Noul Guvern s-a înţepenit în negocieri. Ce a discutat Orban cu PRO România și UDMR

Ludovic Orban
Agerpres

După ce a fost desemnat premier, Ludovic Orban își negociază susținerea în parlament. O misiune deloc uşoară, câtă vreme cele 5 formațiuni care au dat jos guvernul Dăncilă pun condiţii care uneori se bat cap în cap.

17-10-2019 18:49

Concluziile după negocierile pentru susținerea Cabinetului Orban

Concluziile după negocierile pentru susținerea Cabinetului Orban

Premierul desemnat, Ludovic Orban, a continuat joi negocierile, pentru susţinerea cabinetului său. 

"Nu putem să spunem că votăm guvernul. Nici vorbă de aşa ceva", a declarat Victor Ponta, imediat după discuţii. Culmea este, ca Orban înţelesese, fix pe dos. "Mi s-a părut că ne-am înţeles", a mărturisit acesta. În tot acest timp se înmulţesc vocile celor care spun că Viorica Dăncilă va rămâne interimar la Palatul Victoria până la alegerile prezidenţiale.

Pentru Victor Ponta, liderul PRO România, întâlnirea cu liberalii a părut mai mult un exerciţiu de imagine. A făcut glume la adresa celor propuşi miniştri şi nu a spus clar dacă vrea să intre la guvernare. Ba mai mult, le-a cerut liberalilor o a doua întâlnire după ce se înţeleg cu toate celelalte partide din opoziţie.

Victor Ponta, preşedinte PRO România: "Discuţiile nu puteau să avanseze să spunem că votăm guvernul. Nici vorbă de aşa ceva. Suntem 35 de parlamentari la Pro România destul de uniţi".

Ludovic Orban, preşedinte PNL: "Mi s-a părut că ne-am înţeles că România are nevoie de stabilitate, buget. A nu învesti guvernul înseamnă să fi complice la toate mizeriile le face PSD".

Nici discuţiile cu cei de la UDMR nu sunt simple. Liderii Uniunii au cerut un acord privind rectificarea bugetară, mai mulţi bani pentru educaţie, dar mai ales menţinerea alegerii primarilor într-un singur tur, condiţie exclusă însă de restul partenerilor.

Kelemen Hunor, preşedinte UDMR: "Când zice fix la început - întrebarea e pentru ce am venit. Gradul de încredere între PNL şi UDMR e scăzut din cauza a ceea ce s-a întâmpla în ultimii ani".

În acest context, liberalii rămân doar cu promisiunea celor 17 aleşi de la minorităţile naţionale. Se pare că ar avea totuşi şi sprijinul celor 18 aleşi ai Partidului Mişcarea Populară. Cele două partide PMP şi PNL au negociat deja şi ar pregăti o fuziune, iar aleşii lui Traian Băsescu ar primi mandate în viitorul legislativ.

În ceea ce priveşte calendarul numirii viitorului cabinet, data la care Ludovic Orban va prelua postul pare tot mai îndepărtată. Liberalii voiau iniţial ca viitorul Guvern să fie învestiit săptămâna viitoare. Social-democraţii au însă majoritatea în conducerea parlamentului şi vor să amâne momentul votului astfel încât Viorica Dăncilă să rămână la Palatul Victoria până la alegerile prezidenţiale din 10 noiembrie.

17-10-2019 16:56

Orban, după întâlnirea cu UDMR: "Am avut o discuţie în care ne-am înţeles pe foarte multe puncte"

Orban, după întâlnirea cu UDMR: "Am avut o discuţie în care ne-am înţeles pe foarte multe puncte"

Premierul desemnat, Ludovic Orban, a declarat joi, după întâlnirea cu liderii UDMR, că au avut o discuţie în care s-au înţeles pe foarte multe puncte, atât în ceea ce priveşte elemente ale politicii fiscale, cât şi referitor la poziţia faţă de anumite articole din Ordonanţa 114.

"Am avut o discuţie privitoare la principalele elemente ale programului de guvernare, am avut o discuţie privitoare la structura Cabinetului, privitoare la posibili candidaţi de miniştri şi, de asemenea, am discutat despre diferite aspecte care ţin de urgenţa situaţiei în care se găseşte România. Din punctul meu de vedere a fost o discuţie pozitivă, o discuţie în care ne-am înţeles pe foarte multe puncte, atât în ceea ce priveşte elemente ale politicii fiscale, cât şi în aceea ce priveşte poziţia faţă de anumite articole din Ordonanţa 114 şi în ceea ce priveşte alte elemente ale programului de guvernare. Evident, conform procedurii, UDMR trebuie să ia decizia în cadrul organismelor statutare, lucru care se va întâmpla în cursul săptămânii viitoare. A rămas să mai avem o întâlnire, după ce ei dezbat şi iau decizia", a precizat Orban, la Palatul Parlamentului.

Liderul liberalilor a adăugat că reprezentanţii UDMR nu au pus condiţii pentru a susţine guvernul, dar au pus "nişte întrebări de bun simţ privind anumite domenii cărora Uniunea le acordă o atenţie specială".

"Am avut discuţii privitoare la necesitatea unei rectificări bugetare, pentru că este clar că foarte multe instituţii şi autorităţi locale nu pot să încheie anul în condiţiile actualelor reglementări în domeniul bugetar. Evident, am avut o discuţie privitoare la structura unui viitor buget, în care împărtăşim puncte de vedere similare, să existe o pondere mai mare acordată investiţiilor, de asemenea, o pondere mai mare acordată educaţiei. Nu în ultimul rând am discutat despre posibilitatea de a utiliza fonduri europene, în special din cadrul POIM şi de a cere acordul Comisiei Europene ca sumele pe care este clar că nu avem capacitatea de a le absorbi să le putem utiliza pentru Programul Operaţional Regional, în cadrul unor investiţii care sunt derulate de autorităţile locale. A fost o discuţie foarte serioasă, la obiect, o discuţie legată de foarte multe elemente ale programului de guvernare în câteva domenii importante şi după această discuţie sunt optimist în privinţa deciziei UDMR", a arătat Ludovic Orban. 

Kelemen Hunor, la finalul consultărilor cu Orban: Nu am promis sprijin


Președintele UDMR, Kelemen Hunor, a precizat, joi, la finalul discuțiilor cu liberalii pentru formarea Cabinetului Orban, că Uniunea nu a promis sprijin și că urmează ca discuțiile să continue, pentru că nivelul de încredere între PNL și UDMR este scăzut. Printre condițiile enunțate ar fi bugetul de stat pe anul viitor și eliminarea ordonanțelor de urgență în privința legilor justiției și a legislației electorale.

”Nu am promis sprijin, am spus că vom discuta cu grupurile noastre pentru că nivelul de încredere între PNL și UDMR este la un nivel scăzut din cauza a ceea ce s-a întâmplat în ultimii ani”, a spus liderul UDMR, conform Hotnews.ro.

Kelemen Hunor a mai spus că UDMR consideră că cea mai bună soluție ar fi încheierea unui acord scris PNL-UDMR, dacă va fi cazul, deși experiența politică de 30 de ani arată că nu reprezintă o garanție a respectării unei înțelegeri.

Ponta, după consultările cu Orban: Nu de mine depinde, sunt cinci partide de dreapta, aştept să se înţeleagă între ei


Liderul Pro România, Victor Ponta, a declarat, joi, după consultările cu Ludovc Orban, că învestirea viitorului Guvern nu depinde de Pro România, ci de cele cinci partide de dreapta care ar trebui să se înţeleagă între ele.

Ponta a mai afirmat că cel mai important aspect i se pare bugetul pentru anul 2020 şi aşteaptă să vadă cifrele în acest sens. În plus, liderul Pro România a afirmat că cea mai bună soluţie ar trebui să fie alegerile anticipate realizate odată cu alegerile locale sau în preajma acestora.

”Am răspuns invitaţiei colegilor de la PNL şi premierului desemnat de a avea o scurtă discuţie. Noi suntem un partid nou, mic, de centru stânga, care însă avem un obiectiv mare: să reprezentăm şi să apărăm interesele electoratului de stânga care din păcate a fost trădat de PSD. Aşa încât discuţiile nu puteau să avanseze, să spunem că votăm guvernul, nici vorbă de aşa ceva. Avem un obiectiv pe termen mediu şi lung de a reconstrui social-democraţia în România”, a declarat, joi, Victor Ponta, după discuţia cu Ludovic Orban, conform news.ro.

17-10-2019 14:47

Orban, după întâlnirea cu Ponta: "Mi s-a părut că ne-am înţeles că România are nevoie de un guvern"

Orban, după întâlnirea cu Ponta: "Mi s-a părut că ne-am înţeles că România are nevoie de un guvern"

Ludovic Orban a avut joi o întâlnire cu preşedintele Pro România, Victor Ponta, şi cu vicepreşedintele formaţiunii, Adrian Ţuţuianu.

"Mi s-a părut că ne-am înţeles că România are nevoie de un guvern, care să asigure stabilitate, să elaboreze Legea bugetului de stat pe anul 2020, de asemenea să rezolve marile probleme cu care se confruntă astăzi România. A fost o discuţie pozitivă în care am depăşit, cel puţin din punctul nostru de vedere, puncte de diferenţă. Eu am încredere că, până la final, ne vom înţelege şi că vom putea obţine susţinerea parlamentarilor de la Pro România", a declarat Orban, după întâlnirea cu Ponta şi Ţuţuianu.

Preşedintele Pro România, Victor Ponta, a declarat joi că susţine organizarea de alegeri parlamentare anticipate odată cu cele locale sau la o săptămână mai târziu.

17-10-2019 12:09

Noul Guvern ar putea ajunge miercuri sau joi în Parlament

Noul Guvern ar putea ajunge miercuri sau joi în Parlament

După ultimele discuţii, Ludovic Orban a spus că fără Pro România, ale căror pretenţii le consideră exagerate, va mai avea nevoie de 12 voturi, pe care le-ar avea deja. Premierul desemnat susţine că ar putea conta pe majoritatea deputaţilor minorităţilor şi pe USR, cu care va discuta şi vineri despre programul de guvernare. Orban ar putea merge cu noul guvern în Parlament săptămâna viitoare, miercuri sau joi, după ce va mai avea o rundă de discuţii cu partidele. 

17-10-2019 09:54

Programul negocierilor de joi

Programul negocierilor de joi

Ludovic Orban a anunţat programul negocierilor de joi pentru susţinerea Guvernului. La 13:00, premierul desemnat se va întâlni cu Victor Ponta şi Adrian Ţuţuianu, de la Pro România; la 15:00 cu reprezentanţii UDMR iar la 16:30, cu cei ai ALDE.

17-10-2019 11:38

Orban a prezentat câteva ministere care nu vor mai exista în viitorul Guvern

Orban a prezentat câteva ministere care nu vor mai exista în viitorul Guvern

Premierul desemnat, Ludovic Orban, a prezentat, miercuri seara, câteva ministere care nu vor mai exista în noul Executiv, între care se numără Ministerul Energiei şi Ministerul pentru Românii de Pretutindeni.

"Şi energia este economie şi turismul este economie. Ape, păduri, mediu oarecum sunt un domeniu. La nivelul Consiliul UE există formaţiunea care este pe transporturi, infrastructură şi comunicaţii şi noi unim infrastructura cu comunicaţiile. Sunt lucruri normale. Nu avem patru ministere de Externe, avem un singur Minister de Externe, politica externă se face printr-un singur Minister de Externe. Sunt lucruri de bun-simţ. (...) Multe (n.r. ministere) s-au făcut ca să dea sinecuri. Mai avem o discuţie legată de Ministerul Tineretului şi Sportului. Suntem în an preolimpic, există o sensibilitate în zona de sport şi din cauza asta am acceptat o discuţie pe care să o am şi cu COSR, şi cu organizaţiile de tineret şi cu Consiliul naţional al tineretului", a declarat Orban la B1 TV.

El a acuzat faptul că Ministerul pentru Românii de Pretutindeni a fost o "agenţie de voiaj şi un mod de a aloca bani publici".

"De exemplu, în Republica Moldova, în Basarabia, au fost finanţate televiziuni, site-uri de ştiri care îl preamăreau pe dictatorul Plahotniuc şi care atacau pe toţi proeuropenii şi proromânii formaţiunilor democratice din banii daţi de la bugetul de stat prin intermediul Românilor de Pretutindeni", a spus Orban.

17-10-2019 09:06

Orban susţine că a mai câştigat 15 parlamentari care nu au votat moţiunea

Orban susţine că a mai câştigat 15 parlamentari care nu au votat moţiunea

Premierul desemnat afirmă că sunt deja 15 parlamentari - independenţi, de la ALDE şi din grupul minorităţilor naţionale - care nu au votat moţiunea de cenzură, dar care au anunţat că vor susţine Guvernul. "Suntem într-un câştig evident, după părerea mea orice încercare disperată a PSD de a menţine cu forţa la Palatul Victoria şi la butoanele ministerelor disperaţi care nu mai au nicio legitimitate să exercite puterea în România va fi zădărnicită", susţine el.

233 de voturi îi trebuie lui Ludovic Orban pentru a deveni noul premier al României

17-10-2019 08:02

Ce urmează dacă Guvernul Orban nu e votat de Parlament

Ce urmează dacă Guvernul Orban nu e votat de Parlament

Surse politice susţin însă că, dincolo de discursul public, liberalii sunt resemnaţi pentru situaţia în care nu vor avea peste 233 de voturi la investirea guvernului Orban 1. Astfel s-ar ajunge la situaţia în care preşedintele va trebui să facă din nou o propunere de premier, iar surse politice susţin că şeful statului ar fi gata să îl numească tot pe Ludovic Orban. Dacă se va ajunge aici, social-democraţii au avertizat deja că sunt gata să conteste la Curtea Constituţională.

De altfel, constituţia nu prevede termene clare. Premierul desemnat are 10 zile ca să îşi formeze cabinetul, fără ca legea să stabilească un calendar şi pentru votul în parlament. În tot acest timp premier interimar rămâne Viorica Dăncilă. Practic, strategia social-democraților - să nu asigure cvorumul și să tergiverseze calendarul - o poate ține la Palatul Victoria pe Viorica Dăncilă chiar și câteva luni, dacă opoziția nu ajunge la un compromis.

Cât despre scenariul anticipatelor, analiştii spun că este greu de crezut că senatorii şi deputaţii deja în funcţii vor accepta să renunţe la mandat mai devreme. Aşa că ori opoziţia ajunge la un compromis şi se adună voturile pentru un nou guvern, ori interimatul Vioricăi Dăncilă se prelungeşte.

17-10-2019 07:43

USR şi Pro România ar putea să nu voteze Guvernul Orban

USR şi Pro România ar putea să nu voteze Guvernul Orban

Liberalii nu par să fi găsit modalitatea prin care să rezolve cerinţele venite de la partenerii cu care au dat jos guvernul.

USR insista pe varianta anticipatelor, condiţionând astfel votul pentru un nou cabinet. În plus, USR le-a bătut obrazul liberalilor după ce plenul Senatului a respins proiectul lor privind alegerea primarilor în două tururi. Două treimi dintre senatorii PNL au lipsit de la şedinţă, iar cei UDMR au votat împotrivă.

Şi nici partidul lui Victor Ponta, Pro România, nu pare dispus să susţină cabinetul Orban.

Surse politice au declarat pentru Știrile Pro TV că premierul desemnat Ludovic Orban și-a creionat deja o listă a miniștrilor pentru viitorul Guvern cu care liderul PNL va cere un vot de învestitură în Parlament.

"Dacă preşedintele îl propune din nou pe domnul Orban şi se prezintă a doua oară la vot şi iar pică, preşedintele nu poate declanşa procedura de dizolvare pentru că a doua propunere e a doua propunere, nu aceeaşi persoană. Dacă propune acceasi propunere de 2 sau de 5 ori nu se declanşează anticipate. Ca să se dizolve parlamentul trebuie să fie respinse două propuneri successive în termen de 60 de zile", explică Augustin Zegrean, fost preşedinte CCR.

17-10-2019 07:21

Condiţiile puse de PMP şi ALDE pentru susţinerea Guvernului

Condiţiile puse de PMP şi ALDE pentru susţinerea Guvernului

Ludovic Orban a avut discuţii miercuri cu Eugen Tomac, liderul Partidului Mişcarea Populară, care s-a angajat ca cei 18 parlamentari ai formaţiunii să îl susţină la votul de investire. Şi partidul lui Calin Popescu Tăriceanu pare că şi-ar da votul, dar cei de la ALDE au lăsat pe masă o listă de condiţii, printre care şi menţinerea secţiei speciale de investigare a magistraţilor.

Articol recomandat de sport.ro
Singurul cuvânt folosit de maghiari după ce au văzut echipamentul României de la EURO 2024
Singurul cuvânt folosit de maghiari după ce au văzut echipamentul României de la EURO 2024
Citește și...
Ciucă anunță că PNL va avea propriul candidat la prezidențiale. Decizia ar putea avea un impact direct asupra alegerilor
Ciucă anunță că PNL va avea propriul candidat la prezidențiale. Decizia ar putea avea un impact direct asupra alegerilor

Deși au avut liste comune la alegerile europarlamentare, PNL și PSD ar putea merge separat la prezidențiale. Liderii celor două formațiuni nu se înțeleg în privința desemnării unui candidat comun.

Alegeri la USR pentru un nou președinte, organizate în 24 și 25 iunie. Cătălin Drulă: ”Pe 28 iunie predau mandatul”
Alegeri la USR pentru un nou președinte, organizate în 24 și 25 iunie. Cătălin Drulă: ”Pe 28 iunie predau mandatul”

Preşedintele demisionar al USR, Cătălin Drulă, a anunţat că în cursul zilei de marţi va convoca Congresul partidului pentru data de 29 iunie, la Bucureşti, în vederea alegerii unui nou Birou Naţional.

Partidele au primit, în iunie, subvenții de peste 22 milioane de lei. Ce formațiune politică a încasat cei mai mulți bani
Partidele au primit, în iunie, subvenții de peste 22 milioane de lei. Ce formațiune politică a încasat cei mai mulți bani

Autoritatea Electorală Permanentă a virat în contul partidelor politice în luna în curs o sumă totală de 22.131.414,18 de lei.

Ciucă anunță că PNL va avea propriul candidat la prezidențiale. Decizia ar putea avea un impact direct asupra alegerilor
Ciucă anunță că PNL va avea propriul candidat la prezidențiale. Decizia ar putea avea un impact direct asupra alegerilor

Deși au avut liste comune la alegerile europarlamentare, PNL și PSD ar putea merge separat la prezidențiale. Liderii celor două formațiuni nu se înțeleg în privința desemnării unui candidat comun.

Alegeri la USR pentru un nou președinte, organizate în 24 și 25 iunie. Cătălin Drulă: ”Pe 28 iunie predau mandatul”
Alegeri la USR pentru un nou președinte, organizate în 24 și 25 iunie. Cătălin Drulă: ”Pe 28 iunie predau mandatul”

Preşedintele demisionar al USR, Cătălin Drulă, a anunţat că în cursul zilei de marţi va convoca Congresul partidului pentru data de 29 iunie, la Bucureşti, în vederea alegerii unui nou Birou Naţional.

Partidele au primit, în iunie, subvenții de peste 22 milioane de lei. Ce formațiune politică a încasat cei mai mulți bani
Partidele au primit, în iunie, subvenții de peste 22 milioane de lei. Ce formațiune politică a încasat cei mai mulți bani

Autoritatea Electorală Permanentă a virat în contul partidelor politice în luna în curs o sumă totală de 22.131.414,18 de lei.

Recomandări
POLITICO: Anularea interzicerii maşinilor cu combustie în UE, prima țintă a dreptei după alegeri. „A fost o greșeală”
POLITICO: Anularea interzicerii maşinilor cu combustie în UE, prima țintă a dreptei după alegeri. „A fost o greșeală”

Manfred Weber, şeful grupului de centru-drepta PPE, promite ca în negocierile din zilele următoare să facă presiuni pentru eliminarea interdicţiei privind motoarele cu combustie.  

Alegeri locale 2024. Noi rezultate provizorii: PSD-PNL - 71% la primării și 65% la consiliile locale
Alegeri locale 2024. Noi rezultate provizorii: PSD-PNL - 71% la primării și 65% la consiliile locale

PSD a obţinut 36,26% din voturile pentru Consiliile locale, fiind urmat de PNL cu 29,41% şi de AUR cu 9,35%, arată rezultatele parţiale anunţate de Biroul Electoral Central, marţi seară, conform datelor centralizate până la ora 22:00.

Joe Biden, după ce fiul său a fost condamnat penal:
Joe Biden, după ce fiul său a fost condamnat penal: "Suntem foarte mândri de el"

Președintele SUA, Joe Biden, a reacțioant, marți, după ce fiul său, Hunter, a fost găsit vinovat pentru că a mințit în legătură cu consumul de droguri pentru a cumpăra ilegal o armă