Mesajul premierului bulgar pentru Guvernul României: "Este un semnal puternic"

dancila, borisov
Pro TV

Premierul Viorica Dăncilă s-a întâlnit, vineri la Palatul Victoria, cu omologul său bulgar, Boyko Borisov.

De asemenea, tot vineri, premierul Dăncilă a discutat și cu premierul grec Alexix Tsirpas.

Discuţiiile au vizat cooperarea dintre România, Bulgaria, Grecia şi Serbia în plan economic, comercial, energetic, în domeniul infrastructurii, turismului, dar şi în domeniul sportului.

“Salut prezența la București a premierului bulgar Boiko Borisov, alături de întreaga sa delegație în cadrul celei de-a cincea Consiliului de Cooperare dintre România și Bulgaria. Bulgaria este pentru România un partener de bază în regiune. Am confirmat hotărârea de a conferi impulsul politic necesar unei cooperări politice, valorificând potențialul existent. În cadrul acestei întâlniri au fost semnate acte la nivel economic și sectorial pentru cooperarea dintre celor 2 țări.

Vom continua, astfel, demersuri comune pentru a asigura navigabilitatea Dunării, dezvoltarea infrastructurii feroviare care leagă cele două țări.

Citește și
Viorica Dancila
Dăncilă anunță modificarea OUG 114: "Obiectivul este să scădem costul creditelor românilor"
VIDEO. Cine e primarul care are doar 10 clase, a candidat de unul singur și are o poveste de viață specială

Am discutat o serie de măsuri pe care le-am putea face pentru protejarea identității etnice și lingvistice a bulgarilor din România și a românilor din Bulgaria", a declarat premierul Viorica Dăncilă.

Premierul bulgar, Boyko Borissov, a declarat vineri că Bulgaria şi România depun eforturi privind proiectele energetice, exprimându-şi speranţa că lucrările la interconectorul de gaze dintre cele două ţări vor debuta în iunie.

"O felicit pe Viorica Dăncilă  pentru președinția Consiliului UE și pentru eforturile pe care România le depunde în acest domeniu.

Ambele state vor depune eforturi în ceea ce priveşte proiectele energetice. (...) Sper că în luna iunie vom face prima săpătură la interconectorul de gaze România - Bulgaria. Lucrăm intens la hub-ul de gaze Balcani. Cu România avem o anumită interconectare, trebuie să avem staţii de comprimare reversibile. Bulgaria, România, Grecia trebuie să se pregătească cu autostrăzile lor pentru a transporta gaz în diferite direcţii şi aici ne-am înţeles", a spus premierul bulgar, după întâlnirea cu omologul român, Viorica Dăncilă.

El a arătat că documentele bilaterale semnate vineri între România şi Bulgaria vizează, între altele, acţiunea comună în domeniul incendiilor, stimularea întreprinderilor mici şi mijlocii.

"Pe proiecte europene, România poate să dragheze fluviul Dunărea, să fie mai adânc, pentru a putea trece vase mai mari şi pentru a avea turişti mai mulţi. La Ruse-Giurgiu putem să folosim, dacă începem construirea unui pod cu bani europeni, pentru că acesta este un coridor european, şi la Sviştov-Nicopole pe partea Bulgariei, prin parteneriat public-privat. Este foarte important şi pentru sistemul energetic, la Nicopole-Turnu Măgurele se poate face şi o centrală. În câteva zile, miniştrii Transporturilor să lucreze pe acest subiect, să se facă acest lucru prin parteneriat public-privat", a afirmat Boyko Borissov.

Vineri seară, la Palatul Snagov, premierul României îi va primi și pe președintele Serbiei, Aleksandar Vucic, și pe vicepreşedintele Turciei, Fuat Oktay.

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon!a 

 Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

 

 

 

Articol recomandat de sport.ro
Singurul cuvânt folosit de maghiari după ce au văzut echipamentul României de la EURO 2024
Singurul cuvânt folosit de maghiari după ce au văzut echipamentul României de la EURO 2024
Citește și...
Cum justifică CNAIR banii pentru
Cum justifică CNAIR banii pentru "imagine pozitivă"

Cum justifica CNAIR banii pentru "imagine pozitivă": Trebuie să plăteşti ca să se spună adevărul despre tine

Dăncilă anunță modificarea OUG 114:
Dăncilă anunță modificarea OUG 114: "Obiectivul este să scădem costul creditelor românilor"

Guvernul va modifica în ședința de vineri OUG 114. Anunțul a fost făcut de premierul Dăncilă la începutul ședinței de Guvern.

Turcan: ”Viorica Dăncilă are un tupeu fără margini! Ne facem de râs pe toată planeta”
Turcan: ”Viorica Dăncilă are un tupeu fără margini! Ne facem de râs pe toată planeta”

Prim-vicepreședintele PNL Raluca Turcan a criticat-o în termeni foarte duri pe Viorica Dăncilă, premierul României, din cauza scandalului provocat de declarațiile referitoare la mutarea ambasadei României din Israel.

Dăncilă despre anularea vizitei regelui Iordaniei:
Dăncilă despre anularea vizitei regelui Iordaniei: "Nu e vina mea. Preşedintele să-l sune"

Premierul României a declarat marţi seară că nu are nicio vină în ceea ce priveşte anularea vizitei regelui Abdullah al Iordaniei. 

Recomandări
După o zi de ”negocieri dificile”, Ungaria a fost de acord să nu se opună prin veto ajutorului dat de NATO Ucrainei
După o zi de ”negocieri dificile”, Ungaria a fost de acord să nu se opună prin veto ajutorului dat de NATO Ucrainei

Președintele maghiar Viktor Orbán și șeful NATO, Jens Stoltenberg, au ajuns la un acord, după o zi de negocieri "dificile".  

Cătălin Drulă cere demiterea preşedintelui Autorităţii Electorale Permanente: Frauda electorală nu trebuie tolerată
Cătălin Drulă cere demiterea preşedintelui Autorităţii Electorale Permanente: Frauda electorală nu trebuie tolerată

Preşedintele USR, Cătălin Drulă, cere demiterea imediată a preşedintelui Autorităţii Electorale Permanente (AEP), Toni Greblă, acuzând că la alegerile de duminică s-ar fi comis "cele mai mari fraude electorale" din istoria recentă.

România, primul loc în UE la irosirea mâncării. Cum putem combate risipa alimentară printr-o alimentație sănătoasă
România, primul loc în UE la irosirea mâncării. Cum putem combate risipa alimentară printr-o alimentație sănătoasă

România se află într-o poziție tristă în topul risipei alimentare din Uniunea Europeană, ocupând locul 1, cu o cantitate estimată de 2,5 milioane de tone aruncate anual. Mâncatul sănătos este un pas important în combaterea risipei alimentare.