Beneficiile dovleacului - cum te poate ajuta să slăbești și modalități de consum

Dovleac
Shutterstock

Dovleacul este vedeta anotimpului de toamnă, având în vedere că este un element specific al sărbătorii de Halloween. Pe lângă această utilizare populară, dovleacul este un aliment abundent în nutrienți, care poate aduce organismului o serie de beneficii.

Dovleacul face parte din familia Cucurbitaceae, alături de castravete și pepene. Indiferent de forma în care alegi să îl consumi, cum ar fi supe sau deserturi sănătoase, dovleacul vine la pachet cu numeroase vitamine, minerale și antioxidanți. Descoperă în continuare care este profilul nutrițional al dovleacului, care este știința din spatele beneficiilor sale și cum să integrezi în dietă acest aliment hrănitor. 

Ce nutrienți conține dovleacul

Dovleacul este un aliment sărac în calorii, compus din 94% apă, dar bogat în substanțe nutritive. Conform Healthline, o cană de dovleac gătit (în jur de 250 g) conține:

  • Aproximativ 50 kcal;

  • 0 g grăsimi;

  • 2 g proteine;

  • 12 g carbohidrați;

  • 3 g fibre;

  • 245% din doza zilnică recomandată (DZR) de vitamina A;

  • 19% din DZR de vitamina C;

  • 16% din DZR de potasiu;

  • 11% din DZR de cupru;

  • 11% din DZR de mangan;

  • 11% din DZR de vitamina B2 (riboflavină);

  • 10% din DZR de vitamina E;

  • 8% din DZR de fier;

  • Cantități mici de zinc, folat, magneziu, fosfor și vitamine din complexul B.

Dovleacul este, de asemenea, o sursă excelentă de beta-caroten, o substanță antioxidantă din grupa carotenoizilor, care în organism se transformă în vitamina A.

Citește și
De ce nu mai poate statul român să recupereze nimic de la Dan Voiculescu, Ovidiu Tender și Puiu Popoviciu. Sentințele care le-au salvat milionarilor peste 250 de milioane de euro

Beneficiile dovleacului

Consumul de dovleac poate aduce o serie de beneficii organismului, după cum prezintă Healthline:

Scade stresul oxidativ

Antioxidanții din dovleac neutralizează radicalii liberi. Aceste molecule sunt responsabile de stresul oxidativ, care este asociat cu apariția bolilor cronice, cum ar fi afecțiuni cardiovasculare, oculare și cancer. Cu alte cuvinte, alimentele bogate în antioxidanți, printre care și dovleacul, au efect protectiv împotriva acestor boli. 

În plus, fibrele împiedică absorbția colesterolului în tractul digestiv, iar potasiul este implicat în controlul tensiunii arteriale.

Poate îmbunătăți aspectul pielii

Frumusețea vine și din interior, deci nu doar cremele pe care le aplicăm contează. Datorită conținutului ridicat de beta-caroten, vitamina E și C, dovleacul poate proteja pielea de efectele negative ale radiațiilor ultraviolete și ar putea îmbunătăți textura tegumentelor, relatează Healthline

Susține sănătatea ochilor

Pierderea vederii este cauzată cel mai adesea de deficitul de vitamina A, conform surselor menționate anterior. Dovleacul este o sursă excelentă de vitamina A, zeaxantină și luteină. Aceștia din urmă sunt nutrienți esențiali pentru buna funcționare a funcției vizuale și pot reduce riscul de cataractă și degenerescență maculară legată de vârstă. 

Susține imunitatea

Dovleacul conține substanțe nutritive implicate în reglarea funcțiilor imune (vitamina A, C, E, folat, fier), care ajută organismul să lupte împotriva infecțiilor. Spre exemplu, studiile au dovedit că vitamina C poate crește producția de celule albe (leucocite - un tip de celule ale sistemului imunitar) și poate îmbunătăți activitatea acestora în organism. 

Te poate ajuta la slăbit

Datorită conținutului neglijabil de calorii, dovleacul te poate ajuta în procesul de slăbire, mai ales atunci când este inclus în preparate sărace caloric, cum ar fi supe cremă. De asemenea, fibrele din compoziția acestuia prelungesc senzația de sațietate, conform Healthline. 

Totuși, nu uita că majoritatea fructelor și legumelor sunt foarte sărace în calorii. Astfel, o alimentație echilibrată per ansamblu este mai eficientă în ceea ce privește scăderea în greutate, decât consumul ocazional de dovleac.

Cum îl integrezi în dietă

Cum putem profita din plin de recoltele de dovleac pe care ni le oferă sezonul de toamnă? Pe lângă clasica plăcintă cu dovleac, pe care este recomandat să o preparăm cu un conținut redus de zahăr și ulei, există numeroase alte modalități de a integra acest aliment în meniul zilnic:

Supă cremă

Alături de alte legume, cum ar fi morcov, ceapă, usturoi și ardei gras, poți prepara o supă cremă delicioasă de dovleac. Toate ingredientele se gătesc la abur, se fierb în puțină apă sau se coc la cuptor. Apoi, se mixează bine cu blenderul vertical și se mai adaugă apă dacă este nevoie, pentru a obține o cremă subțire. Următorul pas este să dai în clocot amestecul și să adaugi smântână de gătit, lapte de cocos sau ulei de măsline, după preferințe. La final, condimentează cu turmeric, piper, sare, oregano sau alte ierburi aromatice. Se servește alături de crutoane integrale. 

Sos cremos pentru paste

Poți prepara un prânz sofisticat din paste, cu ajutorul dovleacului. Există numeroase rețete de sos cremos cu dovleac. Spre exemplu, îl poți pregăti cu roșii, ceapă, usturoi, cremă de brânză, parmezan, lapte și ulei de măsline. Ingredientele gătite se mixează bine cu blenderul, cu excepția parmezanului, care se adaugă la final, ras, în sosul fierbinte. Se asezonează cu ierburi aromatice sau curry, apoi se toarnă peste paste.

Deserturi sănătoase

Dovleacul poate fi utilizat ca ingredient de bază în multe deserturi. Totuși, pentru a te bucura cu adevărat de beneficii, este important să reduci cantitatea de zahăr și ulei pe care o adaugi în rețete. De asemenea, se recomandă mai degrabă făina integrală, decât cea rafinată. Iată 3 idei de deserturi sănătoase din dovleac:

  1. Brioșe din dovleac

Ai nevoie de 220 g făină integrală, 80 g zahăr, jumătate de cană de ulei vegetal, 350 g de piure de dovleac fiert, 2 ouă, 60 ml lapte, o linguriță de bicarbonat de sodiu, 2 lingurițe scorțișoară și puțin ghimbir pudră. Amestecă ingredientele umede și cele uscate separat, apoi combină-le pe toate. Transferă aluatul în forme de brioșe și lasă-le la cuptor timp de aproximativ 20 de minute la 180 de grade.

Dacă ești mai degrabă adeptul clătitelor americane decât a brioșelor, le poți prepara și pe acestea cu piure de dovleac în compoziție. 

  1. Chec de dovleac

Poți adăuga dovleacul piure sau ras în compoziția pentru banana bread sau a checului cu morcov. Acestea se prepară în mod similar cu brioșele, însă se folosește o tavă pentru cozonac. 

  1. Trufe de dovleac fără coacere

Poți prepara o gustare sănătoasă fără coacere din dovleac, sub formă de bomboane sau trufe. Amestecă în blender 2 căni de fulgi de ovăz, ¼ cană unt de arahide 100% natural, ¼ cană miere sau sirop de arțar, ½ cană piure de dovleac, o linguriță de extract de vanilie. Mărunțește o jumătate de ciocolată neagră fără zahăr și combin-o cu un mix de semințe crude. Formează bile din aluatul preparat și dă-le prin amestecul de semințe cu ciocolată. 

De asemenea, poți păstra semințele de dovleac, care sunt bogate în grăsimi sănătoase,  pentru a le consuma sub formă de gustare sau a le adăuga în diverse preparate (salate, supe cremă). 

O modalitate de a te bucura de gustul unic și nutrienții dovleacului în orice anotimp este să îi congelezi. Prin această tehnică de conservare, te asiguri că profilul nutrițional nu este afectat. 

Atenție! Este esențial să menții o alimentație variată și echilibrată, fără excese. Numeroase alte fructe și legume aduc beneficii similare, datorită compoziției lor nutriționale. Un consum excesiv de dovleac nu îți aduce beneficii suplimentare, ci din contră, se poate asocia cu riscuri. 

Prin urmare, merită cu siguranță să profiți de ceea ce are de oferit sezonul de toamnă și să încerci rețete inovative cu dovleac. Integrat într-o dietă echilibrată per ansamblu, acesta poate aduce beneficii importante organismului.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
Citește și...
Bookfest 2024: Ficțiunea și poveștile pentru copii au fost vedetele târgului de carte
Bookfest 2024: Ficțiunea și poveștile pentru copii au fost vedetele târgului de carte

A fost un weekend plin pentru cei care iubesc să citească și au ajuns la Bookfest, unul dintre cele mai mari târguri de carte de la noi, organizat în Capitală.  

Peste 60.000 de turiști au ajuns pe litoral în primul weekend din iunie. Ce prețuri i-au întâmpinat la malul mării
Peste 60.000 de turiști au ajuns pe litoral în primul weekend din iunie. Ce prețuri i-au întâmpinat la malul mării

Peste 60.000 de turiști s-au bucurat în acest weekend de vremea bună de pe litoral, mai mulți ca anul trecut în primul weekend din iunie.

Un bărbat din Vaslui a încercat să verifice o butelie plină de gaz folosind flacăra deschisă. Ce a urmat
Un bărbat din Vaslui a încercat să verifice o butelie plină de gaz folosind flacăra deschisă. Ce a urmat

Un bărbat în vârstă de 43 de ani a fost rănit, duminică, într-o explozie urmată de incendiu, au informat reprezentanţii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Vaslui.

Recomandări
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș

Au fost găsite, duminică, trupurile celor două fete din România luate de ape vineri, în Italia, după o viitură pe râul Natisone.

După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă
După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă

„Pe drum spre Europa” partea I. Uniunea Europeană ne-a pus la dispoziție peste 20 de miliarde de euro din 2007 și până în prezent ca să ne modernizăm infrastructura.

Scandal electoral și bătăi de stradă la Belciugatele. Echipa PSD s-a confruntat dur cu cea a PNL. Poliția a intervenit
Scandal electoral și bătăi de stradă la Belciugatele. Echipa PSD s-a confruntat dur cu cea a PNL. Poliția a intervenit

Primarul și viceprimarul PSD din comuna Belciugatele au fost implicați într-un scandal electoral care s-a lăsat cu intervenția Poliției și a Ambulanței.