Bernd Fabritius: ”Guvernul României nu este deloc pregătit". Reacția MAE

Bernd Fabritius, Angela Merkel
Getty

Ministrul afacerilor externe, Teodor Meleşcanu, a comentat declaraţia lui Bernd Fabritius, însărcinat al Guvernului federal german pentru minorităţile naţionale, privind preşedinţia rotativă a României la Consiliul UE.

Teodor Meleşcanu afirmă referitor la declaraţiile publice ale lui Bernd Fabritius, însărcinat al Guvernului federal german pentru minorităţile naţionale şi pentru etnicii germani din afara ţării stabiliţi în Germania, că acesta "nu are calitatea instituţională de a aprecia ”cine ar trebui să stea în capul mesei în timpul preşedinţiei româneşti a Consiliului UE”".

"Suntem surprinşi de declaraţia domnului Bernd Fabritius, însărcinat al Guvernului federal german pentru minorităţile naţionale şi pentru etnicii germani din afara ţării stabiliţi în Germania. Domnul Fabritius nu are calitatea instituţională de a aprecia ”cine ar trebui să stea în capul mesei, în timpul preşedinţiei româneşti a Consiliului UE, preşedintele Klaus Iohannis sau premierul Viorica Dăncilă?”", subliniază Meleşcanu, relatează Agerpres, citând un comunicat al MAE.

Ministrul de externe susţine că "nu este de competenţa niciunui oficial străin de a oferi judecăţi cu valoare de sentinţă" în ceea ce priveşte un proiect de ţară care se doreşte a fi implementat în cele mai bune condiţii, cu participarea tuturor factorilor de decizie şi a tuturor instituţiilor statului, conform prevederilor Constituţiei României".

"Totodată, reamintim politica incluzivă promovată constant de Guvernul României în ceea ce priveşte colaborarea instituţională şi exercitarea mandatului Preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene, de o manieră constructivă şi lipsită de o abordare partizană, care poate crea diviziuni în societatea românească. Eforturile instituţionale angrenate în acest sens pe parcursul Preşedinţiei României la Consiliul UE au fost şi se menţin orientate către obiectivele comune, mai ales promovarea coeziunii la nivelul Uniunii Europene şi consolidării rolului Uniunii la nivel internaţional. Îmbunătăţirea solidarităţii şi coeziunii Uniunii Europene reprezintă un proces continuu şi un efort coordonat al tuturor actorilor relevanţi în acest context. Suntem convinşi că partenerii noştri din Uniunea Europeană vor contribui în continuare la promovarea valorilor comune şi la consolidarea, printr-un efort comun, a proiectului european", conchide Meleşcanu.

Citește și
De ce nu mai poate statul român să recupereze nimic de la Dan Voiculescu, Ovidiu Tender și Puiu Popoviciu. Sentințele care le-au salvat milionarilor peste 250 de milioane de euro

Bernd Fabritius a declarat pentru RFI că "Guvernul României nu este deloc pregătit" pentru preluarea Preşedinţiei rotative a Consiliului UE. "A fi pregătit înseamnă exact a fi dobândit încrederea partenerilor pe plan european în domeniul democraţiei, în domeniul statului de drept, în domeniul combaterii corupţiei şi exact în domeniul necesar pentru solicitările europene, şi nu cele naţionale, dar Guvernul României în ultimii ani a făcut exact contrariul, a distrus încrederea care a existat vreodată", a afirmat el.

Întrebat cine ar trebui să stea "în capul mesei" în timpul Preşedinţiei româneşti a Consiliului UE, preşedintele Klaus Iohannis sau premierul Viorica Dăncilă, Fabritius a răspuns: "Desigur, preşedintele Iohannis. Preşedintele Iohannis este şeful statului, el este o persoană foarte recunoscută, foarte pragmatică în cadrul partenerilor UE. Premierul Dăncilă este mai puţin cunoscut în acest cadru, este cunoscută de fapt ca o persoană care mai mult execută avize şi dorinţe stabilite de partid şi de persoane care nu sunt abilitate a reprezenta ţara în plan european. Din acest motiv, singura şansă pentru o perioadă de succes ar fi dacă preşedintele Iohannis ar fi locomotiva în fruntea preşedinţiei UE".

 

 Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
Citește și...
Nicolae Ciucă, despre un posibil „divorț” înainte de alegeri: „Eu cred că ar fi o greşeală să se rupă coaliţia”
Nicolae Ciucă, despre un posibil „divorț” înainte de alegeri: „Eu cred că ar fi o greşeală să se rupă coaliţia”

O rupere a coaliției PSD-PNL ar fi o greșeală, crede președintele liberal Nicolae Ciucă în contextul alegerilor care se apropie, și ar determina o guvernare care să nu mai fie stabilă.

Mircea Geoană i-a dat replica lui Marcel Ciolacu. „Suntem într-o altă etapă”
Mircea Geoană i-a dat replica lui Marcel Ciolacu. „Suntem într-o altă etapă”

Mircea Geoană crede că sondajele de opinie arată „nevoia de o schimbare mai profundă în România". Secretarul general adjunct al NATO a ținut astfel să-i dea replica premierului Marcel Ciolacu, după o declarație a acestuia.

Geoană: „Sunt tot mai aproape de o decizie cu privire la revenirea mea în politica românească”
Geoană: „Sunt tot mai aproape de o decizie cu privire la revenirea mea în politica românească”

Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, a declarat, duminică, la Botoşani, că este "tot mai aproape de a lua o decizie" cu privire la revenirea sa în politica românească şi la o eventuală candidatură la Preşedinţia României.

Recomandări
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș

Au fost găsite, duminică, trupurile celor două fete din România luate de ape vineri, în Italia, după o viitură pe râul Natisone.

După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă
După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă

„Pe drum spre Europa” partea I. Uniunea Europeană ne-a pus la dispoziție peste 20 de miliarde de euro din 2007 și până în prezent ca să ne modernizăm infrastructura.

Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”
Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”

Într-o lume în care vârsta este privită de multe ori ca o barieră, un nou studiu aduce în discuție ideea că bătrânețea reprezintă, de fapt, mai mult o problemă de percepție.