Asigurarea de zbor - ce costuri îți acoperă, de fapt: avantaje și dezavantaje

Asigurare de zbor
Shutterstock

De la întârzieri în zbor până la bagaje deteriorate, călătoria cu avionul poate fi un motiv de stres. Din fericire, există diverse opțiuni de asigurare pentru zbor care acoperă cheltuielile în cazul unor situații nefericite.

Află mai multe informații despre asigurarea pentru zbor, astfel încât să puteți decide care plan vi se potrivește cel mai bine.

Asigurarea de zbor - ce este și ce costuri acoperă

Asigurarea pentru zbor este un tip de poliță care protejează doar costul biletului de avion și cheltuielile legate de călătoria cu avionul. Această formă de asigurare poate include acoperire pentru anularea călătoriei, întreruperea călătoriei, întârzieri în zbor și protecție pentru bagaje pierdute sau deteriorate.

Spre deosebire de o poliță de asigurare pentru călătorii cuprinzătoare, asigurarea pentru zbor nu acoperă aspecte precum asigurarea medicală de urgență sau evacuarea de urgență, scrie Travelandleisure.com.

Tipuri de asigurări pentru zbor

Există diverse tipuri de asigurări pentru zbor, iar fiecare tip acoperă diferite aspecte ale unei călătorii.

Citește și
accident
România are cele mai multe accidente rutiere din Europa. Despăgubirile RCA, cu mult mai mari decât în alte țări
VIDEO. Cine e primarul care are doar 10 clase, a candidat de unul singur și are o poveste de viață specială

Polițe de asigurare pentru zbor oferite de companiile aeriene

Puteți achiziționa asigurare pentru zbor direct de la compania aeriană atunci când cumpărați un bilet. Aceste asigurări pot să acopere anularea călătoriei, întârzierea zborului și protecție pentru bagaje pierdute sau deteriorate sau conexiuni pierdute.

Aceste tipuri de polițe oferă în general o acoperire de bază. Dacă adăugați asigurarea oferită de companiile aeriene la achiziția biletului, aceasta se referă mai mult la o asigurare de buget și include servicii de bază pentru întârzieri, anulări, probleme cu bagajele și reprogramări.

Polițe de asigurare pentru călătorii cuprinzătoare

Dacă planificați o călătorie costisitoare sau sunteți dispus să plătiți mai mult în avans pentru a fi liniștiți, o poliță de asigurare pentru călătorii cuprinzătoare ar putea fi o opțiune bună. Acest tip de poliță poate avea însă multe variabile, dar, în general, va acoperi mai mult decât o poliță de asigurare pentru zbor.

Pentru mai multă flexibilitate, puteți căuta o poliță care include opțiunea de a face upgrade la "anulare pentru orice motiv". O astfel de poliță vă permite să anulați călătoria din motive care nu sunt acoperite de polița de bază. Există restricții suplimentare privind momentul în care puteți adăuga această opțiune și când trebuie să anulați călătoria pentru a fi eligibil pentru rambursare.

Asigurare de călătorie prin card de credit

Multe carduri de credit vin cu asigurare pentru zbor inclusă, care vă poate acoperi în cazul unor planuri de călătorie perturbate. Pentru unii călători, acoperirea oferită de cardul lor de credit poate fi suficientă.

Deoarece discutăm despre asigurare pentru zbor, s-ar putea să presupuneți că toate cardurile de credit co-branded cu companii aeriene includ asigurare pentru zbor. Din păcate, acest lucru nu este adevărat. Rețineți că este important să achiziționați biletul de avion cu cardul care oferă acoperirea asigurării pentru ca polița să fie valabilă.

Cum să alegeți cea mai bună poliță

Există diferite tipuri de polițe de asigurare pentru zbor, așa că va trebui să faceți cercetări pentru a găsi cea care se potrivește cel mai bine nevoilor dumneavoastră.

Mitch Krayton, proprietarul Krayton Travel și membru al Societății Americane a Consilierilor de Călătorie, își sfătuiește clienții să se gândească la ceea ce contează cel mai mult pentru ei.

„Întrebați-vă ce riscuri vă îngrijorează cel mai mult în călătoriile dumneavoastră și pentru ce susținere financiară și compensație sunteți dispuși să plătiți un premiu”, spune acesta.

Tipul de poliță de asigurare pentru zbor de care aveți nevoie va depinde în mare măsură de tipul de călători pe care îl reprezentați. Un cuplu care se bucură de excursii de weekend s-ar putea să nu aibă nevoie de mult mai mult decât ceea ce oferă compania aeriană sau ceea ce este disponibil prin intermediul unui card de credit.

Cum să utilizați asigurarea pentru zbor

Imaginați-vă situația în care zborul dumneavoastră a fost anulat. Compania aeriană vă reprogramează pe următorul zbor, dar acesta nu este decât a doua zi dimineața. Chiar dacă vi se oferă un voucher pentru hotel, tot veți avea costuri suplimentare, cum ar fi transportul la și de la hotel și mesele care nu sunt acoperite de compania aeriană. Asigurarea pentru zbor vă poate rambursa aceste cheltuieli suplimentare.

Dacă intenționați să faceți o cerere pentru acoperirea asigurării de călătorie prin cardul dumneavoastră de credit, trebuie să plătiți toate cheltuielile cu cardul care include asigurarea. Păstrați toate bonurile și păstrați capturi de ecran relevante care demonstrează că zborul a fost întârziat sau anulat.

Dacă trebuie să depuneți o cerere pentru bagajele dvs. deteriorate, acționați rapid. Majoritatea companiilor aeriene vă cer să depuneți o cerere în termen de 24 de ore de la aterizare. Companiile aeriene sunt obligate să acopere unele daune în anumite situații, dar o poliță de asigurare pentru zbor poate completa golurile dintre ceea ce acoperă ele și cheltuielile dumneavoastră efective.

Dacă ați achiziționat o poliță de asigurare pentru zbor de la compania aeriană sau de la o companie de asigurări pentru călătorii, trebuie să păstrați toate bonurile pentru cheltuielile nerambursate și să aveți dovada călătoriilor dvs. perturbate. Nu uitați să depuneți o cerere imediat ce ajungeți acasă, deoarece multe polițe au cerințe de moment.

Avantajele asigurării de zbor

Principalul beneficiu al achiziționării unei asigurări pentru zbor constă în protecția financiară în cazul unor evenimente neprevăzute. Chiar dacă călătoria decurge fără incidente, liniștea pe care o oferă asigurarea poate justifica costul relativ mic al unei polițe de asigurare de bază.

Dezavantajele asigurării de zbor

Paradoxal, cel mai mare dezavantaj al achiziționării unei asigurări pentru zbor apare atunci când călătoria decurge fără probleme.

„Dacă ați investit într-o astfel de asigurare, șansele ca aceasta să vă fie necesară sunt mici”, spune Faith Ann Liuzzo-Bartholomew, un consilier de călătorie membru al Societății Americane a Consilierilor de Călătorie.

Acest lucru face dificilă decizia de a achiziționa sau nu o astfel de asigurare.

„Asigurarea pentru zbor reprezintă o garanție că banii câștigați cu trudă și planurile de călătorie sunt protejați în cazul unor probleme sau situații neprevăzute", explică Liuzzo-Bartholomew. Cu toate acestea, dacă călătoria decurge fără incidente, suma cheltuită pe asigurare poate părea că a fost cheltuită în zadar.

Articol recomandat de sport.ro
Singurul cuvânt folosit de maghiari după ce au văzut echipamentul României de la EURO 2024
Singurul cuvânt folosit de maghiari după ce au văzut echipamentul României de la EURO 2024
Citește și...
Reguli noi pentru cei care folosesc trotinete electrice: vârsta minimă de 16 ani, asigurare obligatorie și test la închiriere
Reguli noi pentru cei care folosesc trotinete electrice: vârsta minimă de 16 ani, asigurare obligatorie și test la închiriere

Comisia juridică a Camerei Deputaţilor a dat, marţi, raport de adoptare unui proiect de lege care prevede că pentru a conduce o bicicletă sau o trotinetă electrică pe drumurile publice conducătorul acesteia trebuie să aibă vârsta de cel puţin 16 ani.

România are cele mai multe accidente rutiere din Europa. Despăgubirile RCA, cu mult mai mari decât în alte țări
România are cele mai multe accidente rutiere din Europa. Despăgubirile RCA, cu mult mai mari decât în alte țări

România conduce în topul ţărilor europene în privinţa numărului de accidente rutiere, cu circa 400.000 de accidente rutiere în fiecare an, potrivit datelor Uniunii Naţionale a Societăţilor de Asigurare şi Reasigurare din Romania (UNSAR).

 

Mai mult de o jumătate de milion de români sunt protejați de o asigurare voluntară de sănătate
Mai mult de o jumătate de milion de români sunt protejați de o asigurare voluntară de sănătate

Din ce în ce mai mulți români sunt protejați de o asigurare voluntară de sănătate, având, astfel, acces la servicii medicale de calitate.

Trusa medicală pentru vacanță. Ce pastile să iei cu tine când pleci în concediu
Trusa medicală pentru vacanță. Ce pastile să iei cu tine când pleci în concediu

Trusa medicală pentru vacanță în 2023 este un lucru fără de care nu poți pleca la drum, indiferent că ai sau nu asigurare medicală de călătorie.  

Acte necesare pentru asigurare de sănătate fără venit. Cum poți beneficia de servicii medicale dacă nu ești angajat
Acte necesare pentru asigurare de sănătate fără venit. Cum poți beneficia de servicii medicale dacă nu ești angajat

Persoanele care nu sunt angajate și care nu au niciun venit, pot beneficia de asigurare de sănătate. Sunt câteva acte necesare pentru asigurare de sănătate fără venit, pe care persoanele în cauză trebuie să le completeze și să le depună.

Recomandări
După o zi de ”negocieri dificile”, Ungaria a fost de acord să nu se opună prin veto ajutorului dat de NATO Ucrainei
După o zi de ”negocieri dificile”, Ungaria a fost de acord să nu se opună prin veto ajutorului dat de NATO Ucrainei

Președintele maghiar Viktor Orbán și șeful NATO, Jens Stoltenberg, au ajuns la un acord, după o zi de negocieri "dificile".  

Val de refinanțări la Prima Casă în aprilie și mai. Decizia luată de Finanțe pentru a face față procedurii în timp util
Val de refinanțări la Prima Casă în aprilie și mai. Decizia luată de Finanțe pentru a face față procedurii în timp util

Începând de săptămâna trecută Ministerul Finanțelor a decis modificarea procedurii de refinanțare a creditelor de tip Prima Casă, informează instituția. 

România, primul loc în UE la irosirea mâncării. Cum putem combate risipa alimentară printr-o alimentație sănătoasă
România, primul loc în UE la irosirea mâncării. Cum putem combate risipa alimentară printr-o alimentație sănătoasă

România se află într-o poziție tristă în topul risipei alimentare din Uniunea Europeană, ocupând locul 1, cu o cantitate estimată de 2,5 milioane de tone aruncate anual. Mâncatul sănătos este un pas important în combaterea risipei alimentare.