Un renumit tablou furat de naziști, motiv de conflict între italieni și germani

×
Codul embed a fost copiat

Directorul Galeriei Uffizi, celebrul muzeu de artă din Florența, a cerut imperios returnarea unei picturi furate de trupele naziste în 1943 și aflată acum în posesia unei familii din Germania.

Este vorba despre tabloul „Vas cu flori", capodopera maestrului olandez Jan van Huysum. „Guvernul german are „datoria morală" de a ajuta la recuperarea operei de artă”, a insistat directorul muzeului florentin.

O fotografie alb negru cu opera de artă, având înscrisul „furat" în engleză, germană şi italiană, va fi expus la Uffizi până când originalul va fi returnat.

Eike Schmidt, directorul galeriei Uffizi: „Ultimele răni ale celui de al Doilea Război Mondial asupra colecțiilor Florenței sunt încă deschise. Această capodoperă „Vas cu flori" a lui Jan van Huysum a fost furată în 1944 și acum se află într-o colecție privată din Germania. Dorința mea pentru 2019 este că această capodoperă să poată fi returnată.”

Faimoasa „natura statică" a fost expusă pentru prima dată la Florenţa în 1824. Conform Galeriei Uffizi, marele duce de Toscana, Leopold al II-lea, a cumpărat pictura la începutul secolului al XIX-lea. Şi, vreme de aproape un secol a fost expusă, alături de operele altor maeştri flamanzi, în muzeul aflat în apropiere de Piazza della Signoria din centrul istoric al Florenţei.

Citește și
Pictura Lemn si Piatra - Su Shi
Suma uriașă cu care s-a vândut o pictură în cerneală, veche de 1000 de ani
VIDEO. „Aici se vând case cu un dolar!” Romania, micul sat depopulat din Pennsylvania văzut prin ochii a doi români

Când Italia a intrat în război, în 1940, „Vasul cu flori" a fost mutat într-un sat din apropierea oraşului. Dar după trei ani a fost furat, odată cu alte picturi, de trupele naziste care se retrăgeau spre nord din calea armatelor aliate.

Luigi Spadari, lt. col de carabinieri, Unitatea pentru Protecția Patrimoniului: „Un soldat german a trimis tabloul cu poșta militară familiei sale din Germania, în 1944. Persoana care îl deține în prezent este foarte probabil un moștenitor al soldatului respectiv. Abia în 2015 unitatea noastră din Florența a reușit, printr-o muncă minuțioasă și cercetarea arhivelor istorice, să adune toate documentele necesare pentru a începe procesul oficial de recuperare.”

Tabloul a reapărut în 1991, după reunificarea Germaniei, dar toate eforturile de recuperare au eşuat, până acum. Familia care îl deţine în prezent a solicitat o plata pentru returnarea picturii, dar Galeria Uffizi refuză să plătească pentru ceva ce îi aparţine de drept.

Autorităţile germane susţin că nu au posibilitatea să intervină pentru că la mijloc este un furt comis în urmă cu mai mult de 30 de ani.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Articol recomandat de sport.ro
Singurul cuvânt folosit de maghiari după ce au văzut echipamentul României de la EURO 2024
Singurul cuvânt folosit de maghiari după ce au văzut echipamentul României de la EURO 2024
Citește și...
Capodoperă a lui Renoir furată cu sacoşa dintr-o galerie de artă.
Capodoperă a lui Renoir furată cu sacoşa dintr-o galerie de artă. "Erau profesionişti".

Trei bărbaţi au furat dintr-o galerie vieneză un tablou al lui Renoir , băgându-l într-o pungă de cumpărături, 

Suma uriașă cu care s-a vândut o pictură în cerneală, veche de 1000 de ani
Suma uriașă cu care s-a vândut o pictură în cerneală, veche de 1000 de ani

O pictură în cerneală, veche de 1000 de ani, realizată de unul dintre cei mai mari maeștri ai literaturii chineze, Su Shi, a fost vândută pentru 52,5 milioane de euro, în cadrul unei licitații care a avut loc la Hong Kong.

Cazul controversatului tablou de Picasso. Procurorii DIICOT au început urmărirea penală in rem
Cazul controversatului tablou de Picasso. Procurorii DIICOT au început urmărirea penală in rem

Procurorii DIICOT au început urmărirea penală in rem pentru săvârșirea infracțiunilor de tăinuire și favorizarea făptuitorului, în cazul controversatului tablou al lui Pablo Picasso.

Cine ar fi pus la cale descoperirea
Cine ar fi pus la cale descoperirea "tabloului de Picasso" într-un sat din Tulcea. Anunţul făcut pe Facebook

Scriitoarea olandeză de origine română care a descoperit presupusul tablou de Picasso în Tulcea, a declarat acum că a fost victima unei farse.

Recomandări
POLITICO: Anularea interzicerii maşinilor cu combustie în UE, prima țintă a dreptei după alegeri. „A fost o greșeală”
POLITICO: Anularea interzicerii maşinilor cu combustie în UE, prima țintă a dreptei după alegeri. „A fost o greșeală”

Manfred Weber, şeful grupului de centru-drepta PPE, promite ca în negocierile din zilele următoare să facă presiuni pentru eliminarea interdicţiei privind motoarele cu combustie.  

Alegeri locale 2024. Noi rezultate provizorii: PSD-PNL - 71% la primării și 65% la consiliile locale
Alegeri locale 2024. Noi rezultate provizorii: PSD-PNL - 71% la primării și 65% la consiliile locale

PSD a obţinut 36,26% din voturile pentru Consiliile locale, fiind urmat de PNL cu 29,41% şi de AUR cu 9,35%, arată rezultatele parţiale anunţate de Biroul Electoral Central, marţi seară, conform datelor centralizate până la ora 22:00.

Joe Biden, după ce fiul său a fost condamnat penal:
Joe Biden, după ce fiul său a fost condamnat penal: "Suntem foarte mândri de el"

Președintele SUA, Joe Biden, a reacțioant, marți, după ce fiul său, Hunter, a fost găsit vinovat pentru că a mințit în legătură cu consumul de droguri pentru a cumpăra ilegal o armă