Un nou simptom neobișnuit, asociat infectării cu noul coronavirus, a fost descoperit: „Nu l-am mai întâlnit până acum”

miros
Shutterstock

Persoanele care suferă de „COVID lung” experimentează un miros neplăcut.

 

Efectul secundar neobișnuit este cunoscut sub numele de parosmie, o tulburare olfactivă, care constă în percepția falsă a unui miros, transmite Sky News.

Chirurgul Nirmal Kumar, a numit simptomul „foarte ciudat și foarte unic”.

Kumar a fost printre primii medici care au identificat anosmia, pierderea mirosului, ca indicator al coronavirusului în luna martie.

Citește și
caderea parului
Un nou simptom al coronavirusului, descoperit de cercetători. Cum îl recunoaștem
VIDEO. Cine e primarul care are doar 10 clase, a candidat de unul singur și are o poveste de viață specială

El a cerut Serviciului de Sănătate Publică din Marea Britanie să adauge afecțiunea pe lista de simptome asociate infectării cu noul coronavirus cu câteva luni înainte ca aceasta să fie recunoscută oficial.

El a remarcat acum că printre miile de pacienți din Marea Britanie tratați pentru anosmie, unii se confruntă cu parosmie.

Kumar a declarat că pacienții experimentează halucinații olfactive, ceea ce înseamnă că „simțul mirosului este distorsionat și, mai ales, neplăcut, din păcate”.

El a adăugat că „deranjează cu adevărat pacienții și calitatea vieții lor este afectată”.

„COVID lung” este un termen pentru a descrie efectele coronavirusului care pot continua săptămâni sau luni după boală.

Descriindu-l ca fiind un „virus neurotrop”, Kumar a explicat: „Acest virus are o afinitate pentru nervii de la nivelul capului și, în special, pentru nervul care controlează simțul mirosului, dar, probabil, afectează și alți nervi, credem noi, precum neurotransmițătorii, mecanismele care trimit mesaje către creier”.

El a adăugat: „Unii oameni raportează halucinații, tulburări de somn, modificări ale auzului”.

Daniel Saveski, un bancher în vârstă de 24 de ani, care locuiește în Londra, a declarat că și-a pierdut simțul gustului și mirosul timp de două săptămâni, după ce a contractat virusul în luna martie și de atunci suferă de parosmie.

Saveski, din West Yorkshire, a declarat că anumite obiecte sau alimente cu miros puternic au acum un miros arzător, asemănător cu cel emanat de o „ pâine prăjită”.

El a adăugat: „Mi-a diminuat plăcerea de mâncare și este un pic deprimant să nu pot mirosi anumite alimente”.

Lynn Corbett a declarat că a fost „șocată” când a observat „că nu identifică niciun fel de miros sau gust”.

„Din martie până la sfârșitul lunii mai nu am putut simți niciun gust”, a spus ea.

Ea a spus că simțul mirosului a început să se întoarcă în iunie, dar „nimic nu mirosea cum ar trebui”.

„Cele mai multe lucruri miroseau dezgustător. Acest miros este greu de descris, deoarece nu l-am mai întâlnit până acum", a mai spus aceasta.

Ea a spus că, în ciuda faptului că anterior era „dependentă de cafea”, băutura miroase acum „insuportabil”, la fel și berea și benzina.

Deși nu este sigură dacă își va recăpăta vreodată simțul mirosului, Corbett a spus: „Sunt în regulă cu asta, mă gândesc doar că am noroc. Nu am fost grav bolnavă, spitalizată și nu am murit din cauza lui (n.r. virusului), ca mulți alții”.

Mai mulți specialiști recomandă oricui este afectat de parosmie să fie supus „antrenamentului mirosului”, care implică adulmecarea uleiurilor de trandafir, lămâie, cuișoare și eucalipt în fiecare zi timp de aproximativ 20 de secunde pentru a-și recâștiga încet simțul mirosului.

„Există unele rapoarte promițătoare care demonstrează că un astfel de antrenament ajută pacienții”, a adăugat Kumar.

El a mai menționat că majoritatea oamenilor își vor recupera în cele din urmă simțul normal al mirosului.

Articol recomandat de sport.ro
Singurul cuvânt folosit de maghiari după ce au văzut echipamentul României de la EURO 2024
Singurul cuvânt folosit de maghiari după ce au văzut echipamentul României de la EURO 2024
Citește și...
Un nou simptom asociat infectării cu noul coronavirus. Ce spun specialiștii
Un nou simptom asociat infectării cu noul coronavirus. Ce spun specialiștii

Greața este des întâlnită în rândul oamenilor și este cauzată de o serie de afecțiuni, dar ar putea fi și un simptom al infectării cu noul coronavirus.

Un nou simptom al coronavirusului, descoperit de cercetători. Cum îl recunoaștem
Un nou simptom al coronavirusului, descoperit de cercetători. Cum îl recunoaștem

În prezent, suntem în mijlocul unei pandemii din cauza noului coronavirus. Acest virus provoacă boala COVID-19.

Cercetătorii atrag atenția asupra unui simptom al coronavirusului mai puțin cunoscut. Cum îl recunoaștem
Cercetătorii atrag atenția asupra unui simptom al coronavirusului mai puțin cunoscut. Cum îl recunoaștem

Febra, tusea uscată, dificultăți de respirație, pierderea simțului gustului și mirosului. Acestea sunt unele dintre simptomele cele mai frecvent discutate ale COVID-19.

Durerile de spate, cel mai nou simptom raportat al infecției cu coronavirus. Cine a făcut publică descoperirea
Durerile de spate, cel mai nou simptom raportat al infecției cu coronavirus. Cine a făcut publică descoperirea

Durerile de spate pot fi un simptom al infecției cu coronavirus, deși nu fac parte din manifestările obișnuite ale infecției cu COVID-19.

Recomandări
După o zi de ”negocieri dificile”, Ungaria a fost de acord să nu se opună prin veto ajutorului dat de NATO Ucrainei
După o zi de ”negocieri dificile”, Ungaria a fost de acord să nu se opună prin veto ajutorului dat de NATO Ucrainei

Președintele maghiar Viktor Orbán și șeful NATO, Jens Stoltenberg, au ajuns la un acord, după o zi de negocieri "dificile".  

Val de refinanțări la Prima Casă în aprilie și mai. Decizia luată de Finanțe pentru a face față procedurii în timp util
Val de refinanțări la Prima Casă în aprilie și mai. Decizia luată de Finanțe pentru a face față procedurii în timp util

Începând de săptămâna trecută Ministerul Finanțelor a decis modificarea procedurii de refinanțare a creditelor de tip Prima Casă, informează instituția. 

România, primul loc în UE la irosirea mâncării. Cum putem combate risipa alimentară printr-o alimentație sănătoasă
România, primul loc în UE la irosirea mâncării. Cum putem combate risipa alimentară printr-o alimentație sănătoasă

România se află într-o poziție tristă în topul risipei alimentare din Uniunea Europeană, ocupând locul 1, cu o cantitate estimată de 2,5 milioane de tone aruncate anual. Mâncatul sănătos este un pas important în combaterea risipei alimentare.