vor să obțină un nou buletin fără să ajungă în țară.

Dacă te afli în vacanță și ți-a expirat buletinul pentru că nu ai fost atent, trebuie să mergi la consulat și să obții un titlu de călătorie pentru a te putea întoarce în țară.

Valabilitatea unui astfel de document nu poate depăși 30 de zile și este obținut strict pentru întoarcerea în țară.

Pentru a obține titlul de călătorie ai nevoie de următoarele documente:

► cererea completată și semnată de solicitant
► paşaportul anterior, dacă acesta există.
► dacă paşaportul anterior a fost pierdut sau furat, trebuie să depuneţi, în original
► atestatul poliţiei eliberat în urma declaraţiei de pierdere sau furt;
► declaraţia privind împrejurările pierderii paşaportului.
► un document de identitate, cu fotografie, eliberat de autorităţile române (buletin de identitate, carte de identitate, permis de conducere auto, livret militar) - original si copie xerox.
► taxă consulară, în funcție de țară, care se plătește în contul Ambasadei
► 2 poze în format 3x4 cm

Dacă nu ai un un document românesc de identitate este necesară identificarea ta în România. Operaţiunile de identificare se efectuează de către ambasadă sau consulat.

Pentru detalii privind titlul de călătorie, poți vedea AICI mai multe explicații și detalii. De asemenea, poți suna la ambasada României sau la consulat pentru a cere detalii despre ce ar trebui să faci, ce documente și taxe ar trebui să depui sau să plătești și cum te poți reîntoarce în țară.

Reguli atunci când treci frontiera

Când treci frontiera, va exista un control unde trebuie să prezinți un document de călătorie valabil: fie cartea de identitate, fie pașaportul, iar ambele trebuie să fie valabile.

De asemenea, șoferul trebuie să prezinte permisul de conducere valabil, certificatul de înmatriculare a vehiculului și dovada inspecției tehnice periodice (ITP) valabil.

Poliția de Frontieră nu solicită alte documente suplimentare.

Înainte să tranzitezi frontiera, verifică valabilitatea documentului de călătorie cu care vrei să circuli.

Totodată, ar fi bine să te documentezi privind reprezentanțele diplomatice din România ale statelor unde vrei să călătorești.

Trebuie să știi că trebuie să deții documente de proveniență (achiziție) pentru bunurile deținute, altele decât cele de uz personal.

De altfel, trebuie să respecți termenul de ședere în statele de destinație și ar trebui să vezi care sunt condițiile particulare de intrare și ședere în fiecare dintre acestea.

Dacă ți s-au furat sau ai pierdut documentele de călătorie, trebuie să raportezi acest lucru la cel mai apropiat post de poliție sau jandarmerie.

Vei obține apoi dovada din care rezultă că incidentul a fost luat în evidență – această dovadă va fi necesară la reprezentanța diplomatică a României din acel stat, ca să se poată elibera un pașaport cu care să te întorci în România.

Dacă ți-a expirat pașaportul când te afli în călătorie, adresează-te misiunii diplomatice a României în țara în care te afli pentru a putea să ți se prelungească valabilitatea documentului.

Cel mai bine, atunci când călătorești, ar fi să lași pașaportul în seiful camerei de hotel sau în cazare, luându-ți la tine doar copia după pașaport.

Este bine să ai o asigurare medicală, pentru orice eventualitate și copii ale actelor de identitate. Asigură-te că ai adresa și telefoanele Ambasadei României din țara în care călătorești și nu merge niciodată cu toți banii de vacanță cash la tine. Cel mai bine este să îi pui pe mai multe carduri, astfel încât să nu riști să rămâi fără niciun leu într-o țară străină.

Articol recomandat de sport.ro
Singurul cuvânt folosit de maghiari după ce au văzut echipamentul României de la EURO 2024
Singurul cuvânt folosit de maghiari după ce au văzut echipamentul României de la EURO 2024
Citește și...
OMS: Tutunul, alimentele ultraprocesate, combustibilii fosili şi alcoolul, responsabile pentru 2,7 milioane de decese pe an
OMS: Tutunul, alimentele ultraprocesate, combustibilii fosili şi alcoolul, responsabile pentru 2,7 milioane de decese pe an

Tutunul, alimentele ultraprocesate, combustibilii fosili şi alcoolul, promovate de lobby-urile din domeniul industrial, sunt responsabile pentru 2,7 milioane de decese pe an în Europa.

Cercetătorii de la Buzău au creat roșia cherry tricoloră, care crește până la 5 metri. ”Această tomată este prețioasă”
Cercetătorii de la Buzău au creat roșia cherry tricoloră, care crește până la 5 metri. ”Această tomată este prețioasă”

Cercetătorii de la Buzău au creat, după 20 de ani de studii și lucru, roșia cherry tricoloră, pe care au botezat-o ”Rapsodia”. Noul soi de roșie crește până la 5 metri înălțime și este prezentată ca având calități deosebite, care o fac prețioasă.  

Cum a fost prins un polițist de la Combatarea Crimei Organizate Arad cu o avere nejustificată de peste 1,3 milioane lei
Cum a fost prins un polițist de la Combatarea Crimei Organizate Arad cu o avere nejustificată de peste 1,3 milioane lei

Un polițist de la Combaterea Criminalității Organizate Arad a fost prins de ANI cu o avere nejustificată de peste 1,3 milioane de lei. Ofițerul va fi acum anchetat de o comisie specială din cadrul Curții de Apel Timișoara.

 

Recomandări
Rezultate alegeri locale 2024. În continuare, probleme mari la Sectoarele 1 și 2, conduse de Clotilde Armand și Radu Mihaiu
Rezultate alegeri locale 2024. În continuare, probleme mari la Sectoarele 1 și 2, conduse de Clotilde Armand și Radu Mihaiu

La trei zile de la alegerile locale din 9 iunie încă se numără voturi, după ce președintele Autorității Electorale Permanente, Toni Greblă, a interzis - până la obținerea datelor finale - orice întrerupere a procesului de verificare și centralizare.  

Cătălin Drulă cere demiterea preşedintelui Autorităţii Electorale Permanente: Frauda electorală nu trebuie tolerată
Cătălin Drulă cere demiterea preşedintelui Autorităţii Electorale Permanente: Frauda electorală nu trebuie tolerată

Preşedintele USR, Cătălin Drulă, cere demiterea imediată a preşedintelui Autorităţii Electorale Permanente (AEP), Toni Greblă, acuzând că la alegerile de duminică s-ar fi comis "cele mai mari fraude electorale" din istoria recentă.

România, primul loc în UE la irosirea mâncării. Cum putem combate risipa alimentară printr-o alimentație sănătoasă
România, primul loc în UE la irosirea mâncării. Cum putem combate risipa alimentară printr-o alimentație sănătoasă

România se află într-o poziție tristă în topul risipei alimentare din Uniunea Europeană, ocupând locul 1, cu o cantitate estimată de 2,5 milioane de tone aruncate anual. Mâncatul sănătos este un pas important în combaterea risipei alimentare.