Zilierii, tot mai greu de găsit. Soluția găsită de un viticultor pentru a culege strugurii

×
Codul embed a fost copiat

S-au copt strugurii, dar nu prea are cine să-i culeagă, se plâng viticultorii.

În viile mai mici, rudele se ajută între ele, ca pe vremuri, în timp ce marile podgorii găsesc mai greu culegători dispuşi să muncească pentru 80-100 de lei pe zi. Cei care au avut bani pentru investiţii au trecut la culesul mecanizat.

În cea mai mare podgorie din Bihor se aude doar zgomotul combinei.

„Asta e o parcelă de Pinot Noir, şi în partea dreaptă se vede cum a recoltat combina, putem să spunem perfect, fără boabe pe jos, fără boabe pe butuc”.

Zsigmond Ur are, în localitatea bihoreană Sintimreu, aproape 40 de hectare de vie. Ca să adune cele aproape 250 de tone de struguri, i-ar fi trebuit o armată de oameni.

Citește și
Pret zacusca
EXPERIMENT: Cât scot românii din buzunar pentru 6 porții de zacuscă. „Foarte scump”
De ce nu mai poate statul român să recupereze nimic de la Dan Voiculescu, Ovidiu Tender și Puiu Popoviciu. Sentințele care le-au salvat milionarilor peste 250 de milioane de euro

Cum zilierii sunt greu de găsit, a cumpărat combină cu 100.000 de euro, bani pe care îi va recupera în cel puţin zece ani.

Zsigmond Ur, proprietarul podgoriei: „Culege foarte curat, nu lasă nimica în urmă. Deci putem spune că lucrează mai bine ca oamenii. 90% din lucrări, care le facem anual, este mecanizat”.

Seceta din acest an a rărit strugurii, dar i-a făcut mai dulci.

Un bărbat şi o doamnă oenolog verifică boabele din remorcă: „Ne uităm la culoare. Va fi un roze excepţional, da, de culoare un pic mai închisă”.

Zsigmond Ur, proprietarul podgoriei: „Suntem în parcela de Pinot Noir. Va fi un vin excepţional anul ăsta. Au avut mult soare, deci a primit mult soare acuma, în ultima perioadă, n-au fost ploi şi din cauza aceasta a acumulat mult zahăr”.

Nici în Timiş nu are cine să culeagă strugurii. La o vie, întinsă pe 17 hectare, lucrează doar 11 muncitori, plătiţi cu 80 de lei pe zi.

Gheorghe Ilca, inginer cramă: „Am lucrat cu oameni cam de vârsta a doua, a treia, nu avem tineri. Noi căutăm întotdeauna ca omul să fie mulţumit, îi asigurăm transportul de la domiciliu la muncă, înapoi”.

Reporter: „De cât timp lucraţi?”
Femeie zilier: De 25 de ani în vie. Multă lume mă caută, că mă ţin de cuvânt în primul rând, şi muncesc repede”.

În viile mai mici, proprietarii sunt ajutaţi de rude şi prieteni. Aşa au procedat doi soţi din Prahova:

Petra Cazan: „La ce să aduc oameni? Oamenii cere bani şi înseamnă că trebuie să dau toţi strugurii ca să plătesc o zi şi noi ce facem. Acum un an a fost 800 de kilograme şi anul ăsta ce vedeţi. A bătut piatră, piatra i-a luat”.

Vinul va fi puţin şi aici, dar bun.

Tudor Cazan: „E zeamă puţină, dar calitate mare. E bun, cel mai bun vin va fi anul ăsta”.

La Institutul de cercetare din Valea Călugărească, strugurii au fost culeşi anul trecut cu deţinutele de la Târgșor, iar anul acesta, cu elevii liceului agricol.

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
Citește și...
Vânzătorii din piețe, obligați să avertizeze clienții dacă fructele sunt stropite cu „imazalil”
Vânzătorii din piețe, obligați să avertizeze clienții dacă fructele sunt stropite cu „imazalil”

Avertismentele de pe pachetele de ţigări cu „fumatul ucide" ar trebui să apară şi la tarabe, pentru a atrage atenţia asupra pesticidelor folosite la stropirea legumelor şi fructelor care pot provoca boli mortale.

EXPERIMENT: Cât scot românii din buzunar pentru 6 porții de zacuscă. „Foarte scump”
EXPERIMENT: Cât scot românii din buzunar pentru 6 porții de zacuscă. „Foarte scump”

Alimentele s-au scumpit cu 5% luna trecută față de aceeași perioadă din 2018, anunță Institutul Național de Statistică.

A creat o zacuscă „premium” folosind ciuperci de care românii se feresc. Secretul unui antreprenor
A creat o zacuscă „premium” folosind ciuperci de care românii se feresc. Secretul unui antreprenor

Gospodarii ambiţioşi care transformă fructele şi legume în delicatese, după reţete tradiţionale, au reuşit să pătrundă cu produse de casă şi în supermarketuri.

Legume exotice, produse la Buzău. Pepeni cu aromă de coniac și spanacul de 10 metri
Legume exotice, produse la Buzău. Pepeni cu aromă de coniac și spanacul de 10 metri

Cel mai mic pepene din lume măsoară la maturitate doar trei centimetri și a fost aclimatizat cu succes în serele stațiunii de cercetare legumicolă din Buzău.

Recomandări
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș

Au fost găsite, duminică, trupurile celor două fete din România luate de ape vineri, în Italia, după o viitură pe râul Natisone.

După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă
După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă

„Pe drum spre Europa” partea I. Uniunea Europeană ne-a pus la dispoziție peste 20 de miliarde de euro din 2007 și până în prezent ca să ne modernizăm infrastructura.

Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”
Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”

Într-o lume în care vârsta este privită de multe ori ca o barieră, un nou studiu aduce în discuție ideea că bătrânețea reprezintă, de fapt, mai mult o problemă de percepție.