Calendarul învestirii noului Guvern a fost decis. Ludovic Orban ajunge luni în Parlament

Presedintii PMP, Eugen Tomac, PRO Romania, Victor Ponta, USR, Dan Barna, si PNL, Ludovic Orban, participa la ceremonia publica de semnare a Acordului Politic National pentru consolidarea parcursului european al Romaniei, desfasurata la Palatul Cotroceni,
Agerpres

Conducerea Parlamentului a decis când va avea loc votul de învestitură a Guvernului Orban. Liberalii ar fi vrut să se întâmple săptămâna aceasta, dar social-democrații vor să tragă de timp până la începutul lunii noiembrie.

Oficial: Marţi şi miercuri - audierea candidaţilor de miniştri; lunea viitoare - plen comun

Oficial: Marţi şi miercuri - audierea candidaţilor de miniştri; lunea viitoare - plen comun

Săptămână decisivă pentru premierul propus, Ludovic Orban. Miniștrii liberali vor fi audiați zilele următoare în comisiile de specialitate, iar la începutul săptămânii viitoare ar trebui să se dea votul învestirii noului cabinet.

Liberalii nu au încă toate voturile necesare și, ca să-și asigure majoritatea, negociază intens, în aceste zile, cu restul formațiunilor din opoziție, inclusiv cu PMP, care pune însă condiții pentru a acorda susținerea.

Premierul desemnat se bazează, în momentul de față, pe 225 de voturi de la PNL, ALDE, USR, minorități, UDMR și PMP. Ca să se și instaleze la Palatul Victoria, el are nevoie de 233 de voturi.

"Prin consens s-a adoptat ca audierea candidaţilor la posturile de ministru să fie programată marţi şi miercuri, de dimineaţă, de la 9,00, până seara, iar luni s-a decis în unanimitate ca la ora 14,00 să aibă loc şedinţa de plen reunită a Camerelor pentru învestirea Guvenului", a declarat preşedintele Senatului, Teodor Meleşcanu, la finalul şedinţei Birourilor permanente reunite ale Parlamentului.

Ponta acuză PNL că vrea să o țină pe Dăncilă cât mai mult în Guvern. Reacția lui Orban

Președintele Pro România Victor Ponta susține că liberalii, deși au afirmat ca vor ca învestirea Guvernului să aibă loc cât mai rapid, nu au fost de acord ca votul să aibă loc joi, 31 octombrie, ci abia lunea următoare, pe 4 noiembrie.

PNL semnează acorduri cu USR, UDMR și ALDE

 PNL semnează acorduri cu USR, UDMR și ALDE

Preşedintele PNL, premierul desemnat Ludovic Orban, a anunţat că se va întâlni astăzi cu PMP, grupul minorităţilor naţionale, USR, UDMR şi ALDE pentru încheierea de acorduri.

"Astăzi, PNL a aprobat în Biroul Executiv acordurile politice cu USR, UDMR şi cu ALDE, în conformitate cu discuţiile pe care le-am purtat şi cu înţelegerile pe care le-am avut. De asemenea, am fost mandatat să semnez aceste acorduri cu partenerii noştri care sunt alături de noi în procedura de învestire a Guvernului. (...) Astăzi, vom avea un şir de întâlniri cu reprezentanţii formaţiunilor politice care susţin învestirea Guvernului", a declarat Orban, la Parlament.

El a precizat că la ora 13,30 se va întâlni cu o delegaţie a PMP, la 15,00 va fi prezent la reuniunea grupului parlamentar al minorităţilor naţionale, la 16,00 sunt programate discuţiile cu USR, la 17,00 cu UDMR şi la 18,00 cu ALDE. "Intrăm pe linie dreaptă în procedura de învestire a Guvernului", a susţinut Orban.

Preşedintele PNL a informat că acceptă solicitările făcute de liderul PMP, Eugen Tomac.

"Luând act de declaraţiile preşedintelui PMP, domnul Eugen Tomac, privind solicitările privitoare la programul de guvernare am fost mandatat să accept aceste solicitări şi să le considerăm priorităţi în acţiunea noastră politică, la nivelul Parlamentului, în activitatea guvernamentală şi în relaţia cu Comisia Europeană, datorită, în special, a solicitării privind susţinerea procesului de extindere a reţelei de gaz", a spus Ludovic Orban.

El a precizat că va participa luni la reuniunea Birourilor permanente reunite ale Parlamentului pentru a prezenta propunerea de calendar pentru învestirea Guvernului. "De asemenea, am pregătit un document cu priorităţile pe care trebuie să le aibă un Guvern", a adăugat Orban.

Premierul desemnat Ludovic Orban face declarații de presă

Premierul desemnat Ludovic Orban face declarații de presă:

- Astăzi, PNL a aprobat în biroul executiv acordurile politice cu USR, UDMR și Alianța Liberalilor și Democraților Europeni

- De asemenea, am fost mandatat să semnez aceste acorduri. 

- Luând act de declarațiile președintelui PMP privind solicitările mandatului de guvernare am luat decizia să luăm în considerare aceste solicitări.

- Astăzi vom avea un șir de întâlniri cu liderii formațiunilor care susțin învestirea Guvernului.

- Intrăm pe linie dreaptă în procedura de învestire a Guvernului. Azi voi propune calendarul de învestire. Am făcut un documentar al procedurilor de învestire în România după 1989.

- Toți parlamentarii să înțeleagă că este o urgență învestirea Guvernului.

- Se știe foarte bine că la nivelul BPR, PSD are 13 mebri, noi avem blocul de susinere, 12 voturi, de asemenea mai este un reprezentant al Pro România a cărui poziție nu o cunoaștem.

- Se știe clar că UDMR, și nu numai, au o mare sărbătoare religioasă, iar această propunere este o lipsă de respect pentru parlamentarii care participă la această sărbătoare. De fapt se dorește împiedicarea acestora să participe la învestirea Guvernului.

- Orice absență în masă a membrilor unui grup parlamentar este importantă.

- În cazul în care plenul reunit se va întâmpla într-o zi normală am convingerea că Guvernul va fi învestit.

- În cazul în care va fi boicotat cvorumul eu consider că avem capacitatea de a a asigura cvorumul de ședință.

Surse: Orban ar urma să încheie azi acordurile politice cu minorităţile, PMP, USR, UDMR şi ALDE

Surse: Orban ar urma să încheie azi acordurile politice cu minorităţile, PMP, USR, UDMR şi ALDE

Preşedintele PNL, Ludovic Orban, ar urma să încheie, astăzi, acorduri politice cu grupul minorităţilor naţionale, PMP, USR, UDMR şi ALDE, potrivit unor surse liberale.

Conform surselor citate, după şedinţa Biroului Executiv al PNL, Ludovic Orban va încheia acorduri politice cu fiecare dintre aceste formaţiuni. Acordul cu minorităţile va fi încheiat la ora 13,00, cel cu PMP la ora 13,30, după care vor urma cele cu USR, UDMR şi ALDE.

Liberalii s-au reunit, luni, la Parlament, în şedinţa Biroului Executiv.

Săptămâna trecută, premierul desemnat, Ludovic Orban, a declarat, la finalul discuţiilor cu liderii partidelor politice din Opoziţie, că "negocierile au decurs bine" şi că vor exista acorduri politice cu fiecare formaţiune în parte.

28-10-2019 08:57

Război al calendarelor între PNL şi PSD

Război al calendarelor între PNL şi PSD

Birourile permanente ale Senatului şi Camerei Deputaţilor se reunesc luni de la ora 12,00 pentru a stabili calendarul de învestitură a noului Guvern. Conducerile celor două Camere trebuie să stabilească când va avea loc audierea în comisiile permanente de specialitate a viitorilor membri ai Cabinetului Orban şi şedinţa comună a Legislativului în care să fie prezentat programul de guvernare şi votul de învestitură.

De asemenea, Orban a transmis o scrisoare preşedinţilor celor două Camere ale Parlamentului în care propune un calendar pentru învestirea noului Guvern astfel încât marţi, 29 octombrie, să fie programate audierile miniştrilor desemnaţi în şedinţele comune ale comisiilor permanente ale celor două Camere, iar miercuri, 30 octombrie, începând cu ora 10,00 să fie convocată şedinţa comună de plen a Camerelor Parlamentului în vederea acordării votului de încredere Guvernului.

Pe de altă parte, preşedintele Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu, a precizat că parlamentarii doresc ca audierile în comisii să nu fie de formă şi liderul deputaţilor PSD, Alfred Simonis, a avansat data de 4 noiembrie pentru convocarea şedinţei de plen pentru învestirea Guvernului.

Şi social-democratul Florin Iordache a susţinut că este nevoie de o audiere "serioasă şi amănunţită" a viitorilor miniştri, motiv pentru care vor fi propuse audieri pentru zilele de marţi, miercuri, joi eventual".

Aritmetica parlamentară nu-l avantajează pe Ludovic Orban. Premierul desemnat se bazează, în momentul de faţă, pe 225 de voturi de la PNL, ALDE, USR, minorităţi, UDMR şi PMP. Ca să se şi instaleze la Palatul Victoria are însă nevoie de 233 de voturi.

28-10-2019 08:54

Cum va vota USR

Cum va vota USR

Pe de altă parte, deşi la nivel de partid, USR a decis să susţină cabinetul, sunt şi parlamentari care au obiecţii faţă de unii dintre miniştri propuşi. Aşa că, la audierile din comisiile de specialitate, s-ar putea opune. Nu şi în plen, precizează Dan Barna, care a spus public vă va susţine instalarea noului cabinet. 

233 de voturi sunt necesare pentru învestirea noului Guvern

28-10-2019 08:52

Ce a negociat Orban cu PMP

Ce a negociat Orban cu PMP

Duminică, Ludovic Orban a reușit să obțină, nu fără emoții, susținerea Partidului Mișcarea Populară pentru cabinetul său. După aproape 3 ore de discuţii în contradictoriu, cei de la PMP au hotărât să voteze guvernul Orban, dar au o listă întreagă de condiţii. Chiar și așa, Orban tot mai are nevoie de cel puțin opt voturi. Premierul desemnat spune însă că diferența o să vină de la parlamentarii independenți sau chiar de la nemulțumiții din PSD.


Cei de la PMP spun, public, că voiau ca în programul de guvernare prezentat de PNL să apară proiectul cu privire la alegerea primarilor în 2 tururi. Îi nemulţumeşte şi faptul că a fost desfiinţat Ministerul pentru românii de pretutindeni. În plus, surse politice susţin că, în negocierile cu PNL după investire, aleşii PMP ar vrea să obţină funcţii măcar în eşaloanele 2 şi 3 din Guvern. Adică secretari de stat şi şefi de deconcentrate.

Lista miniştrilor propuşi de Ludovic Orban

Lista miniştrilor propuşi de premierul desemnat Ludovic Orban este următoarea: vicepremier - Raluca Turcan, Ministerul Finanţelor Publice - Florin Cîţu, Ministerul Afacerilor Interne - Marcel Vela, Ministerul Afacerilor Externe - Bogdan Aurescu, Ministerul Justiţiei - Cătălin Predoiu, Ministerul Apărării Naţionale - general Nicolae Ciucă, Ministerul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri şi Turismul - Virgil Popescu, Ministerul Transporturilor, Infrastructurii şi Comunicaţiilor - Lucian Bode, Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale - Adrian Oros, Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor - Costel Alexe, Ministerul Lucrărilor Publice, Dezvoltării şi Administraţiei - Ion Ştefan, Ministerul Fondurilor Europene - Ioan Marcel Boloş, Ministerul Sănătăţii - Victor Sebastian Costache, Ministerul Educaţiei şi Cercetării - Cristina Monica Anisie, Ministerul Culturii - Bogdan Gheorghiu, Ministerul Tineretului şi Sportului - Marian Ionuţ Stroe, Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale - Violeta Alexandru.

Articol recomandat de sport.ro
Singurul cuvânt folosit de maghiari după ce au văzut echipamentul României de la EURO 2024
Singurul cuvânt folosit de maghiari după ce au văzut echipamentul României de la EURO 2024
Citește și...
Ciucă anunță că PNL va avea propriul candidat la prezidențiale. Decizia ar putea avea un impact direct asupra alegerilor
Ciucă anunță că PNL va avea propriul candidat la prezidențiale. Decizia ar putea avea un impact direct asupra alegerilor

Deși au avut liste comune la alegerile europarlamentare, PNL și PSD ar putea merge separat la prezidențiale. Liderii celor două formațiuni nu se înțeleg în privința desemnării unui candidat comun.

Alegeri la USR pentru un nou președinte, organizate în 24 și 25 iunie. Cătălin Drulă: ”Pe 28 iunie predau mandatul”
Alegeri la USR pentru un nou președinte, organizate în 24 și 25 iunie. Cătălin Drulă: ”Pe 28 iunie predau mandatul”

Preşedintele demisionar al USR, Cătălin Drulă, a anunţat că în cursul zilei de marţi va convoca Congresul partidului pentru data de 29 iunie, la Bucureşti, în vederea alegerii unui nou Birou Naţional.

Partidele au primit, în iunie, subvenții de peste 22 milioane de lei. Ce formațiune politică a încasat cei mai mulți bani
Partidele au primit, în iunie, subvenții de peste 22 milioane de lei. Ce formațiune politică a încasat cei mai mulți bani

Autoritatea Electorală Permanentă a virat în contul partidelor politice în luna în curs o sumă totală de 22.131.414,18 de lei.

Ciucă anunță că PNL va avea propriul candidat la prezidențiale. Decizia ar putea avea un impact direct asupra alegerilor
Ciucă anunță că PNL va avea propriul candidat la prezidențiale. Decizia ar putea avea un impact direct asupra alegerilor

Deși au avut liste comune la alegerile europarlamentare, PNL și PSD ar putea merge separat la prezidențiale. Liderii celor două formațiuni nu se înțeleg în privința desemnării unui candidat comun.

Alegeri la USR pentru un nou președinte, organizate în 24 și 25 iunie. Cătălin Drulă: ”Pe 28 iunie predau mandatul”
Alegeri la USR pentru un nou președinte, organizate în 24 și 25 iunie. Cătălin Drulă: ”Pe 28 iunie predau mandatul”

Preşedintele demisionar al USR, Cătălin Drulă, a anunţat că în cursul zilei de marţi va convoca Congresul partidului pentru data de 29 iunie, la Bucureşti, în vederea alegerii unui nou Birou Naţional.

Partidele au primit, în iunie, subvenții de peste 22 milioane de lei. Ce formațiune politică a încasat cei mai mulți bani
Partidele au primit, în iunie, subvenții de peste 22 milioane de lei. Ce formațiune politică a încasat cei mai mulți bani

Autoritatea Electorală Permanentă a virat în contul partidelor politice în luna în curs o sumă totală de 22.131.414,18 de lei.

Recomandări
Cătălin Drulă cere demiterea preşedintelui Autorităţii Electorale Permanente: Frauda electorală nu trebuie tolerată
Cătălin Drulă cere demiterea preşedintelui Autorităţii Electorale Permanente: Frauda electorală nu trebuie tolerată

Preşedintele USR, Cătălin Drulă, cere demiterea imediată a preşedintelui Autorităţii Electorale Permanente (AEP), Toni Greblă, acuzând că la alegerile de duminică s-ar fi comis "cele mai mari fraude electorale" din istoria recentă.

Radu Mihaiu va depune plângere penală împotriva Biroului electoral de sector. El acuză dispariţia a 1.800 de buletine
Radu Mihaiu va depune plângere penală împotriva Biroului electoral de sector. El acuză dispariţia a 1.800 de buletine

Primarul Sectorului 2, Radu Mihaiu, anunţă că va depune plângere penală împotriva reprezentantului PSD din Biroul electoral de sector, pe care îl acuză că instigă la fraudă electorală.

Rata anuală a inflaţiei a coborât, în luna mai 2024, la 5,12%, de la 5,9% în aprilie
Rata anuală a inflaţiei a coborât, în luna mai 2024, la 5,12%, de la 5,9% în aprilie

Rata anuală a inflaţiei a coborât, în luna mai 2024, la 5,12%, de la 5,9% în aprilie.