Internarea nu mai este obligatorie pentru persoanele cu TBC. În ce condiții se vor putea trata acasă

×
Codul embed a fost copiat

Persoanele diagnosticate cu tuberculoză nu vor mai fi internate obligatoriu în spital.

Ministerul Sănătății a modificat legislația astfel încât pacienții cu TBC pot lua tratamentul acasă, dacă starea lor de sănătate nu este gravă, dacă nu au o formă foarte contagioasă de boală și au posibilitatea să se izoleze.

Inițial, măsura a fost aplicată într-un program pilot de la Institutul Marius Nasta. Acum, a fost extinsă la nivel național.

Un bărbat a fost diagnosticat cu tuberculoză în urmă cu câteva luni. Nu avea o formă gravă și a învățat sa ia medicamentele cu ajutorul medicilor de la policlinica TBC, apoi a continuat tratamentul acasă.

Dr. Mădălina Burecu, medic dispensar TBC: „Dozam enzimele de ficat ..încep tratamentul aici testat, câte o pastilă pe rând. Unele au reacții, se poate înroși pielea, cei care știm că sunt alergici stăm cu măsuri de precauție...''

Citește și
De ce nu mai poate statul român să recupereze nimic de la Dan Voiculescu, Ovidiu Tender și Puiu Popoviciu. Sentințele care le-au salvat milionarilor peste 250 de milioane de euro

Pacient care a avut TBC: „Marele noroc ca a fost tratamentul ambulatoriu. Se poate întampla oricui. Nu știi când o iei!”

Printr-o tehnică nouă, diagnosticul de tuberculoză poate fi stabilit rapid, astfel încât bolnavii să nu mai aștepte câteva săptămâni până când pot lua tratamentul.

În laboratorul Institutului Marius Nasta se stabiliește diagnosticul de tuberculoză. Probele sunt imediat prelucrate și rezultatul este obtinut în mai puțin de 3 ore. Pe baza acestuia se stabileste tratamentul.

Medicii atrag atenția că doar pare că numărul persoanelor cu TBC a scăzut.

Dr. Beatrice Mahler, managerul Institutului Marius Nasta: „Cifrele au scăzut că au deficit de diagnostic, ca o reticență de a se adresa spitalului. Dacă ne uităm la gravitatea cazurilor, ele sunt mai grave. Ceea ce ne atrage atenția este că în comunitate sunt mai multe cazuri nediagnosticate.”

În același timp, specialiștii din străinătate spun că România are un rol decisiv în ceea ce privește eliminarea tuberculozei din Europa în următorii ani.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
Citește și...
Planul Ministerului Sănătății pentru depistarea și tratarea bolnavilor de TBC:
Planul Ministerului Sănătății pentru depistarea și tratarea bolnavilor de TBC: "Se ia doar prin aer"

Trei români mor în medie în fiecare zi din cauza tuberculozei, iar România este ţara din Uniunea Europeană cu cei mai mulți bolnavi de TBC. Grav este că printre victime sunt și copii.

Recomandări
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș

Au fost găsite, duminică, trupurile celor două fete din România luate de ape vineri, în Italia, după o viitură pe râul Natisone.

După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă
După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă

„Pe drum spre Europa” partea I. Uniunea Europeană ne-a pus la dispoziție peste 20 de miliarde de euro din 2007 și până în prezent ca să ne modernizăm infrastructura.

Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”
Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”

Într-o lume în care vârsta este privită de multe ori ca o barieră, un nou studiu aduce în discuție ideea că bătrânețea reprezintă, de fapt, mai mult o problemă de percepție.