Modificările pe care le va aduce noua lege a pensiilor. „La contribuții egale, pensii egale”

×
Codul embed a fost copiat

Noua formulă de calcul a pensiilor va elimina inechitățile și va respecta principiul la contribuții egale, pensii egale. Stagiile de cotizare şi vârstele de pensionare nu se modifică, dar cei trecuți de 65 de ani vor putea să mai muncească, dacă vor dori.

Premierul Florin Cîțu a precizat că reforma pensiilor este obligatorie, dacă nu vrem ca în 15 ani sistemul să nu mai fie sustenabil.

Legea pensiilor a fost modificată de 3 ori în ultimii 30 de ani. Timp în care a acumulat inechităţi. Indicele de corecţie, de exemplu, îi favorizează, de vreo 2 ani încoace, pe aceia care ies acum la pensie, în detrimentul celor care s-au pensionat anterior.

Principalul principiu care va guverna noul act normativ este: la contribuții egale, pensii egale, susţin guvernanţii.

Daniel Baciu, preşedintele Casei Naţionale de Pensii: „Această inechitate se va rezolva prin noua formulă de calcul a pensiilor, unde practic avem acelaşi număr total de punctaj, care se va înmulţi cu un indicator de referinţă pe care îl vom defini în noul act normativ, astfel încât la aceleaşi puncte realizate vor avea cuantumuri de pensii egale.”

Citește și
De ce nu mai poate statul român să recupereze nimic de la Dan Voiculescu, Ovidiu Tender și Puiu Popoviciu. Sentințele care le-au salvat milionarilor peste 250 de milioane de euro

Noul proiect este finalizat în proporţie de 80% şi va intra în dezbatere publică. Actul ţine cont şi de alte elemente de contributivitate decât cele de până acum. Cum ar fi de pildă acordul global, folosit că principala formă de retribuire înainte de '89. Dar şi de sporurile nepermanente pentru care au fost achitate contribuţiile CAS. Casa de Pensii va verifica toate dosarele existente şi e posibil că principalele inechităţi să fie găsite acolo unde nu au fost luaţi în calcul toţi anii de muncă sau toţi factorii de contributivitate.

Daniel Baciu, preşedintele Casei Naţionale de Pensii: „Cu cât contribuţia de CAS este mai mare, adică venitul este mai mare şi contribuţia este mai mare, evident şi pensia din calcul va fi mai mare. Nu luăm în calcul să plafonăm veniturile beneficiarilor care realizează nişte venituri foarte mari.”

Noua lege nu va modifica nici stagiile de cotizare. Cel minim va rămâne de 15 ani, atât pentru femei cât și pentru bărbați. Iar cel complet va rămâne de 35 de ani pentru toţi plătitorii de CAS.

Raluca Turcan, ministrul Muncii: „Ca să fie foarte limpede în privinţa vârstei de pensionare nu s-a discutat creşterea vârstei de pensionare. Discutăm constant despre opţiunea pentru a rămâne în viaţa activi. Ceea ce este total diferit.”

Şi asta pentru că în prezent există peste o sută de mii de oameni care vor să muncească, deşi au împlinit vârsta de 65 de ani.

Ministerul Muncii lucrează la reformarea sistemului public de pensii şi la salarizare.

Raluca Turcan, ministrul Muncii: „Ambele sisteme sunt grevate de inechităţi. Procese câştigate de oameni împotriva statului pentru care plătim zeci de milioane de lei pe an.”

Aceste măsuri sunt cerute şi de Uniunea Europeană încă din 2019.

Sistemul public trebuie reformat din temelii. Cu atât mai mult cu cât există riscul ca în 10 - 15 ani să nu mai fie sustenabil.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
Citește și...
Sistemul de pensii va fi complet reformat. Toate dosarele de pensii vor fi recalculate
Sistemul de pensii va fi complet reformat. Toate dosarele de pensii vor fi recalculate

Sistemul de pensii va fi complet reformat. Anunțul a fost făcut luni seară de Ministerul Muncii. Pentru început vor fi evaluate toate dosarele de pensii în vederea recalculării.

Recomandări
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș

Au fost găsite, duminică, trupurile celor două fete din România luate de ape vineri, în Italia, după o viitură pe râul Natisone.

După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă
După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă

„Pe drum spre Europa” partea I. Uniunea Europeană ne-a pus la dispoziție peste 20 de miliarde de euro din 2007 și până în prezent ca să ne modernizăm infrastructura.

Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”
Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”

Într-o lume în care vârsta este privită de multe ori ca o barieră, un nou studiu aduce în discuție ideea că bătrânețea reprezintă, de fapt, mai mult o problemă de percepție.