Tot mai multe grupuri de sprijin se dezvoltă în România. Ce spun specialiștii

×
Codul embed a fost copiat

Deşi sunt discrete, iar oamenii încă se feresc să vorbească despre ele, în România au început să se dezvolte tot mai multe grupuri de sprijin.

Sunt comunităţi de oameni care împart aceleaşi probleme şi care învaţă, cu ajutorul specialiştilor, cum să depăşească momentele dificile. Cele mai multe li se adresează părinţilor, persoanelor singure ori celor cu diverse afecţiuni.

Deşi pare greu de crezut la prima vedere, o bătaie cu perne a avut loc în timpul unei şedinţe unde se aplică terapia prin râs. Este un proiect inspirat din India, adaptat însă obiceiurilor noastre. Monica, de profesie psihoterapeut, organizează de câţiva ani grupuri de sprijin pentru cei interesaţi de dezvoltarea personală.

Monica Dinulescu, psihoterapeut: „Terapia prin râs nu presupune să stăm pe scaun şi să spunem glume. Terapia prin râs presupune efort la nivel fizic, ne mobilizăm, facem câteva exerciţii de gimnastică, de relaxare, presupune joacă, exerciţii special create, unde oamenii lucrează în grupuri dedoi-trei, iar aceatsa stare de veselie vine natural, nu este căutată. Din punct de vedere medical, avem această producere de endorfine în sânge, oxigenarea creierului”.

Pandemia a afectat unele relaţii de cuplu, iar mulţi parteneri au hotărât să meargă pe drumuri diferite. Gabriela este medic, iar primele grupuri de suport pentru persoanele care au trecut printr-un divorţ le-a organizat în urmă cu cinci ani. De la şedinţe individuale, acum are în jurul ei zeci de participanţi.

Citește și
De ce nu mai poate statul român să recupereze nimic de la Dan Voiculescu, Ovidiu Tender și Puiu Popoviciu. Sentințele care le-au salvat milionarilor peste 250 de milioane de euro

Gabriela Saulea, medic, consilier Divorce Journey: „Cei care trec prin grup îşi scurtează perioada de revenire după divorţ, cu luni sau chiar cu ani. Pratic, recuperezi starea de bine după divorţ mult mai repede. În trei luni eşti capabil să vezi deja cum vrei să fie viața ta în viitor, pentru că dacă nu faci nimic, rişti să rămâi doi-trei ani blocat”.

Peste 200 de mii de părinţi din România, dar şi din străinătate fac parte din acest grup creat pe Facebook - „Educaţie cu Blândeţe”. Comunitatea funcţionează mai mult online.

Ioana Chicet-Macoveiciuc: „Sunt sute de postări în fiecare zi, despre de la cum să îmi obişnuiesc copilul să facă la oliţă la cum să fac să nu mai ţip la el, cum să fac fraţii să se înţeleagă mai bine, cum să mă înţeleg cu soacra, cum să gestionez relaţia cu soţul”.

La fel de căutate şi cu rezultate vizibile sunt şi grupurile destinate celor cu boli cronice. De multe ori se formează în jurul unor foşti pacienţi care au învins suferinţa. În România funcţionează câteva asociaţii care au grijă de persoanele diagnosticate cu cancer.

Delia Grigoroiu, Asociația ROZ: „Ne-am gândit cât de important, ba chiar vital, este pentru femeile care au trecut printr-un diagnostic de cancer, oricare ar fi fost el, să aibă un grup de suport în care să se audă, să-şi povestească toate trăirile şi diagnosticul şi momentele grele şi să se sprijine una pe celalaltă”.

Şi pentru cei care vor să înfieze un copil, există comunităţi dedicate, la fel cum există pentru cei cu anxietăţi sau care vor să scape de dependeța de alcool.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
Citește și...
O zonă cu ape terapeutice din Oltenia se rezumă la o baltă în care se bălăcesc rațele sătenilor. Reacția autorităților
O zonă cu ape terapeutice din Oltenia se rezumă la o baltă în care se bălăcesc rațele sătenilor. Reacția autorităților

Deși avem ape care pot trata afecțiuni grave și nămol cu reale calități terapeutice, multe stațiuni sunt lăsate de izbeliște.

Recomandări
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș

Au fost găsite, duminică, trupurile celor două fete din România luate de ape vineri, în Italia, după o viitură pe râul Natisone.

După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă
După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă

„Pe drum spre Europa” partea I. Uniunea Europeană ne-a pus la dispoziție peste 20 de miliarde de euro din 2007 și până în prezent ca să ne modernizăm infrastructura.

Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”
Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”

Într-o lume în care vârsta este privită de multe ori ca o barieră, un nou studiu aduce în discuție ideea că bătrânețea reprezintă, de fapt, mai mult o problemă de percepție.