Orban: „Cel mai probabil vom prelungi starea de alertă”. Ce spune despre noi restricții

×
Codul embed a fost copiat

Preşedintele PNL, premierul Ludovic Orban, a anunţat, luni, că starea de alertă va fi, cel mai probabil, prelungită.

"Orice decizie va ţine cont de contextul epidemiologic. Pe baza datelor pe care le avem până astăzi, dacă nu apar ameliorări, reduceri semnificative, cel mai probabil vom prelungi starea de alertă", a spus Orban, la sediul PNL, conform Agerpres.

El a precizat că se vor analiza solicitările privind continuarea unor activităţi în această perioadă.

"Vom ţine cont de punctul de vedere al specialiştilor din Grupul de suport tehnico-ştiinţific, din Comisia anti-COVID, din INSP şi, în funcţie de evaluările pe care le vom avea, vom lua şi deciziile politice", a explicat prim-ministrul.

Potrivit acestuia, în prezent, nu se mai analizează posibilitatea adoptării de măsuri de restricţie.

Citește și
De ce nu mai poate statul român să recupereze nimic de la Dan Voiculescu, Ovidiu Tender și Puiu Popoviciu. Sentințele care le-au salvat milionarilor peste 250 de milioane de euro

"Nu ne dorim impunerea niciunei alte restricţii. De altfel, s-au mai adoptat două măsuri: limitarea programului la terase şi portul măştii în spaţiile aglomerate unde nu este posibilă asigurarea distanţei fizice de protecţie. Acestea sunt singurele măsuri de restricţie şi ele nu afectează desfăşurarea activităţilor economice, pentru că obiectivul nostru este acela de a nu mai afecta în niciun fel economia prin măsurile pe care le luăm", a subliniat Orban.

El a indicat că se ia în calcul o altă soluţie pentru terase dacă lucrurile se vor ameliora.

Orban: La nivelul actual de cazuri de coronavirus, se pot organiza alegerile; nu există probleme, cu condiţia respectării regulilor

 

Premierul a mai declarat că la nivelul actual de cazuri zilnice de infectare cu noul coronavirus, înregistrate în ultimele două săptămâni, pot fi organizate alegerile locale.

"Dacă ne uităm la evoluţia în ultimele două săptămâni, putem constata că am reuşit să oprim creşterea. Este un lucru destul de important. Dacă creşterea numărului de cazuri este extrem de mică iar dacă luăm pe săptămâni, vom vedea că există o limitare clară a răspândirii virusului. Sigur că orice măsură ia Guvernul, oricâte amenzi dăm, oricâte decizii legate de organizarea diferitelor tipuri de activităţi luăm, avem nevoie de colaborarea oamenilor. Cu cât mai mulţi români respectă regulile, cu atât riscul de răspândire a virusului este mai mic. Din punctul meu de vedere, la nivelul actual de cazuri zilnice, care s-a înregistrat în ultimele 2 săptămâni, se pot organiza alegerile", a precizat Orban, întrebat, la sediul PNL, dacă, în condiţiile actuale, pot fi organizate alegerile locale, programate în 27 septembrie.

El a adăugat că nu există niciun fel de problemă în organizarea alegerilor, cu condiţia ca toţi candidaţii, activiştii, cetăţenii să respecte regulile de protecţie sanitară.

"Odată cu adoptarea regulilor de desfăşurare a campaniei şi de desfăşurare a votului care să reducă la maximum riscul de răspândire, nu există niciun fel de problemă în ceea ce priveşte desfăşurarea alegerilor. De altfel, au fost ţări, cum e Polonia, de exemplu, care a avut alegeri prezidenţiale; Croaţia, care a organizat alegeri parlamentare. Sunt ţări care şi-au organizat alegerile şi unde organizarea alegerilor nu a dus la creşterea numărului de infectări, cu condiţia ca toţi candidaţii, toţi activiştii partidului şi, în general, cetăţenii să respecte regulile de protecţie sanitară", a adăugat Orban.

Pensia minimă va fi și ea majorată, la rectificarea bugetară de săptămâna asta

 

Întrebat de jurnaliști dacă va majora pensiile cu 14% și dacă majorarea se va aplica și pensiei minime, premierul Ludovic Orban a declarat că în acest moment nu este stabilit cuantumul dar că au avut loc discuții și că s-a decis majorarea pensiei minime cu același nivel cu cel cu care va fi majorat punctul de pensie.

"Această discuție am avut-o și o să vă spun că și pensia socială sau pensia minimă cea cunoscută va crește cu un procent similiar cu procentul pe care îl vom decide pentru creșterea punctului de pensie", a declarat Orban.

La finele lunii iunie în România erau peste 800.000 de beneficiari de indemnizație socială pentru pensionari, cu o valoare medie încasată de 216 de lei pentru fiecare beneficiar. Acestora li se adaugă alți peste 150.000 de beneficiari ai indemnizației care provin din fostul sistem de pensii al agricultorilor, care au primit, în medie, câte 142 de lei în iunie.

 

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
Citește și...
Nicolae Ciucă, despre un posibil „divorț” înainte de alegeri: „Eu cred că ar fi o greşeală să se rupă coaliţia”
Nicolae Ciucă, despre un posibil „divorț” înainte de alegeri: „Eu cred că ar fi o greşeală să se rupă coaliţia”

O rupere a coaliției PSD-PNL ar fi o greșeală, crede președintele liberal Nicolae Ciucă în contextul alegerilor care se apropie, și ar determina o guvernare care să nu mai fie stabilă.

Mircea Geoană i-a dat replica lui Marcel Ciolacu. „Suntem într-o altă etapă”
Mircea Geoană i-a dat replica lui Marcel Ciolacu. „Suntem într-o altă etapă”

Mircea Geoană crede că sondajele de opinie arată „nevoia de o schimbare mai profundă în România". Secretarul general adjunct al NATO a ținut astfel să-i dea replica premierului Marcel Ciolacu, după o declarație a acestuia.

Geoană: „Sunt tot mai aproape de o decizie cu privire la revenirea mea în politica românească”
Geoană: „Sunt tot mai aproape de o decizie cu privire la revenirea mea în politica românească”

Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, a declarat, duminică, la Botoşani, că este "tot mai aproape de a lua o decizie" cu privire la revenirea sa în politica românească şi la o eventuală candidatură la Preşedinţia României.

Recomandări
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș

Au fost găsite, duminică, trupurile celor două fete din România luate de ape vineri, în Italia, după o viitură pe râul Natisone.

După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă
După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă

„Pe drum spre Europa” partea I. Uniunea Europeană ne-a pus la dispoziție peste 20 de miliarde de euro din 2007 și până în prezent ca să ne modernizăm infrastructura.

Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”
Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”

Într-o lume în care vârsta este privită de multe ori ca o barieră, un nou studiu aduce în discuție ideea că bătrânețea reprezintă, de fapt, mai mult o problemă de percepție.