Programul „Masa caldă în școli” s-a oprit, parțial, din cauza pandemiei

×
Codul embed a fost copiat

Programul „Masa caldă în școli”, prin care aproape 69 de mii de elevi din 150 de școli din țară ar trebui să primească o masă caldă la ore, s-a oprit, parțial, din cauza pandemiei.

Unele școli nu au încheiat contracte cu furnizorii, în altele elevii primesc doar un sendviș. Ministerul Educației susține, însă, că programul are succes și că de patru ani de când a fost implementat a redus abandonul școlar de la 6% la 1%.

În judeţul Iaşi, de exemplu, în programul „Masa caldă” sunt înscrise cinci școli din comune diferite, în care învaţă 3.600 de elevi. Însă numai două şcoli au încheiat contracte cu furnizori pentru hrană, iar copiii nu primesc o masă caldă, pentru că unităţile nu au spaţiul necesar.

Irina Cosovanu, directorul Colegiului Pedagogic Vasile Lupu, Iaşi: „Nu se dă mâncare caldă pentru că, pe de o parte, ar fi trebuit să ne încadrăm în acea sumă modică oferită per elevi, pe de altă parte, pentru 800 de elevi nu avem condiţii să oferim la cantina mâncare caldă, mai ales în contextul pandemic”.

Elevii care fac naveta apreciază pachetul primit.

Citește și
VIDEO. Cine e primarul care are doar 10 clase, a candidat de unul singur și are o poveste de viață specială

Reporter: „Cum e pachetul?”
Dominic, 18 ani: „Destul de bun, suntem foarte mulţumiţi”.

Elevă, 18 ani: „Întotdeauna ni se face foame în timpul școlii. Unii copii nu îşi iau pacheţel la ei. Ne dă un plus de energie”.

La o altă şcoală, tot din judeţul Iaşi, autorităţile locale nu au reuşit nici anul trecut, nici anul acesta să implementeze programul. Aşteaptă şi acum să se înscrie un furnizor la licitaţie.

Cristina Botezatu, director la Școala Gimnazială Mironeasa: „În primul an, când a debutat proiectul, s-a încheiat contract, s-a făcut achiziţia, dar când trebuia să demareze, am intrat în online şi s-a renunţat. Nu puteam merge cu sendvişurile acasă la copii, fiind atât de mulţi”.

Şi în comuna Mihail Kogălniceanu din Constanța, primăria a accesat programul „Masa caldă” pentru cei peste 1.300 de elevi. Dar procedura s-a blocat, pentru că lipsesc normele de aplicare a legii.

Daniel Pandrea, viceprimarul comunei Mihail Kogălniceanu: „Procedura de licitaţie va fi demarata după apariţia nomelor metodologice de aplicare”.
Reporter: „Deci practic sunteţi în imposibilitate de a demara procedurile de licitaţie?”
Daniel Pandrea: „Da”.

Claudiu Rednic, director de liceu: „Diferă foarte mult faţă de lapte şi corn. O masă caldă, totuşi, este mult mai eficientă”.
Reporter: „Credeţi că acest program ar putea fi funcţional la un moment dat?”
Claudiu Rednic: „Cred că da, dacă s-ar dori”.

Ministerul Educaţiei a alocat pentru programul „Masa caldă” 46 de milioane de lei, pentru aproape 69 de mii de elevi, dintre care peste 36 de mii sunt preşcolari şi din învăţământ primar.

Însă autorităţile locale trebuie să pună în practică programul. Ministerul susţine că 95% dintre beneficiari au fost mulţumiţi anul trecut, iar rata de abandon ar fi scăzut de la 6% la 1% în unităţile în care elevii primesc masă caldă.

În ceea ce priveşte mărul, laptele şi cornul, pe care toţi şcolarii ar trebui să le primească, ministerul Agriculturii, cel care se ocupa de el, spune că a fost afectat de măsurile de siguranţă impuse în pandemie, aşa că a fost adaptat.

Elevii pot primi iaurt sau biscuiţi, iar produsele pot fi ridicate de părinţi când şcoala e online. Nu pot fi însă livrate la domiciliu, pentru că asta presupune cheltuieli suplimentare. Bugetul total alocat a fost de 500 de milioane de lei.

Articol recomandat de sport.ro
Singurul cuvânt folosit de maghiari după ce au văzut echipamentul României de la EURO 2024
Singurul cuvânt folosit de maghiari după ce au văzut echipamentul României de la EURO 2024
Citește și...
Testele de salivă pentru elevi ar putea fi compromise, pentru că trec din mână în mână
Testele de salivă pentru elevi ar putea fi compromise, pentru că trec din mână în mână

Este agitație mare în școli, unde profesorii împreună cu personalul auxiliar și părinții, care s-au oferit să participe, împachetează testele de salivă pentru copii.

Recomandări
Cătălin Drulă cere demiterea preşedintelui Autorităţii Electorale Permanente: Frauda electorală nu trebuie tolerată
Cătălin Drulă cere demiterea preşedintelui Autorităţii Electorale Permanente: Frauda electorală nu trebuie tolerată

Preşedintele USR, Cătălin Drulă, cere demiterea imediată a preşedintelui Autorităţii Electorale Permanente (AEP), Toni Greblă, acuzând că la alegerile de duminică s-ar fi comis "cele mai mari fraude electorale" din istoria recentă.

Radu Mihaiu va depune plângere penală împotriva Biroului electoral de sector. El acuză dispariţia a 1.800 de buletine
Radu Mihaiu va depune plângere penală împotriva Biroului electoral de sector. El acuză dispariţia a 1.800 de buletine

Primarul Sectorului 2, Radu Mihaiu, anunţă că va depune plângere penală împotriva reprezentantului PSD din Biroul electoral de sector, pe care îl acuză că instigă la fraudă electorală.

Rata anuală a inflaţiei a coborât, în luna mai 2024, la 5,12%, de la 5,9% în aprilie
Rata anuală a inflaţiei a coborât, în luna mai 2024, la 5,12%, de la 5,9% în aprilie

Rata anuală a inflaţiei a coborât, în luna mai 2024, la 5,12%, de la 5,9% în aprilie.