Românii nu consumă înghețată, dar o exportă. Câți bani au câștigat într-un an producătorii

×
Codul embed a fost copiat

Exportăm tot mai multă îngheţată în ţările membre UE, dar nu mâncăm prea multă. România este pe locul 10 în topul ţărilor producătoare, iar exportul a crescut în 8 ani de 4 ori.

Cu toate acestea, abia consumăm în medie un kilogram pe an, arată statisticile. Doar vara, să fie vafă, de cacao ori vanilie.

În centrele marilor oraşe au apărut în ultimii ani tot mai multe localuri numite gelaterii, în care oamenii ies să mănânce îngheţată. Ca să aibă mereu clienţi, patronii vând îngheţată sub forma unui deşert apetisant, asortat cu diverse sosuri de ciocolată şi fructe, lângă o porţie de fursecuri.

Ioana Crișan, proprietar gelaterie: "Încercam să îi atragem cu gusturile noi, anul acesta am introdus ananas, fructul pasiunii. Le recomandăm oamenilor să îşi pună un macarons pe îngheţată sau un cookie cu ciocolată pe care tot noi le facem."

Însă doar un sfert dintre români mănâncă zilnic îngheţată vara. În timp ce iarna, 61% nu o consumă deloc. Cel mai mult o prefera femeile şi copiii, iar sortimentele cele mai cerute sunt de vanile şi cacao.

Citește și
inghetata de aur
O cofetărie vinde înghețată cu foițe de aur comestibil. Cât costă un astfel de moft culinar
VIDEO. Cine e primarul care are doar 10 clase, a candidat de unul singur și are o poveste de viață specială

Loredana Duma, administrator producător îngheţată: "Încă nu considerăm îngheţata ca pe un desert şi depindem foarte mult de temperatura de afară. Dacă plouă, vânzările scad, iar dacă e soare, se consumă îngheţată şi asta nu e neapărat un lucru pozitiv."

În schimb, le vindem străinilor cu succes acest desert minunat. Exportul de îngheţată românească a crescut din 2010 şi până în 2018 de 4,6 ori şi a ajuns la o valoare de 3 milioane de euro. Conform Eurostat, suntem pe locul 10 în topul ţărilor producătoare de îngheţată. În timp ce pe primele trei locuri se situează Italia, Germania şi Franţa.

Cel mai mare producător de îngheţată din România se afla în Suceava. Proprietarul a vândut anul trecut compania unui gigant anglo-olandez cu o sută de milioane de euro. De aici, mare parte din producţie merge către Ungaria, Bulgaria şi Ucraina.

În fabrică lucrează peste o mie de oameni şi se produc peste 60 de arome. Cel mai vândut produs de aici în România este clasica vafă, în timp ce străinii cer mai mult îngheţată premium.

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

 Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Articol recomandat de sport.ro
Singurul cuvânt folosit de maghiari după ce au văzut echipamentul României de la EURO 2024
Singurul cuvânt folosit de maghiari după ce au văzut echipamentul României de la EURO 2024
Citește și...
Laboratorul unde se face cea mai bună îngheţată din Europa. Ce produse au mai creat
Laboratorul unde se face cea mai bună îngheţată din Europa. Ce produse au mai creat

A fost concurs de gătit la Galaţi. Studenţii Facultăţii de Ştiinţă şi Ingineria Alimentelor s-au întrecut în rețete inovative în domeniul culinar. Iar cei mai buni dintre ei le-au atras deja atenţia specialiştilor din domeniu.

O cofetărie vinde înghețată cu foițe de aur comestibil. Cât costă un astfel de moft culinar
O cofetărie vinde înghețată cu foițe de aur comestibil. Cât costă un astfel de moft culinar

De la cozonacii de Paște trecem la înghețată. Dar nu orice fel de înghețată - ci cu aur ... comestibil. Ideea inedită îi aparţine unui belgian, iar cofetăria lui este la mare căutare.

Recomandări
După o zi de ”negocieri dificile”, Ungaria a fost de acord să nu se opună prin veto ajutorului dat de NATO Ucrainei
După o zi de ”negocieri dificile”, Ungaria a fost de acord să nu se opună prin veto ajutorului dat de NATO Ucrainei

Președintele maghiar Viktor Orbán și șeful NATO, Jens Stoltenberg, au ajuns la un acord, după o zi de negocieri "dificile".  

Cătălin Drulă cere demiterea preşedintelui Autorităţii Electorale Permanente: Frauda electorală nu trebuie tolerată
Cătălin Drulă cere demiterea preşedintelui Autorităţii Electorale Permanente: Frauda electorală nu trebuie tolerată

Preşedintele USR, Cătălin Drulă, cere demiterea imediată a preşedintelui Autorităţii Electorale Permanente (AEP), Toni Greblă, acuzând că la alegerile de duminică s-ar fi comis "cele mai mari fraude electorale" din istoria recentă.

România, primul loc în UE la irosirea mâncării. Cum putem combate risipa alimentară printr-o alimentație sănătoasă
România, primul loc în UE la irosirea mâncării. Cum putem combate risipa alimentară printr-o alimentație sănătoasă

România se află într-o poziție tristă în topul risipei alimentare din Uniunea Europeană, ocupând locul 1, cu o cantitate estimată de 2,5 milioane de tone aruncate anual. Mâncatul sănătos este un pas important în combaterea risipei alimentare.