Plata în vacanță - cu cardul sau cash. Cele mai bune variante pentru plăți în străinătate

card cash
Shutterstock

Te-ai hotărât să pleci în vacanță și ai pregătit deja tot ce se putea: de la bagaje, la acte și itinerariu. Dar cum faci plata în străinătate? Cash sau card?  

Iată câteva lucruri pe care ar trebui să le știi înainte de a pleca în vacanță în străinătate.

Cum să plătești în vacanță

Unii oameni preferă confortul banilor cash atunci când se află în străinătate, dar mulți oameni preferă să nu se plimbe cu portofelul plin de bani în vacanță, motiv pentru care cardurile sunt atât de populare.

Utilizarea unui card de credit sau de debit este o modalitate convenabilă și ușoară de a plăti în vacanță, fie că vorbim despre mese la restaurant, intrări la parcuri de distracții sau alte lucruri.

Utilizarea de numerar convertit în moneda locală este cel mai simplu mod de a cheltui banii în vacanță.

Citește și
De ce nu mai poate statul român să recupereze nimic de la Dan Voiculescu, Ovidiu Tender și Puiu Popoviciu. Sentințele care le-au salvat milionarilor peste 250 de milioane de euro

Pe vremuri, trebuia doar să mergem la bancă pentru a ne schimba banii. Acum putem cumpăra valută în tot felul de locații, de la case de amanet până la aeroport.

Ratele de schimb valutar și comisioanele pot varia, așa că e bine să te pregătești din timp și să cauți cea mai bună variantă.

De regulă, cele mai proaste tarife se găsesc la aeroport.

Plata cu cardul în străinătate - avantaje și dezavantaje

Cu cardurile de debit și de credit, efectuarea de cumpărături în străinătate este destul de simplă. Trebuie doar să introduci cardul în cititor și treaba este gata. Și, având în vedere că achizițiile fără contact sunt în creștere, este și mai ușor să plătești bunuri și servicii în vacanță.

Cu toate acestea, există un preț de plătit pentru această ușurință de utilizare: aproape toate cardurile au comisioane ascunse atunci când sunt folosite în străinătate, pe care nu le vezi decât atunci când primești extrasul de cont.

Poți fi taxat pentru retragerea de numerar de la un bancomat, precum și pentru utilizarea cardului pentru a plăti bunuri. Aceste taxe pot adăuga până la 5% la costul total.

Apoi, există taxa de încărcare a valutei, prin care emitentul cardului adaugă până la 2%-4% la prețul final pe care îl plătești.

În plus, să te bazezi exclusiv pe cardurile de credit are și alte dezavantaje.

Probabil cel mai important obstacol este faptul că unii comercianți internaționali mai mici operează numai cu numerar.

Vânzătorii ambulanți, standurile și chiar și unele taxiuri intră în această categorie. Este posibil ca Visa și Mastercard să fie inutile pentru aceste tipuri de tranzacții.

Este posibil ca unii comercianți să accepte doar carduri cu cip EMV emise de bănci locale.

Unele carduri de credit percep o taxă de tranzacție străină pentru fiecare achiziție efectuată în străinătate. De obicei, este de aproximativ 3 la sută

Unele tranzacții cu carduri de credit necesită verificarea identității. Acest lucru înseamnă că va trebui să ai pașaportul la tine tot timpul, dar aceasta este oricum o idee bună.

Câteva dintre avantajele majore ale tranzacțiilor cu cardul atunci când călătorești în străinătate.

Plasticul este mai convenabil. Nu trebuie să ai la tine atât de mulți bani sau să schimbi valute atât de des. Acest lucru este ideal pentru achiziții mai mari, cum ar fi zborurile și hotelurile.

Spre deosebire de numerar, cardurile de credit oferă protecție împotriva fraudei. Pentru început, majoritatea comercianților internaționali solicită carduri cu cip EMV, care sunt automat mai sigure decât omologii lor cu bandă magnetică.

Deși multe bănci emitente de carduri oferă, de asemenea, o acoperire de răspundere și posibilitatea de a îți anula cardul în cazul în care acesta este furat.

În funcție de bancă, este posibil să câștigi recompense. Acestea sunt puncte pe care le poți aplica la următoarea călătorie importantă.

Cardurile de credit oferă, de obicei, rate de schimb mai bune decât cele pe care le vei obține de la bancomate și de la standurile valutare.

În funcție de emitentul cardului tău, cumpărăturile s-ar putea califica automat pentru asigurare. Această acoperire nu se aplică doar bunurilor de consum - acoperă, de asemenea, întârzierile de călătorie și bagajele pierdute.

Dar sunt și dezavantaje: poate fi frustrant atunci când cardul de debit sau de credit este respins într-o țară străină din cauza măsurilor de securitate. Pentru a evita acest lucru, informează furnizorul de carduri cu privire la datele și destinațiile călătoriei. În cazul în care cardul de plată este în continuare blocat, sună la numărul de telefon de pe spatele cardului pentru a confirma identitatea și a anula blocarea. De asemenea, este o idee bună să ai la tine un card de rezervă sau bani cash.

Plata cu cash în vacanță - avantaje și dezavantaje

Deși este de domeniul trecutului să ai asupra ta o grămadă de bani, este întotdeauna recomandabil să ai ceva bani în moneda locală pentru urgențe.

Banii lichizi nu mai sunt principala sursă de plată în străinătate. Cu toate acestea, este bine să ai niște bani cash, mai ales atunci când vine vorba de lucruri precum împărțirea notei la restaurante.

Multe locuri, în special în Europa, nu vor împărți nota pe carduri, așa că este mai bine să ai bani cash la îndemână, altfel o persoană va trebui să plătească totul și apoi să aștepte să primească bani de la ceilalți.

Poți evita acest lucru dacă aveți o defalcare a diferitelor bancnote la tine în permanență.

A avea niște bani cash te poate salva o mulțime de dureri de cap și este o mană cerească atunci când nu poți găsi un bancomat sau când un sistem bancar se blochează.

Ține o sumă adecvată de bani la îndemână pentru lucruri precum bacșișul și cumpărăturile din piețe. dar nu adu în vacanță sume mari care ar putea fi pierdute sau furate.

În timp ce plățile cu cardul sunt acceptate aproape peste tot, unele întreprinderi ar putea avea o sumă minimă de tranzacție, ceea ce poate facilita plățile în numerar, scrie clover.com.

Banii lichizi sunt ușor de pierdut sau furat și nu pot fi înlocuiți.
Faptul că ai asupra ta sume mari de bani te transformă într-o țintă ușoară pentru hoți.

Valoarea ar putea fi pierdută de fiecare dată când faci conversia dintr-o monedă în alta.

De asemenea, pierzi bani de fiecare dată când retragi numerar de la un bancomat care nu face parte din rețeaua băncii tale.

Acesta este motivul pentru care călătorii experimentați își iau cu ei cardurile de credit.

Făcând acest lucru îi ajută să evite multe dintre dezavantajele de mai sus. În plus, călătoriile cu carduri oferă numeroase beneficii.

Card de debit vs. card de credit

În primul rând, utilizarea unui card de debit sau de credit în străinătate depinde de preferințele tale, de obiceiurile de cheltuieli și de condițiile contractuale ale cardului. Dacă vrei să plătești în principal cu cardul sau să retragi numerar de la bancomatele din rețeaua de carduri, un card de debit este mai potrivit.

Anumite bănci nu percep comisioane la bancomatele lor. Așadar, dacă ai un card de la o bancă parteneră a furnizorilor de carduri de credit și îl utilizezi la un bancomat aparținând unei alte rețele, este posibil să poți evita comisioanele de tranzacție. Merită menționat faptul că se pot aplica în continuare comisioane de conversie valutară.

Pe de altă parte, un card de credit poate fi o alegere mai bună dacă vrei să plătești cheltuielile călătoriei în timp sau dacă vrei să iei bani înapoi pentru cheltuielile efectuate. Cu toate acestea, trebuie să ai în vedere costurile suplimentare ale dobânzilor, în special pentru retragerile de numerar de la bancomate.

În cele din urmă, este esențial să analizezi termenii și condițiile cardurilor specifice. Apoi poți decide ce opțiune se potrivește nevoilor tale și îți oferă cea mai bună ofertă pentru călătoria în străinătate.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
Citește și...
„Străinilor le place mămăliga. Sunt grămadă pe ceaun”. Stâna de la Transalpina este atracția favorită a turiștilor
„Străinilor le place mămăliga. Sunt grămadă pe ceaun”. Stâna de la Transalpina este atracția favorită a turiștilor

S-a redeschis Transalpina, cea mai înaltă și spectaculoasă șosea din România. Se circulă cu mașina sau motocicleta pe tronsonul de 150 de kilometri ce trece prin cinci județe.  

Palatul Elisabeta – clădirea în care s-a scris o parte din istoria țării
Palatul Elisabeta – clădirea în care s-a scris o parte din istoria țării

Vizitarea unui vechi palat regal, situat chiar în inima Bucureștiului, este o experiență deosebită, mai ales pentru cei care vor să aibă parte de liniște în weekendurile din sezonul estival, când toată lumea se înghesuie la mare sau la munte.

Cele mai bune parcuri de distracție și aventură din România, pentru un 1 iunie perfect alături de copii
Cele mai bune parcuri de distracție și aventură din România, pentru un 1 iunie perfect alături de copii

Ziua Internațională a Copilului, celebrată pe 1 Iunie, este prilejul perfect pentru familii de a petrece timp de calitate împreună, oferind copiilor experiențe memorabile și pline de veselie.

Recomandări
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș

Au fost găsite, duminică, trupurile celor două fete din România luate de ape vineri, în Italia, după o viitură pe râul Natisone.

După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă
După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă

„Pe drum spre Europa” partea I. Uniunea Europeană ne-a pus la dispoziție peste 20 de miliarde de euro din 2007 și până în prezent ca să ne modernizăm infrastructura.

Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”
Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”

Într-o lume în care vârsta este privită de multe ori ca o barieră, un nou studiu aduce în discuție ideea că bătrânețea reprezintă, de fapt, mai mult o problemă de percepție.