Dr. Mihai Craiu: „La copii, COVID-19 evoluează rareori cu forme semnificative de boală”

doctor mihai craiu
Pro TV

Medicul Mihai Craiu, de la Institutul Naţional pentru Sănătatea Mamei şi Copilului "Alessandrescu-Rusescu", a declarat, luni, că infecţia cu noul coronavirus la copii "rareori" evoluează cu forme "semnificative" de boală, adăugând că cei mai mulţi pacienţi pediatrici aflaţi la terapie intensivă sunt sugari cu comorbidităţi şi adolescenţi.

"Infecţia COVID la copii evoluează rareori cu forme semnificative de boală. Din datele Academiei Americane de Pediatrie, doar 2% dintre cei infectaţi ajung să aibă nevoie de atenţie spitalicească şi cifrele româneşti nici ele nu sunt foarte departe. Dacă este să comparăm riscul relativ de deces prin maladie COVID la copil, datele din SUA ne spun că, uitându-ne la media ultimelor 9 luni, ianuarie - septembrie 2021, faţă de media ultimelor cinci ani în aceeaşi perioadă, constatăm că decesele prin maladie COVID şi complicaţii ale acesteia la copil reprezintă o cifră de şase ori mai mică decât accidentele de circulaţie sau de aproape patru ori mai mică decât accidentele prin folosirea accidentală a armelor sau de două ori şi un pic faţă de înec. Nu este o catastrofă extraordinar de mare maladia la copil", a explicat medicul, în cadrul unei dezbateri organizate de Salvaţi Copiii România.

Majoritatea pacienților pediatrici cu forme grave sunt sugari cu comorbidităţi şi adolescenţi

Potrivit acestuia, cei mai mulţi pacienţi pediatrici cu forme grave în urma infectării cu noul coronavirus sunt sugari cu comorbidităţi şi adolescenţi.

"Cei mai mulţi din pacienţii de la ATI sunt fie sugari foarte mici, care au nevoie de ventilaţie şi suport vital, fie adolescenţi cu sindrom inflamator multisistemic. La capetele de vârstă ale pediatriei sunt problemele mari. Mortalitatea cea mai mare la sugari mici cu comorbidităţi şi riscul de inflamaţie multisistemică la adolescent", a arătat Mihai Craiu.

"Ne-am aştepta pe cifrele româneşti să avem unu sau două decese şi în România prin sindromul inflamator multisistem", a afirmat medicul.

Citește și
VIDEO. „Aici se vând case cu un dolar!” Romania, micul sat depopulat din Pennsylvania văzut prin ochii a doi români

Managerul Spitalului "Grigore Alexandrescu", Alexandru Ulici, a informat, la rândul său, că toate paturile ATI sunt ocupate în unitatea medicală pe care o conduce.

"Avem acum 32 de pacienţi, zece în terapie intensivă. Suntem la capacitatea deocamdată maximă. Avem posibilitatea să mai mărim numărul de paturi. (...) În momentul în care mai încercăm să mărim ceva, din cauza circuitelor, practic, desfiinţăm secţii. (...) Este nevoie de resursă umană. Noi la nivelul Spitalului 'Grigore Alexandrescu' am solicitat şi avem o structură nouă pentru COVID care trebuie să fie populată cu medici infecţionişti, anestezişti, infirmieri, asistente. (...) Şi noi ne confruntăm cu situaţii grave la sugari cu COVID care necesită terapie intensivă. (...) Eu cred că o să crească numărul de cazuri la copii. Vor fi din ce în ce mai multe, mai ales că este o vânătoare de vrăjitoare când vorbim despre vaccin", a declarat Ulici.

Criză la Pediatrie

El a spus că s-au amânat intervenţii în unitatea medicală încă de la începutul pandemiei.

"Amânări avem de când a început pandemia şi lucrăm pe liste de programare şi care uneori pot fi respectate, alteori nu pot fi respectate", a completat medicul.

Potrivit lui Ulici, în România lipsesc trei lucruri în ceea ce priveşte pediatria - coordonarea, cabinetele de consultaţii, dar şi spitalele de bolnavi cronici.

Articol recomandat de sport.ro
Singurul cuvânt folosit de maghiari după ce au văzut echipamentul României de la EURO 2024
Singurul cuvânt folosit de maghiari după ce au văzut echipamentul României de la EURO 2024
Citește și...
Camera cea mai mică: O șansă la viață pentru copiii prematuri din România
Camera cea mai mică: O șansă la viață pentru copiii prematuri din România

Într-un eveniment organizat la Maternitatea Polizu, Organizația Salvați Copiii România anunță urgentarea celui mai amplu proiect de reabilitare și dotare a maternităților din România

Alimente care scad PSA. Cum poți să îmbunătățești sănătatea prostatei prin metode naturale
Alimente care scad PSA. Cum poți să îmbunătățești sănătatea prostatei prin metode naturale

Când vorbim despre sănătatea bărbaților, buna funcționare a prostatei are implicații deosebite. Afecțiunile prostatei sunt mai frecvent întâlnite în rândul persoanelor cu vârste peste 50 de ani, însă uneori pot apărea chiar mai devreme.

Alimente care scad VSH. Cum influențează stilul de viață acest parametru
Alimente care scad VSH. Cum influențează stilul de viață acest parametru

Numeroase analize de sânge reprezintă instrumente cruciale pentru depistarea inflamației în organism, ghidând specialistul pentru a stabili diagnosticul unor afecțiuni.

Recomandări
POLITICO: Anularea interzicerii maşinilor cu combustie în UE, prima țintă a dreptei după alegeri. „A fost o greșeală”
POLITICO: Anularea interzicerii maşinilor cu combustie în UE, prima țintă a dreptei după alegeri. „A fost o greșeală”

Manfred Weber, şeful grupului de centru-drepta PPE, promite ca în negocierile din zilele următoare să facă presiuni pentru eliminarea interdicţiei privind motoarele cu combustie.  

Alegeri locale 2024. Noi rezultate provizorii: PSD-PNL - 71% la primării și 65% la consiliile locale
Alegeri locale 2024. Noi rezultate provizorii: PSD-PNL - 71% la primării și 65% la consiliile locale

PSD a obţinut 36,26% din voturile pentru Consiliile locale, fiind urmat de PNL cu 29,41% şi de AUR cu 9,35%, arată rezultatele parţiale anunţate de Biroul Electoral Central, marţi seară, conform datelor centralizate până la ora 22:00.

Joe Biden, după ce fiul său a fost condamnat penal:
Joe Biden, după ce fiul său a fost condamnat penal: "Suntem foarte mândri de el"

Președintele SUA, Joe Biden, a reacțioant, marți, după ce fiul său, Hunter, a fost găsit vinovat pentru că a mințit în legătură cu consumul de droguri pentru a cumpăra ilegal o armă