Zelenski spune că ar putea să nu discute personal cu Putin. „Evenimentele de la Bucea sunt de neiertat”

Volodimir Zelenski - 1
Getty

Ucraina nu are altă opţiune decât să negocieze cu Rusia pentru a opri luptele, a declarat marţi preşedintele Volodimir Zelenski, care a adăugat că ar putea să nu poarte personal discuţii cu preşedintele rus Vladimir Putin, transmite Reuters.

Întrebat dacă el şi Putin vor purta discuţii directe, Zelenski a spus că este posibil ca acest lucru să nu se întâmple, dar nu a dat detalii.

”Ar fi uşor să spun «nu stau de vorbă cu tine şi e de înţeles după ceea ce ai făcut, de aceea»”, declară el.

Declaraţiile lui Zelenski survin după ce preşedintele ucrainean a acuzat trupele ruse că au comis crime extrajudiciare în localitatea Bucea, la vest de capitala Ucrainei, Kiev.

"Toţi, inclusiv eu, vom percepe însăşi posibilitatea de negocieri ca pe o provocare", a spus Zelenski într-un interviu cu jurnaliştii ucraineni difuzat pe postul naţional de televiziune. "Provocarea este internă, în primul rând proprie, o provocare omenească. Apoi, când te aduni, şi trebuie s-o faci, cred că nu avem altă opţiune", explicat el.

Citește și
petrol
Comisia Europeană spune că interzicerea importurilor de petrol şi cărbune din Rusia este "o opţiune"
De ce nu mai poate statul român să recupereze nimic de la Dan Voiculescu, Ovidiu Tender și Puiu Popoviciu. Sentințele care le-au salvat milionarilor peste 250 de milioane de euro

Zelenski a spus că evenimentele de la Bucea sunt de neiertat, dar că Ucraina şi Rusia ar trebui să aleagă opţiunea dificilă de a continua discuţiile şi a semnalat că Moscova ar trebui să recunoască fapte despre care se presupune că au fost comise de trupele ei.

Agenţia de presă rusă Interfax a citat un viceministru rus de externe declarând că discuţiile continuă prin legătură video.

Preşedintele Ucrainei a declarat totodată că eforturile Ucrainei de a respinge trupele ruse din Mariupol se confruntă cu dificultăţi.

În interviul televizat cu presa locală, Zelenski a apreciat că situaţia militară în oraşul-port din sud este "foarte dificilă".

El a mai spus că Turcia a propus un plan pentru a ajuta la evacuarea răniţilor şi trupurilor neînsufleţite din oraş, dar a avertizat că iniţiativa depinde de voinţa preşedintelui rus Vladimir Putin.

Printre altele, Volodimir Zelenski a apreciat în interviul televizat marţi că prim-ministrul ungar Viktor Orban va trebui să aleagă între Moscova şi "lumea cealaltă" şi că liderul ungar se teme de influenţa rusă.

Orban şi-a păstrat majoritatea la alegerile de duminică.

Pe de altă parte, fostul preşedinte rus Dmitri Medvedev a declarat că informaţiile despre uciderea civililor la Bucea sunt "fake-uri" menite să discrediteze Rusia. Moscova a spus că va prezenta "dovezi empirice" marţi, la o reuniune a Consiliului de Securitate al ONU, prin care va demonstra că forţele sale nu au fost implicate.

"Acestea sunt 'fake-uri' maturate de imaginaţia cinică a propagandei ucrainene", a spus Dmitri Medvedev, care a fost preşedinte din 2008 până în 2012 şi acum este secretar adjunct al Consiliului de Securitate al Rusiei. "Au fost născocite pentru sume mari de bani", a susţinut Medevedev.

La rândul său, Ministerul Apărării rus a dat vina pe serviciile speciale ucrainene, pe care le-a acuzat că au înscenat pretinse ucideri de civili în oraşe ucrainene în încercarea de a-şi răspândi propaganda către mass-media occidentale.

"Soldaţii celui de-al 72-lea Centru Principal pentru Operaţiuni Psihologice ucrainean au efectuat o altă punere în scenă cu presupuşi civili ucişi de acţiunile violente ale forţelor armate ruse" la 4 aprilie într-un sat la 23 km nord-vest de Kiev, a declarat ministerul, citat de Reuters. "Evenimente similare au fost acum organizate de serviciile speciale ucrainene în Sumî, Konotop şi în alte oraşe", a susţinut ministerul rus.

 

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
Articolul face parte din:

Război în Ucraina, ziua 41. Zelenski: „Soldații ruși au ucis și torturat doar de plăcere”. Rusia acuză Occidentul

Jake Sullivan
Oficial SUA: „Credem că Rusia îşi revizuieşte obiectivele de război”

Rusia intenţionează, probabil, să "detaşeze zeci de mii de soldaţi" în estul Ucrainei, pe măsură ce îşi direcţionează atenţia către sudul şi estul ţării, a declarat luni consilierul pentru securitate naţională al preşedintelui american, Jake Sullivan.

steag rusia ue
Surse: Noile sancţiuni ale UE împotriva Rusiei vor include probabil oţel, bunuri de lux, combustibil pentru avioane şi altele

Uniunea Europeană lucrează la un nou pachet de sancţiuni împotriva Rusiei, care ar putea restricţiona închirierea de avioane şi importul şi exportul de produse precum carburanţi, produse din oţel şi bunuri de lux, potrivit unor surse.

Dimitri Medvedev
Medvedev, despre țările care au expulzat diplomați ruși: Pe cine au pedepsit? Pe ei înșiși

Rusia va răspunde proporţional la expulzarea diplomaţilor săi dintr-o serie de ţări occidentale, a declarat, luni seară, Dmitri Medvedev, fostul preşedinte şi actual vicepreşedinte al Consiliului de Securitate al ţării.

ucraina, soldati
Rusia, dispusă să declare o încetare a focului marți, dacă forțele ucrainene depun armele și părăsesc Mariupol

Rusia a făcut din nou apel la forţele ucrainene din oraşul-port asediat Mariupol de la Marea Azov să depună armele.

bucea
Mărturia unui locuitor din Bucea: Acesta nu este un război, este un masacru împotriva Ucrainei

Alex Dayrabekov a plecat din Bucea la începutul războiului, însă a păstrat legătura cu oamenii de acolo.

mine
VIDEO Gafă a propagandei ruse. Cum au fost filmați câțiva soldați ruși care se prefăceau că deminează un teren

Un videoclip cu câțiva soldați ruși care cercetează un teren cu detectoare de mine a fost publicat de agenția de știri Ria Novosti, controlată de guvernul de la Moscova.

ursula von der leyen si zelenski
Ursula von der Leyen se va întâlni cu Volodimir Zelenski la Kiev

Președintele Comisiei Europene Ursula von der Leyen va călători la Kiev în această săptămână pentru a se întâlni cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski, a transmis purtătorul de cuvânt al acesteia.

bucea
Moscova acuză Kievul de faptul că pregăteşte şi în alte oraşe ”înscenări” cu civili ucişi, ca la Bucea

Moscova acuză Kievul de faptul că pregăteşte şi în alte oraşe ”înscenări” cu civili ucişi, ca la Bucea.

Citește și...
Ucraina a documentat și înregistrat peste 1.200 de posibile crime de război doar în regiunea Kievului
Ucraina a documentat și înregistrat peste 1.200 de posibile crime de război doar în regiunea Kievului

Numai în regiunea Kievului, inclusiv în capitala ţării, agenţii de securitate ucraineni au documentat şi înregistrat peste 1.200 de acte considerate drept crime de război atribuite trupelor ruse.

 

Comisia Europeană spune că interzicerea importurilor de petrol şi cărbune din Rusia este
Comisia Europeană spune că interzicerea importurilor de petrol şi cărbune din Rusia este "o opţiune"

Comisia Europeană a anunţat marţi că interzicerea importurilor de petrol şi cărbune din Rusia este "cu siguranţă o opţiune" pentru a răspunde la atrocităţile trupelor ruse în Ucraina, relatează agenţia EFE, scrie Agerpres.

 

New York Times: Analiza imaginilor din satelit contrazice Rusia în privința crimelor din Bucea
New York Times: Analiza imaginilor din satelit contrazice Rusia în privința crimelor din Bucea

O analiză a unor imagini din satelit, realizată de The New York Times, contrazice afirmațiile Rusiei, conform cărora uciderea civililor din Bucea, o suburbie a Kievului, a avut loc după ce soldații săi au plecat din oraș.  

Recomandări
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș

Au fost găsite, duminică, trupurile celor două fete din România luate de ape vineri, în Italia, după o viitură pe râul Natisone.

După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă
După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă

„Pe drum spre Europa” partea I. Uniunea Europeană ne-a pus la dispoziție peste 20 de miliarde de euro din 2007 și până în prezent ca să ne modernizăm infrastructura.

Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”
Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”

Într-o lume în care vârsta este privită de multe ori ca o barieră, un nou studiu aduce în discuție ideea că bătrânețea reprezintă, de fapt, mai mult o problemă de percepție.