Patronii de pe litoral caută cu disperare angajați. Se câștigă și 2.000 de euro pe lună

×
Codul embed a fost copiat

Litoralul se pregătește de oaspeți, dar mii de locuri de muncă ar trebui ocupate până când începe sezonul. Mulți dintre cei care obișnuiau să lucreze vara la mare s-au angajat în alte domenii.

 

Așa se face că peste tot sunt căutați barmani, ospătari, bucătari și manageri de recepție. Hotelierii au anunțat că salariile nu au scăzut față de 2019, dar nici așa nu reușesc să își completeze personalul.

Cu o întârziere de cel puțin două luni, cauzată de restricțiile sanitare care au ținut restaurantele și hotelurile de pe litoral închise, patronii caută cu disperare angajați. Mulți salariați cu vechime și-au găsit deja de lucru.

Iuliana Tasie, director hotel: ”S-au angajat în alte domenii. Oamenii nu mai au încredere că vor avea un venit stabil și că vor putea sta o perioadă mai lungă, sunt speriați și caută joburi mai sigure în alte domenii".

Citește și
Şeful Gărzii Naţionale de Mediu, în control pe litoral. ”Cu tristețe vă spun că am găsit foarte multe gunoaie”
Şeful Gărzii Naţionale de Mediu, în control pe litoral. ”Cu tristețe vă spun că am găsit foarte multe gunoaie”
VIDEO. Cine e primarul care are doar 10 clase, a candidat de unul singur și are o poveste de viață specială

George Țicu, manager restaurant: ”Anul trecut au fost blocate vasele de croazieră, s-au întors acasă și s-a găsit mai ușor forță de muncă. Practic avem nevoie pentru full sezon de o echipă de 80 persoane, iar în momentul de față să zicem 30-35 de persoane din cei vechi care se vor întoarce la muncă, bucătari, barmani, ospătari, toate secțiile aferente unui restaurant”.

Reporter: Care este salariul?
Paul Marin, proprietar terasă: Între 2.000 și 5.000, dar nu salariul este baza - șpaga!".

 

Cel puțin 2.000 de locuri de muncă disponibile

 

Patronatele de pe litoral anunță că acum, când încă nu sunt deschise toate hotelurile și restaurantele, sunt disponibile cel puțin 2.000 de locuri de muncă.

Elena Voiculescu, barman: Prinzi experiență, cunoști fel și fel de oameni.
Reporter: Ai timp și de distracție la mare?
Elena Voiculescu: Ah, da! În mod clar, da! Nu este un program atât de aglomerat”.

Denis este elev și vrea să lucreze în perioada vacanței, așa cum a procedat și în anii trecuți.

Reporter: Care e bugetul pe care l-ai strâns?
Denis, 17 ani: În jur de 6.000 lei vara trecută. Vara e și frumos, e parcursul anului dacă ai școală, nu poți să muncești. Prind experiență, depinde și profilul la care sunt, ca ospătar, ca bucătari, pe plajă la fel și îi ajută pe viitor".

Potrivit patronatelor, un angajat fără experiență primește salariul minim pe economie, la care se adaugă transportul și cel puțin un prânz. În cazul celor cu experiență, așa cum sunt bucătarii, venitul lunar poate depăși 2.000 de euro.

 

 

 

Articol recomandat de sport.ro
Singurul cuvânt folosit de maghiari după ce au văzut echipamentul României de la EURO 2024
Singurul cuvânt folosit de maghiari după ce au văzut echipamentul României de la EURO 2024
Citește și...
VIDEO. Petrecăreții au ieșit cu roaba dintr-un club de fițe din Mamaia: ”În seara asta nu mai bem”
VIDEO. Petrecăreții au ieșit cu roaba dintr-un club de fițe din Mamaia: ”În seara asta nu mai bem”

Două cluburi din Mamaia au fost amendate de două ori în zilele de 1 și 2 mai, pentru că nu au respectat regulile privind combaterea epidemiei de Covid-19.

Şeful Gărzii Naţionale de Mediu, în control pe litoral. ”Cu tristețe vă spun că am găsit foarte multe gunoaie”
Şeful Gărzii Naţionale de Mediu, în control pe litoral. ”Cu tristețe vă spun că am găsit foarte multe gunoaie”

Şeful Gărzii Naţionale de Mediu, Octavian Berceanu, se află în control pe litoral şi a anunţat că a găsit în Năvodari deşeuri şi multă mizerie, iar în perioada următoare vor fi realizate verificări foarte dese în staţiunile de la mare.

Florin Cîțu, chemat în Vama Veche de petrecăreți.
Florin Cîțu, chemat în Vama Veche de petrecăreți. "A fost OK ca premier, dar vrem să ne distrăm"

A fost o noapte de neuitat în Vama Veche. A fost însă şi pentru prima dată de când se sărbătoreşte pe litoral ziua de 1 Mai, când distracţia s-a oprit la ora 22.

Recomandări
După o zi de ”negocieri dificile”, Ungaria a fost de acord să nu se opună prin veto ajutorului dat de NATO Ucrainei
După o zi de ”negocieri dificile”, Ungaria a fost de acord să nu se opună prin veto ajutorului dat de NATO Ucrainei

Președintele maghiar Viktor Orbán și șeful NATO, Jens Stoltenberg, au ajuns la un acord, după o zi de negocieri "dificile".  

Val de refinanțări la Prima Casă în aprilie și mai. Decizia luată de Finanțe pentru a face față procedurii în timp util
Val de refinanțări la Prima Casă în aprilie și mai. Decizia luată de Finanțe pentru a face față procedurii în timp util

Începând de săptămâna trecută Ministerul Finanțelor a decis modificarea procedurii de refinanțare a creditelor de tip Prima Casă, informează instituția. 

România, primul loc în UE la irosirea mâncării. Cum putem combate risipa alimentară printr-o alimentație sănătoasă
România, primul loc în UE la irosirea mâncării. Cum putem combate risipa alimentară printr-o alimentație sănătoasă

România se află într-o poziție tristă în topul risipei alimentare din Uniunea Europeană, ocupând locul 1, cu o cantitate estimată de 2,5 milioane de tone aruncate anual. Mâncatul sănătos este un pas important în combaterea risipei alimentare.