Valeriu Gheorghiţă avertizează asupra unui pericol mai mare decât varianta Delta. „Ar fi catastrofal”

Valeriu Gheorghiţă
Agerpres

Medicul Valeriu Gheorghiţă afirmă că zona Europei de Est, unde rata de vaccinare anti-COVID este una scăzută, poate reprezenta bazinul pentru generarea unei variante a virusului SARS-CoV-2 care să poată eluda răspunsul imun oferit de vaccinuri.

Conform acestuia, este „puţin probabilă” apariţia unei tulpini mai contagioase decât Delta, care este comparabilă cu virusurile înalt transmisibile, riscul fiind legat de apariţia unei tulpini în faţa căreia vaccinul să nu aibă efect.

„Europa nu poate să fie bine până nu sunt toate ţările bine. Practic, nimeni nu este în siguranţă până când toată populaţia europeană nu este în siguranţă. Tocmai de aceea există un interes crescut al Bruxelles-ului faţă de România, faţă de Bulgaria, faţă de celelalte ţări din estul Europei care au în momentul de faţă o rată scăzută de vaccinare faţă de media europeană şi care poate în viitor să reprezinte potenţialul bazin de generare a noilor cazuri, dar şi a noilor variante virale, pentru că nu uităm că, de fapt, acesta este un alt lucru extrem de important şi anume faptul că pe măsură ce vom avea în continuare un număr important de cazuri la nivel global, vom avea acest risc de generare a noilor variante virale. Şi pericolul în momentul de faţă nu este să avem o variantă virală mai transmisibilă decât este deja varianta Delta, ci o variantă virală care ocoleşte răspunsul imun, care eludează parţial sau în totalitate răspunsul imun, or acest lucru ar fi catastrofal. Practic ar însemna ca vaccinurile actuale şi protecţia dobândită până în acest moment la nivel populaţional ca urmare a trecerii prin boală şi ca urmare a vaccinării să nu fie îndeajuns de suficiente pentru a preveni noile îmbolnăviri. Deci acesta este marele risc de a asista la o variantă virală care să fie adaptată, să aibă mutaţii care eludează răspunsul imun. Nu vorbim de România punctual, vorbim de un risc la nivel global”, a afirmat Valeriu Ghweorghiţă duminică seară, la Digi 24, conform news.ro.

Medicul a explicat că rata de contagiozitate a variantei Delta a virusului SARS-CoV-2 este comparabilă cu cea a virusurilor înalt transmisibile, arătând, în acest context, că este „puţin probabil să se ducă mai sus de atât, deşi nu este exclus nici acest lucru”.

„Dar îngrijorarea noastră este legată de apariţia unor variante virale care să nu mai fie sensibile la răspunsul imun”, adaugă Gheorghiţă.

Citește și
VIDEO. „Aici se vând case cu un dolar!” Romania, micul sat depopulat din Pennsylvania văzut prin ochii a doi români

Acesta a menţionat că tehnologia ARN Mesager permite adaptarea într-un timp relativ scurt a vaccinurilor la noua variantă virală, însă menţionează că în cazul apariţiei unei variante virale care să poată ocoli răspunsul imun oferit de vaccinuri ar însemna pierderea progresului obţinut de la debutul campaniilor de vaccinare şi reluarea de la zero a efortului privind vaccinarea.

Articol recomandat de sport.ro
Singurul cuvânt folosit de maghiari după ce au văzut echipamentul României de la EURO 2024
Singurul cuvânt folosit de maghiari după ce au văzut echipamentul României de la EURO 2024
Citește și...
Camera cea mai mică: O șansă la viață pentru copiii prematuri din România
Camera cea mai mică: O șansă la viață pentru copiii prematuri din România

Într-un eveniment organizat la Maternitatea Polizu, Organizația Salvați Copiii România anunță urgentarea celui mai amplu proiect de reabilitare și dotare a maternităților din România

Alimente care scad PSA. Cum poți să îmbunătățești sănătatea prostatei prin metode naturale
Alimente care scad PSA. Cum poți să îmbunătățești sănătatea prostatei prin metode naturale

Când vorbim despre sănătatea bărbaților, buna funcționare a prostatei are implicații deosebite. Afecțiunile prostatei sunt mai frecvent întâlnite în rândul persoanelor cu vârste peste 50 de ani, însă uneori pot apărea chiar mai devreme.

Alimente care scad VSH. Cum influențează stilul de viață acest parametru
Alimente care scad VSH. Cum influențează stilul de viață acest parametru

Numeroase analize de sânge reprezintă instrumente cruciale pentru depistarea inflamației în organism, ghidând specialistul pentru a stabili diagnosticul unor afecțiuni.

Recomandări
POLITICO: Anularea interzicerii maşinilor cu combustie în UE, prima țintă a dreptei după alegeri. „A fost o greșeală”
POLITICO: Anularea interzicerii maşinilor cu combustie în UE, prima țintă a dreptei după alegeri. „A fost o greșeală”

Manfred Weber, şeful grupului de centru-drepta PPE, promite ca în negocierile din zilele următoare să facă presiuni pentru eliminarea interdicţiei privind motoarele cu combustie.  

Alegeri locale 2024. Noi rezultate provizorii: PSD-PNL - 71% la primării și 65% la consiliile locale
Alegeri locale 2024. Noi rezultate provizorii: PSD-PNL - 71% la primării și 65% la consiliile locale

PSD a obţinut 36,26% din voturile pentru Consiliile locale, fiind urmat de PNL cu 29,41% şi de AUR cu 9,35%, arată rezultatele parţiale anunţate de Biroul Electoral Central, marţi seară, conform datelor centralizate până la ora 22:00.

Joe Biden, după ce fiul său a fost condamnat penal:
Joe Biden, după ce fiul său a fost condamnat penal: "Suntem foarte mândri de el"

Președintele SUA, Joe Biden, a reacțioant, marți, după ce fiul său, Hunter, a fost găsit vinovat pentru că a mințit în legătură cu consumul de droguri pentru a cumpăra ilegal o armă