Legea pensiilor a fost respinsă în Senat, la un singur vot. Senatorii PSD au lipsit masiv

Parlament
Pro TV

Senatul a respins miercuri în plen proiectul privind sistemul public de pensii, reexaminat ca urmare a deciziei CCR.

Au fost înregistrate 67 de voturi "pentru" şi 22 abţineri, nefiind întrunit numărul minim necesar de voturi (68) pentru adoptarea unui act normativ cu caracter organic.

PSD are majoritate în Senat, însă mai mulți senatori ai partidului au lipsit când s-a votat și de aceea legea nu a trecut.

"Aceste lucruri arată în primul rând modul în care abordează legea pensiilor Opoziţia - una declară, acuză Guvernul de anumite lucruri, de nivelul de trai, arată grija pe care o au ei pentru pensionari, dar astăzi au votat împotriva legii pensiilor. Acest dublu standard cred că nu este unul care să fie acceptat de pensionari. Vom avea cvorumul necesar şi în Camera Deputaţilor vom trece legea pensiilor", a declarat Dăncilă la sediul central al PSD.

Întrebată cum comentează absenţa masivă a senatorilor PSD de la şedinţa de plen, Viorica Dăncilă a arătat că va face o analiză în acest sens.

Citește și
Alin Nica
Un primar PNL explică de ce vrea pensie specială de mii de lei, pentru un ”trai decent”
Clotilde Armand, acuzații: „Începem ziua cu o nouă dovadă de fraudă… Marcele, ți-am zis că nu te pricepi la matematică”

"Am să discut cu ei şi am să văd de ce au lipsit de la Senat astăzi. Poate au lipsit justificat sau nejustificat, voi analiza. Dar să-i vedem în primul rând pe cei care au votat împotriva legii pensiilor. Eu cred că de la acest punct trebuie să plecăm. Ne-am ţinut întotdeauna promisiunile faţă de pensionari. Dacă nu am putut prin lege, am dat ordonanţă de urgenţă. Pensionarii, la 1 septembrie, vor avea majorarea punctului de pensii şi vom trece legea pensiilor de Camera Deputaţilor", a menţionat şefa Guvernului.

Preşedintele de şedinţă, social-democratul Şerban Valeca, a explicat că, deşi numărul minim necesar de voturi pentru adoptarea unui act normativ cu caracter organic a fost de 68, şi nu 69, ca în mod obişnuit, ca urmare a demisiei din Parlament a lui Traian Băsescu, ales europarlamentar, proiectul privind sistemul public de pensii a fost respins.

Iniţial, plenul a fost de acord cu raportul de admitere întocmit de Comisiile de muncă şi constituţionalitate pe acest act normativ, fiind 81 de voturi "pentru" şi 2 abţineri.

În raportul comisiilor de specialitate ale Senatului, adoptat de plen, a fost reformulată definiţia contribuabilului, articolul 25 având următoarea formă: "Contribuabilii la sistemul public de pensii sunt a) persoanele fizice care obţin venituri din salarii sau asimilate salariilor, precum şi din indemnizaţii de asigurări sociale de sănătate pentru care angajatorii sau entităţile asimilate acestora au obligaţia, potrivit Codului fiscal, de a calcula, reţine la sursă şi vira la bugetul asigurărilor sociale de stat contribuţia de asigurări sociale; b) persoanele fizice ce realizează venituri din activităţi independente sau din drepturi de proprietate intelectuală şi care, potrivit Codului fiscal, pe baza declaraţiei individuale de asigurare datorează şi plătesc contribuţia de asigurări sociale; c) angajatorii sau entităţile asimilate acestora, care, potrivit Codului fiscal, au obligaţia de a plăti contribuţia de asigurări sociale datorată pentru condiţii deosebite şi/sau speciale de muncă, precum şi eventualele diferenţe de contribuţii de asigurări sociale pe care legislaţia le pune în seama angajatorilor", se arată în amendamentul propus de preşedintele Casei Naţionale de Pensii, Ioan Căprariu, şi asumat de senatorii Comisiei de muncă.

Referitor la pensia de invaliditate, reglementată la articolul 63, a fost eliminată obligaţia realizării unui stagiu minim de cotizare de 15 ani.

"Pensia de invaliditate se cuvine persoanelor care au realizat stagiu de cotizare în sistemul public de pensii ce nu îndeplinesc condiţiile de pensie pentru limită de vârstă şi care au capacitatea de muncă diminuată din cauza: accidentelor de muncă şi bolilor profesionale, altor boli şi accidente care nu au legătură cu munca şi participării la lupta pentru victoria Revoluţiei din Decembrie 1989", prevede articolul 63 în noua sa formă.

Curtea Constituţională a României a admis parţial, pe 13 martie, sesizarea PNL şi USR referitoare la Legea privind sistemul public de pensii.

Cu toate că raportul Comisiilor de constituţionalitate şi de muncă ale Senatului a fost admis de plen, Camera Deputaţilor va fi sesizată, în calitate de for decizional în acest caz, cu proiectul de lege privind sistemul public de pensii, respins de Senat în urma reexaminării impuse de decizia CCR.

Ministrul Muncii,despre Legea Pensiilor: Îi asigur pe pensionari că la Camera Deputaţilor cu siguranţă vom aproba această lege

 

"Observ că opoziţia pune încă o dată beţe în roate unei legi atât de importante. Eu îi asigur pe români şi pe pensionari că noi la Cameră cu siguranţă vom aproba, vom dezbate această lege. (...) Vom corela acele articole cu solicitările de clarificare de la Curtea Constituţională", a spus Budăi, la sediul PSD.

El a spus că punctul de pensie va creşte de la 1 septembrie, iar pensiile se vor dubla până în 2020.

"Ne dorim să creăm un consens - dacă-l vom crea, bine, dacă nu, nu, majoritatea parlamentară va vota această lege şi o va trimite la promulgare. (...) Valoarea punctului de pensie va fi majorată de la 1 septembrie. (...) Ceea ce este prins în acest an, avem bani în buget, i-am bugetat, dacă vorbiţi de formula de calcul, majorarea valorii punctului de pensie (...) este o formulă care se introduce simplu în softul informatic şi se face fără probleme o dată pentru toţi cei cinci milioane de pensionari, deci aici nu este o problemă de timp", a mai afirmat ministrul Muncii.

În opinia sa, întârzierile privind această lege nu îi vor afecta pe pensionari.

"Vom face în aşa fel încât să fie bani. Vom avea proiecţie aşa cum se întâmplă în 2017 vizavi de 2018, deficitul de la fondul de pensii de la 17 miliarde a ajuns la 4 miliarde şi aproape spre zero, e în continuă scădere acest deficit, ba chiar vom intra şi pe excedent, în momentul când intrăm pe excedent legea spune foarte clar ce se întâmplă, se poate utiliza excedentul pentru majorările ulterioare de valoare de punct de pensii, plus rezultatele din exerciţiul financiar următor, deci suntem acoperiţi", a afirmat Budăi.

Articol recomandat de sport.ro
Singurul cuvânt folosit de maghiari după ce au văzut echipamentul României de la EURO 2024
Singurul cuvânt folosit de maghiari după ce au văzut echipamentul României de la EURO 2024
Citește și...
Momentul jenant în care Guvernul explică nevoia pensiilor speciale. ”Urgența este... ăăă”
Momentul jenant în care Guvernul explică nevoia pensiilor speciale. ”Urgența este... ăăă”

Pensiile speciale, de mii de lei pentru primari, consilieri locali şi judeţeni, preşedinţi şi vicepreşedinţi de consilii judeţene, ar putea fi adoptate miercuri, în şedinţa de Guvern, prin Ordonanţă de Urgenţă.

Un primar PNL explică de ce vrea pensie specială de mii de lei, pentru un ”trai decent”
Un primar PNL explică de ce vrea pensie specială de mii de lei, pentru un ”trai decent”

Guvernul pregăteşte adoptarea pensiilor speciale, pentru primari şi aleşi locali, prin Ordonanţă de Urgenţă.

CSM, aviz negativ pentru eliminarea pensiilor de serviciu: ”Nu reprezintă un privilegiu”
CSM, aviz negativ pentru eliminarea pensiilor de serviciu: ”Nu reprezintă un privilegiu”

Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a avizat negativ, miercuri, propunerea legislativă privind eliminarea pensiilor de serviciu.

Ministrul Muncii a anunțat rezultatul recalculării pensiilor din grupa I și II
Ministrul Muncii a anunțat rezultatul recalculării pensiilor din grupa I și II

Ministrul Muncii, Marius Budăi, a anunţat vineri că deja au fost transmise pensionarilor 35.000 de decizi privind recalcularea pensiilor pentru grupele 1 şi 2 de muncă, urmând ca până în sărbătorile de Paşte, 30.000 dintre acestea să fie puse în plată.

Recomandări
Secetă extremă în România. Meteorologii vorbesc despre un fenomen îngrijorător. Oamenii își fac rezerve de apă
Secetă extremă în România. Meteorologii vorbesc despre un fenomen îngrijorător. Oamenii își fac rezerve de apă

Deși suntem abia la începutul verii, ne confruntăm deja cu secetă extremă. În sudul și estul țării au secat fântânile, iar în unele localități oamenii au restricții pe timpul zilei la apa curentă, așa că prețuiesc fiecare picătură.  

Alianța PSD-PNL a primit aproape jumătate din voturi la alegerile europarlamentare. Ce arată datele BEC
Alianța PSD-PNL a primit aproape jumătate din voturi la alegerile europarlamentare. Ce arată datele BEC

Rezultatele centralizate până acum de Biroul Electoral Central confirmă că PSD și PNL au adunat împreună 70 la sută dintre voturile pentru primarii și consilierii locali.

Rusia a lansat un atac cu rachete şi drone asupra Kievului. Alertele de raid aerian au durat mai multe ore în toată Ucraina
Rusia a lansat un atac cu rachete şi drone asupra Kievului. Alertele de raid aerian au durat mai multe ore în toată Ucraina

Rusia a lansat, miercuri dimineaţă, un atac cu rachete şi drone asupra Kievului, informaţiile preliminare arătând că nu au existat răniţi sau pagube în capitala ucraineană, a anunţat armata ucraineană, transmite Reuters.