Primul festival gastronomic sătesc are loc în Transilvania. Bucătăresele gătesc în fața turiștilor

×
Codul embed a fost copiat

Învățate să gătească tihnit, cu ingrediente curate, gospodinele din mediul rural au devenit sursă de inspirație pentru marile restaurante.

În inima Transilvaniei se organizează, zilele acestea, primul festival gastronomic sătesc, care pune în valoare bucătăriile țărănești.

Oaspeții participa la ateliere de gătit, gustă din bunătăți și la plecare primesc o carte cu rețete vechi, reinterpretate de bucătari renumiți.

Atelierul de lichiu, Iuliana Molnar, bucătar: "Lichiul este făcut dintr-un aluat în care punem griș cu lapte și smântână cu ou. După ce am întins, băgăm la cuptor și în trei patru minute e gata și p-ormă se poate servi."

Lichiul este cel mai cunoscut deșert din inima Transilvaniei. O cocă simplă cu griș și smântână poate fi vedetă în orice restaurant cu pretenții.

Citește și
Sibiul s-a transformat într-un uriaș cinematograf. Filmul care a fascinat spectatorii
Sibiul s-a transformat într-un uriaș cinematograf. Filmul care a fascinat spectatorii
De ce nu mai poate statul român să recupereze nimic de la Dan Voiculescu, Ovidiu Tender și Puiu Popoviciu. Sentințele care le-au salvat milionarilor peste 250 de milioane de euro

Alexu Toader, organizator festival: "Bucate de prin sate" adună rețete vechi de la doamne care gătesc, bucătărese cunoscute dau mai puțin cunoscute, chefi care se inspiră din folclorul gastronomic transilvănean și care implementează rețete vechi reinterpretate în formă contemporană în tot felul de restaurante de fine-dining.”

Oricine este curios să descopere "tezaurul" din cămara țărănească poate participa la festivalul gastronomic organizat în satele Meșendorf, Criț, Saschiz și Viscri.

Bucătăresele gătesc în fața turiștilor curioși să afle secretele gustului autentic.

Viorica Carolea, bucătar: "Secretul meu este că gătesc în fiecare zi, totul proaspăt, nu le congelez și pe urmă să le dau oamenilor. Toată lumea a fost mulțumită de mine și a zis că pot să împac și pe cel mai mofturos om, cu cele mai mari pretenții și pe cel cu mai puține pretenții.... ”

Foști corporatiști în București, soții Oana și Adrian Udrea s-au mutat în Medensorf și s-au apucat să facă brânză. Măturată cel puțin 3 luni în vin, în bere, cu leurdă, chimen sau ceapă ciorii, brânza lor se vinde acum doar cu rezervare.

Adrian Udrea, producător de brânză maturată: ”Produsul cel mai spectaculos pe care l-am făcut a fost prima roată pe care am făcut-o în noiembrie 2018, la care veneam toți și ne uitam ca la sfânta icoană. Practic ne-a fost smulsă din mână, când am anunțat că s-au făcut trei luni... o vreau eu, o vreau eu, o vreau eu... ”.

Oaspeții festivalului au privilegiul să guste și prima bere artizanală făcută în Viscri. Este preparată de un localnic care și-a văzut astfel visul cu ochii.

Tudor Ciolacu, turist: "Cred că e o combinație bună de văzut cum trăiesc oamenii, cum manâncă, obiective turistice, cred că vom reveni și când vom avea o vacanță mai lungă”.

Cei care doresc să participe se pot înscrie pe pagina festivalului "Imbold Nativ". Plătesc 125 de lei de persoană pentru o zi care include cel puțin 5 experiențe culinare și culturale.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
Citește și...
Incendiul de la mănăstirea Rîmeţ, lichidat după 14 ore. 100 de pompieri au intervenit
Incendiul de la mănăstirea Rîmeţ, lichidat după 14 ore. 100 de pompieri au intervenit

Incendiul de la mănăstirea Rîmeţ, cel mai vechi aşezământ monahal ortodox din Transilvania, a fost lichidat în cursul nopţii de vineri spre sâmbătă, după aproximativ 14 ore de intervenţie a peste 100 de pompieri.

Sibiul s-a transformat într-un uriaș cinematograf. Filmul care a fascinat spectatorii
Sibiul s-a transformat într-un uriaș cinematograf. Filmul care a fascinat spectatorii

În acest weekend, cinefilii şi-au dat întâlnire la Sibiu, la cea de-a 13-a ediţie a Festivalului Internațional de Film Transilvania.

Râurile din România care atrag turiştii străini.
Râurile din România care atrag turiştii străini. "Caută aventura"

Râurile adânci, care străbat defileuri stâncoase și dau naștere unor cascade ireale, au transformat România în destinația pasionaților de rafting.

Locurile ascunse unde turiştii redescoperă viaţa la ţară şi mâncarea tradiţională
Locurile ascunse unde turiştii redescoperă viaţa la ţară şi mâncarea tradiţională

Departe de aglomeraţia marilor oraşe, în satele transilvănene, bine ascunse între dealuri, turiştii redescoperă şi în această vară viaţa la ţară şi mâncarea tradiţională.

Recomandări
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș

Au fost găsite, duminică, trupurile celor două fete din România luate de ape vineri, în Italia, după o viitură pe râul Natisone.

După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă
După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă

„Pe drum spre Europa” partea I. Uniunea Europeană ne-a pus la dispoziție peste 20 de miliarde de euro din 2007 și până în prezent ca să ne modernizăm infrastructura.

Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”
Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”

Într-o lume în care vârsta este privită de multe ori ca o barieră, un nou studiu aduce în discuție ideea că bătrânețea reprezintă, de fapt, mai mult o problemă de percepție.