Acordul privind Brexitul a fost respins, pentru a doua oară, de Parlamentul britanic

×
Codul embed a fost copiat

Acordul premierului Theresa May privind Brexit a fost respins, pentru a doua oară. Un număr 391 de parlamentari au votat "împotrivă" față de 242 "pentru".

Acrodul fusese modificat faţă de versiunea din noiembrie anul trecut, respinsă deja în ianuarie.

În continuare, rămâne posibilă doar retragerea Regatului Unit din Uniunea Europeană pe 29 martie, fără un acord, sau amânarea datei pentru Brexit.

Pe planul politicii interne britanice, Reuters apreciază că sunt posibile inclusiv alegeri anticipate sau un nou referendum.

Theresa May s-a adresat Camerei Comunelor imediat după votul de marţi şi şi-a exprimat regretul faţă de rezultat.

Citește și
Brexit
Stăpânii de animale vor fi afectați de Brexit. Analiza care costă 260 de lire
De ce nu mai poate statul român să recupereze nimic de la Dan Voiculescu, Ovidiu Tender și Puiu Popoviciu. Sentințele care le-au salvat milionarilor peste 250 de milioane de euro

Premierul Marii Britanii a menționat că miercuri parlamentarii trebuie să voteze dacă doresc ca țara să iasă din Uniunea Europeană fără acord, scrie The Guardian.

Ea a afirmat că parlamentarii trebuie să decidă și dacă vor să revoce Articolul 50 din Tratatul UE, referitor la retragerea unui stat membru, sau să convoace un nou referendum pe tema Brexit. În orice caz, a adăugat ea, Uniunea Europeană va dori să ştie ce intenţionează să facă britanicii în cazul unei amânări.

Liderul opoziţiei laburiste, Jeremy Corbin, a declarat că versiunea de Brexit fără acord este inacceptabilă şi că este timpul pentru alegeri anticipate.

Mulți parlamentari au anunțat că sunt împotriva acordului

Marți, un important grup de parlamentari eurosceptici din Partidul Conservator al premierului Theresa May au anunţat că se opun înţelegerii la care aceasta a ajuns cu Bruxelles-ul în privinţa mecanismului de ''backstop''.

Prin urmare, aceștia au anunțat că vor vota împotriva acordului privind Brexitul.

Potrivit Agerpres, care citează Reuters, în felul acesta scad șansele şefei executivului de a obţine în Camera Comunelor aprobarea acordului ce va fi supus votului deputaţilor în cursul serii de marți.

Deputatul conservator Bill Cash a declarat că el şi alţi deputaţi jurişti au analizat avizul consilierului juridic al guvernului Geoffrey Cox şi au ajuns la concluzia că documentul convenit luni seară de premierul Theresa May cu Bruxelles-ul ”nu îndeplineşte criteriile stabilite de guvern însuşi'', deşi şefa executivului susţine că a obţinut de la liderii europeni garanţii obligatorii legal care să răspundă preocupărilor britanicilor că prin mecanismul de ''backstop'' privind frontiera nord-irlandeză Regatul Unit riscă să rămână pe termen nedefinit în uniunea vamală europeană.

''În urma analizei noastre legale şi a altora, nu recomandăm acceptarea moţiunii guvernului'', a indicat Bill Cash, vorbind în numele European Research Group, ce reuneşte circa 80 de parlamentari eurosceptici.

Anunţul său survine după ce consilierul juridic al guvernului, Geoffrey Cox, a declarat că documentul convenit luni de premierul Theresa May cu Bruxelles-ul doar reduce, nu exclude riscul ca Regatul Unit să rămână captiv în uniunea vamală europeană dacă Londra şi UE nu ajung la o înţelegere permanentă care să evite reapariţia unei aşa-numite ''frontiere dure'' între provincia britanică Irlanda de Nord şi Republica Irlanda.

Documentul ''are în vedere riscul de a rămâne prinşi în (mecanismul de) ''backstop'' prin rea credinţă sau acţiuni deliberate ale UE şi el reduce semnificativ acest risc'', a spus Geoffrey Cox în faţa parlamentului de la Londra.

''Pentru Camera Comunelor problema este dacă, ţinând cont de aceste îmbunătăţiri, sub aspect politic, Camera adoptă aceste aranjamente'', a indicat Geoffrey Cox, subliniind că scopul avizului său juridic este doar să informeze asupra a ''ceea ce este în esenţă o decizie politică pe care fiecare dintre noi trebuie să o ia''. Iar ''acum a sosit momentul să votăm pentru acest acord'', a adăugat el.

Acordul privind Brexitul, respins de Camera Comunelor în ianuarie din cauza mecanismului de ''backstop'', este supus din nou votului deputaţilor britanici marţi seară. Dacă acordul pică din nou la vot, Theresa May a promis că miercuri va cere Camerei Comunelor să voteze ieşirea din UE fără un acord pe 29 martie.

Dacă deputaţii resping şi această variantă, joi ar urma un vot pentru o amânare a Brexitului, care în opinia şefei executivului britanic nu ar trebui să depăşească sfârşitul lunii iunie. O eventuală amânare a Brexitului are însă nevoie şi de acordul liderilor europeni.

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

 Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Articol recomandat de sport.ro
Galerie de lux în finala Champions League! Partenerele starurilor de la Real Madrid și Borussia Dortmund, prezente pe Wembley
Galerie de lux în finala Champions League! Partenerele starurilor de la Real Madrid și Borussia Dortmund, prezente pe Wembley
Citește și...
Noi negocieri pentru Brexit. Cât timp vor putea străinii să stea în UK fără viză
Noi negocieri pentru Brexit. Cât timp vor putea străinii să stea în UK fără viză

Theresa May a mers, luni seară, la Strasbourg pentru negocieri de ultim moment cu liderii europeni, care au continuat până târziu în noapte.

Stăpânii de animale vor fi afectați de Brexit. Analiza care costă 260 de lire
Stăpânii de animale vor fi afectați de Brexit. Analiza care costă 260 de lire

Când au votat cu dezinvoltură pentru Brexit, cei mai mulţi dintre britanici n-au luat în calcul sumedenia de complicaţii pe care le va aduce ieşirea Regatului din Uniunea Europeană.

Preşedintele PE: Brexitul poate fi amânat doar până în iulie.
Preşedintele PE: Brexitul poate fi amânat doar până în iulie. "E problema lor"

Este esenţial să împiedicăm o evadare dezordonată şi fără acord a Marii Britanii din UE, a declarat preşedintele Parlamentului European Antonio Tajani într-un interviu acordat grupului media Funke, informează sâmbătă Reuters.

UE oferă Londrei posibilitatea de a ieşit unilateral din uniunea vamală.
UE oferă Londrei posibilitatea de a ieşit unilateral din uniunea vamală. "Nu-i forţăm"

Uniunea Europeană este pregătită să ofere Marii Britanii dreptul unilateral de a ieşi din uniunea vamală a blocului european, a anunţat negociatorul-şef Michel Barnier

Fenomen înfricoșător în Marea Britanie. 11 adolescenți au murit doar anul acesta
Fenomen înfricoșător în Marea Britanie. 11 adolescenți au murit doar anul acesta

Pe lângă Brexit, un subiect care îi îngrijorează zilele acestea pe britanici este "epidemia" de atacuri cu arme albe.

Recomandări
Tinerele românce luate de ape în Italia au fost găsite decedate. Nu se știe nimic despre băiatul care le însoțea
Tinerele românce luate de ape în Italia au fost găsite decedate. Nu se știe nimic despre băiatul care le însoțea

Trupurile neînsuflețite a doi dintre cei trei tineri români care au dispărut în apele râului Natisone după ce, vineri, au fost luaţi de ape sub podul Romano din Orsaria di Premariacco (Udine).  

Scandal electoral și bătăi de stradă la Belciugatele. Echipa PSD s-a confruntat dur cu cea a PNL. Poliția a intervenit
Scandal electoral și bătăi de stradă la Belciugatele. Echipa PSD s-a confruntat dur cu cea a PNL. Poliția a intervenit

Primarul și viceprimarul PSD din comuna Belciugatele au fost implicați într-un scandal electoral care s-a lăsat cu intervenția Poliției și a Ambulanței.

ÎPS Teodosie și-a exprimat public părerea despre donarea de organe. Pe care dintre acestea „nu este moral să le dăm”
ÎPS Teodosie și-a exprimat public părerea despre donarea de organe. Pe care dintre acestea „nu este moral să le dăm”

Arhiepiscopul Tomisului, ÎPS Teodosie, şi-a exprimat public opinia despre donarea de organe, întrebat despre acest subiect în emisiunea la care participă cu regularitate, la un post de radio.