Ce acte sunt necesare pentru obținerea numerelor roșii și cât sunt taxele

Numere rosii

Numerele roșii sunt obligatorii în cazul mașinilor nou achiziționate și care sunt în proces de înmatriculare. Mai jos vedeți de ce acte aveți nevoie pentru a obține numerele roșii și ce taxe trebuie achitate.  

Pentru a circula legal pe drumurile din România, fiecare mașină și șofer trebuie să îndeplinească câteva condiții obligatorii, iar printre acestea se numără și numerele de înmatriculare.

Dacă ți-ai cumpărat o mașină nouă, trebuie să o înmatriculezi provizoriu. Autovehiculul va avea numere roșii pentru o perioadă limitată de timp. Pentru această procedură, ai nevoie câteva acte pentru numere roșii. Odată ce le-ai strâns, documentele trebuie depuse și apoi vei obține noile plăcuțe cu numere provizorii.

Ce sunt numerele roșii și în ce condiții se eliberează

Numerele roșii sunt cele care fac trecerea de la plăcuțele vechi de înmatriculare la cele noi, definitive. În cazul mașinilor noi, ele trebuie să aibă numere roșii pentru o perioadă de timp, înainte de a avea numere negre, definitive.

Numerele roșii sunt numere pentru autorizația de circulație provizorii. Acestea sunt numere provizorii oferite de autoritățile publice competente în domeniu, care atestă faptul că ai voie să circuli cu mașina pe drumurile publice pentru o perioadă limitată.

Citește și
VIDEO. Cine e primarul care are doar 10 clase, a candidat de unul singur și are o poveste de viață specială

Nu ai nevoie de prea mult efort pentru a obține numerele roșii. Întâi, trebuie să faci asigurare RCA, asigurarea obligatorie de răspundere civilă pentru prejudicii produse prin accidente de circulație.

Înainte de a încheia polița, trebuie să decizi pentru ce perioadă vrei să fie activă: o lună, trei luni sau mai mult.

Vei fi nevoit să faci și o copie după asigurarea RCA pentru a obține numerele roșii.

Acte necesare pentru numere roșii:

Pentru a îți înmatricula noua mașină, ai nevoie să depui dosarul la Direcția de Permise. Acest dosar trebuie să conțină următoarele acte:

• Cererea solicitantului

cerere numere rosii

• Copia contractului de asigurare de răspundere civilă auto obligatorie pentru prejudicii produse terţilor prin accidente de vehicule şi de tramvaie (RCA), încheiat pe numele proprietarului vehiculului, în termenul de valabilitate al acestuia;

• Documentul care atestă dreptul de proprietate al solicitantului asupra vehiculului, în original și în copie;

• Documentele de înmatriculare eliberate de autoritățile străine în cazul vehiculului care a mai fost înmatriculat în alt stat, în original și în copie.

(În lipsa acestor documente, autorizarea provizorie pentru circulație se va efectua pentru o perioadă de maximum 5 zile, dar care nu poate depăși data la care expiră asigurarea de răspundere civilă auto obligatorie)

• Actul de identitate al solicitantului, în original (în cazul persoanelor juridice vor fi depuse documentele care să ateste dobândirea personalităţii juridice, denumirea şi sediul, în copie de exemplu: certificat constatator eliberat de Oficiul Național al Registrului Comerțului), precum și împuternicirea reprezentatului legal al acestora; Delegaţie;

• Dovada plăţii contravalorii autorizaţiei de circulaţie provizorie -13 lei (pentru modalitățile de plată consultați secțiunea taxe și tarife).

• Dovada plăţii contravalorii plăcuţelor cu număr provizoriu (pentru modalitățile de plată consultați secțiunea taxe și tarife);

• Copia declarației vamale, după caz, pentru vehiculele achiziţionate din afara UE, pentru care se solicită autorizarea de circulaţie provizorie pentru o perioadă mai mare de 30 de zile sau pentru perioade care, cumulate, depăşesc 30 de zile.

• Procură specială autentificată de notarul public, în cazul în care documentele se depun de o altă persoană decât titularul.

Ce prevede legislația privind numerele provizorii

Numerele roșii sunt pentru mașinile noi, ca acestea să aibă autorizație de circulație provizorie.

Așadar, posesorii de autoturisme pot circula cu mașinile nou achiziționate doar dacă au primit numere roșii. Acestea sunt numere oferite de autorități pe o perioadă limitată.

Acestea se obțin după ce ai încheiat polița RCA și ai strâns actele necesare pentru numere roșii.

De asemenea, trebuie să achiți contravaloarea autorizației pentru circulația provizorie a vehiculului, adică taxa pentru plăcuțele cu numere roșii.

Trebuie să faci copii xerox după polița RCA și după chitanța de plată a taxei pentru numere roșii.

Apoi, trebuie să mergi la Direcția Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor pentru depunerea dosarului.

Numerele roșii se eliberează rapid, la una sau câteva ore de la depunerea dosarului, în funcție de programul de lucru al fiecărei Direcții Publice Comunitare Regim Permise de Conducere și Înmatriculare. De regulă, numerele roșii sunt obține pe loc, fără să mai fie nevoie de încă un drum.

Fiecare vehicul are dreptul la 3 autorizații provizorii de circulație eliberate succesiv, fiecare având o valabilitate de 30 de zile.

Autovehiculul care urmează să fie înmatriculat, poate circula pe drumurile din România în mod legal pe o perioadă de 90 de zile.

În acest timp, proprietarul trebuie să obțină certificatul de autenticitate de la RAR și să înregistreze autovehiculul la Administrația Fiscală, pentru a plăti impozit pe el.

Numerele roșii costă 40 de lei, taxa de autorizație de circulație provizorie costă 13 lei, iar la aceste costuri se adaugă și polița RCA și copiile după actele necesare dosarului.

Dar numerele roșii nu sunt numere de înmatriculare a autovehiculului. Autorizația de circulație provizorie este primul pas pentru realizarea înmatriculării oficiale și definitive a autovehiculului.

La obținerea numerelor roșii nu sunt necesare ITP, verificarea la RAR sau înregistrarea mașinii la Administrația Financiară pentru plata impozitului.

Aceste lucruri se fac la înmatricularea oficială și definitivă a mașinii.

Cât costă numerele roșii pentru 3 luni

Plăcuțele cu numere roșii provizorii costă 40 de lei, dar trebuie plătită și autorizația de circulație provizorie, care costă 13 lei.

Există și câteva situații de excepție în care va fi realizată înmatricularea provizorie. Ele pot fi obține și printr-un reprezentant. În cazul persoanelor fizice, se poate ca altcineva să depună actele, dacă are o procură notarială de înmatriculare auto.

Procura trebuie să specifice faptul că persoana se va ocupa de înmatricularea provizorie auto și va fi reprezentant la serviciul de înmatriculări, în cazul persoanelor din București – DRPCIV.

Taxa pentru autorizația provizorie de circulație se poate plăti pe Ghișeul.ro.

Va trebui să plătești taxa de numere roșii direct la ghișeul de înmatriculări și costă 40 de lei.

Iată cât costă taxa de numere roșii în funcție de tipul autovehiculului:

• 20 lei/placă de tip A – dimensiune 110 x 520 mm – folosite pentru toate autovehiculele
• 23 lei/ placă de tip B – 200 x 340 mm („pătrate”) – folosite doar pentru partea din spate a remorcilor sau vehiculelor 4×4 (dacă au un astfel de spațiu prevăzut din fabricație)
• 17 lei/placă de tip C – dimensiune 130 x 240 mm – folosite doar pentru motociclete.

Ca să nu stai la cozi, îți poți face o programare pe DGPCI ca să mergi direct la ghișeu să depui dosarul și să obții numere roșii. Fă-ți programarea alegând județul, alegând categoria „Autorizare provizorie (numere roșii), completând numele, prenumele, e-mailul și numărul de identificare (serie sașiu). Apoi alege data și ziua și vei primi un e-mail cu numărul ghișeului la care trebuie să te prezinți.

Articol recomandat de sport.ro
Singurul cuvânt folosit de maghiari după ce au văzut echipamentul României de la EURO 2024
Singurul cuvânt folosit de maghiari după ce au văzut echipamentul României de la EURO 2024
Citește și...
Cercetătorii de la Buzău au creat roșia cherry tricoloră, care crește până la 5 metri. ”Această tomată este prețioasă”
Cercetătorii de la Buzău au creat roșia cherry tricoloră, care crește până la 5 metri. ”Această tomată este prețioasă”

Cercetătorii de la Buzău au creat, după 20 de ani de studii și lucru, roșia cherry tricoloră, pe care au botezat-o ”Rapsodia”. Noul soi de roșie crește până la 5 metri înălțime și este prezentată ca având calități deosebite, care o fac prețioasă.  

Cum a fost prins un polițist de la Combatarea Crimei Organizate Arad cu o avere nejustificată de peste 1,3 milioane lei
Cum a fost prins un polițist de la Combatarea Crimei Organizate Arad cu o avere nejustificată de peste 1,3 milioane lei

Un polițist de la Combaterea Criminalității Organizate Arad a fost prins de ANI cu o avere nejustificată de peste 1,3 milioane de lei. Ofițerul va fi acum anchetat de o comisie specială din cadrul Curții de Apel Timișoara.

 

95 de ani de la nașterea lui Anne Frank. A murit cu doar câteva săptămâni înaintea eliberării lagărului Bergen-Belsen
95 de ani de la nașterea lui Anne Frank. A murit cu doar câteva săptămâni înaintea eliberării lagărului Bergen-Belsen

Anne Frank s-a născut pe 12 iunie 1929, la Frankfurt pe Main, Germania. A fost o evreică al cărei jurnal cu privire la cei doi ani de ascundere a familiei sale în timpul ocupaţiei germane a Ţărilor de Jos a devenit un clasic al literaturii de război.

Recomandări
Rezultate alegeri locale 2024. În continuare, probleme mari la Sectoarele 1 și 2, conduse de Clotilde Armand și Radu Mihaiu
Rezultate alegeri locale 2024. În continuare, probleme mari la Sectoarele 1 și 2, conduse de Clotilde Armand și Radu Mihaiu

La trei zile de la alegerile locale din 9 iunie încă se numără voturi, după ce președintele Autorității Electorale Permanente, Toni Greblă, a interzis - până la obținerea datelor finale - orice întrerupere a procesului de verificare și centralizare.  

Cătălin Drulă cere demiterea preşedintelui Autorităţii Electorale Permanente: Frauda electorală nu trebuie tolerată
Cătălin Drulă cere demiterea preşedintelui Autorităţii Electorale Permanente: Frauda electorală nu trebuie tolerată

Preşedintele USR, Cătălin Drulă, cere demiterea imediată a preşedintelui Autorităţii Electorale Permanente (AEP), Toni Greblă, acuzând că la alegerile de duminică s-ar fi comis "cele mai mari fraude electorale" din istoria recentă.

Motivul pentru care INS nu a mai putut anunța azi statisticile legate de salariul mediu pe economie pentru luna aprilie
Motivul pentru care INS nu a mai putut anunța azi statisticile legate de salariul mediu pe economie pentru luna aprilie

Astăzi, 12 iunie, Institutul Național de Statistică ar fi trebuit să anunțe, conform calendarului oficial, statistica legată de starea și de evoluția salariului mediu pe economie la nivelul lunii aprilie. Ieri INS a anunțat că amână datele.