PSD își alege sâmbătă noua conducere, după era Dragnea. Cine sunt cei 3 mari favoriți

×
Codul embed a fost copiat

Social-democrații s-au strâns vineri în ședință, ca să decidă cine va candida la conducerea partidului, după condamnarea definitivă a lui Liviu Dragnea.

CITIȚI în acest articol: LIVE TEXT - Cronologia evenimentelor!

Patru nume s-au înscris în cursa pentru șefia PSD, dar cele mai mari șanse le are premierul Viorica Dăncilă, cea care conduce interimar partidul.

Congresul în care vor fi luate deciziile are loc sâmbătă, de la ora 11:00.

Lista candidaților

 

Citește și
mihai fifor
Mihai Fifor a anunțat că va candida pentru funcţia de secretar general al PSD
De ce nu mai poate statul român să recupereze nimic de la Dan Voiculescu, Ovidiu Tender și Puiu Popoviciu. Sentințele care le-au salvat milionarilor peste 250 de milioane de euro

Președinte al PSD:-► Viorica Dăncilă, Şerban Nicolae, Liviu Pleşoianu și Ecaterina Andronescu.

Secretar general al PSD: -► Codrin Ștefănescu, Gabriel Petrea, Mihai Fifor, Felix Stroe, Robert Cazanciuc, Cătălin Stochiţă şi Rodica Nassar.

Președinte executiv al PSD: -► Vicepremierul Daniel Suciu, Daniel Florea şi Sorin Bota.

Mihai Fifor este favorit la funcția de secretar general, iar Daniel Suciu la cea de președinte executiv.

După ședință, Marius Dunca s-a retras din cursa pentru funcția de secretar general, iar Eugen Teodorovici a renunțat să mai candideze pentru funcția de președinte executiv.

Potrivit unor surse, în ședințele informale avute cu colegii săi, Viorica Dăncilă ar fi spus că dacă nu este susținută pentru șefia partidului va demisiona din fruntea Guvernului. Cu toate aceastea, ea a negat public faptul că ar fi pus această condiție, de care cu siguranță se va ține cont la congresul de sâmbătă.

De altfel, cele mai multe organizații au anunțat că o susțin pe Viorica Dăncilă, care are cele mai multe șanse la congres.

Mai trebuie spus că, vineri, Viorica Dăncilă a propus ca cele două funcții importante în partid, cea de președinte executiv și cea de secretar general, să fie acordate de președintele partidului împreună cu liderii de organizație, adică să nu mai fie câștigate prin vot, pentru ca, în acest fel, să aibă oameni de încredere în conducerea partidului.

Cu toate acestea, în ședința CEX s-a decis ca cele două funcții să fie decise prin vot în congres.

Liderii social-democrați nu au avut voie să intre în sală cu telefoanele mobile, ca să nu poată înregistra pe ascuns discuțiile. Acest lucru i-a făcut pe unii dintre aceștia să spună că Dăncilă este un fel de ”Dragnea cu fustă”, pentru că procedează exact cum făcea și fostul președinte Liviu Dragnea.

Noul preşedinte al PSD va fi ales într-un singur tur

 

Noul preşedinte al PSD va fi ales într-un singur tur, la congresul de sâmbătă al partidului, a decis Comitetul Executiv. Viorica Dăncilă a spus că, aşa cum susţine alegerea primarilor şi a şefilor de CJ într-un tur, în mod similar a optat şi pentru alegerea preşedintelui PSD.

Ea a anunţat că au fost validate candidaturile pentru cele trei funcţii care vor fi alese la congres şi că Eugen Teodorovici şi-a retras candidatura pentru funcţia de preşedinte executiv.

Am stabilit modul de desfăşurare a congresului, modificările pe care le vom face în statut şi am validat candidaturile pe cele trei funcţii. Pentru funcţia de preşedinte al partidului, toate cele patru candidaturi au fost validate, pentru preşedinte executiv s-a retras Teodorovici şi au rămas trei candidaturi, pentru secretar general Marius Dunca s-a retras”, a declarat Viorica Dăncilă, precizând că la funcţia de preşedinte au fost şi două candidaturi care nu îndeplinesc condiţiile şi care nu au fost luate în considerare.

Întrebată de ce alegerile de la congres vor fi într-un singur tur, Dăncilă a răspuns:

„Pentru că aşa cum am spus atunci când am susţinut în guvern că preşedinţii consiliilor judeţene trebuie aleşi nominal într-un singur tur, cum susţin ca primarii să fie aleşi într-un singur tur, pe aceeaşi logică am mers şi pentru congres. Cel sau cea care are cele mai multe voturi câştigă, pentru că nu aş vrea ca o funcţie politică sau o funcţie în administraţie să facă obiectul înţelegerilor, ci să exprime încrederea pe care votanţii, încrederea pe care delegaţii în această situaţie o acordă unei persoane”.

Ea a mai declarat că acest congres trebuie să fie despre reforma partidului, despre ceea ce s-a realizat sau nu, despre direcţia în care vrea partidul să meargă şi nu trebuie să fie despre o persoană sau alta.

În privinţa candidatului la prezidenţiale, Dăncilă a precizat că va fi făcut sondaj cu toţi cei care vor să participe, iar candidatul va fi desemnat la un nou congres care va avea loc la sfârşitul lunii iulie - începutul lunii august, oricum înainte de 11 august când începe strângerea de semnături.

Cronologia evenimentelor, vineri, 28 iunie:

ora 13.35 Gabriel Petrea, candidat la funcția de secretar general: E nevoie de reînnoire în PSD

 

Deputatul social-democrat Gabriel Petrea, candidat la funcţia de secretar general al PSD: "Candidatura mea a venit în primul rând de la baza partidului, de la toţi tinerii care au spus că mai târziu s-ar putea să fie prea târziu şi acum, la acest congres, trebuie să dăm un semnal că e nevoie de o reînnoire, că e nevoie de progres în managementul partidului şi atunci trebuie ca noi să ne implicăm mai mult şi să luăm acele deciziei astfel încât electoratul, pe care noi l-am uitat la aceste alegeri, electoratul cu care noi nu am comunicat, electoratul care înseamnă viitorul ţării, dar şi viitorul partidului să fie reprezentat. Şi atunci, noi putem face acest lucru".

"Cred că este nevoie de o altă viziune, atât în comunicarea generală, cât şi în comunicarea online. Trebuie să devenim profesionişti în mediul online. Trebuie să comunicăm din ce în ce mai mult cu toate categoriile sociale, nu să le excludem, şi să facem echipă din toate categoriile din partid: tineret, seniori, aleşi locali, primari, parlamentari şi aşa mai departe", a mai declarat Petrea.

Întrebat dacă este corect ca Viorica Dăncilă, în calitate de candidat la funcţia de preşedinte al PSD, să îşi impună candidaţii, Petrea spus că trebuie găsită "cea mai bună soluţie astfel încât membrii simpli de partid să se simtă reprezentaţi la conducerea partidului".

"Eu cred că aici este vorba despre un partid, nu despre un nume sau despre o poziţie. Eu cred că trebuie să găsim cea mai bună soluţie astfel încât membrii simpli de partid să se simtă reprezentaţi la conducerea partidului. Şi atunci, trebuie să găsim o formulă de echilibru astfel încât şi generaţia tânără şi generaţia seniorilor să poate să se regăsească în conducerea partidului", a mai spus Petrea.

În opinia sa, toţi cei care şi-au depus candidatura pentru funcţii în PSD au şanse, pentru că "va fi un congres liber, în care fiecare delegat va putea să voteze aşa cum crede el de cuviinţă".

"Toţi candidaţii au şansă la poziţia de preşedinte, aşa cam toţi candidaţii au şansa la poziţia de preşedinte executiv şi la secretar general. Nu prea putem pleca cu favoriţi. Va fi un congres liber, în care fiecare delegat va putea să voteze aşa cum crede el de cuviinţă pentru viitorul partidului şi pentru câştigarea alegerilor viitoare", consideră Gabriel Petrea.

ora 13.00 Primarul sectorului 5 Daniel Florea: O vom vota pe Viorica Dăncilă la şefia partidului

 

Primarul sectorului 5, Daniel Florea: 

"Eu cred că toţi trebuie aleşi de Congres, vom vedea care sunt argumentele dacă se va cere alegerea vreuneia dintre aceste funcţii în CEx. Trebuie alese în Congres, aşa cum am stabilit în CEx-ul trecut. (...) Trebuie să fim consecvenţi, dacă am spus că aceste funcţii vor fi scoase la concurs în congres, cred că e bine să ne ţinem de cuvânt. Cred că nu ar fi benefic pentru imaginea şi nici pentru noi ca şi lideri ai partidului să ne schimbă părerile de la o săptămâna la alta".

"Noi avem o rezoluţie, o vom vota pe Viorica Dăncilă. Pentru că în acest moment credem că este cea mai bună soluţie pentru conducerea partidului. Nu numai că este premier şi că are o funcţie foarte importantă, ci pentru că era preşedinte executiv ştie lucrurile în partid şi eu cred că e mare nevoie de un om de echilibru cum e doamna Dăncilă", a spus Florea.

Întrebat dacă Teodorovici mai poate fi considerat prezidenţiabilul PSD în cazul în care va pierde competiţia pentru funcţia de preşedinte executiv, el a răspuns: "Cred că va trebui să reconsidere poziţia, dar dacă nu are susţinerea colegilor pentru o funcţie în cadrul partidului, ar trebui să ne gândim serios la această candidatură".

ora 12.15 Paul Stănescu: La congresul PSD voi fi prezent, dar nu votez

 

Senatorul PSD Paul Stănescu: "Am fost împotriva acestui congres, am votat împotrivă, sigur, majoritatea, asta e democraţia, votul majoritar trebuie să îl ducem la capăt. Aşa cum ştiţi, mâine e congres. Eu voi fi prezent, dar nu votez".

El a adăugat că membrii delegaţiei din Organizaţia PSD Olt vor vota după "cum le dictează propria conştiinţă".

ora 12.10 ”Dragnea cu fustă”

 

A început ședința CEXN al PSD, iar liderii social-democrați nu au avut voie să intre în sală cu telefoanele mobile, pentru a nu putea înregistra pe ascuns discuțiile.

Acest lucru i-a făcut pe unii dintre aceștia să spună că Dăncilă este un fel de ”Dragnea cu fustă”, pentru că procedează exact cum făcea și fostul președinte Liviu Dragnea.

ora 11.40 Buzatu: Democraţia în PSD este în unele puncte chiar excesivă

 

''Este democraţie în unele puncte chiar excesivă din moment ce sunt candidaţi pe care nici eu nu îi cunosc. Şi sunt membru de la înfiinţarea partidului'', a afirmat Buzatu, potrivit Agerpres.

Întrebat dacă în CEx se va stabili modul de alegere a preşedintelui executiv şi a secretarului general, Dumitru Buzatu a răspuns:

''Nu ştiu ce se va decide pentru că sunt foarte multe opinii exprimate, sunt diverse idei deja conturate. Toate acestea vor fi supuse în dezbaterea Comitetului Executiv de astăzi şi rezultanta se va stabili printr-un vot majoritar''.

ora 11.30 Președintele PSD Maramureș, Gabriel Zetea: Sunt mai mulți candidați decât ne-am așteptat

 

”Sunt foarte mulți candidați, mai mulți decât ne-am așteptat, dar până la urmă asta este un lucru bun, ne bucurăm că există competiție. Acuma, sigur, în funcție de interesul partidului, unii sau alții se vor retrage astăzi, mâine .. Vor acorda susținerea pentru alți colegi. E important, până la urmă, să ajungă cei mai buni dintre cei care candidează în poziția de a conduce partidul”.

ora 11.00 Fifor merge pe mâna premierului

 

Preşedintele Consiliului Naţionalal PSD Mihai Fifor a anunţat într-o postare pe Facebook că ”PSD Arad s-a decis să meargă pe mâna premierului”, exprimând susţinerea filialei pentru candidatura Vioricăi Dancilă la funcţia de preşedinte al PSD.

„În urma discuţiilor purtate cu colegii noştri, am decis că o vom susţine pe doamna premier Viorica Dăncilă pentru un mandat de preşedinte al PSD. Sperăm că prin atitudinea şi ablităţile dânsei, să readucă Partidul Social Democrat acolo unde a fost nu de mult”, a declarat preşedintele PSD Arad, deputatul Dorel Căprar.

ora 10.55 PSD sector 6 o susţine pe Viorica Dăncilă pentru conducerea partidului

 

Primarul social-democrat al Sectorului 6, Gabriel Mutu, declară la RFI că varianta cea mai corectă ar fi ca viitorul secretar general să fie ales în cadrul Congresului PSD de sâmbătă. Reacţia sa vine după ce presa a scris că partidul ia în calcul desemnarea secretarului general de către preşedintele formaţiunii şi validarea lui prin vot în CEX.

”Cred că asta este formula cea mai corectă pentru această funcţie importantă în partid. Totuşi, este a doua funcţie, este cel care practic gestionează tot ceea ce înseamnă partea organizatorică a unui partid politic şi nu cred că este normal ca acel om să fie la simpla revocare în cadrul unui Comitet Executiv Naţional. Nici acolo nu este foarte simplu, pentru că eventual ar trebui să se facă cu două treimi, nu cu o majoritate simplă şi atunci poţi securiza funcţia respectivă, dar cred că cea mai corectă variantă de lucru ar fi ca secretarul general al partidului să fie ales în cadrul Congresului naţional”, a subliniat Mutu, potrivit News.ro.

Întrebat pe cine susţine la Congresul PSD pentru funcţia de preşedinte al partidului, Gabriel Mutu a răspuns:

”Pe Viorica Dăncilă. Noi am avut la nivelul organizaţiei Sector 6 o conferinţă în care am dat şi o rezoluţie în acest sens, prin care susţinem candidatura doamnei Viorica Dăncilă pentru funcţia de preşedinte al PSD”.​​

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
Citește și...
Codrin Ştefănescu: Prea multe lipitori în preajma noastră. Unii vor să ne fie șefi
Codrin Ştefănescu: Prea multe lipitori în preajma noastră. Unii vor să ne fie șefi

Fostul secretar general al PSD Codrin Ştefănescu, candidat pentru un nou mandat la Congresul din 29 iunie, afirmă, într-o postare pe Facebook, că sunt prea multe lipitori şi prea multe personaje lipsite de caracter în preajmă.

Mihai Fifor a anunțat că va candida pentru funcţia de secretar general al PSD
Mihai Fifor a anunțat că va candida pentru funcţia de secretar general al PSD

Purtătorul de cuvânt al PSD, Mihai Fifor, a anunţat miercuri că va candida la congresul din 29 iunie pentru funcţia de secretar general al partidului.

Adversarul lui Viorica Dăncilă. Liviu Pleșoianu vrea să fie președinte al PSD
Adversarul lui Viorica Dăncilă. Liviu Pleșoianu vrea să fie președinte al PSD

Deputatul PSD Liviu Pleșoianu a anunțat marți că se va înscrie în cursa pentru funcția de președinte al Partidului Social Democrat, luptându-se pentru această poziție cu premierul Viorica Dăncilă.

Codrin Ştefănescu candidează pentru funcţia de secretar general: Tot sufletul pentru PSD
Codrin Ştefănescu candidează pentru funcţia de secretar general: Tot sufletul pentru PSD

Codrin Ştefănescu a anunţat că marţi, la ora 12,30, îşi va depune candidatura pentru funcţia de secretar general al PSD, adăugând că toate acţiunile sale "sunt pentru binele partidului".

Recomandări
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș

Au fost găsite, duminică, trupurile celor două fete din România luate de ape vineri, în Italia, după o viitură pe râul Natisone.

După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă
După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă

„Pe drum spre Europa” partea I. Uniunea Europeană ne-a pus la dispoziție peste 20 de miliarde de euro din 2007 și până în prezent ca să ne modernizăm infrastructura.

Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”
Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”

Într-o lume în care vârsta este privită de multe ori ca o barieră, un nou studiu aduce în discuție ideea că bătrânețea reprezintă, de fapt, mai mult o problemă de percepție.