Cum scăpăm de cearcăne cu ajutorul unor tratamente naturiste

cearcane
Shutterstock

Cearcănele sunt o problemă cosmetică frecventă, caracterizată de modificarea culorii tegumentelor din jurul ochilor.

În general, acestea sunt cauzate de oboseală sau lipsa odihnei și pot fi ameliorate printr-o serie de remedii naturale sau modificări legate de stilul de viață. Cu toate acestea, există și cazuri de cearcăne ereditare, care sunt permanente și se pot trata doar prin proceduri medicale estetice. Descoperă în continuare ce sunt cearcănele și de ce apar, dar și ce remedii poți încerca pentru ameliorarea acestora și pungilor de sub ochi.

Ce sunt cearcănele și de la ce apar

Cearcănele sunt definite de hiperpigmentarea zonei de sub ochi. În funcție de pigmentul pielii, acestea pot avea culoarea albastră, violet sau maro închis spre negru. În unele cazuri, acestea pot apărea alături de așa-numitele pungi sub ochi, care sunt caracterizate de umflarea acestei regiuni.

Cearcănele sunt cel mai adesea cauzate de oboseală sau lipsa somnului, dar pot apărea și în urma hipersomniei (dormit excesiv). În acest context, pielea devine mai palidă, iar acest lucru face ca vasele de sânge și țesuturile închise la culoare de sub ochi să fie mai evidente, conform Healthline. De asemenea, deprivarea de somn poate produce acumulare de fluid în această zonă, iar ceea ce percepem drept cearcăne sunt, de fapt, umbrele create de pungile de sub ochi.

Citește și
cearcane
Laptele batut amestecat cu curcuma, solutia ideala pentru disparitia cearcanelor
De ce nu mai poate statul român să recupereze nimic de la Dan Voiculescu, Ovidiu Tender și Puiu Popoviciu. Sentințele care le-au salvat milionarilor peste 250 de milioane de euro

Pe de altă parte, așa cum prezintă Medical News Today cearcănele pot fi cauzate și de alți factori, cum ar fi:

  • Îmbătrânirea;

  • Alergiile;

  • Expunerea excesivă la soare;

  • Fumatul;

  • Factori genetici;

  • Deshidratarea;

  • Anemia prin deficit de fier;

  • Consumul de alcool;

  • Oboseala oculară cauzată de folosirea excesivă a dispozitivelor care emit lumină albastră (televizor, computer, telefon, tabletă);

  • Unele picături oculare utilizate pentru tratamentul glaucomului;

  • Afecțiuni tiroidiene.

Cearcănele apar mai des în cazul persoanelor cu pielea închisă la culoare, deoarece acestea sunt predispuse la hiperpigmentarea zonei din jurul ochilor.

Tratamente naturiste pentru cearcăne

Bineînțeles că poți masca facil cearcănele cu puțin concealer și fond de ten, însă aceste produse nu le fac să dispară. Integrarea unei creme speciale pentru cearcăne în rutina zilnică de îngrijire poate fi o soluție. Healthline ne sfătuiește să alegem un produs care conține cafeină, vitamina E, aloe, acid hialuronic sau retinol. De asemenea, o cremă cu vitamina C poate avea efect iluminator.

În ceea ce privește remediile naturiste, poți încerca următoarele metode pentru a ameliora aspectul pielii de sub ochi, așa cum prezintă sursele anterior menționate:

Felii de castravete

Feliile reci de castravete aplicate pe pleoape sunt, probabil, cel mai cunoscut remediu pentru cearcăne. Prin conținutul ridicat de apă și vitamina C, această legumă poate ajuta la revitalizarea pielii. În plus, castravetele conține un compus numit silica, care susține sănătatea țesuturilor pielii. Feliile se mențin pe pleoape timp de aproximativ 10 minute.

Comprese reci

Compresele reci, cum ar fi dischetele înmuiate în apă rece sau o mască pentru ochi ținută în frigider, sunt o soluție eficientă pentru reducerea cearcănelor. Dilatarea vaselor de sânge din jurul pleoapelor poate cauza aspectul inestetic, însă compresele reci pot aduce beneficii deoarece produc vasoconstricție.

Comprese cu ceai verde sau negru

În locul compreselor reci simple, poți opta pentru aplicarea pliculețelor de ceai. Optează pentru ceai verde sau negru, care au efect antiinflamator datorită conținutului ridicat de cafeină și antioxidanți. În plus, cafeina produce constricția vaselor de sânge. După ce ai fiert ceaiul, lasă pliculețele la frigider, apoi aplică-le reci pe ochi timp de aproximativ 10-20 de minute.

Ulei de migdale și vitamina E

Un alt remediu natural care ar putea ajuta la ameliorarea cearcănelor este masarea zonei de sub ochi cu un amestec de ulei de migdale și vitamina E (din capsule). Cele două ingrediente se amestecă în cantități egale și se aplică înainte de culcare. Dimineața, clătește zona cu apă rece din abundență.

Odihnă

Dincolo de toate aceste metode, nu uita că trebuie să te odihnești suficient. Pentru că lipsa somnului se asociază cu apariția cearcănelor, remediile anterior menționate nu vor funcționa eficient dacă vei avea în continuare un program dezechilibrat de somn. Dormi cel puțin 7 ore în fiecare noapte, pentru a ține la distanță această problemă.

Tratamente pentru pungile de sub ochi

Medicul te poate ajuta să scapi de pungile de sub ochi prin diferite opțiuni de tratament. Totuși, înainte să apelezi la specialist, este important să iei în considerare metode naturale de ameliorare. Odihna, compresele reci și cremele pentru zona ochilor (cum sunt cele cu extract de mușețel și castravete) sunt măsuri potrivite și pentru pungile de sub ochi, nu doar pentru cearcăne.

De asemenea, conform Healthline, poți ameliora această problemă prin următoarele metode:

  • Hidratare: Pentru că pungile de sub ochi pot fi cauzate de deshidratare, este important să bei suficientă apă. O recomandare generală este să consumăm 8 pahare de apă zilnic. Poți opta și pentru infuzii de plante sau limonadă preparată acasă. De asemenea, include în dietă o varietate de legume și fructe, care au un conținut ridicat de apă;

  • Evită alcoolul: Limitează consumul de băuturi alcoolice, deoarece acestea cauzează deshidratare;

  • Menținerea capului ridicat: Încearcă să dormi ținând capul mai ridicat decât restul corpului, pentru a reduce acumularea de fluid din jurul pleoapelor. Folosește mai multe perne pentru a menține capul ridicat;

  • Reducerea consumului de sare: Excesul de sare se asociază cu retenție de apă, ceea ce poate agrava pungile de sub ochi. Nu adăuga sare în exces în mâncare și evită alimentele bogate în sodiu, cum sunt brânzeturile sărate și produsele intens procesate industrial (supe instant, produse gata de consum, fast-food, conserve, mezeluri);

  • Crește consumul de potasiu: Potasiul contribuie la reducerea retenției lichidiene. Consumă, așadar, mai multe alimente bogate în acest mineral, cum ar fi banane, avocado, cartof, legume cu frunze verzi, iaurt și fasole.

În cazul în care pungile de sub ochi sunt cauzate de alergiile sezoniere, adresează-te medicului pentru un tratament corespunzător.

Dacă cearcănele și pungile de sub ochi persistă, medicul îți poate recomanda un tratament topic pentru depigmentare, cum ar fi o cremă cu hidrochinonă, prezintă Cleveland Clinic.

De asemenea, poate fi nevoie de proceduri estetice, cum ar fi injectarea cu acid hialuronic, peeling chimic sau terapia cu laser pentru cearcăne. Pungile de sub ochi se pot trata permanent prin procedura de blefaroplastie – intervenție chirurgicală prin care se îndepărtează excesul de piele și grăsime de la nivelul pleoapelor.

Prin urmare, cearcănele și pungile de sub ochi sunt probleme estetice cauzate adesea de stilul de viață dezechilibrat, în special de calitatea scăzută a somnului. Ia în considerare remediile naturale prezentate și adresează-te specialistului dacă manifestările persistă.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
Citește și...
Tratamentul bizar la care recurg femeile pentru a scapa de cearcane. Injectiile care le
Tratamentul bizar la care recurg femeile pentru a scapa de cearcane. Injectiile care le "umfla" ochii. VIDEO

O terapie bizara, care promite sa te scape de cearcane, capata din ce in ce mai multe adepte. Cotra sumei de 100 de lire, clinicile le injecteaza femeilor dioxid de carbon sub pleoape, ceea ce ar trebui sa sporeasca productia de colagen.

Laptele batut amestecat cu curcuma, solutia ideala pentru disparitia cearcanelor
Laptele batut amestecat cu curcuma, solutia ideala pentru disparitia cearcanelor

Laptele batut amestecat cu curcuma, solutia ideala pentru disparitia cearcanelor

Asa arata mana unei vedete la doar 25 de ani. O tanara actrita se prabuseste fizic tot mai mult
Asa arata mana unei vedete la doar 25 de ani. O tanara actrita se prabuseste fizic tot mai mult

Are numai 25 de ani si arata ingrozitor. Cu pielea imbatranita si cu cearcane adanci, o tanara actrita i-a socat pe toti la una dintre ultimele sale aparitii.

Afla ce trebuie sa faci ca sa scapi de inesteticele cearcane
Afla ce trebuie sa faci ca sa scapi de inesteticele cearcane

Nu puneti cearcanele accentuate doar pe seama oboselii. Simptomele racelilor de sezon, dar si alergiile pot duce la instalarea semnelor inestetice pe care toate reprezentantele sexului frumos vor sa le mascheze.

Elena Basescu, despre vanataia de sub ochi: Sunt cearcane de oboseala
Elena Basescu, despre vanataia de sub ochi: Sunt cearcane de oboseala

Elena Basescu, candidat independent la europarlamentare, a ajuns la Arad, sambata dupa-amiaza, cu o vanataie sub ochiul drept. Intrebata de jurnalisti ce s-a intamplat, EBa a spus ca totul i se trage de la oboseala din campania electorala.

Recomandări
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș

Au fost găsite, duminică, trupurile celor două fete din România luate de ape vineri, în Italia, după o viitură pe râul Natisone.

După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă
După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă

„Pe drum spre Europa” partea I. Uniunea Europeană ne-a pus la dispoziție peste 20 de miliarde de euro din 2007 și până în prezent ca să ne modernizăm infrastructura.

Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”
Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”

Într-o lume în care vârsta este privită de multe ori ca o barieră, un nou studiu aduce în discuție ideea că bătrânețea reprezintă, de fapt, mai mult o problemă de percepție.